Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Kepame antį Velykų stalui – ekspertė dalinasi, kaip teisingai paruošti šį patiekalą

Paskelbta

-

Nors lietuviai labiausiai mėgsta vištieną, prieš šventes vis daugiau gyventojų linkę paeksperimentuoti, tad greta įprastų, šeimos tradicija tapusių patiekalų, ant velykinių stalų puikuosis ir antis. Ją pasirinkę tikrai nesuklysite, o ekspertė dalinasi patarimais, kaip tobulai iškepti šį paukštį orkaitėje ar troškintuve.

„Orkaitėje kepta višta, antis, žąsis ar kalakutas neabejotinai yra nekasdienis valgis, kurį gyventojai mielai renkasi tiek asmeninėms, tiek didžiosioms metų šventėms – prieš pastarąsias kaip niekad daug pirkėjų šiuos paukščius deda į savo pirkinių krepšelius. Todėl artėjant Velykoms pasirūpiname tiek didesniu asortimentu, tiek nuolaidomis, kad klientai šventėms galėtų pasiruošti išleisdami mažiau“, – kalba Brigita Baratinskaitė, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė.

Reklama:

Norint ant stalo patiekti gardžią ir sultingą antį, svarbiausia įvertinti, kad ji yra riebesnė nei višta ar kalakutas ir kepa netolygiai – krūtinėlė iškepa greičiau nei kojos, o kai pastarosios būna tinkamos valgyti, krūtinėlė gali būti perdžiūvusi ir sausa. Tačiau B. Baratinskaitė drąsina – orkaitėje iškepti skanią antį tikrai nesudėtinga, tereikia pasirinkti tinkamos rūšies antį ir atminti keletą jos kepimo subtilybių.

„Neapsiriksite pasirikę Pekino antį – jos maitinamos specialiu kviečių, sorų, žirnių pašaru ir iki trijų kilogramų svorio užauga per maždaug 3 mėnesius. Tinkamai iškepus, jų mėsa bus minkšta ir sultinga“, – kalba maisto gamybos ekspertė.

Ji parėžia, jog orkaitėje kepant visą antį, jos riebalai turi lėtai tirpti ir gertis į mėsą, kad krūtinėlė neperdžiūtų, kol iškeps kojos, todėl svarbu pasirinkti tinkamą temperatūrą bei kepimo laiką.

„Prieskonius ir įdarą rinkitės, kokių tik širdis geidžia – nuo paprasčiausio varianto su druska ir pipirais, iki egzotiškesnių prieskonių kaip kardamonas, muskato riešutas, gvazdikėliai ar cinamonas. Su riebia paukštiena puikiai derės rozmarinas, čiobrelis, nesuklysite į vidų gausiai prikimšę česnako skiltelių, džiovintų ir prieš tai išmirkytų grybų ar džiovintų vaisių. Su antiena puikiai dera saldžiarūgštis vaisių bei uogų skonis“, – pataria maisto gamybos ekspertė ir dalinasi dviem būdais, kaip iškepti skanią antį velykiniam stalui.

Svarbiausia – lėtas kepimas

Reikės: 3 kg šviežios anties, druskos, šviežiai grūstų pipirų, cinamono, šviežiai grūstų anyžių, gvazdikėlių, kardamono (gali būti jau sumalti prieskoniai), šlakelio aliejaus arba ghi sviesto, šviežio rozmarino šakelių, poros išlukštentų galvų česnako.

Gaminame: jeigu antį įsigijote su kaklu, jį nupjaukite ir pasilikite sultiniui. Sausus prieskonius (juos galite pasirinkti savo nuožiūra, išskyrus druską) sumaišykite su šlakeliu aliejaus ar keliais šaukštais lydyto sviesto, gautu mišiniu gerai įtrinkite antį iš vidaus ir išorės bei palikite marinuotis per naktį. Kad antis tolygiau keptų, prieš dedant į orkaitę suriškite kojas ir prie jų pritraukus suriškite uodegikaulį.

Dėkite antį į orkaitę ant grotelių, po jomis padėkite skardą, į kurią tekės riebalai. Kad šie nesviltų, į skardą galima įpilti stiklinę vandens. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių ir kepkite pusvalandį. Po to sumažinkite kaitrą iki 80-100 laipsnių ir taip lėtai kepkite apie 4 valandas. Žemoje temperatūroje kepama krūtinėlė neišsausės, didelė dalis riebalų lėtai susigers į mėsą.

Pasak B. Baratinskaitės, į skardą nuvarvėjusius riebalus galima sumaišyti su trintomis spanguolėmis, bruknėmis ar granatų sultimis, įpilti šiek tiek sauso vyno – viską pakaitinę ir pertrynę elektriniu plaktuvu, turėsite nuostabų padažą keptai ančiai.

Įvairovei – vaisiai ir troškintuvas

Reikės: 3 kg šviežios anties, druskos, šviežiai grūstų pipirų, cinamono, šviežiai grūstų anyžių, gvazdikėlių, kardamono (gali būti jau sumalti prieskoniai), šlakelio aliejaus arba ghi sviesto, šviežio rozmarino šakelių, poros išlukštentų galvų česnako, sultingų saldžiarūgščių vaisių: apelsinų arba greipfrutų, kriaušių arba obuolių.

Gaminame: kaip ir ankstesniame variante, prieskonius sumaišykite, jais gerai įtrinkite antį ir palikite per naktį marinuotis. Šiam gaminimo būdui reikalingas uždengiamas ketaus indas arba troškintuvas storomis sienelėmis. Jame įkaitinus šiek tiek ghi sviesto arba aliejaus surištą antį ant didelės kaitros apkepkite iš visų pusių. Tuomet antį inde dėkite taip, kad krūtinėlė būtų viršuje, o kojos ant indo dugno. Greta dėkite stambiai pjaustytų prinokusių apelsinų, kriaušių (ar kitokių sultingų vaisių) česnakų, prieskoninių žolių, uždenkite (galite naudoti aliuminio foliją) ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie dvi valandas. Ilgiau kepančios kojos mirks riebaluose ir sultyse, taip besitroškindamos greičiau suminkštės, o viršuje esanti krūtinėlė keps lėčiau. Prieš baigiant kepti, atidenkite ir apskrudinkite, padidinę temperatūrą iki 220 laipsnių. Ištraukus iš orkaitės, prieš pjaustant antį reikia luktelėti 5-10 minučių.

 

Šviežia antis – perpus pigiau

„Rūpindamiesi, kad gyventojai galėtų subalansuotai ir skaniai maitintis, išleisdami mažiau, kas savaitę siūlome įvairiausių produktų ir daugybę kitų prekių mažesnėmis kainomis. Šią savaitę pirkėjai gali sutaupyti įsigydami atšaldytą Pekino antį perpus pigiau“, – pažymi Renata Kežionienė, „Maximos“ Rinkodaros departamento direktorė.

Prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse pirkėjai gali rinktis iš plataus šviežio maisto bei kitų kasdienių prekių asortimento, o norėdami sutaupyti – pasinaudoti nuolaidomis ir ypač geros kainos pasiūlymais, kurių gausu savaitiniame mažų kainų leidinyje. Kiekvieną antradienį vis naujus „Kainų kainos“ pasiūlymus galima rasti mobiliojoje „Ačiū“ programėlėje, popieriniame leidinyje visose tinklo parduotuvėse bei „Maxima“ internetinėje svetainėje.

Naujienos

Verslo idėjos5 val prieš

Verslo idėjos patentavimas Europoje, kaip viskas vyksta?

Patentavimas Europoje Europos patentas – tai Europos patentų organizacijos išduotas apsaugos dokumentas. Europos patentų sistema grindžiama Europos patentų tarnybos ir...

Verslo idėjos18 val prieš

Verslo idėjos neįgaliesiems: 11 gerų idėjų

Lietuvoje nekalbama apie patogias sąlygas neįgaliesiems. Bet, jei nekalbama net apie patogų judėjimą, ar apskritai galima galvoti apie verslą? O...

Dirbtinis intelektas21 val prieš

Lietuvoje ir JAV veikiančios dirbtinio intelekto kompanijos „Genus AI“ kapitalo investicijos pasiekė 11 mln. JAV dolerių

Tiesiogiai vartotojams pardavinėjančioms ir elektronine komercija užsiimančioms įmonėms dirbtiniu intelektu grįstus sprendimus tiekianti kompanija „Genus AI“ pranešė gavusi 6 mln....

Nekilnojamas turtas22 val prieš

Euromoney tyrimas: EfTEN Capital antrą kartą pripažintas geriausiu nekilnojamojo turto investicijų valdytoju Centrinėje ir Rytų Europoje

Baltijos šalyse veikianti nekilnojamojo turto investicijų valdymo bendrovė „EfTEN Capital“ 2023 metais išrinkta geriausia nekilnojamojo turto investicijų valdytoja Vidurio ir...

Verslas23 val prieš

Į kvartalą Vilniaus Naujamiestyje „Hanner“ planuoja investuoti 35 mln. eurų

Nekilnojamojo turto plėtros kompanija „Hanner“ sostinės Naujamiesčio rajone planuoja pradėti naujo gyvenamojo kvartalo statybas. Vilniaus miesto savivaldybei pateiktas prašymas 4...

Verslo Vikingai

Finansai1 savaitė prieš

Techninių analitikų mokytojas Tomas Dulkys: „Didžiausia investuotojų ir spekuliantų klaida – noras praturtėti, o ne tapti šios srities profesionalu“

Kriptovaliutos, akcijų prekyba rinkoje, spekuliavimas, investavimas – vieniems šios temos atrodo nepažįstamos ir sunkiai perprantamos, o kiti sukaupia tiek žinių,...

Verslo vikingai2 savaitės prieš

„A Management“ vadovė Aušra Virkietytė: Sužvaigždėjimas renginių organizatoriui – karjeros pabaiga

Renginių organizatoriaus darbas atrodo nesibaigianti šventė. Tad norinčių dirbti šioje srityje turėtų netrūkti. „Iš dalies taip ir yra, – sutinka...

Verslo vikingai2 savaitės prieš

LAVA SALES kompanijos vadovas Paulius Gumbelevičius: „Komanda – branduolys, padedantis sukurti sėkmingą verslą”

Neseniai įsikūrusios kampanijos LAVA SALES tikslas – pritraukti naujų klientų šaltų skambučių pagalba ir taip padėti verslui augti. Telemarketingo paslaugas...

Startuoliai2 mėnesiai prieš

Saugių sandorių platforma „EscrowPack“ padės internete pirkti ir parduoti nesibaiminant sukčių

Tikrai ne vieną kartą pačiam teko patirti ar iš draugų girdėti apie sukčiavimo atvejus, kuomet perkant prekes iš fizinių asmenų...

Finansai2 mėnesiai prieš

29-erių į pensiją išėjęs Gintaras Pociūnas: „Finansiškai raštingas ir investuojantis žmogus – turtingo mąstymo žmogus“

Taupymas, investavimas, akcijų biržos – terminai, kurių daugelis dar nepažįsta, o gal laiko tolima siekiamybe. Praktinius patarimus geresniam finansų valdymui...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |