Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Dietologė išskyrė lietuvių mėgstamiausios mėsos rūšies privalumus: vitamino B daugiau nei bet kokioje kitoje mėsoje

Paskelbta

-

Kiauliena – viena populiariausių ir mėgstamiausių lietuvių mėsos rūšių, valgoma įvairiais metų laikais. Vasaros metu ją mėgstame kepti ant grilio, o žiemą iš jos gaminame troškinius ar įvairius tradicinius patiekalus. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kiaulienoje rasime daugiau vitamino B1 nei jautienoje ar avienoje, ji taip pat yra gyvūninių baltymų šaltinis. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva kviečia iš kiaulienos pasigaminti įvairiausių patiekalų, nes ši mėsa tinkama kiekvieno visavalgio skoniui. Ekspertė taip pat primena, kad iki sausio 8 d. „Rimi“ parduotuvėse taikoma -46 proc. nuolaida vakuume fasuotai kiaulienos mentei be kaulo, tad tai puiki proga sutaupyti ir pasigaminti šildantį vengrišką guliašą.

Palankiausia kiaulieną virti ar troškinti

Reklama:

Vasarinės padangos - Pirkitpadangas.lt

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad kiauliena yra puikus baltymų šaltinis, taip pat joje randama geležies, cinko, kalio, bei A, D ir B grupės vitaminų. „Lyginant kiaulieną su aviena ar jautiena, joje yra daugiau tiamino (B1 vitamino), tačiau jos nauda žmogaus organizmui priklauso nuo pasirinktos mėsos dalies bei nuo mėsos paruošimo būdo. Geriausia rinktis liesiausias kiaulienos dalis: nugarinę, kumpinę mėsą, ją virti, troškinti, kepti orkaitėje ar ant grilio“, – pažymi gydytoja.

Vis dėlto, pasak dr. Editos Gavelienės, kiauliena, lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais. Dėl šios priežasties raudona mėsa nereikėtų mėgautis dažniau nei 3-4 kartus per mėnesį: „Būtina pirmenybę teikti liesesnėms kiaulienos dalims ir ruošti mėsą be papildomų riebalų.“

Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį ir į rūkytą, vytintą mėsą bei kitus perdirbtos mėsos gaminius. „Šiuose produktuoseyra nitratų, benzpirenų, nemažai druskos, todėl juos skanauti reikėtų dar rečiau“, – teigia ekspertė.

Mėsą būtina tinkamai atsirinkti

Kiaulienos mentė be kaulo – išskirtinė mėsos rūšis, tinkanti įvairiems patiekalams. Iš jos galima paruošti nepriekaištingus mėsainius, vengrišką guliašą ar žadą atimančius kepsnius. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad prieš perkant šią mėsą, svarbu ją tinkamai įvertinti.

„Renkantis parduotuvėje kiaulienos mentę be kaulo, pirmiausia atkreipkite dėmesį į jos supakavimą. Patikrinkite, ar jis yra vientisas, be įtrūkimų ir pažeidimų. Jei mėsos neplanuojate iš karto sunaudoti, ją galite laikyti šaldytuve, o jei matote , kad nesuvartosite iki gaiojimo laiko pabaigos – kiauieną privalu perkelti į šaldiklį. Prieš ruošiant rekomenduoju nuvalyti mentės paviršių naudojant popierinį rankšluostį, nes tai padės mėsai geriau apskrusti keptuvėje ar orkaitėje“, – pažymi ekspertė.

Tinkamam paruošimui būtinas marinatas

Norintys iš kiaulienos mentės pasigaminti kepsnelius ar įvairius azijietiškus patiekalus, pirmiausia mėsą turėtų marinuoti. Pasak specialistės, nors tai padaryti nesudėtinga, būtina tinkamai atsirinkti prieskonius.

„Norintys ypatingo skonio, mėsą gali marinuoti mėgstamame marinate. Geriausiai su kiauliena dera česnakas, rozmarinas, čiobreliai ar sojų padažas. Marinato pagrindui galite naudoti aliejų, citrinų sultis ar netgi vyną. Paruoštą marinatą su mėsa būtina palikti kelioms valandoms arba nakčiai, kad jis įsigertų ir suteiktų patiekalui reikiamą skonį“, – sako O. Suchočeva.

Tiks aibei skirtingų receptų

Kiaulienos mentę galima panaudoti aibei skirtingų receptų, svarbu tik tinkamai atsirinkti norimus skonius. Pasak ekspertės, ji puikiai tiks ir tradiciniam vengriškam guliašui, ir amerikietiškiems mėsainiams.

„Užmarinuotą mėsą galite naudoti savo mėgstamam amerikietiškų mėsainių receptui. Tam prireiks viso labo ją iškepti orkaitėje ar ant grotelių, o vėliau kartu su daržovėmis perdėti į specialias bandeles. Prie šio mėsainio labiausiai tiks prancūziškos bulvytės su karamelizuotais svogūnais. Norintys prisiminti senuosius skonius, iš kiaulienos mentės gali pasigaminti vengrišką guliašą. Tam reikės mėsą supjaustyti kubeliais, paskrudinti su smulkintai svogūnais bei česnaku. Kiek vėliau įdėti pomidorų padažą, jautienos sultinį, bulves ir prieskonius. Galiausiai, palikti mėsą troškintis, kol ji suminkštės“, – virtuvės patarimais dalijasi O. Suchočeva.

Ekspertė primena, jog sutaupyti sumaniai apsiperkant kiaulienos bei kitų produktų padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos. Be to, nuo šiol „Rimi“ galima rasti daugiau nei 700 prekių bene žemiausia įprasta kaina rinkoje: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Žiemai įsibėgėjus pasigaminkite autentišką vengrišką guliašą.

RECEPTAS

Vengriškas guliašas

Patiekalui reikės:

700 g. kiaulienos mentės be kaulo, supjaustytos kubeliais;
2 vidutinio dydžio svogūnų, smulkiai supjaustytų;
2 didelių morkų, supjaustytų griežinėliais arba kubeliais;
2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
2 šaukštų aštrios aitriosios paprikos miltelių;
1 šaukštų saldžiosios paprikos miltelių;
2 šaukštų miltų;
3 skiltelių smulkiai pjaustyto česnako;
1 šaukšto sausųjų kmynų sėklų;
2 šaukštų pomidorų tyrės arba susmulkintų pomidorų;
1 šaukšto raudonojo vyno acto;
1 litro jautienos sultinio;
Druskos ir pipirų pagal skonį;
Šviežių petražolių pateikimui.

Gaminimo eiga:

1. Supjaustykite kiaulienos mentę kubeliais, svogūnus, česnaką ir morkas susmulkinkite gabalėliais. Keptuvėje pašildę alyvuogių aliejų, sudėkite svogūnus ir pakepkite, kol jie persišvies. Įdėkite česnaką ir pakepkite dar minutę. Suberkite aitriosios ir saldžiosios paprikos miltelius, kmynų sėklas ir kepkite kelias minutes.
2. Į keptuvę supilkite miltus ir gerai išmaišykite. Vėliau, sudėkite supjaustytą kiaulienos mentę, kiek padidinkite ugnį ir kepkite, kol mėsa įgis auksinį atspalvį.
3. Sudėkite morkas ir kepkite dar keletą minučių. Į mišinį supilkite raudonojo vyno actą ir leiskite jam išgaruoti. Tada supilkite pomidorų tyrę arba smulkintus pomidorus.
4. Į keptuvę įdėkite jautienos sultinį ir gerai viską išmaišykite. Įberkite druskos ir juodųjų pipirų. Uždenkite keptuvę ir sumažinkite ugnį. Troškinkite guliašą maždaug 1.5 valandos, tol, kol kiaulienos mentė. Bus minkšta.
5. Patiekite guliašą apibarstytą šviežiomis petražolėmis kartu su virtomis bulvėmis ar ryžiais.

Skanaus!

Naujienos

Startuoliai1 d. prieš

IT egzaminas prasidėjo: startuoliai kviečia nemokamai atnaujinti technologijų žinias

Penktadienį, gegužės 17 dieną, startuoja visuotinis IT egzaminas – išskirtinis dėmesys šiemet skiriamas dirbtiniam intelektui ir kibernetiniam saugumui. IT egzaminą...

Verslas2 d. prieš

Lietuvos oro uostai ruošiasi naujo terminalo startui ir esamų erdvių pertvarkoms: skirtingiems keleivių poreikiams ieškomi maitinimo paslaugų teikėjai

Lietuvos oro uostai skelbia tarptautinį nuomos konkursą, jo tikslas – pritraukti profesionalų skirtingų formatų maitinimo paslaugų veiklą vykdantį operatorių, kuris...

Verslas2 d. prieš

Aurelijus Šveikauskas. Naujoji pramonės revoliucija. Kaip paspartinti inovacijų diegimą įmonėse

Skaitmeniniai bankai stumia iš rinkos institucinius bankus, sutelktinio finansavimo platformos rimtai konkuruoja su patyrusiais investuotojais ir skolintojais, o dirbtinis intelektas...

Nekilnojamas turtas2 d. prieš

Ieškote būsto Ispanijoje? NT specialistė įvardijo 12 priežasčių, kodėl verta rinktis Esteponos miestą

Lietuviams šluojant nekilnojamąjį turtą Ispanijoje, dažnai susiduriama su esminiu klausimu – kurį šios šalies regioną pasirinkti? Ispanijoje nekilnojamojo turto eksperte...

Verslas3 d. prieš

„Avia Solutions Group“ obligacijomis pasiskolino 300 mln. USD

„Avia Solutions Group“ aviacijos įmonių grupė išplatino 300 mln. USD vertės obligacijų emisiją. Įmonė skolinasi 5 metams už 9,75 %...

Verslo Vikingai

Technologijos2 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai2 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas3 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |