Paskelbta
2 metai prieš-
Grilio sezono įkarštyje daugelis tradicinių patiekalų receptų jau išbandyti, tad ieškome naujų patiekalų idėjų, kaip nustebinti savo artimuosius. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika įsitikinęs, kad įvairios žuvies rūšys, ant grilio keptos su skirtingais garnyrais, taip lengvai tikrai nepabos. Vasariškai vakarienei grilyje šefas rekomenduoja išsikepti šamo filė su šviežiais smidrais, paprikomis, cukinijomis bei kukurūzų burbuolėmis. Šis patiekalas patiks net ir žuvies ne itin mėgstantiems skanautojams, mat šamo tekstūra labai primena mėsą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad žuvį vakarienei skanauti reikėtų dažniau, o šamas ne tik išskirtinis, bet ir sveikatai palankus produktas.
Liesiausia šamo dalis – filė
Šamas – gėlavandenė žuvis, dažniausiai gyvenanti upėse, ežeruose ir mariose bei galinti sverti net šimtus kilogramų. Šamai mūsų kraštuose populiarūs įdarytu pavidalu ir dažnai tampa šventinio stalo puošmena, bet ne ką mažiau jie mėgstami ir rūkyti bei kepti. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ši žuvies rūšis priskiriama prie sveikatai palankių produktų kategorijos.
„Šame yra Omega-3 riebalų rūgščių, organizmui naudingų baltymų, riebaluose tirpių vitaminų ir tokių mineralinių medžiagų kaip fosforas, selenas, jodas, magnis, kalcis, kalis bei geležis. Šamas – puikus vitamino D šaltinis. Priklausomai nuo rūšies, 100 g šamo turi 60–120 proc. dienos vitamino D normos. Šamas priskiriamas prie vidutinio riebumo žuvies, tačiau riebalų kiekis priklauso nuo to, kokią jo dalį rinksitės ir kaip žuvis bus paruošta bei su kokiais priedais skanaujama. Be to, reikia žinoti, jog pagal sudėtį šamas turtingesnis mononesočiaisiais ir polinesočiaisiais (sveikatai palankiais riebalais) nei sočiaisiais riebalais. Didžioji dalis riebalų kaupiasi šamo uodegoje, o filė – gerokai liesesnė. Šamo filė puikiai tiks tiek pietų, tiek vakarienės stalui“, – teigia E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė pabrėžia, kad šamo nerekomenduoja kepti dideliame riebalų kiekyje ir primena saikingiau valgyti rūkytą žuvį, mat joje gausu pridėtinės druskos ir sveikatai nepalankių cheminių junginių, susidarančių rūkymo proceso metu: „Šamą sveikatai palankiausiu būdu paruošite virdami garuose arba kepdami be pridėtinių riebalų ir didelio aliejaus kiekio. Taip pat vertėtų nepiktnaudžiauti sūria rūkyta žuvimi, kuri itin populiari atostogaujant pajūryje.“
Kaip išsikepti ant grilio?
Kulinarai šamus labiausiai vertina dėl tvirtos šios žuvies tekstūros, mažo riebumo bei galimybės plačiai panaudoti įvairiuose patiekaluose. Šamą nesunku paruošti, nes jame mažai atšakų. Be to, jis neturi žvynų, kuriuos reikėtų pašalinti prieš gaminimą. Šamo tekstūra šiek tiek primena mėsą. Anot „Rimi“ kulinarijos technologo Vido Nadzeikos, paruošti šamą galima daugybe skirtingų būdų.
„Dažniausiai šamo pjausniai kepami orkaitėje arba ant kepsninės. Šią žuvį galima troškinti ir puode su daržovėmis, virti garuose, o iš kaulų – pasigaminti kvapnią sriubą arba žuvies sultinį. Šamą dar galima kepti druskos patale, o jo filė gabalėliais pagardinti šviežias salotas. Kepimui ant grilio rekomenduočiau išbandyti skirtinguose marinatuose paruoštą šamo filė, pavyzdžiui, meškinio česnako ir petražolių, imbierų ir bazilikų, česnakų su žolelėmis ar pikantiškų prieskonių derinius, tačiau su prieskoniais nepersistenkite. Šamo filė namuose galima pasiruošti ir kituose, sau labiausiai patinkančiuose, marinatuose. Tiesa, įsigiję jau marinuotą žuvį ją gaminkite tą pačią, o vėliausiai kitą dieną, kad žuvis nesugestų. Jei įsigyti šviežio šamo nėra galimybės, rinkitės šaldytą žuvį“, – pataria V. Nadzeika.
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad šamų filė, kitų rūšių žuvies bei jūrų gėrybių ir įvairių grilinimui skirtų produktų galima įsigyti pigiau, naudojantis „Mano Rimi“ lojalumo programa, asmeniniais pasiūlymais, kaupimu nuo išleistos sumos arba papildomomis nuolaidomis: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Kviečiame atrasti naujus skonius ir mėgautis namuose ant grilio keptų patiekalų įvairove. Šefas Vidas Nadzeika kviečia išbandyti sultingą šamo filė, su keptų daržovių garnyru.
RECEPTAS
Šamai, kepti folijoje ant grilio
Patiekalui reikės:
500 g šamų filė mėgstamame marinate;
1 vnt. cukinijos;
2 vnt. virtų kukurūzų burbuolių;
1 saujos smidrų;
1 vnt. raudonosios paprikos;
1 vnt. citrinos;
2 šaukštų sviesto;
1 skiltelės česnako;
1 šaukštelio čiobrelių;
Druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimo eiga:
1. Šamų filė supjaustykite smulkesniais gabalėliais.
2. Nuo kukurūzų burbuolių peiliu nupjaukite minkštus kukurūzus. Kitas daržoves supjaustykite norimo dydžio kubeliais, sumaišykite su druska, pipirais, čiobreliais, kapotu česnaku ir sviestu.
3. Ant aliuminio folijos lapo dėkite kepimo popieriaus lapą. Ant kepimo popieriaus dėliokite daržoves ir žuvį, pašlakstykite vienos skiltelės citrinos sultimis.
4. Aliuminio folijos kraštus užlankstykite taip, kad liktų tik mažas tarpelis išeiti garams.
5. Dėkite foliją su daržovėmis ir šamų filė ant įkaitinto grilio. Kepkite apie 15–20 minučių.
6. Patiekalą patiekite su citrinos skiltelėmis.
Skanaus!
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
„Rimi“ kokteilis sužavėjo tarptautinę Europos komisiją: įvertino prestižiniu maisto inovacijų apdovanojimu
Velykų sekmadienį keisis „Rimi“ darbo laikas: veiks budinčios parduotuvės
Mažiau maisto švaistymo, daugiau taupymo – pernai beveik trečdaliu išaugo vienos kategorijos populiarumas
Įmonių susijungimai ir įsigijimai 2025 m. – aktyvumo proveržis ar tik laikinas sujudimas?
Biržuose po renovacijos duris atvėrė atnaujinta „Rimi“ parduotuvė
Svarstant apie naujo būsto įsigijimą, gyventojai dažnai daug dėmesio skiria būsto plotui, kainai ar vaizdui pro langą, tačiau pamiršta vieną...
Automobilių sporto mėgėjams ir lenktynininkams atėjęs pavasaris žymi naujo sezono pradžią. Norinčių varžytis populiarumo viršūnėje Lietuvoje karaliaujančiame „drifte“ netrūksta, tačiau,...
„Citadele“ banko inicijuota Baltijos šalių gyventojų apklausa atskleidžia, kad Lietuvoje gyventojai labiausiai nerimauja dėl geopolitinės įtampos (56 proc.) ir augančių...
Telefoniniai sukčiai, prisidengdami institucijomis ar paslaugų tiekėjais, ir toliau vilioja pinigus iš gyventojų. Ekspertas atskleidžia, koks pagrindinis signalas, kad skambina...
Daugelis esame pratę saugoti savo pinigus nuo sukčių internete, tačiau ne kiekvienas susimąstome, kad apsaugos nuo apgavikų reikia ir mūsų...