Paskelbta
6 mėnesiai prieš-
By
LukasSėklų daigai – neseniai Lietuvoje išpopuliarėjęs maisto produktas: jie dedami ant madingų avokadų skrebučių, žaliųjų glotnučių bei įvairių salotų. Be to, galima pripažinti, jog smulkūs daigeliai išties dailiai papuošia bet kurį patiekalą. O gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad tai – biologiškai aktyvių medžiagų koncentratas, tad valgydami daigus ne tik praturtiname organizmą antioksidantų gausa, bet ir vandenyje tirpiais vitaminais bei skaidulomis. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad prasidėjus didžiausiam sėjimo pikui – pavasariui – verta ant palangių užveisti mini daigų darželius: taip bus galima greitai, šviežiai ir pigiai praturtinti bei papuošti savo patiekalus.
Tegul sužaliuoja patiekalų lėkštės
Pasibaigus ilgai ir tamsiai žiemai tik ir norisi mėgautis kuo spalvingesniais, vitaminų įvairove pripildytais patiekalais. Tačiau, kol dar šviežias daržovių derlius kukliai, bet po truputį rodosi parduotuvių lentynose, verta atsigręžti į įvairius sėklų daigus – jie tikrai padės atsigauti organizmui po šaltos žiemos.
„Sėklų daigai pasižymi didžiausiu biologiškai aktyvių medžiagų koncentratu, kuris skatina augalo vystymąsi ir augimą. Taip pat daiguose gausu antioksidantų, vitaminų, o kalorijų juose – mažai. Be to, sėklų daigai ypatingi tuo, jog juose galima rasti ir eterinių aliejų, ir mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, geležies, kalcio, cinko. Visi šie išvardinti mineralai reikalingi augalo augimui užtikrinti. Dar daigus galima valgyti tuomet, kai norima pagerinti virškinimo sistemos darbą: juose yra vandenyje tirpių skaidulų“, – sako gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.
Kai kada daigus vertėtų valgyti atsargiau
Nors dr. E. Gavelienė rekomenduoja sėklų daigus dėti į salotas, įvairius glotnučius, ant pusryčių sumuštinių ir net į sriubas, vis dėlto, ji sako, kad reikėtų atkreipti dėmesį į kai kuriuos su šiuo produktu susijusius niuansus: pavyzdžiui, kai kam geriant daigų sultis, dėl dar labiau sukoncentruotų biologiškai aktyvių medžiagų, gali pasireikšti šleikštulys.
„Įtraukdami sėklų daigus į sveikatai palankią mitybą kasdienai įprastus patiekalus ne tik praturtinsite vitaminais bei mineralais, bet ir paįvairinsite jų skonį. Tačiau nepaisant didelės teigiamos daigų naudos, ypatingai atsargiai juos turėtų vartoti žmonės, turintys virškinimo sutrikimų, pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromą arba Krono ligą: žali daigai gali pabloginti šių ligų simptomus dėl didelio skaidulų kiekio ir galimo virškinimo diskomforto. Tokiais atvejais verčiau rinktis virtus daigus arba apskritai apriboti jų vartojimą“, – pataria gydytoja dietologė.
Užveiskite daigų darželį ant savo namų palangės
Sėklų daigų auginimas namuose ant palangės yra paprastas procesas, kuriam reikia nedaug įrangos ir vietos: norint pradėti, reikėtų nuo sėklų mirkymo švariame stikliniame inde, pripildytame vandens, 8–12 valandų, kad prasidėtų dygimo procesas.
„Po mirkymo sėklas nusausinkite ir kruopščiai nuplaukite po vėsiu tekančiu vandeniu. Tuomet išmirkytas sėklas tolygiai paskleiskite ant negilaus padėklo ar indo dugno, iškloto drėgnu popieriniu rankšluosčiu arba sudrėkintos žemės sluoksniu. Padėkliuką pastatykite prie saulėtos palangės, kad jis gautų pakankamai saulės šviesos, bet nebūtų tiesiogiai veikiamas didelio karščio ar skersvėjų. Palaikykite sėklų drėgmę, kelis kartus per dieną lengvai apipurkšdami jas vandeniu, kad sėklos neišdžiūtų. Po kelių dienų iš sėklų pradėsite matyti išdygusius mažyčius daigus. Kai daigai pasiekia norimą ilgį, juos galima naudoti salotose, sumuštiniuose, ar įvairių kokteilių gamyboje“, – pasakoja O. Suchočeva.
Ekspertė priduria, kad sėklų daigus paprastai galima laikyti šaldytuve apie 3–7 dienas, priklausomai nuo daigų rūšies ir nuo to, ar jie švieži. O skubančius ji kviečia jau užaugintų daigų ieškoti „Rimi“ parduotuvių lentynose daržovių šaldytuve, kuriose – liucernų, porų, brokolių, raudonųjų kopūstų, saulėgrąžų daigai bei daigų mišiniai.
„Be to, taupant laiką verta sekti įvairius pasiūlymus, kurie padės sėklų daigų įsigyti pigiau „Rimi“, o dar daugiau sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.“
Prasidėjusio pavasario proga pasilepinkite gardžiu žaliuoju kokteiliu: kaipmat pajusite energijos pliūpsnį.
RECEPTAS
Kokteilis su daigintais žirniais ir saulėgrąžomis
Kokteiliui reikės:
1 kokoso (sulčių ir minkštimo);
1 banano;
4 kivių;
1 laimo;
1 saliero lazdelės;
1 saujos špinatų lapų;
1 saujos daigintų žirnių;
1 saujos saulėgrąžų sėklų.
300 g ledo.
Gaminimo eiga:
1. Sudėkite visus ingredientus į plaktuvą ir uždenkite jo dangtį.
2. Įjunkite plaktuvą ir trinkite kokteilį apie minutę arba kol pasieksite norimą kokteilio konsistenciją.
Skanaus!
Ką daryti, kad ateinantis ruduo nepakenktų plaukam? Trichologė papasakojo, kaip juos išgelbėti nuo žvarbos ir drėgmės
Taip įdarytos kiaulienos nugarinės dar nebūsite ragavę: papuoš ir praturtins kiekvieno savaitgalio pietų stalą
Prasidėjo vynuogių sezonas: dietologė atskleidžia – kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Gydytoja dietologė atsakė, kodėl varškę valgyti gali ir laktozės netoleruojantys
Dietologė sugriovė mitą apie sočiuosius riebalus: šis riešutas nedidina cholesterolio
Trūksta idėjų pusryčiams savaitgalį? Išbandykite gardų varškės omleto receptą
Puikus desertas namie Mokslo ir žinių dienai: mažai pastangų ir pribloškiantis rezultatas
Gydytoja siūlo palepinti po vasaros saulės nualintą odą kaukėmis: kaip neištuštinus piniginės pasiekti geriausią efektą?
Bėgikams metas suklusti: elektrolitų ignoravimas gali turėti pavojingų pasekmių
Povilas Emilis Čėsna, „Green Genius“ Didmeninės prekybos skyriaus vadovas Baltijos ir Šiaurės šalyse reikšmingai auga investicijos į žaliosios energijos projektus,...
Būsto įsigijimas su paskola, ypač pirmą kartą tai darantiems žmonėms, gali pasirodyti sudėtingas procesas. „Citadele“ banko atstovas atkreipia dėmesį, kad...
Sukurta:Damian Izdebski
Rugsėjo 12 d. užtikrintai vartus pakėlė „Nordspace“ verslo boksai Klaipėdoje. Vėjo gatvėje naujai įsikūręs verslo parkas nuo šiol kviečia Vakarų...
Verslo plėtra užsienio šalyse – daugelio verslininkų strateginis tikslas, apie kurį prasminga galvoti jau nuo pirmųjų veiklos gyvavimo metų. Vis...
Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas Dmitrijus Borisenka...
Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...
Įvairūs dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...
Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...
Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...