Paskelbta
1 metai prieš-
Prieš prasidedant kalendoriniam pavasariui, pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės šviežių salotų lėkštės su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų, su įvairiais gardžiais priedais ar pikantišku padažu jos gali atstoti sočią vakarienę ar pietus. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad šviežių salotų parduotuvėse galima įsigyti ištisus metus, bet būtent pavasario pradžioje gerokai išauga jų paklausa, todėl stengiamasi aprūpinti pirkėjus kuo didesne salotų įvairove: kiekvienas gali išsirinkti pagal savo skonį ir pasiruošti pigių patiekalų.
Atraskite mėgstamas salotų rūšis
Žalia spalva mums asocijuojasi su gaivia atgimstančios gamtos žaluma, todėl kelia pačias geriausias emocijas. O žalia salotų spalva daugiausia priklauso nuo chlorofilo – grupės žalių, magnio turinčių augalų pigmentų.
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad sveikatai palankios mitybos sampratoje žalia spalva asocijuojasi su augalinės kilmės geležimi, mineralinėmis medžiagomis ir fitochemikalais, kurie yra ypač naudingi sveikatai: „Visos žalios spalvos lapinės daržovės ir salotos mums naudingos tuo, kad jose gausu magnio, kalcio, kalio, folatų, B grupės vitaminų, skaidulų. Maisto medžiagos įvairiose salotose skiriasi labai mažai, panašus ir skaidulų pobūdis. Kadangi skirtumai visai minimalūs, verta salotas rinktis pagal skonį ir išbandyti įvairias.“
Ekspertė primena, jog salotas vertėtų išties dažniau įtraukti į savo dienos racioną: „Kiekviena jų turi skirtingą skonį, o juk tai – nauja emocija, nauja patirtis. Salotos – vienas iš maisto produktų, kuriuos reikia vartoti kuo dažniau. Sveikos mitybos piramidėje jos priskiriamos prie tamsiai žalios spalvos daržovių, o vertinamos dar ir kaip didelį tūrį, bet mažą kaloringumą turintis maisto produktas.“
Kaip išlaikyti salotas nesuvytusias
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad populiarėja plautų salotų mišiniai, kurie labai patogūs greitiems pietums ar vakarienei. „Saltos su priedais – vienas pigesnių pietų ar vakarienės pasirinkimų šiltuoju laikotarpiu, tad reikia tik kūrybiškai keisti salotų komponentus ir kaskart valgysite naują patiekalą. Fasuotus salotų mišinius reikėtų laikyti neatidarytoje pakuotėje, šaldytuve, daržovėms skirtame skyriuje. O jei visko nesunaudojote per vieną kartą, sudėkite salotas į indelį, kurio dugne reikėtų įtiesti popierinio rankšluosčio lapelių drėgmei sugerti. Tokias salotas suvartoti rekomenduojama per dvi paras“, – pataria specialistė.
Ji priduria, kad salotos mėgsta vėsą: „Jei nusipirkote salotų su šaknimis ir žeme, į šaldytuvą dėkite jas nuskynę. Dažnai salotų „Iceberg“ išoriniai lapai būna kiek aptrinti, bet jų neišmeskite – nuimkite ir atidėkite. Paskui atsilaužkite reikiamą kiekį lapų, o visą gūžę įvyniokite į tuos išorinius lapus – taip salotos ilgiau išliks šviežios. Šias salotas pjaustykite tik prieš pat vartojimą, nes jos oksiduojasi ir paruduoja.“
Ekspertė sako, kad visos salotos vazonėliuose, užaugintos Lietuvoje, parduodamos žemėje, tad jas galima sunaudoti tvariai. Ant jų pakuotės pažymima, kad salotose nėra jokių priedų šviežumui palaikyti, o jas nuskynus šaknis galima pasisodinti į vazonėlį ir užsiauginti savo salotų namuose, tokiu būdu pavyks dar pigiau pasigaminti ir gardžiuotis naminiais salotų patiekalais.
O. Suchočeva primena, jog pigiau įsigyti daržovių ir kituose skyriuose padės vietinės produkcijos pasirinkimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.
Kviečiame pasigaminti salotų su itin ypatingu užpilu: toks lengvas patiekalas neapsunkins ir bus puikus bei pigus užkandis.
RECEPTAS
Pavasarinės salotos su žalumynų užpilu
Patiekalui reikės:
2 ryšulėlių salotų lapų;
1 ryšulėlio krapų;
1 ryšulėlio svogūnų laiškų;
1 vnt. ilgavaisio agurko;
10 vnt. ridikėlių;
50 ml kefyro
0,5 vnt. citrinos sulčių;
druskos, pipirų – pagal skonį.
Gaminimo eiga:
1. Supjaustykite salotas ir sudėkite į didelį indą.
2. Nulupkite ir supjaustykite agurką, nupjaukite ridikėlių lapelius ir sudėkite į maisto trintuvą. Suberkite ten pasmulkintus krapų stiebus ir laiškinius svogūnus.
3. Įpilkite kefyro ir citrinos sulčių.
4. Sutrinkite, kol susidarys padažas.
5. Įberkite druskos ir pipirų pagal skonį. Užpilkite padažą ant salotų.
Skanaus!
Velykų sekmadienį keisis „Rimi“ darbo laikas: veiks budinčios parduotuvės
Mažiau maisto švaistymo, daugiau taupymo – pernai beveik trečdaliu išaugo vienos kategorijos populiarumas
Įmonių susijungimai ir įsigijimai 2025 m. – aktyvumo proveržis ar tik laikinas sujudimas?
Biržuose po renovacijos duris atvėrė atnaujinta „Rimi“ parduotuvė
Metas švęsti Užgavėnes: naujų vėjų į šventinę virtuvę atneš skirtingos miltų rūšys
Gydytoja A. Dumbliauskienė: „Kodėl pavasarį su oda turite elgtis kaip su geriausiu draugu?“
Baltyminiai batonėliai: užkandis ar desertas? Ekspertė pataria, kada juos geriausia vartoti
Prasidėjo pavasarinis sėklų pirkimas: pagrindinės sodinimo klaidos, kurias svarbu prisiminti
Nesenstanti lietuviško stalo pažiba – bulviniai blynai: šis paprastas receptas suburs visą šeimą
Trečiadienio vakarą automobilių prekybos grupė „Inchcape Lietuva“ surengė išskirtinę į Lietuvą žengiančio automobilių gamintojo BYD („Build Your Dreams“) premjerą. Vilniaus...
Ar elektromagnetinius impulsus generuojantis prietaisas gali padėti žmonėms, ilgą laiką nesėkmingai bandžiusiems mesti rūkyti? Ar tai gali pavykti tik per...
Telekomunikacijų bendrovėse Lietuvoje ūžiančios permainos atskleidžia, kokia dinamiška ir kompleksiška yra šio sektoriaus aplinka. Įvertinę telekomunikacijų industrijoje pasauliniu mastu vykstančius...
Jau beveik tradicija tampa kovo mėnesį pasitikti su nauja vaistinių tinklo „Camelia“ darbdavio įvaizdžio kampanija. Šįkart tęsiama ankstesnių metų kampanijos...
Lietuvos kapitalo „Urbo“ bankas suteikė beveik 4 mln. eurų paskolą bendrovei „Rietavo veterinarinė sanitarija“, kuri užsiima ekologišku šalutinių gyvūninės kilmės...
Gera derliaus kokybė, kenkėjams ir kitoms negandoms atsparūs pasėliai – kiekvieno ūkininko siekiamybė, kurią stiprina susidomėjimas biostimuliatoriais. Tačiau tinkamas jų...
Pastaruoju metu vis garsiau kalbama apie būtinybę visiškai drausti mobiliuosius telefonus ne tik pamokų, bet ir pertraukų metu. Dažnai tėvai...
Įsibėgėjus pajamų deklaravimo sezonui, nemaža dalis gyventojų sulaukia permokų grąžinimo – netikėtų papildomų lėšų, kurias galima įvairiai panaudoti. Vieni renkasi...
Atėjus pavasariui ir suaktyvėjus erkėms, svarbu žinoti, kad šie maži parazitai gali platinti pavojingas ligas ne tik žmonėms, bet ir...
Gražus, žvilgantis kailis – tai ne tik grožio, bet ir gyvūno sveikatos rodiklis. Specialistai teigia, kad pagrindinės priežastys, dėl kurių...