Sekite naujienas

Verslo idėjos

Maitinimo verslas: Eksperto patarimai atsakant į visus klausimus

Paskelbta

-

Kaip atidaryti maitinimo įmonę?

Kasmet didėja maitinimo paslaugų poreikis. Šis verslas ypač aktualus vasarą, kai užsakomi furšetai įmonių vakarėliams, vestuvėms ir kitoms šventėms. Straipsnyje kalbėsime apie tai, kaip organizuoti maitinimą, kokios yra maitinimo rūšys ir kiek kainuos atidaryti tokį verslą nuo nulio.
Iš pagrindinių maitinimo verslo privalumų – investicijos pradžioje yra minimalios, viskas priklauso nuo gamybos apimties. Maitinimo verslo atidarymo išlaidos yra mažesnės nei atidarant restoraną ar kavinę, nes patalpų nuoma yra mažesnė, darbuotojų reikia mažiau, todėl iš pradžių darbo užmokesčio fondas yra nedidelis.

Reklama:

Vasarinės padangos - Pirkitpadangas.lt

Maitinimo tipai

Kaip organizuoti maitinimo įmonę ir kokia yra maitinimo esmė? Įmonė užsiima patiekalų ruošimu ir pristatymu iš kavinės ar restorano, serviruoja stalus ir švediškus stalus, teikia padavėjus svečiams aptarnauti. Bet kokiame renginyje, kur yra stalas su maistu ar švediškas stalas, bus aktualus maitinimas. Sąlyginai maitinimą galima suskirstyti į dvi rūšis: įmonių ir renginių maitinimą.

Įmonių maitinimas

Daugelis įmonių organizuoja savo darbuotojų maitinimą biuruose ir gamybinėse patalpose. Kai kurios iš jų neturi savo virėjų ir valgyklų, todėl mieliau užsako maitinimą. Čia taip pat yra du darbo būdai:

Maitinimo įmonė darbuotojams pristato jau paruoštus pietus.
Organizuojant darbo vietą biure, kurioje galima gaminti maistą iš naujo.

Įmonių maitinimas taip pat apima maitinimo organizavimą įmonių renginiuose ne darbo vietoje, pvz:

seminaruose ir verslo susitikimuose;
mokymai ir įmonės pristatymai;
įmonių renginiai ir kt.

Maitinimas renginiuose

Trumpai tariant, tai maitinimo organizavimas bet kokios šventės metu. Dažniausiai švenčių metu maitinimo įmonės bendradarbiauja su agentūromis, kurios organizuoja pačią šventę. Tai naudinga, nes jos aprūpins jus klientais, tačiau už tai gali paprašyti tam tikro procento nuo apmokėtos sąskaitos už maistą.

Renginių maitinimas yra sezoninis verslas, vasarą bus daugiau užsakymų dėl šiltesnių orų ir švenčių. Renginiai, kuriems maitinimas dažniausiai užsakomas vasarą:

išleistuvės,
vestuvės,
iškylos,
vakarėliai,
kavos pertraukėlės ir t. t.

Maitinimo verslo modeliai

Yra keletas galimybių, kaip galite organizuoti verslą. Viskas priklauso nuo jūsų galimybių ir noro augti. Kokie gali būti viešojo maitinimo verslo modeliai:

Tarpinė įmonė tarp kavinės ir kliento – perparduodanti paruoštą maistą ir organizuojanti pristatymą į renginius.
Nuosava virtuvė, kurioje verslo savininkas pats gamina maistą ir organizuoja jo pristatymą į renginius.
Profesionalios virtuvės su darbuotojais organizavimas – taikant šį modelį bus galima ne tik tiekti paruoštą maistą, bet ir aptarnauti renginius.

Maitinimo verslo planas

Norint tinkamai organizuoti verslą ir pasirinkti tinkamą veiklos modelį, reikia parengti maitinimo įmonės verslo planą, kad būtų galima įvertinti pelningumą ir apskaičiuoti verslo atsiperkamumą.

Kokie skyriai turėtų būti viešojo maitinimo verslo plane:

Šiame skyriuje reikia parašyti apie patį verslą: kiek planuojama turėti darbuotojų, koks darbo modelis, darbo laikas ir pan. Privaloma išanalizuoti konkurentus ir įvertinti verslo aktualumą jūsų mieste ar rajone.

Koncepcija ir rinkodara – čia aprašykite maitinimo formatą, koncepcijos ypatumus ir kitus “kozirius”, kurie jus išskirs iš konkurentų. Čia taip pat turite apgalvoti rinkodaros strategiją porai mėnesių ir ypatingą dėmesį skirti reklaminei kampanijai, skirtai verslui atidaryti.

Įgyvendinimo etapai – šiame skyriuje reikia nuosekliai rašyti apie verslo atidarymą ir pradžią. Pradedant nuo planuojamos atidarymo datos, darbo grafiko, pristatymo schemos ir darbuotojų, kurie dirbs pamainomis, skaičiaus.

Finansinė dalis ir rizikos analizė – pagrindinė verslo plano dalis, kurioje apskaičiuojamos verslo atidarymo išlaidos ir apibendrinamas biudžetas. Čia taip pat reikia apgalvoti, kokia rizika gali kilti atidarant viešojo maitinimo verslą arba jį valdant. Pavyzdžiui, reikia atsižvelgti į tai, kad įranga gali sugesti – turėtumėte turėti pinigų rezervą, kurį būtų galima išleisti jos remontui.

Santrauka – rašoma parašius visą verslo planą. Santraukoje turėtų būti pateikti galutiniai verslo atsipirkimo, steigimo išlaidų ir rinkodaros išlaidų skaičiavimai. Vadovų santrauką dažniausiai nagrinėja investuotojai, norintys investuoti į verslą.

Patalpų pasirinkimas išvežiojamojo maisto restoranui

Patalpas maitinimo įstaigai rasti daug lengviau nei atidaryti kavinę – nereikia ieškoti vietos su sale ar gražiu pastato fasadu. Užtenka erdvios patalpos su darbo paviršiais maistui gaminti. Organizuojant maitinimą taip pat gali būti du variantai: tik biuras administracijai ir užsakomoji virtuvė arba visavertė patalpa su virtuve ir biuru.

Jei nuspręsite atidaryti tik biurą, tuomet patalpoms ypatingų reikalavimų nėra, plotas taip pat nesvarbus, nes virtuvė bus užsakomoji ir produktai bus pristatomi iš ten.

Kiti dalykai – rasti vietą su virtuve. Čia reikia atkreipti dėmesį į kaimynystę, patalpos būklę ir jos dydį. Geriausia rinktis vietą miesto centre arba netoli verslo centrų, kad būtų patogu pristatyti prekes. Optimalus virtuvės dydis vidutinio dydžio apyvartai yra 30-40 kv. m. Biuras su tokia virtuve turėtų būti įrengtas klientų, norinčių organizuoti maitinimą atostogų metu, priėmimui.

Maitinimo įmonės įranga

Jei nuspręsite atidaryti tik biurą administraciniam personalui, maitinimo įmonei būtina įranga:

Kompiuteris – užsakymams teikti ir darbui su dokumentais;
spausdintuvas – sąskaitoms faktūroms spausdinti ir atskaitomybės aktams rengti;
Baldai darbuotojams ir klientams – stalai, kėdės, foteliai;
Mobilieji telefonai užsakymams priimti;
Kasos aparatas planšetiniame kompiuteryje;
Šaldytuvas ir kt.

Ko reikia maitinimo įstaigoms su virtuve ir biuru:

Krosnelės arba garintuvai;
viryklė, keptuvė, kepsninė (priklausomai nuo patiekalų asortimento);
Gartraukiai ir vėdinimo sistema;
Svarstyklės maisto produktų kiekiui matuoti;
Šaldytuvai ir šaldikliai;
Nerūdijančio plieno darbo paviršiai;
Įranga daržovėms plauti, valyti;
Rankų plovimo ir indų plovimo vonios;
Maisto gaminimo indai ir įranga ir kt.

Atskira viešojo maitinimo įrangos kategorija yra maisto pakavimo indai. Ji turėtų būti įvairi ir apgalvota iki smulkmenų.

Pavyzdžiui, jei prekiausite sriubomis, indai turi būti patogūs ir sandarūs. Privalomas indams taikomas kriterijus – jie turi išlaikyti šilumą ir būti nekenksmingi aplinkai. Karštus patiekalus geriau patiekti specialiuose induose ir kukurūzų krakmole, tai praktiška ir ekologiška.

Maitinimo verslo automatizavimas

Bet kuriam verslui reikalinga apskaitos sistema, ne išimtis ir viešojo maitinimo verslas. Norint sekti sandėlyje esančių produktų atsargas, stebėti pristatymo užsakymus ir peržiūrėti pardavimų statistiką, reikia automatizavimo programinės įrangos.

Išsami sandėlio apskaita

Registruokite sandėlyje esančias prekes ir ingredientus, kad išvengtumėte prekių trūkumo ir darbuotojų vagysčių. Atlikite inventorizacijas sandėliuose, peržiūrėkite produktų nurašymus ir prekių pristatymus į sandėlį.

Produktų tiekėjo pasirinkimas maitinimo verslui

Sėkmės ir maisto kokybės raktas – pasirinkti gerą kokybiškų produktų tiekėją. Taip pat dirbant su žaliavų tiekėjais svarbu, kad prekės būtų pristatomos laiku ir tinkamu kiekiu. Didelis pliusas bus susitarimas su tiekėju dėl neplanuotų pristatymų, jei gausite didelį maitinimo paslaugų užsakymą.

Darbuotojų atranka maitinimo įmonei

Kalbant apie maisto ir aptarnavimo kokybę, maitinimo įmonėje ji nedaug kuo skiriasi nuo įprastos restoranų versle. Minimaliai maitinimo verslui organizuoti jums reikės tokių darbuotojų:

Vadybininkas (administratorius) – jis bus atsakingas už visos įmonės darbuotojų darbo organizavimą ir bendravimą su klientais.
Technologas arba virėjas (jei turėsite savo virtuvę) – jo reikia, kad sudarytų valgiaraštį ir būtų atsakingas už virtuvėje gaminamų produktų kokybę.

Virtuvei tvarkyti ir maistui ruošti reikės virėjų, kurių skaičius priklausys nuo ruošiamo maisto kiekio. Vidutiniškai virtuvei valdyti užtenka dviejų ar trijų virėjų.

Atskirai reikia pagalvoti, ar patys aptarnausite svečius vykstančiuose renginiuose. Jei taip, reikia rasti padavėjų.

Yra keletas variantų, kaip galite aptarnauti svečius:

Visiškai užsakykite paslaugas iš išorės ir pasirūpinkite tik maisto ruošimu ir pakavimu;
Sukurti savo padavėjų personalą – spręsti personalo įdarbinimo, apmokymo ir išvaizdos festivaliuose klausimus.

Jei jūsų verslas labiau orientuotas į paruošto maisto pristatymą – padavėjus galima užsakyti, o ne samdyti. Pavyzdžiui, vienas padavėjas galės aptarnauti 15-20 svečių.

Išorės darbuotojai

Jei aišku, kad su padavėjais – jų samdymas nuolatiniam darbui priklauso nuo verslo formato. Pagrindinis maitinimo įstaigų darbas yra patiekalų ruošimas ir pristatymas. Yra ir kitų darbuotojų, kuriuos taip pat geriau samdyti iš išorės, kad sutaupytumėte darbo užmokesčio lėšų.

Pavyzdžiui, vairuotojai, buhalteris, teisininkas ir rinkodaros specialistas ne visada reikalingi.

Buhalteris pateikia ataskaitas kartą per mėnesį ar ketvirtį, o teisininkas reikalingas tik sudarant sutartis su tiekėjais ir sprendžiant kitus su dokumentų tvarkymu susijusius klausimus. Tas pats pasakytina ir apie rinkodaros specialistą – jis gali tvarkyti jūsų socialinės žiniasklaidos paskyrą ir rūpintis internetine reklama nuotoliniu būdu, nedirbdamas jūsų biure.

Kaip reklamuoti maitinimo paslaugas?

Kaip ir bet kokiam verslui, maitinimo paslaugų srityje svarbiausia yra reklama internete. Ne išimtis ir viešojo maitinimo paslaugos. Pagrindiniai populiarūs reklamos internete kanalai yra šie:

Socialinės žiniasklaidos reklama;
kontekstinė reklama internete;
Interneto svetainių kūrimas ir reklamavimas.

Iš populiarių ir veiksmingų neinternetinės reklamos variantų – nuolaidų ir nuolaidų programos klientams įvedimas arba lankstinukų dalijimas gatvėje ir banketų salėse.

Kad bet kokia reklama būtų veiksminga – produktas turi būti kokybiškas ir įdomus.

Pradėkite nuo savo prekės ženklo, logotipo kūrimo ir pasirinkite firminį stilių. Išvažiuojamuosiuose renginiuose naudokite firminius stalo indus, pakuotes ir darbuotojų uniformas.

Maitinimo verslo pradžios privalumai ir trūkumai

Kai kurie iš pagrindinių maitinimo verslo privalumų yra šie:

Nedidelės investicijos pradedant veiklą.
Greita verslo pradžia.
Didelė pagaminto maisto pristatymo ir renginių aptarnavimo paklausa.
Didelis verslo pelningumas ir atsiperkamumas.

Maitinimo verslo trūkumų taip pat yra ir jie susiję su dideliu konkurencingumu.

Kiek kainuoja pradėti maitinimo verslą nuo nulio?

Pagrindinės pirmojo mėnesio išlaidos atidarant maitinimo verslą:

Išlaidų kategorija

Suma, EUR

Registracija mokesčių inspekcijoje ir dokumentų tvarkymas
50
Interneto svetainės kūrimas ir reklama
700
Reklamos kampanija atidarymo metu
350
Patalpų nuoma
600
Įrangos pirkimas
500
Virtuvės įrankiai ir įranga
1400
Virtuvės reikmenys ir pakuotės
200
Darbo užmokesčio fondas
500
Produktų pirkimas
350
Komunalinių paslaugų apmokėjimas
150
Benzinas arba kurjerio transportas
70
Iš viso
4870

Atsižvelgta į vidutines patalpų ir įrangos sumas. Daug kas priklausys nuo regiono, kuriame atidarote verslą, ir pačios įrangos kokybės.

Siekdami sutaupyti, daugelis verslo savininkų pradeda dirbti naudota įranga, laikui bėgant, kai verslas pradės atsipirkti, galėsite pereiti prie naujos įrangos.

Maitinimo verslo atsiperkamumas

Viešojo maitinimo verslas yra pelningas, jo atsipirkimo laikotarpis pirmiausia priklausys nuo šalies ekonominių sąlygų. Toliau atsipirkimo trukmei įtakos turi jūsų įmonės paklausa ir populiarumas tarp konkurentų.

Vidutiniškai maitinimo verslo atsipirkimo laikotarpis yra 12-24 mėnesiai.

Naujienos

Verslo Vikingai

Technologijos2 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai2 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas3 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |