Sekite naujienas

Verslas

Ekologiško viešojo maitinimo statistikos kreivė ėmė kilti aukštyn: Lietuvoje sertifikuojasi vis daugiau vaikų darželių, atveria duris ir sertifikuotos kavinės

Paskelbta

-

Priešistorė

Lietuvoje prieš trejus buvo sukurta nauja, moderni, sėkminga užsienio šalių patirtimi paremta ir nesudėtingai įdiegiama bei administruojama ekologiškų viešojo maitinimo įstaigų sertifikavimosi sistema.

Jos principas – gauti sertifikatą ir ekologinį išskirtinumą liudijantį ženklą galima, jei teikiant maitinimo paslaugą naudojama bent 30 proc. ekologiškų žaliavų ar produktų. O kuo ekologiškų žaliavų ar produktų procentas nuo bendro visų žaliavų kiekio didesnis, tuo solidesnis ženklas gali būti gautas – atitinkamai bronzinis, sidabrinis ar auksinis. T. y. jei maitinama vien ekologiškai – suteikiamas „auksinis“ ekologiškumo ženklas.

Kaip sekėsi

Sukurti naują tvarką ir ženklus neužtenka, sistema turi įsitvirtinti. Tačiau pirmuosius kelerius metus ekologiškam viešajam maitinimui Lietuvoje ėjosi sunkai. Kodėl?

Priežastys galėtų būti kelios: esame grūdų augintojų ir eksportuotojų šalis, tad ekologiškos produkcijos viešajam maitinimui trūksta. Proveržiui reikia ilgalaikės politikos, logistikos tinklo. Taip pat viešojo maitinimo sektoriui pakenkė pandemija, paskui pakilusios produktų kainos. Be to, gaunasi uždaras ratas – būtų galima reklamuoti, bet nėra ką, nes nėra realiai veikiančių sertifikuotų objektų, į kuriuos galėtų užsukti vartotojas.

Proveržis vaikų darželių dėka

Tačiau šiemet pagaliau pasijuto proveržis. Sertifikuojasi arba tikslingai tuo domisi vis daugiau vaikų darželių. Būtent darželių išskirtinį susidomėjimą lemia faktas, kad nemažai jų naudojasi Žemės ūkio ministerijos paramos schema, kai kompensuojama dalis išlaidų, jei vaikų maitinime įprastiniai produktai pakeičiami ekologiškais.

O maitinant vaikus ekologiškais produktais – kodėl gi negavus ir tai patvirtinančio sertifikato?

Daugiausia jau išduota „sidabrinių“ sertifikatų, suteikiamų naudojant 60–90 proc. ekologiškų žaliavų ar produktų, yra vienas „auksinis“ (90–100 proc.) ir pora „bronzinių“ (30–60 proc.) darželių.

Atvėrė duris ir pirma kavinė su „auksiniu“ ekologiškumo ženklu

Iki šių metų pradžios buvo viena įmonė, teikianti sertifikuotas ekologiškas „sidabrines“ restoranų ir pagaminto valgio teikimo paslaugas.

O visai neseniai pirmuoju „auksiniu“ ekologiškumo ženklu pasipuošė įėjimas ir į vieną Kaune įsikūrusią kavinę-desertinę.

„Mes parduodame tai, ką valgome patys, tai tapo ir pastarųjų metų mūsų įmonės šūkiu, – sako „Du Medu“ direktorius Vytautas Račickas. – Tai gyvenimas. Gaminame tai, kas yra ir ant mūsų pačių stalo. Pirmiausia viską išbandome patys. Pirmuosius tortus patys gaminome ir nešėme ant šeimos stalo, po to ragavo artimieji, giminės, bendradarbiai. Ir tik po įvertinimų, konditerių pastabų ir kelių patobulinimų gaminiai keliauja į plačiuosius vandenis – visiems vartotojams. Didžioji dalis gardėsių gaminama iš netoliese esančiame mūsų ekologiniame ūkyje užaugintų vaisių ir uogų. Gaminių kokybę garantuoja sėkminga septyniolikos metų įmonės veikla ir daugiau kaip 10 metų ekologinės gamybos patirtis, o ekologinis ūkininkavimas tęsiamas jau trečias dešimtmetis.“

Susidomėjusiems…

„Sveikiname visas naujas įstaigas, priėmusias sprendimą sertifikuotis, ir džiaugiamės tomis, kurios tą padarė jau anksčiau, – sako ekologinės gamybos sertifikavimo įstaigos „Ekoagros“ vadovė Virginija Lukšienė. – Tikimės, jog ekologiškai maitinami vaikai skleis ekologiškų produktų vartojimo kultūrą, perduos ekologiškas patirtis savo šeimoms, draugams, visiems, su kuo bendrauja. Kad noras teikti prioritetą ekologiškai užaugintiems bei sveikiau pagamintiems maisto produktams taps vis masiškesniu ir kasdieniu visuomenės įpročiu.“

Be to, pasak „Ekoagros“ vadovės, tai suteikia vilties, jog augant ekologiškų produktų vidaus vartojimo paklausai didės gretos ekologiškai ūkininkaujančių, kurių žemės ūkio verslo kryptis bus orientuota į vaisių, daržovių, uogų, mėsos ir kitų reikalingų vartotojams-valgytojams produktų gamybą.

O „Ekoagros“ gegužės 21 d. 14.00 val. kviečia vaikų darželius – tiek jau dalyvaujančius Žemės ūkio ministerijos programoje, tiek dar tik svarstančius apie tai, taip pat visas maitinimo paslaugas teikiančias įmones – kavines, restoranus, maisto šventėms ruošėjus, kaimo turizmo sodybas ir kitas į nuotolinį nemokamą seminarą „Ekologiškų maitinimo paslaugų sertifikavimas, viešojo maitinimo veiklos ekologiškumo ženklai, jų suteikimo tvarka“.

Prisijungimo į seminarą nuoroda:

https://us02web.zoom.us/j/82456967366?pwd=S044cCtBZGdFb2owV0RFSkdOS2JDZz09

Kodas jungiantis – 741214.

Naujienos

Verslo Vikingai

Technologijos3 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai3 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas4 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai5 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai5 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |