Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Iš sodo tiesiai ant stalo: nuo šio pyrago pirštus apsilaižys artimieji ir svečiai

Paskelbta

-

Vasarą įvairių gėrybių medžiai ar krūmai pradeda duoti savo pirmuosius vaisius. Tai ne tik įvairios uogos ar daržo gėrybės, bet ir kaulavaisiai. Tarp jų Lietuvoje populiariausios yra slyvos, kurios šiais laikais yra gerokai primirštos. Visgi, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šie vaisiai dėl savo unikalaus naudingųjų medžiagų mišinio gali ne tik praturtinti mitybą, bet ir sumažinti lėtinių ligų riziką. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė dalijasi patarimais, kaip šių kaulavaisių įsigyti pigiau, o parsivežus namo išlaikyti ilgiau.

Skaidulų ir vitaminų šaltinis

Slyvos yra ypač maistingos, o jų nauda sveikatai – neabejotina. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jose gausu tiek įvairių vitaminų, tiek ir skaidulų. „Slyvose daug vitaminų ir mineralų, taip pat skaidulų ir antioksidantų, kurie gali padėti sumažinti kai kurių lėtinių ligų riziką. Šiuose kaulavaisiuose randama kalio, kalcio, magnio, šiek tiek vario ir cinko. Be to, slyvos pasižymi vitaminais A, B ir C, jose taip pat randama folatų, karotinoidų ir fenolio junginių. Tiesa, reikėtų atsižvelgti į tai, kad lyginant su kitomis uogomis, slyvos yra šiek tiek kaloringesnės: 100 gramų turi 57 kcal“, – teigia specialistė.

Tiesa, gydytoja dietologė išskiria, kad šviežių ir džiovintų slyvų naudingosios medžiagos yra skirtingos, tad jas vartoti reikėtų atsižvelgiant į organizmo poreikius. „Pastebima, jog dažnai bijoma valgyti šviežias slyvas dėl jų laisvinamojo poveikio. Tačiau tai lemia fruktanai ir sorbitolis, kurio randama džiovintose, o ne šviežiose slyvose. Taip pat, lyginant su šviežiomis, džiovintos slyvos turi gausiau tirpių ir netirpių skaidulų, kurios skatina žarnyno motoriką. Todėl džiovintas patariama vartoti tiems, kuriuos vargina vidurių užkietėjimas. Bendrai slyvų dienos norma neturėtų viršyti 7–8 vaisių per dieną“, – sako ekspertė.

Panaudojimo variantų visa galybė

Slyvos pritaikomos daugelyje pusryčių variantų ar desertų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė su šiais kaulavaisiais siūlo daryti glotnučius ar iš jų spausti sultis. „Pusryčiams galite rinktis graikinį jogurtą, jį paskanindami slyvomis bei granola: jogurtas suteiks baltymų ir probiotikų, o slyvos – natūralaus saldumo ir skaidulinių medžiagų. Taip pat pusryčiams galima rinktis slyvų glotnutį: sutrinkite slyvas su šaldytomis uogomis, bananu, špinatais ir šlakeliu migdolų pieno – taip galėsite dieną pradėti nuo maistingųjų medžiagų kupino kokteilio. Jei mėgstate košes, tai virdami, pavyzdžiui, avižinę košę, galite ją paskaninti slyvomis: nuo karščio jos suminkštės ir išleis natūralias sultis, o avižiniai dribsniai įgaus daugiau skonio.”

Išsaugoti šviežumą galima užšaldant

Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė teigia, kad norintys maitintis sveikiau ir į savo racioną įtraukti daugiau tamsių slyvų, šiuo metu tai gali padaryti pigiau. Iki rugpjūčio 12 dienos šiems kaulavaisiams taikoma 52 proc. nuolaida, o 1 kg tamsių slyvų pakuotės kaina siekia 1,19 Eur.

Ekspertė taip pat dalijasi patarimais, kaip išsirinktas slyvas reikėtų išlaikyti ilgiau. „Iš esmės slyvos savo geriausias savybes išlaiko tik 3–4 dienas, tad norint išvengti maisto švaistymo, reikėtų jų pirkti tik tiek, kiek planuojama suvartoti. Tačiau jei nusipirkote daugiau, jaudintis nereikėtų. Jas nuplaukite, nusausinkite, nulupkite ir išskobkite. Po to supjaustykite slyvas mažesniais gabalėliais, išdėliokite jas ant padėklo vienu sluoksniu ir užšaldykite. Vėliau šiuos gabalėlius galėsite naudoti uogienėms ar įvairių pigesnių patiekalų gardinimui“, – sako E. Krasauskienė.

Ekspertė taip pat primena, jog pigiau įsigyti slyvų ir kitų vaisių padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.

„Rimi“ kviečia pasigaminti vasarišką ir pigų slyvų pyragą, nustebinsiantį svečius ir artimuosius.

Slyvų ir migdolų pyragas

RECEPTAS

Pyragui reikės:

500 g tamsių slyvų;
2 vnt. kiaušinių;
150 g cukraus;
100 g sviesto;
200 g kvietinių miltų;
100 g maltų migdolų;
10 g kepimo miltelių;
100 ml pieno;
1 a. š. vanilės ekstrakto;
Cukraus pudros „Rimi“ patiekimui.

Gaminimo eiga:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir pašalinkite kauliukus.
Dideliame dubenyje sumaišykite sviestą su cukrumi iki purios masės. Po vieną įmuškite kiaušinius ir toliau maišykite, kol masė taps vientisa.
Įmaišykite vanilės ekstraktą, pieną, kvietinius miltus, maltus migdolus ir kepimo miltelius, kol gausite vienalytę tešlą.
Kepimo formą ištepkite sviestu ir supilkite tešlą. Ant viršaus išdėliokite slyvas, lengvai įspausdami jas į tešlą.
Kepkite apie 35–40 min., kol pyragas taps auksinės spalvos. Patikrinkite iškepimo lygį mediniu pagaliuku – jei ištraukus jis švarus, pyragas jau iškepęs.
Leiskite pyragui šiek tiek atvėsti, tada apibarstykite cukraus pudra.
Patiekite pyragą šiltą arba kambario temperatūros.

Skanaus

Naujienos

Verslo Vikingai

Technologijos6 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai6 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas7 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai8 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai8 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |