Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Šalina toksinus, mažina cholesterolio kiekį, saugo nuo vėžio: trapiuose ūgliuose – galinga jėga

Paskelbta

-

Smidrus galima pavadinti viena „instagramiškiausių“ daržovių: jie puošia Benedikto kiaušinius, daržovių pyragus, nugula lėkštėse prie gurmaniškų patiekalų kaip dailus žalias akcentas. Daugelyje tautų įvairiais istoriniais laikotarpiais jie buvo vertinami ir kaip afrodiziakas, ir kaip vaistinis augalas, ir kaip delikatesas. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad tai daugybę itin sveikatai naudingų maistinių medžiagų turinti daržovė, prisotinta tikra puokšte vitaminų ir mineralų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip smidrus namuose išlaikyti šviežius ir kokių klaidų nepadaryti juos ruošiant.

Išskirtinis augalas, pelnęs superdaržovės titulą

Smidrai, kitur žinomi jau tūkstantmečius, Lietuvoje jie labiausiai išpopuliarėjo per paskutinį dešimtmetį, nors dar gerokai anksčiau auginti darželiuose kaip dekoratyvinis augalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė skatina dabar nepamiršti šių daržovių įtraukti į mitybos racioną būtent tada, kai prasideda jų sezonas.

„Superdaržove dažnai pavadinami smidrai turi tokių medžiagų, kurios juos daro išskirtiniais, pavyzdžiui, saponinų, pasižyminčių cholesterolį mažinančiu efektu. Juose gausu folatų, reikalingų baltymų sintezei ir rekomenduojamų nėščiosioms bei maitinančioms mamoms. Tai pat smidruose gausu vitaminų: A, C, E, K bei B grupės, įvairių mineralinių medžiagų: geležies, magnio, kalio, kalcio, seleno, cinko, mangano. Minėti vitaminai ir mineralai atlieka svarbų vaidmenį įvairiose žmogaus fiziologinėse funkcijose, įskaitant kraujo krešėjimą, DNR sintezę, imuninės sistemos veiklą ir kaulų sveikatą.“

Pasak gydytojos dietologės, smidrai įvardijami ir kaip puikus skaidulų, palaikančių sveiką žarnyno mikrobiomą, šaltinis. Taip pat jie pasižymi priešvėžinėmis savybėmis. „Smidruose randama ir glutationo – antioksidanto, apsaugančio ląsteles nuo oksidacinio streso, kuris susijęs su daugeliu lėtinių ligų, tokių kaip vėžys ar širdies kraujagyslių ligos. Reguliarus smidrų vartojimas padeda kontroliuoti ir cukraus kiekį kraujyje. Tai dar viena priežastis įtraukti šią daržovę į sergančiųjų diabetu ar norinčių šios ligos išvengti racioną. Tad ne veltui smidrai patenka į pasaulio sveikiausių daržovių sąrašą ir vis dažniau atsiduria lietuvių lėkštėse“, – pastebi dr. E. Gavelienė.

Svarbu nepervirti ir neperkepti

Smidrus geriausia ruošti tą pačią dieną, kai juos įsigijote, o jei norite juos palaikyti, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria kotelius apvynioti drėgnu popieriniu rankšluosčiu, sudėti į maišelį arba sandarų indelį bei padėti į šaldytuvą. Specialistė rekomenduoja smidrų nepervirti ir neperkepti: „Juos nuplovus ir nulaužus sumedėjusią kotelių dalį, smidrai dedami į verdantį, šiek tiek pasūdytą vandenį ir, priklausomai nuo kotų storumo, verdami 3–6 minutes. Paskui reikėtų juos trumpam panardinti į kuo šaltesnį vandenį, kad smidrai išsaugotų ryškią spalvą. Tiek pat laiko juos būtų galima ir garinti.“

Be to, pagardintus šlakeliu alyvuogių aliejaus, nepjaustytus smidrus rekomenduojama trumpai apkepti keptuvėje ar orkaitėje, kol jų stiebeliai suminkštės. Prasidėjus grilio sezonui, smidrus galima kepti ir ant grotelių, tačiau svarbu jų neperkepti. Gardu juos valgyti ir vienus, apšlaksčius tirpintu sviestu, o pigesniems pusryčiams – su kiaušiniais.

„Prekybos centruose galima įsigyti žaliųjų smidrų, kurie atkeliauja iš Ispanijos, taip pat laukiame ir vietinio derliaus – Lietuvoje yra nemažai smidrų ūkių, todėl jų produkcijos jau galima tikėtis gegužės mėnesį, priklausomai nuo oro sąlygų“, – sako O. Suchočeva.

Ji primena, kad pigiau įsigyti produktų padėtų privačios etiketės „Rimi“ bei „Rimi Smart“ prekių pasirinkimas, akcijų sekimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.

Kviečiame pasigaminti spalvingą, pigų ir sotų patiekalą pietums – makaronus su smidrais ir daržovėmis.

Makaronai su spalvingomis daržovėmis ir virtu kumpiu*

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

200 g neilgų makaronų – makaronai „Rimi Spirali“ 1,39 € / 500 g;
400 g gabalėliais supjaustytų smidrų – žalieji smidrai 2,99 € / 250 g;
170 g virto kumpio, supjaustyto kubeliais – virtas kiaulienos kumpis „Rimi“ 1,05 € / 100 g;
6 vnt. vidutinio dydžio pomidorų, supjaustytų kubeliais – slyviniai pomidorai Rimi 1 kl.; 2,39 € / 500 g;
30 g smulkinto kietojo sūrio – kietasis tarkuotas sūris „Rimi“ 1,05 € / 80 g;
1 vnt. geltonosios paprikos, supjaustytos griežinėliais;
10 g šviežių pjaustytų petražolių;
1 v. š. alyvuogių aliejaus;
1/2 a. š. druskos;
1/2 a. š. džiovinto raudonėlio;
1/2 a. š. džiovintų bazilikų;
žiupsnelio kajeno pipirų.

Kaip gaminti:

1. Makaronus išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės. Tuomet keptuvėje aliejuje pakepinkite smidrus ir geltonąją papriką, kol jie taps traškūs. Sudėkite pomidorus ir kumpį, pašildykite.
2. Nusunkite makaronus, sudėkite į daržovių ir kumpio mišinį. Įmaišykite petražoles ir prieskonius. Pabarstykite sūriu.

Skanaus!
*Šios produktų kainos užfiksuotos balandžio 23 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.

Naujienos

Verslo Vikingai

Technologijos3 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai3 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas4 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai5 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai5 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |