Paskelbta
9 mėnesiai prieš-
By
LukasAugant vartojimui pakuočių atliekos tampa vis didesnė problema. Statistikos agentūros „Eurostat“ duomenimis, vien 2020 m. vienam Europos Sąjungos (ES) gyventojui teko vidutiniškai 177,2 kg pakuočių atliekų. Nors maisto produkcijos gamintojams atsisakyti vienkartinių pakuočių nėra paprasta – galimybes neretai riboja maisto saugos reikalavimai, vis daugiau gamintojų randa būdų mažinti daromą poveikį aplinkai.
Praėjusių metų pabaigoje Europos Komisija pateikė pasiūlymą iš esmės peržiūrėti ES teisės aktus, susijusius su pakuotėmis ir jų atliekomis. Norima, kad ES valstybės narės iki 2030 m. sumažintų pakuočių atliekų kiekį 5 proc. ir iki tol visos pakuotės būtų perdirbamos arba pakartotinai naudojamos. Dėl šios priežasties keliami tarpiniai tikslai – iki 2025 m. turėtų būti perdirbami 65 proc. visų pakuočių atliekų, įskaitant 50 proc. plastiko, 50 proc. aliuminio, 70 proc. stiklo ir 75 proc. popieriaus bei kartono.
Šiuo metu ES perdirbama tik apie 40 proc. plastiko pakuočių. Dėl šios priežasties pirmenybė teikiama daugkartinio naudojimo pakuotėms.
„Pagaminti vienkartinę pakuotę reikia žaliavų panašiai tiek pat ar šiek tiek mažiau nei gaminant daugkartinę pakuotę, tačiau vienkartinė pakuotė yra panaudojama tik vieną kartą, vadinasi, jos gyvavimo ciklas baigiasi labai greitai ir visas gamybos metu sugeneruotas anglies dvideginio (CO2) kiekis yra skirtas tik šiam vienam panaudojimui“, – komentuoja „Vesta Consulting“ Tvarios plėtros konsultantė, EPD verifikuotoja dr. Sigita Židonienė.
Tuo tarpu daugkartinė pakuotė „apsuka“ keliasdešimt naudojimo ciklų – jos gamybos metu sugeneruotas poveikis aplinkai dalinamas kiekvienam pakartotiniam naudojimui.
„Vis dėlto vertinant tiek vienkartinės, tiek daugkartinės pakuotės poveikį aplinkai, svarbu atsižvelgti ir į kitus niuansus: iš kokių medžiagų ji buvo pagaminta, kaip yra surenkama ir rūšiuojama jai tapus atlieka. Taip pat svarbu įvertinti, kaip surenkama ir tolesniam naudojimui pritaikoma daugkartinė pakuotė, ar jos poveikis aplinkai netampa didesnis nei vienkartinės pakuotės perdirbimas“, – sako dr. S. Židonienė.
Siekia pereiti prie 100 proc. perdirbamų pakuočių
Įprastai gamintojai naudoja tiek vienkartines, tiek daugkartines pakuotes – tai priklauso ne vien nuo gamybos niuansų, bet ir klientų poreikių, logistikos.
„Savo produkcijai naudojame vienkartines plastikines ir popierines pakuotes. Pagrindinės daugkartinės pakuotės yra mediniai padėklai ir plastikinės dėžės. Šiuo metu 90 proc. plastikinių vienkartinių pakuočių yra perdirbamos, tačiau siekiame, kad greičiau nei iki 2030 m. visos mūsų naudojamos vienkartinės pakuotės būtų 100 proc. perdirbamos“, – teigia didžiausios duonos, užkandžių ir šaldytos produkcijos gamintojos Baltijos šalyse „Mantinga“ tvarumo projektų vadovė Domantė Lubytė.
Pasak jos, bent vienu procentu padidintas perdirbamų pakuočių naudojimas yra reikšmingas – per metus su „Mantinga“ produkcija į rinką iškeliauja apie 4 tūkst. tonų vienkartinių pakuočių.
„Siekiant pakeisti seno tipo neperdirbamas pakuotes į perdirbamas, būtina atsižvelgti į daugelį skirtingų faktorių, tačiau svarbiausiu išlieka maisto saugos reikalavimai. Dėl šios priežasties plonesnė ar tvaresnė pakuotė nėra savaime geriausias pasirinkimas, jei ji neatitinka maisto produkcijos pakuotėms keliamų reikalavimų. Atsakingai testuojame naujų pakuočių fizines savybes, atliekame mikrobiologinius tyrimus, įvertiname kainos bei tiekimo galimybes, nes itin svarbu, kad keičiantis pakuotėms nebūtų paminti ir kiti tvarumo tikslai. Esame linkę ieškoti tinkamų alternatyvų, kad būtų užtikrinti visi poreikiai, todėl pakuotės keitimo ar įvedimo procesas gali užtrukti net 6-12 mėn.“, – sako D. Lubytė.
Vienas iš būdų mažinti vienkartines pakuotes yra jų dydžio optimizavimas: naudojamos plonesnės, siauresnės pakuotės. Kitu atveju dirbama su pakavimo procese susidarančių atliekų mažinimu: mažinami pakavimo žaliavų nuostoliai, kad kuo mažiau liktų pakuočių atraižų, kurios prisideda prie bendro generuojamo plastiko atliekų kiekio.
Gerokai paprasčiau su daugkartinėmis pakuotėmis – mediniai padėklai ir plastikinės dėžės tiekimo grandinėje cirkuliuoja gerokai ilgiau, galima įsigyti juos pakartotiniam naudojimui.
„Naujus padėklus perkame tik tada, kai nepavyksta gauti naudotų. Vien pernai įsigijome daugiau nei 140 tūkst. vnt. naudotų medinių padėklų, naujų padėklų kiekis sudarė vos apie 1 proc.“, – teigia D. Lubytė.
Svarbūs ir maži pokyčiai
Pasak dr. S. Židonienės, gamintojų susidomėjimas daromu poveikiu aplinkai auga – vis dažniau vertinamas ne tik organizacijos, bet ir gaminamos produkcijos išskiriamas CO2 pėdsakas.
„Pakuočių keitimas į tvaresnes yra tik viena iš krypčių mažinti poveikį aplinkai, tačiau svarbus ir paties produkto gamybos poveikis aplinkai, to poveikio mažinimas, procesų ar veiklos optimizavimas. Būtina gamintojams nepamiršti ir žiediškumo principų, kad pats produktas ateityje būtų lengvai perdirbamas ar pakartotinai panaudojamas“, – sako „Vesta Consulting“ atstovė.
Jai pritaria „Mantinga“ tvarumo projektų vadovė D. Lubytė – gaminama produkcija ir jos pakuotės nėra atskiri organizmai, o viena bendra nedaloma visuma, turinti savo poveikį aplinkai.
„Jau dabar naudojame atsinaujinančią elektros energiją, mažiname kitus gamyboje naudojamus gamtinius resursus. Tarp išsikeltų tvarumo strategijos tikslų – ir atsakingai parinktos žaliavos, kaip sertifikuota kakava ar „laimingų vištų“ kiaušiniai. Peržiūrimi valdysenos, darbuotojų gerovės ir kiti svarbūs aspektai – net mažiausias pokytis yra svarbus žingsnis tvaresnės gamybos link“, – pabrėžia ji.
Tvarumo ekspertai: kompensuoti CO₂ nepakanka – metas siekti nulinių emisijų
Užsieniečiai Lietuvoje ne tik vairuoja taksi: jų išskėstomis rankomis laukia ir gamybos įmonės
Išaugęs pragyvenimo lygis gali paveikti studentus: ekspertė pataria, kaip jaunuoliams efektyviau planuoti išlaidas
„Akropolis Group“ Rygoje valdomas prekybos centras „Akropole Alfa“ įvertintas BREEAM tvarumo sertifikatu
„Kinfirm” tapo Medicinos banko IT partneriu
Ta pati panelė, tik nauja suknelė? Tvarumo standartai pritaikomi ir renovuojamiems pastatams
Neatsipalaiduokite – ŠESD emisijas turės skaičiuoti vis daugiau organizacijų
Lietuviai pirmieji Europoje išbandė maisto inovaciją iš Singapūro
„Mantinga“ auga: priimtų 150 gamybos darbuotojų
Tvarios miestų plėtros bendrovė „YIT Lietuva“ užbaigė paskutinįjį – ketvirtąjį – gyvenamųjų namų projekto „Matau Vilnių“ etapą. Sostinės centre, šalia...
Ekspertai sutinka, kad 2023-ieji į technologijų istoriją įeis kaip lūžio metai, daugeliui atvėrę akis apie tikrąsias tinklų ir mašinų galimybes....
Lietuviškas startuolis „Inion Software” trečiąjį šių metų ketvirtį pardavimus padidino beveik 300 proc. Per devynis šių metų mėnesius bendrovės pardavimai...
Lietuvoje aktyviai veikia daugiau nei 870 startuolių, kuriuose dirba 17,8 tūkst. talentų. Per tris pirmuosius metų ketvirčius tik šie startuoliai...
Atėjusi žiema atsineša ne tik minkštą sniegą ir Kalėdas, bet ir tamsą, kuri veikia nuotaiką bei darbingumą. Šviesos poveikis žmogaus...
Dirbti ir vystyti verslą saulėtoje Ispanijoje gali būti ne vieno lietuvio svajonė. Ją prieš šešerius metus įgyvendino Sonata Norkienė, šiuo...
Grožio pasaulyje dirbanti Deimantė Gelgutienė atlieka SPA ritualus veidui ir kūnui, konsultuoja kosmetologes ir SPA centrus. Trenerė savo veiklas derina...
„SME Finance“ įmonė šiuo metu didžiausia Baltijos šalyse nebankinio finansavimo technologijų platforma, suteikusi finansavimą už daugiau nei 1,5 mlrd. eurų,...
Domantui Dulkei dabar pats darbymetis. Pirkitpadangas.lt vadovas neslepia, kad jo verslas – labai sezoninis, o artėjant šaltajam metų sezonui ateina...
Už „Taupykite savo laiką“ šūkiu besivadovaujančios logistikos kompanijos „Onzė“ vairo – veikli moteris, mama, kuri nebijo rizikuoti, bandyti ir imti...