Sekite naujienas

Verslas

Robotizuotas sandėliavimas jau pritaikytas ir šaldytiems produktams: didins maisto prekių logistikos efektyvumą

Paskelbta

-

Sandėliavimo sprendimų automatizacija pasistūmėjo dar vienu žingsniu į priekį. Savo prekių tiekimą optimizuoti siekiančios bendrovės nuo šiol galės pasitelkti robotizuotus sandėlius, pritaikytus ir šaldytų produktų saugojimui bei paruošimui užsakymams. Pirmąjį tokį sandėlį pasaulyje, palaikantį skirtingus temperatūrų režimus, Norvegijoje įrengė prekybos technologijų bendrovė „StrongPoint“ . Ši inovacija dar labiau padidins automatizuotų sandėlių, kurių plėtra įgauna vis didesnį pagreitį, patrauklumą prekybininkams, padės užtikrinti komfortiškas sąlygas įmonių darbuotojams ir didesnį užsakymų vykdymo efektyvumą.

Robotizuotas sandėlis su šaldymo zona veikia daugiapakopės tinklinės sistemos pagrindu, o prekes iš skirtingų temperatūrų zonų užsakymus surenkantiems darbuotojams pristato robotai. Sprendimą sukūrė automatizacijos sprendimų kompanija „AutoStore“.

Skaičiuojama, kad tokiuose sandėliuose šaldytų prekių surinkimo efektyvumas, lyginant su įprastu šaldytų produktų surinkimu rankomis, išauga net 3,5 karto. Be to, šaldytų produktų surinkimo robotizavimas leidžia sandėlio plotą sumažinti 60 proc., o energijos sąnaudas – 40 proc.

Anot bendrovės „StrongPoint“ vadovo Baltijos šalims ir Suomijai Rimanto Mažulio, vartotojai tikisi internetu užsakytas prekes gauti per kuo trumpesnį laiką, todėl prekybininkai aktyviai ieško sprendimų, kurie leistų išpildyti šį lūkestį, o tuo pačiu užtikrintų ekonominiu požiūriu efektyvų logistikos organizavimą ir suteiktų konkurencinį pranašumą. R. Mažulis pastebi, kad vis daugiau prekybininkų Europoje investuoja į automatizuotus sandėlius, kurių galimybės nuolat plečiasi.

„Iki šiol egzistavo efektyvūs sprendimai automatiniam kambario temperatūroje laikomų prekių sandėliavimui ir paruošimui užsakymams vykdyti. Dėl to nemažai maisto produktus pardavinėjančių įmonių, turinčių šaldytų produktų asortimentą, vis dar vengė investuoti į tokias sistemas. Skirtingi temperatūrų režimai ir šaldymo zona robotizuotuose sandėliuose atveria naujas galimybes maisto produktų tiekimo optimizavimui. Sėkmingai įgyvendintas projektas Norvegijoje susidomėjimą automatizuotais sandėliais gali padidinti ir Baltijos šalyse“, – neabejoja R. Mažulis.

Įvairių temperatūrų palaikymas automatizuotose sandėliuose leidžia sukurti atskiras zonas skirtingų sąlygų reikalaujantiems produktams. Šiose zonose galima palaikyti iki -25 °C temperatūrą, reikalingą šaldytų produktų saugojimui. Taip pat galima užtikrinti vėsią aplinką laikymui šaldytuve skirtiems gaminiams.

Tiek šviežių, tiek atvėsintų ir šaldytų prekių pateikimą užsakymo vykdymui visose zonose atlieka robotai, todėl tam nereikia rankinio darbo, kurį darbuotojai kitu atveju turėtų atlikti žmogui nepalankiomis sąlygomis žemoje temperatūroje. Dėl to sprendimas leidžia ne tik užtikrinti efektyvesnį prekių tiekimą, bet ir apsaugoti darbuotojus, kuriems prekės užsakymo vykdymui specialiu automatizuotu tinkleliu pristatomos į tam pritaikytas darbo vietas įprastoje kambario temperatūroje.

Pirmąjį pilnai funkcionuojantį automatizuotą sandėlį su skirtingų temperatūrų zonomis pradėjo naudoti Norvegijos maisto platinimo bendrovė „Haugaland Storhusholdning“, priklausanti „DLVRY“ grupei. Planuojama, kad daugiau tokių sandėlių bus įrengta jau pirmąjį 2025 m. ketvirtį.

Naujienos

Verslo Vikingai

Verslo vikingai2 savaitės prieš

Soc. tinkluose išgarsėjusi Mokytoja Veronika: „Mokytojo darbas – tai ne tik profesija, bet ir gyvenimo būdas“

Drąsi, charizmatiška ir aktyvi – taip galėtume apibūdinti soc. tinkluose daugumai gerai žinomą mokytoją Veroniką. Pradėjusi savo darbo kasdienybe, ugdymo...

Technologijos6 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai7 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas8 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai9 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |