Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Apelsinais kvepiantis viščiukas taps Naujųjų metų vaišių favoritu: svečiai liks sužavėti

L

Paskelbta

-

Jei jūsų Naujųjų metų sutikimo kompanija nebus didelė, gera išeitis šventiniam vakarui išsikepti viščiuką – tik kiek kitaip, nei esate įpratę: apteptas apelsinų ir anyžių glazūra, aromatingas ir dailiai apskrudęs jis taps geidžiamiausiu patiekalu. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, sveikatai palankiausia vištieną gaminti lėtai kepant ant silpnos ugnies orkaitėje, prieš tai pamarinavus švelniai rūgščiame padaže. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai itin vertina lietuvišką vištieną – tik ja ir prekiaujama parduotuvėse.

Reklama

Vertingiausia vištienos dalis – krūtinėlė

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad vištienoje yra gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių, ji vertinama dėl lengvai pasisavinamų baltymų, organizmui reikalingų vitaminų, mineralų bei mažai riebalų: „Vertingiausia – jos krūtinėlė, kuri yra liesesnė už kitas vištienos dalis, ypač valgoma be odos. Nevertėtų mėsos kepti ir riebaluose ar volioti miltuose, džiūvėsėliuose, tešloje. Tai neturėtų tapti kiekvienos dienos maistu.“

Svarbu, kad prieš vartojant vištiena būtų gerai termiškai apdorota, nes iki galo jos neiškepus, didėja infekcijos rizika. „Ypač atidiems reikėtų būti tada, kai ji kepama ant žarijų. Įpjovus iškeptą vištieną, turėtų išsiskirti skaidrios, jokiu būdu ne raudonos sultys, o jei naudojamas kulinarinis termometras, vištieną galima drąsiai valgyti, jei temperatūra mėsos viduje pasiekė 80 laipsnių“, – teigia gydytoja dietologė.

Ekspertės nuomone, geriausia rinktis ekologiškuose ūkiuose užaugintą vištieną: „Tokios mėsos nauda sveikatai, lyginant su neekologiškuose ūkiuose užaugintos mėsos sudėtimi, yra didesnė. Be to, į tai rekomenduojama atsižvelgti perkant mėsą vaikams – jų mityboje neturėtų būti nereikalingų organizmui medžiagų.“

Rinkimės vištienos dalis pagal tai, ką gaminsime

carvertical VIN patikra

Vaikai labai mėgsta skanauti orkaitėje keptus vištienos sparnelius, salotoms verta išsikepti vištienos krūtinėlę ar vidinių jos filė dalių, o šlaunelių mėsa ar filė gabaliukai tiks įvairiems troškiniams, blauzdelės – sriuboms, faršas – kukuliams. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad vištienos asortimentas parduotuvėse – itin platus, tad kiekvienas ras patinkančių vištienos gaminių.

„Renkantis vištieną parduotuvėje, verta atkreipti dėmesį į jos ženklinimą. Atsižvelgiant į sveikatai palankesnius sprendimus galima rinktis be antibiotikų užaugintą visą viščiuką ar vištienos dalis: šlauneles, blauzdeles, sparnus, krūtinėlių bei vidinę filė. Pirkėjai itin vertina lietuvišką vištieną – tik ja ir prekiaujame savo parduotuvėse. Vietinių gamintojų produkcija parduotuvių lentynas pasiekia per trumpiausią laiką, tad ji yra šviežesnė, patyrusi mažiau aplinkos sąlygų pokyčių. Privačios etiketės asortimente turime „Rimi Greatlife“ liniją – pasirinkus jos gaminius, galite būti tikri, kad produkcija užauginta be antibiotikų. Taip pat neseniai pristatėme naujieną – ekologišką „Rimi“ vištienos liniją „Rimi Bio“, tad jau galima įsigyti ekologišką vištienos faršą, krūtinėlės filė, vištienos puseles ar sparnelius“, – pristato O. Suchočeva.

Pasak ekspertės, mėsos šviežumą galima įvertinti ją apžiūrėjus: paukštiena turėtų būti rausva, malonaus kvapo, stangri, be pastebimų sumušimų, dėmių: „Perkant supakuotą produktą taip pat svarbu patikrinti, kad pakuotė būtų sandari ir nepažeista, o galiojimo terminas – pakankamas, kad spėtumėte jį suvartoti. Namuose susipažinkite su paukštienos laikymo sąlygomis: svarbu ją laikyti ne aukštesnėje nei 4 °C laipsnių temperatūroje, tad iškart padėkite į šaldytuvą.“

Besiruošiant Naujųjų metų sutikimui ekspertė siūlo sutaupyti: „Tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.ltpirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje. Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – ji pažymėta euro ženklu.“

Kulinarijos technologai kviečia šventėms išsikepti gardų viščiuką – jis patiks visai šeimai.

RECEPTAS

Apelsinais ir anyžiais glazūruotas viščiukas

Reikės:

1 vnt. šviežio viščiuko;
1 vnt. apelsino sulčių ir žievelės;
2 vnt. žvaigždinio anyžiaus;
3 šaukštų rudojo cukraus;
rapsų aliejaus ir sviesto – glazūrai;
druskos ir pipirų – pagal skonį.

Kaip gaminti:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
2. Įdėkite viščiuką į orkaitei tinkantį indą ir įtrinkite druska bei pipirais tiek išorę, tiek vidų. Taip pat įtrinkite ją sviestu ir aliejumi. Įdėkite kepimo formą su viščiuku į apatinę orkaitės dalį, kepkite 20 minučių.
3. Nutarkuokite apelsino odelę ir išspauskite sultis. Smulkiai sutarkuokite žvaigždinį anyžių. Apelsinų sultis, žvaigždinį anyžių ir rudąjį cukrų pavirkite iki lengvo tirštumo sirupo. Įmaišykite apelsino žievelę.
4. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150°C ir toliau kepkite dar 20 minučių.

Tada vištieną aptepkite apelsinų glaistu ir kepkite toliau, kol vištienos vidinė temperatūra ties šlaunies kauliuku pasieks 82°C, maždaug 1 valandą.

Skanaus!

Naujienos

Verslas7 val prieš

Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla – naujos galimybės žmonėms ir regionui

„Vičiūnų grupė“ toliau nuosekliai plečia veiklą Lietuvoje – šalia jau veikiančių pajėgumų Plungėje pradėta naujos apie 100 mln. eurų vertės...

Verslas12 val prieš

Tyrimas: jau trečdalis Lietuvos vartotojų naudojasi dirbtiniu intelektu apsipirkdami, jų skaičius sparčiai auga

Trečdalis (32 proc.) lietuvių jau naudojasi dirbtinio intelekto įrankiais, kurie padeda jiems apsipirkimo metu. Maža to, fiksuojamas labai spartus gyventojų,...

Verslas1 d. prieš

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

Šiandienos parfumerijos pasaulyje kvapas neretai tampa produktu su aiškia instrukcija: turi patikti daugumai, atitikti sezono nuotaikas ir nekelti klausimų. Kvepalai...

Verslas2 d. prieš

Pelningai 2024-uosius metus baigę Vilniaus šilumos tinklai įgyvendino strateginius projektus ir didino investicijas

2024-ieji AB Vilniaus šilumos tinklams (VŠT) tapo strateginių projektų įgyvendinimo ir investicijų metais. Bendrovė dirbo pelningai – rodo nepriklausomų auditorių...

Verslas2 d. prieš

„Hero“ projektas žingsnis po žingsnio artėja link finišo: patalpos jau įrengiamos pagal nuomininkų poreikius, vyksta aplinkotvarkos darbai

Jau šį rugsėjį duris atversiančio verslo centro „Hero“ įrengimo darbai sparčiai juda į priekį. Baigiamos įrengti biurų erdvės, pastate jau...

Ekspertai

Ekspertai3 val prieš

Ekspertai pataria: renkantis būstą įvertinkite ir miesto plėtros planus

Svarstant apie naujo būsto įsigijimą, gyventojai dažnai daug dėmesio skiria būsto plotui, kainai ar vaizdui pro langą, tačiau pamiršta vieną...

Ekspertai2 d. prieš

Norintiems slysti „drifto“ trasose P. Petrauskas papasakojo apie lenktynininko kelią: „išėjimą į barą skaičiuodavau padangomis“

Automobilių sporto mėgėjams ir lenktynininkams atėjęs pavasaris žymi naujo sezono pradžią. Norinčių varžytis populiarumo viršūnėje Lietuvoje karaliaujančiame „drifte“ netrūksta, tačiau,...

Ekspertai2 d. prieš

Apklausa: lietuviai labiausiai nerimauja dėl geopolitinės įtampos, latviai ir estai – dėl maisto kainų

„Citadele“ banko inicijuota Baltijos šalių gyventojų apklausa atskleidžia, kad Lietuvoje gyventojai labiausiai nerimauja dėl geopolitinės įtampos (56 proc.) ir augančių...

Ekspertai3 d. prieš

Ekspertas apie sukčių įžūlumą: „Mobiliojo ryšio operatorius to jūsų niekada neprašys“

Telefoniniai sukčiai, prisidengdami institucijomis ar paslaugų tiekėjais, ir toliau vilioja pinigus iš gyventojų. Ekspertas atskleidžia, koks pagrindinis signalas, kad skambina...

Ekspertai1 savaitė prieš

Sukčiai internete kėsinasi ir į vaikus: ekspertas papasakojo, kaip apsisaugoti

Daugelis esame pratę saugoti savo pinigus nuo sukčių internete, tačiau ne kiekvienas susimąstome, kad apsaugos nuo apgavikų reikia ir mūsų...

Visos teisės saugomos.© 2015-2025 | Kopijuoti draudžiama |