Paskelbta
2 savaitės prieš-
By
LukasĮprastai per Velykas Lietuvoje žmonės eina į bažnyčią, sėda prie vaišių stalo ir artimųjų rate ridena įspūdingai margintus kiaušinius. O, ar žinote, kaip šią pavasario šventę mini kitos kultūros, pavyzdžiui, airiai? Labiausiai mums pažįstama jų garsioji Šv. Patriko diena, kuri bus minima šią savaitę, tačiau įdomu susipažinti ir su kitomis, šimtmečius siekiančiomis airiškomis tradicijomis. Per Velykas Airijoje netrūksta nei rimties, nei kiek netikėtų ritualų. Beje, yra ko pasimokyti ir iš jų virtuvės, todėl kviečiame išbandyti šį žvarbų pavasarį sušildantį airišką receptą.
Velykos visame pasaulyje – šeimos šventė, kupina džiugesio ir linksmybių. Nors per šimtmečius šios šventės tradicijos visame pasaulyje kiek supanašėjo, tačiau skirtinguose pasaulio kampeliuose išliko ir itin unikalių ritualų. Pavyzdžiui, kol Lietuvoje mes tik marginome kiaušinius, Airijoje egzistavo silkės laidojimo tradicija. Tad nuo spalvingų paradų iki gardžių vaišių – Airijoje tikrai netrūksta būdų švęsti šį nuostabų metų laiką.
Viena svarbiausių švenčių
Velykos Airijoje laikoma viena svarbiausių bažnytinių ir šeimos švenčių. Vienas smagiausių ir mėgstamiausių būdų kokybiškai praleisti laiką kartu su šeima yra velykinių kiaušinių medžioklė. Vaikai ir suaugusieji džiaugsmingai ieško spalvingų šokoladinių ar tikrų kiaušinių, iš anksto paslėptų namuose ar sode.
Tradiciškai Didįjį penktadienį airiai mėgaujasi simboliniu kryžiumi paženklintomis karštomis bandelėmis su džiovintomis razinomis, o ant velykinio stalo visuomet galima pamatyti daug mėsos, riebesnių patiekalų ir, žinoma, saldumynų. Airiškas valgiaraštis neįsivaizduojamas be keptos avienos, kumpio, bulvių, porų sriubos, kiaušinių ar specialaus velykinio pyrago su marcipanais.
Nelaiminga silkės dalia arba unikalūs airių ritualai
Su Velykomis susijusios tradicijos atspindi turtingą šalies kultūros, bendruomenės ir gastronomijos paveldą. Štai, pavyzdžiui, čia egzistuoja įdomi senovinė tradicija, susijusi su Gavėnia. Per šį laikotarpį, bent keturiasdešimt dienų prieš Velykas, daugelis airių nevalgydavo mėsos. Dėl šios priežasties mėsininkai savo produkciją pakeisdavo į žuvį ir dažniausiai pardavinėdavo silkę.
Žmonėms pabosdavo kasdien tiek laiko valgyti tik žuvį, todėl Gavėnios pabaigoje, Velykų sekmadienį, airiai juokaudami rengdavo silkių laidotuvių ceremoniją. Per ją žuvis būdavo ne tik išplakama, bet ir į paskutinę kelionę artimiausiame vandens telkinyje palydima iškoneveikiant.
Religingiesiems airiams svarbios ir su bažnyčia susijusios tradicijos. Velykų sekmadienio mišios – būtinybė, tačiau populiarūs ir kiti ritualai, simbolizuojantys ne tik dvasinį apsivalymą, bet ir, manoma, užtikrinantys laimingesnį gyvenimą. Pavyzdžiui, tikima, kad tądien išgerti trys gurkšniai šventinto vandens gali suteikti gerą sveikatą, o tam, kad gyvenime lydėtų sėkmė, reikia juo ir apsišlakstyti.
Airiški skoniai jūsų lėkštėje
Dar artimesnei pažinčiai su skirtingomis airių ir Britų salų virtuvės tradicijomis kartu su „Hatherwood“ savaite kviečia prekybos tinklas „Lidl“. Ji pasitinka tikra mėsos fiesta, kurioje – airiški jautienos kumpio kepsniai, kiaulienos šoninė lėtai virtos ėriuko blauzdelės mėtų padaže ir kiti tradicinės jų virtuvės įkvėpti patiekalai.
Airiška savaitė gali persikelti ir į jūsų virtuvę. Ypač su šios šalies gastronomijoje taip mėgstamu jautienos kumpiu. Kviečiame pasigaminti šildantį, lėtai troškintos jautienos troškinį su daržovėmis. Šiam patiekalui prireiks:
700 g airiškų jautienos kumpio kepsnių „Hatherwood“
1 litro vištienos sultinio
4 morkų
4 bulvių
1 svogūno
2 skiltelių česnako
2 lauro lapų
Druskos ir pipirų pagal skonį
Šviežių petražolių arba čiobrelių
Pirmiausia ant aliejaus gerai pakepinkite kubeliais supjaustytą jautieną. Kai ji apkeps, į didesnį puodą sudėkite mėsą bei supjaustytas morkas, bulves, svogūną ir česnaką. Viską apipilkite vištienos sultiniu, sudėkite lauro lapus bei pagardinkite druska ir pipirais. Uždenkite ir virkite ant silpnos ugnies apie 3 valandas arba tol, kol daržovės suminkštės, o mėsa bus minkšta. Iš patiekalo išėmę lauro lapus, troškinį supilkite į dubenėlius ir papuošimui pabarstykite šviežiomis petražolėmis arba čiobreliais. Skanių airiškų įspūdžių!
Kai savaitgalį norisi greitai ir sočiai – „Lidl“ rekomenduoja kreminius makaronus su gardžiu padažu vos per 15 minučių!
„Lidl“ pirkėjai dosniai prisidėjo parama pavasarinei „Maisto banko“ akcijai
„Lidl Lietuva“ sparčiai plečiasi, ieško parduotuvių vadovų
Vilniuje duris atvėrė nauja „Lidl“ parduotuvė
„Lidl“ prekybos tinkle – pavasarinė „Maisto banko“ akcija: aukoti bus galima visose parduotuvėse
„Lidl Lietuva“ lyderystė: ir toliau moka didžiausius atlyginimus sektoriuje
Artėjant ryškiausiai pavasario šventei, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ inicijuota apklausa atskleidė, kad beveik pusė gyventojų patiekalus savo velykiniam stalui ketina...
Tarptautinių krovinių gabenimo, ekspedijavimo ir logistikos paslaugas teikianti „ACE Logistics“ plečia paslaugų krepšelį – nuo kovo įmonė verslo klientams siūlo...
Kelionių organizatorius „Tez Tour“ praėjusiais metais fiksavo rekordinius rezultatus Lietuvoje: pajamos siekė 113,8 mln. Eur ir buvo beveik dvigubai didesnės...
Finansinių technologijų startuolis „HeavyFinance“ gavo 3 mln. Eur investiciją. Į bendrovę šiame investicijų etape investavo rizikos kapitalo fondų valdytoja „Practica...
Nors pasaulinė pandemija jau nebekelia papildomų rūpesčių verslo sektoriuje, tačiau atsiradusios alternatyvos įprastam darbui ofise nelinkusios trauktis. Nuotolinis darbas vis...
Įvertinęs pirmosios autonominės parduotuvės sėkmę, prekybos tinklas „Iki“, kartu su startuoliu „Pixevia“, atidarė antrąją autonominę parduotuvę Lietuvoje. „IKI Express 24/7“...
Daugelis svajoja mesti nemėgstamą darbą ir sukurti sėkmingą verslą, kasdien mėgautis veikla, kuri teikia vidinį pasitenkinimą. Juvelyrikos studijos „Indivi“ įkūrėjai...
Augantis susidomėjimas kanapių produktais – užkandžiais, CBD aliejumi ir net vitaminais keturkojams paskatino du draugus, Ernest Milevskij ir Rytį Ragauską,...
Šiuolaikiniame pasaulyje daugelis žmonių skuba ir ieško patogumo bene visose sferose. Ne išimtis ir maistas bei kasdienės prekės. Ne visi...
Šiuolaikiniame pasaulyje vis daugiau žmonių, o ypač jaunų, susiduria su sudėtingais paskolų klausimais. Ne visi žmonės gali patys lengvai rasti...
Pats verslas gana paprastas, nebrangus ir suprantamas , turi nedaug konkurentų, nes idėja palyginti nauja. Net ir atsiradus konkurencijai, ji...
Verslas darbuotojams, dirbantiems nekvalifikuotą darbą, yra bene vienas seniausių verslų. Prisiminkite piramidžių statybą, kur dalyvavo ne tik vergai, bet ir...
Verslo esmė – pigiai nusipirkti šokoladą, išlydyti jį į skirtingas figūras, nuspalvinti ir parduoti su 500% pelnu. Tai tikri rodikliai,...
Sezoninis verslas – tai verslas, kurio pelnas labai priklauso nuo metų laiko, todėl pagrindinis jo tikslas – maksimaliai padidinti pajamas...
Kur investuoti krizės metu? Pagrindinis aspektas, kad sunkmečiu žmonės taupo ir todėl dalis paslaugų ar ne pirmo būtinumo prekių tampa...