Paskelbta
1 mėnuo prieš-
By
LukasĮvairios kultūros, įskaitant Indijos, Vidurio Rytų ir Europos, turi senas varškės gamybos tradicijas, tad tai – neatsiejamas kasdienių ir šventinių dienų ingredientas visame pasaulyje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad varškė – puikus lengvai įsisavinamų baltymų šaltinis. O prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pasakoja, jog varškė yra universalus ingredientas, kuriuo galima mėgautis įvairiomis formomis. Be to, pigiau įsigyti varškės verta šią savaitę (iki rugsėjo 9 d.): 3 vnt. liesos „Vilkyškių“ varškės (180 g, 0,5 proc.) kainuoja tik 1,99 Eur, perkant su „Mano Rimi“ kortele. Taip pat svečius galėsite pavaišinti „Rimi“ siūlomu pigiu, bet dangiško skonio varškės ir aguonų pyrago receptu.
Lengvesnis virškinimas dėl fermentacijos
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, jog varškė gali būti tiek kasdienių, tiek šventinių patiekalų sveikatai palankus produktas, aprūpinantis organizmą aukštos kokybės baltymais bei mineralinėmis medžiagomis, iš kurių svarbiausia – kalcis.
„Varškė yra geras visaverčių baltymų šaltinis, aprūpinantis būtinomis amino rūgštimis, reikalingomis įvairioms organizmo funkcijoms, įskaitant raumenų atstatymą ir imuninės sistemos palaikymą. Riebalų kiekis skiriasi priklausomai nuo varškės rūšies, tačiau pilno riebumo varškėje yra sveikatai palankių polinesočiųjų riebalų rūgščių, pavyzdžiui, linolio, linoleno bei arachidono. Svarbu paminėti, jog varškė turtinga nepakeičiamąją amino rūgštimi – metioninu, kuri apsaugo žmogaus organizmą nuo riebalų kaupimo kepenyse. Varškėje beveik nėra angliavandenių, o pieno cukraus laktozės gali būti tik pėdsakai, todėl šis produktas puikiai tinka ir laktozės netoleruojantiems asmenims“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.
Mineralai, vitaminai ir probiotikai – geros sveikatos užtaisas
Anot gydytojos, varškė yra puikus kalcio šaltinis, be to, kai kuriuose varškės produktuose dar randama riebaluose tirpių vitaminų A, E bei vandenyje tirpaus vitamino B2.
„Varškė yra puikus kalcio šaltinis, gyvybiškai svarbus kaulų sveikatai, dantims, tinkamai raumenų ir nervų funkcijai. Be to, varškė – fermentuotas pieno produktas, tad probiotikai, gaunami su varške, prisideda prie žarnyno sveikatos puoselėjimo“, – teigia dr. E. Gavelienė.
Svarbu laikymo sąlygos namuose
Prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė atkreipia dėmesį, kad svarbu namuose varškę laikyti sandariai uždarytame inde šaldytuve, atokiau nuo stiprių kvapų, o sugedusias porcijas nedelsiant reikėtų išmesti.
„Norėdami laikyti varškę namuose, laikykite ją šaldytuve, sandariame inde, kad neįsigertų kitų kvapų. Pasirinkite indą su sandariu dangteliu, kad išlaikytumėte šviežumą ir varškė neišdžiūtų. Be to, užtikrinkite, kad varškė nebūtų ilgesnį laiką laikoma kambario temperatūroje, nes ji yra pieno produktas ir gali sugesti. Reguliariai tikrinkite tinkamumo vartoti terminą ir išmeskite varškę su pelėsio požymiais ar nemaloniu kvapu. Laikydamiesi šių laikymo taisyklių, varškės kokybę ir skonį išsaugosite ilgesnį laiką“, – rekomenduoja ekspertė.
Ji taip pat pažymi, kad įsigyjant varškės ir kitų ingredientų šeimos stalui pigiau apsipirkti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus pigiau apsipirkti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Pasimėgaukite patys ir palepinkite savo svečius gardžiu, garuojančiu bei burnoje tirpstančiu glajumi aplietu aguonų ir varškės tortu.
RECEPTAS
Aguonų ir varškės pyragas
Tortui reikės:
125 g kambario temperatūros sviesto;
220 g cukraus;
4 vnt. kiaušinių;
1 vnt. citrinos žievelės;
30 ml citrinos sulčių;
2 v. š. varškės
2 v. š. aguonų sėklų;
180 g miltų;
40 g maltų migdolų;
Žiupsnelis druskos;
120 g kambario temperatūros grietinės.
Glazūrai reikės:
1 vnt. kiaušinio baltymo;
200 g persijotos cukraus pudros;
2 a. š. citrinos sulčių.
Gaminimo eiga:
Skanaus!
„Rimi“ vieni pirmųjų pasiūlė pirkėjams nespausdinti popierinių kvitų ir reguliariose kasose
Nuo kitų metų nauja tvarka kasose – pirmieji iš prekybos tinklų reikalavimus įgyvendino „Rimi“
Ką daryti, kad ateinantis ruduo nepakenktų plaukam? Trichologė papasakojo, kaip juos išgelbėti nuo žvarbos ir drėgmės
Taip įdarytos kiaulienos nugarinės dar nebūsite ragavę: papuoš ir praturtins kiekvieno savaitgalio pietų stalą
Prasidėjo vynuogių sezonas: dietologė atskleidžia – kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Dietologė sugriovė mitą apie sočiuosius riebalus: šis riešutas nedidina cholesterolio
Nuo rugsėjo 1 d. keičiasi „Rimi Express“ darbo laikas – aktualu dirbantiems Vilniaus centre
Trūksta idėjų pusryčiams savaitgalį? Išbandykite gardų varškės omleto receptą
Puikus desertas namie Mokslo ir žinių dienai: mažai pastangų ir pribloškiantis rezultatas
Didžiausias Lietuvoje startuolių ekosistemos renginys „Startup Fair. Pulse 2024“ į Vilnių šiemet pritraukė virš 4000 dalyvių ir 300 investuotojų iš...
Pietų Ispanijoje, tarp Marbeljos, Esteponos ir Benahaviso miestų plytintis regionas jau gana seniai yra įgavęs „Auksinio trikampio“ pavadinimą. Pačiame Andalūzijos...
Viena didžiausių lenktai klijuotos faneros gamintojų Europoje, Klaipėdos rajone Plikių kaime veikianti „Sakuonos“ gamykla, ateityje planuoja asortimento ir gamybos apimčių...
Baltijos šalių turizmo rinkos lyderė „Novaturo“ grupė skelbia, kad nuo spalio 7 d. bendrovės finansų direktoriaus pareigas pradės eiti Darius...
Nors kibernetinių atakų skaičius Šiaurės Europoje nuo pernai išaugo beveik penkis kartus, jas atremti 2024 metų pradžioje buvo pasirengęs tik...
Drąsi, charizmatiška ir aktyvi – taip galėtume apibūdinti soc. tinkluose daugumai gerai žinomą mokytoją Veroniką. Pradėjusi savo darbo kasdienybe, ugdymo...
Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas Dmitrijus Borisenka...
Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...
Įvairūs dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...
Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...