Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Mėsainių kainos mieste kandžiojasi? Išsikepkite patys vos už kelis eurus

Paskelbta

-

Mėsainiai sparčiai užkariavo Lietuvos gyventojų simpatijas ir už didelį mėsainį mieste teks pakloti daugiau kaip dešimt eurų. Tad verta išsikepti gardžių ir pigesnių mėsainių patiems: pavalgys visa šeima, o skoniu jie nenusileis pagamintiems restorane. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad šių mėsainių paplotėliams naudojama jautiena yra aukštos kokybės baltymų šaltinis, turtinga B grupės vitaminais. O su prekybos tinklo Rimi“ mėsos technologo Vido Nadzeikos jie pavyks tobulai. Be to, pigiau mėsainių paplotėlių įsigysite šią savaitę (birželio 11–17 d.): perkant su lojalumo kortele, dviejų rūšių jautienos maltiniams „Rimi“ (220 g) taikoma net 40 proc. nuolaida, tad jie tekainuos 1,99 Eur.

Jautiena – aminorūgščių šaltinis

Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė sako, kad jautiena yra visaverčių, turtingų visomis būtinomis amino rūgštimis baltymų šaltinis. „Baltymai yra būtini raumenų augimui ir atstatymui, imuninės sistemos veiklai, fermentų ir hormonų gamybai. Jautiena turtinga ir B grupės vitaminais, tokiais kaip B12, B6, niacinas (B3), riboflavinas (B2) ir pantoteno rūgštis (B5). Šie vitaminai yra būtini baltymų sintezei, energijos gamybai, kraujodarai, nervų sistemos veiklai, sveikos odos, plaukų ir akių būklei palaikyti“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė priduria, kad jautiena taip pat yra geras mineralų, tokių kaip geležis, cinkas, fosforas bei selenas, šaltinis: geležis būtina deguonies pernešimui kraujyje, cinkas palaiko imuninės sistemos funkciją ir žaizdų gijimą, o fosforas yra labai svarbus kaulų sveikatai.

Dr. E. Gavelienė pataria rinktis kuo liesesnę mėsą, pavyzdžiui, nugarinę. Taip sumažinsime sočiųjų, sveikatai nepalankių riebalų kiekį. Rekomenduojamas jautienos porcijos dydis paprastai yra apie 85–115 g ir ne dažniau nei du–tris kartus per mėnesį. „Mėsa, kaip ir bet kurie kiti produktai, žmogaus valgiaraštyje turi tam tikrą vartojimo dažnį ir kiekį. Raudonos mėsos kasdien skanauti nevertėtų“, – pataria gydytoja dietologė.

Ant grotelių – sveikiau

Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad asmenims, sergantiems cukriniu diabetu, širdies ligomis, turintiems padidintą kraujospūdį ar cholesterolio kiekį kraujyje, naudinga dėmesingiau rinktis raudonos mėsos kiekį.

„Raudonoje mėsoje yra daugiau sočiųjų riebalų, dėl kurių gali padidėti cholesterolio kiekis ir širdies bei kraujagyslių sistemos ligų rizika. Be to, šiuolaikinės medicinos duomenys patvirtina, jog per gausus raudonos mėsos kiekis susijęs su kai kurių lokalizacijų vėžio, pavyzdžiui, storosios žarnos, vystymusi“, – primena dr. E. Gavelienė.

Pasak gydytojos dietologės, norint sveikiau paruošti jautieną akivaizdžiai matomus riebalus nuo jos galima nupjaustyti, taip pat sveikatai palankiau ją kepti ant grotelių, tačiau pernelyg suskrudinti nereikėtų. „Gurmaniška jautieną skanauti nevisai termiškai apdorotą, tačiau to vengti turėtų nėščiosios bei silpnos imuninės sistemos asmenys“, – sako dr. E. Gavelienė.

Sūdyti – prieš pat kepant

Prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika pataria formuojant mėsainių paplotėlius juos padaryti maždaug 2 cm platesnius nei bandelė, nes kepdami paplotėliai susitrauks. Dar vienas patarimas – formuojant paplotėlius padaryti viduryje duobutę, kad kepdami jie neišsipūstų, kitaip nepavyks gražiai suformuoti mėsainių.

Mėsos technologas taip pat pataria paplotėlius pasūdyti prieš pat kepant, ir tuomet dėti ant grotelių: druska iš mėsos ištraukia vandenį ir ją įmaišius į maltą jautieną, mėsa kepdama taps sprangi ir kieta. „Paplotėlius mėsainiui formuokite šiek tiek didesnius nei bandelės, nes kepdama mėsa traukiasi. Pats paplotėlis turėtų būti apie 1 cm storio“, – sako V. Nadzeika.

Pasak eksperto, mėsainius reikia kepti ant labai gerai įkaitinto grilio ir nepersistengti: norėdami „žalesnio“ paplotėlio, kepkite jį maždaug po 3 min. iš kiekvienos pusės, vidutiniškai iškepusio – po 4, o gerai iškepusio – po 5 min. iš kiekvienos pusės. Ekspertas taip pat pataria iškepusius paplotėlius palaikyti apie 1–2 min. suvyniojus į foliją ar šiltame uždengtame inde, taip paplotėliai bus sultingesni. Be to, V. Nadzeika primena, kad pigiau mėsainių paplotėlių įsigysite šią savaitę (birželio 11–17 d.): perkant su lojalumo kortele, dviejų rūšių jautienos maltiniams „Rimi“ (220 g) taikoma net 40 proc. nuolaida, tad jie tekainuos 1,99 Eur.

Ingredientų mėsainiams pigiau įsigyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. O visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.

Namie gaminti mėsainiai: kainuos pigiau nei mieste, o su eksperto patarimais pavyks tobulai.

Havajietiški mėsainiai su naminiu terijakio padažu

Mėsainiams reikės:

900 g maltos jautienos;
1/2 puodelio tarkuotų morkų;
1/2 puodelio pjaustytų svogūnų laiškų;
Šiek tiek druskos;
8 ananaso griežinėlių;
8 mėsainių bandelių;
8 salotų lapų;
1/2 šaukšto krakmolo;
1/4 puodelio šalto vandens;
1/4 puodelio sojos padažo;
1/2 puodelio ananasų sulčių;
3 šaukštų rudo cukraus;
1 šaukštelio smulkiai pjaustyto imbiero;
1 išspaustos česnako skiltelės.

Gaminimo eiga:

1. Sumaišykite maltą jautieną su tarkuotomis morkomis, svogūnų laiškais, suformuokite 8 mėsainių paplotėlius.
2. Terijakiui paruošti krakmolą ištirpdykite šaltame vandenyje. Nedideliame puodelyje sumaišykite sojos padažą, ananasų sultis, cukrų, imbierą, česnaką ir pavirkite, kol padažo tūris sumažės, apie 15 min. Supilkite vandenį su krakmolu ir maišydami pavirkite 2 min., kol padažas sutirštės. Padėkite atvėsti.
3. Įkaitinkite grilį. Švarias groteles patepkite aliejumi ir gerai įkaitinkite, apibarstę druska kepkite mėsainių paplotėlius maždaug po 3–5 min. iš kiekvienos pusės.
4. Kai iškepsite mėsainių paplotėlius, pagrilinkite ananasų griežinėlius, apie 2–3 min. iš kiekvienos pusės.
5. Mėsainių bandeles lengvai paskrudinkite ant grilio, truputį patepę sviestu.
6. Ant bandelės dėkite salotos lapą, iškeptą mėsainio paplotėlį, 1 šaukštą terijakio ir ananaso griežinėlį, uždenkite viršutine bandelės dalimi ir patiekite.

Skanaus!

Naujienos

Verslo Vikingai

Technologijos3 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai3 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas4 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai5 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai5 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |