Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Dietologė patarė, kaip ruošti žuvį, kad būtų ir sveika, ir skanu: padės viena gudrybė

Paskelbta

-

Ne veltui Viduržemio jūros regiono dieta laikoma sveikatai palankiausia – ji kupina šviežių daržovių, ankštinių, kokybiško alyvuogių aliejaus bei liesos mėsos, žuvies. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad mums itin naudinga tinkamai paruošta žuvis, o Viduržemio jūros regiono mityba yra puiki prevencinė priemonė šių dienų civilizacijos ligoms. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kaip išsirinkti šviežią žuvį ir teisingai laikyti ją namuose, o taip pat iki sausio 29 d. siūlo doradų įsigyti pigiau: tinklo parduotuvėse joms taikoma net 50 proc. nuolaida.

Du kartus per savaitę rinkimės žuvį

Reklama:

Vasarinės padangos - Pirkitpadangas.lt

Nors mūsų protėviai buvo įpratę žvejoti, gyvename prie jūros, turime ežerų bei upių, tačiau tradiciškai dažniau renkamės mėsą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog Viduržemio jūros regiono mitybos sistemoje ribojamas raudonos mėsos, kiaušinių vartojimas, o vietoje jų dažniau valgoma žuvis ir jūros gėrybės: „Taip pat labai mažai vartojama mums įprastų gyvūninių riebalų, tokių kaip sviestas, grietinė ar taukai, kiekis. Vietoje jų į mitybą įtraukiama daug augalinių riebalų – aliejaus, šviežių produktų, vaisių, daržovių, viso grūdo miltų gaminių, žuvies.“

Gydytoja dietologė rekomenduoja bent du kartus per savaitę valgyti jūrinės arba gėlųjų vandenų žuvies: „Jei lyginsime skirtingų žuvų maistinę vertę, reikšmingų skirtumų mineralinių medžiagų ar baltymų atžvilgiu nėra. Pagrindinis ir sveikatai reikšmingas skirtumas yra būtent omega-3 rūgščių kiekis, nes jūrinės kilmės žuvys jų turi daugiau nei gėlavandenės. Taigi, jei kartą per savaitę valgote jūrinę žuvį, antrą kartą valgykite jau sugautą tvenkinyje ar ežere. Taip užtikrinsite, kad gaunate skirtingas medžiagas, reikalingas organizmui.“

Ji priduria, kad doradose randamas visas spektras naudingų maistinių medžiagų: visaverčių baltymų, omega-3 riebalų rūgščių, kalcio, vitaminų A, D ir E, jodo, fosforo, cinko, seleno ir kitų mineralų: „Nuo pakankamo šių medžiagų kiekio organizme priklauso tinkamas širdies, kraujagyslių ir imuninės sistemos funkcionavimas, jos saugo ir nuo uždegiminių procesų. Taip pat svarbus ir žuvies paruošimo būdas, nes termiškai ją apdorojant, naudingų maistinių medžiagų mažėja. Todėl sveikatai palankiausia, kai žuvies terminis apruošimas trumpas, o prieš kepimą ji nevoliojama į miltus bei gausiai neskrudinama aliejuje. Sveikatai palankiausia ją troškinti arba kepti orkaitėje, vasarą – grilyje.“

Nusipirktą šviežią žuvį geriausia suvartoti per parą

Karšių šeimai priskiriamų doradų galima rasti Viduržemio jūroje, šiaurės rytinėje Atlanto vandenyno dalyje. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad dorados tampa vis dažnesniu pirkėjų pasirinkimu: „Šias švelnaus ir subtilaus skonio, pusiau riebias Viduržemio jūros žuvis rekomenduojama ruošti kuo paprasčiau: nepadauginus prieskonių kepti ant grotelių, troškinti garuose ar kepti druskoje. Jei norite panaikinti specifinį žuvies kvapą, ją įtrinkite druska ir palikite pusvalandžiui pastovėti.“

Apie žuvies šviežumą galite spręsti iš blizgančių žvynų, skaidrių akių, gaivaus žuvies kvapo. Pasak ekspertės, dorados žiaunos turi būti ryškiai raudonos spalvos, ji turi būti stangri, be jokių pažeidimų, įtrūkimų: „Jei paspaudus žuvį lieka nedidelis įdubimas – tai prastos kokybės, pasenusios žuvies požymis. Nusipirktą žuvį svarbu laikyti žemoje temperatūroje, šalčiausioje šaldytuvo vietoje ir geriausia suvartoti per parą. Jei nusipirkote žuvų daugiau, galite jas nuplauti po šaltu vandeniu, išdarinėti ir užšaldyti – šaldiklyje ją laikykite iki penkių mėnesių.“

Norintiems sutaupyti ir apsipirkti pigiau komercijos operacijų vadovė siūlo iki sausio 29 dienos pasinaudoti 50 proc. nuolaida auksaspalvėms neskrostoms doradoms su galvomis: kilogramas žuvies kainuos vos 6,99 Eur. Ekspertė primena, kad tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje: „Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – visi šie produktai parduotuvėje pažymėti euro ženklu, tad juos lengvai pastebėsite.“

Kulinarijos technologai siūlo orkaitėje keptą doradą patiekti su šviežiomis ar troškintomis daržovėmis, tiks ir įvairios kruopos (kuskusas, ryžiai, bolivinė balanda), o šalia galite pasigaminti švelnų jogurto padažą su krapais ir agurkėliais.

RECEPTAS

Viduržemio jūros regiono stiliaus dorada su žolelėmis ir citrinomis

Patiekalui reikės:
1 kg auksaspalvės dorados.
Padažui reikės:

75 ml alyvuogių aliejaus;
25 ml citrinos sulčių;
1 v. š. mėgstamų prieskonių;
0,5 a. š. druskos.

Pateikimui reikės:

druskos dribsnių – pagal skonį;
citrinų žievelių – pagal skonį;
kaparėlių – pagal skonį.

Gaminimo eiga:

1. Sumaišykite visus padažui skirtu ingredientus.
2. Dėkite žuvį ant grotelių ir kepkite orkaitėje 15-20 minučių (galite kepti ir ant kepsninės). Iškepus leiskite žuviai pailsėti apie 5 minutes. Tada padarykite pjūvį išilgai pilvo ir išverskite, išimdami pagrindinį kaulą.

Skanaus!

 

Naujienos

Verslas4 val prieš

Pirmoji LOGIN diena: pranešėjai iš viso pasaulio, išskirtiniai renginiai ir uždaras vakarėlis dalyviams

Šiemet didžiausiam Baltijos šalyse inovacijų festivaliui LOGIN – aštuoniolika. Ta proga į konferenciją atvyksta rekordinis kiekis pranešėjų, dvi dienas Litexpo...

Ekspertai22 val prieš

Kripto ekspertai piešia verslo ateitį: paprastės NT įsigijimas, o Lietuva pasiūlys savo kriptovaliutą

Finansinių technologijų pažanga pasaulyje padarė didžiulį postūmį teikiant klientams inovatyvias ir patogias paslaugas. Finansų valdymas mobiliąja programėle jau nieko nebestebina....

Verslas22 val prieš

2023 m. „Hostinger“ fiksavo pelną, pajamos augo 57 proc. iki 110,2 mln. Eur

„Hostinger“ įmonių grupės konsoliduotos pardavimo pajamos 2023 m., lyginant su ankstesniais metais, didėjo 57 proc. – iki 110,2 mln. Eur....

Verslas1 d. prieš

„Akropolis Group“ trečius metus iš eilės išlaikė „S&P Global Ratings“ suteiktą BB+ reitingą su stabilia perspektyva

Tarptautinė reitingų agentūra „S&P Global Ratings“ iš naujo įvertino rezultatus ir kitas aplinkybes, kuriomis remiantis prekybos ir pramogų centrų valdymo...

Verslas4 d. prieš

„Planas Chuliganas” tapo „Ignitis” klientų aptarnavimo partneriais

Laimėjęs viešą pirkimą teikti klientų aptarnavimo paslaugas, kontaktų centras „Planas Chuliganas” oficialiai tapo sumanių energetikos sprendimų bendrovės „Ignitis” klientų aptarnavimo...

Verslo Vikingai

Technologijos2 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai2 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas3 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |