Paskelbta
9 mėnesiai prieš-
Vasario niūrumą šią savaitę praskaidrins šventiška jos pabaiga – Valentino diena ir Lietuvos Valstybės atkūrimo diena. Tiesa, iki jų dažnas ir vėl pasiners į svarstymus, ką skanaus ir maistingo, bet greito ir nebrangaus pagaminti šeimai. Į pagalbą gali atplaukti ryklinis šamas. Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, ši nebrangi, subtilaus skonio ir lengvai paruošiama žuvis gali tapti puikiu sprendimu tiek kasdieniams pietums, tiek šventinei vakarienei.
Siekiant subalansuotos mitybos, į savo racioną vertėtų įtraukti ne tik daug šviežių sezoninių daržovių, vaisių, uogų, tačiau ir kokybiškų baltymų. Dėl to sveikos mitybos specialistai rekomenduoja bent du-tris kartus per savaitę valgyti žuvies – tai vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nedarant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose.
„Nors statistiškai lietuviai vis dar suvalgo per mažai žuvies, jos pardavimai nuosekliai auga. Norime prisidėti prie sveikesnių mitybos įpročių formavimo, todėl siekiame, kad žuvimi galėtų mėgautis visi, nepriklausomai nuo jų biudžeto. Tad įvairioms žuvies rūšims kas savaitę skelbiame vis naujas akcijas, rūpinamės plačiu asortimentu, kad kiekvienas atrastų savo favoritų. Į parduotuvių ledo vitrinas šviežias ir gausus žuvies asortimentas atkeliauja keliskart per savaitę, didžiausias papildymas būna trečiadieniais“, – sako G. Kitovė.
Silkė, skumbrė, karpis ar lašiša – lietuviams puikiai pažįstamos ir ypač mėgstamos. Tačiau tinklo atstovė pastebi, kad pirkėjai vis aktyviau dairosi įvairesnių žuvies ir jūros gėrybių rūšių. Ryklinis šamas – Pietryčių Azijos vandenų gyventoja – per pastaruosius metus taip pat vis dažniau skanaujamas ir lietuvių virtuvėse. „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška pasakoja, kad specialistai ryklinį šamą vertina dėl daugybės priežasčių.
„Pirmiausia – dėl universalumo: jos balta, tvirta mėsa puikiai tinka tiek kepimui, tiek virimui, išlaiko formą troškiniuose ir sriubose. Antra – dėl švelnaus skonio, kuris puikiai dera su įvairiais prieskoniais ir padažais. Trečia – dėl labai mažo smulkių kaulų kiekio, kas ypač svarbu gaminant šeimai su vaikais“, – pasakoja E. Semaška.
Maistinė vertė – dar vienas šios žuvies privalumas. Ryklinis šamas – puikus baltymų šaltinis, turintis omega-3 riebalų rūgščių, bet palyginti nedaug kalorijų. 100 gramų produkto vidutiniškai turi tik 90 kalorijų, todėl puikiai tinka ir lengvai vakarienei, ir apskritai prisižiūrintiems svorį. Be to, žuvis pasižymi vitamino D, B12 ir seleno gausa.
„Iki“ kulinarijos šefė pabrėžia, kad ryklinis šamas – viena dėkingiausių žuvų pradedantiesiems kulinarams.
„Ji nereikalauja ypatingų gaminimo įgūdžių ar brangių priedų, bet rezultatas dažniausiai pranoksta lūkesčius. Be to, ryklinis šamas yra viena ekonomiškiausių žuvų parduotuvėse – puikus pasirinkimas, kai norisi pavalgyti ir skaniai, ir taupiai“, – sako E. Semaška ir dalijasi trimis receptais.
Azijietiškas ryklinis šamas su imbieru ir žaliąja citrina
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 400 g ryklinio šamo filė, 3 cm imbiero šaknies, 2 žaliųjų citrinų, 3 šaukštų sojų padažo, 2 šaukštų medaus, šviežių žalumynų papuošimui, ryžių, kuskuso ar salotų patiekimui.
Gaminame:
1. Sumaišykite tarkuotą imbierą su žaliųjų citrinų sultimis, sojų padažu ir medumi. Žuvį supjaustykite nedideliais gabalėliais, apliekite marinatu ir palikite 10 minučių.
2. Įkaitintoje keptuvėje žuvį kepkite po 2-4 minutes iš kiekvienos pusės.
3. Patiekite su ryžiais ir šviežiais žalumynais.
Traškus ryklinis šamas su žolelių plutele
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 25 min.
Reikės: 400 g ryklinio šamo filė, 100 g džiūvėsėlių, 2 šaukštų šviežių smulkintų petražolių, 1 šaukšto šviežių smulkintų krapų, 1 citrinos, 2 kiaušinių, miltų apvoliojimui, druskos, pipirų.
1. Džiūvėsėlius sumaišykite su smulkintomis šviežiomis žolelėmis, druska ir pipirais.
2. Žuvies filė supjaustykite porcijomis, apvoliokite miltuose, pamerkite į plaktus kiaušinius ir tuomet padenkite džiūvėsėlių mišiniu.
3. Kepkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi po 4-5 minutes iš kiekvienos pusės, kol plutelė įgaus auksinę spalvą.
4. Patiekite su šviežiomis daržovėmis ir citrinų skiltelėmis.
Kreminė ryklinio šamo sriuba su kokosų pienu
Porcijos: 4
Gaminimo laikas:
Reikės: 500 g ryklinio šamo filė, 400 ml kokosų gėrimo, 500 ml žuvies sultinio, 1 svogūno, 2 morkų, 1 raudonosios paprikos, 2 cm imbiero šaknies, 2 česnako skiltelių, 1 žaliosios citrinos, raudonosios kario pastos, šviežių žalumynų papuošimui.
Gaminame:
1. Supjaustykite svogūnus, morkas, paprikas ir pakepkite keptuvėje. Tuomet įdėkite smulkintus česnaką, imbierą ir kario pastos. Supilkite kokosų pieną ir sultinį, pavirkite 10 minučių.
2. Žuvį supjaustykite nedideliais gabalėliais ir sudėkite į sriubą, pavirkite 5 minutes. Prieš patiekiant sriubą pagardinkite žaliosios citrinos sultimis ir papuoškite šviežiais žalumynais.
„Iki“ atnaujino jau 20-ąją parduotuvę šiemet – pirkėjų vėl laukia Šilalėje
Pirkėjams – naujovė vėl atidarytoje „Iki“ parduotuvėje sparčiai besiplečiančiame Vilniaus rajone: pradėta siūlyti nauja paslauga
„Iki“ užbaigia autonominių parduotuvių „IKI GO!“ etapą – fokusuosis į kitas inovacijas ir tinklo plėtrą
Atsakas realiems šiuolaikinio darbuotojo poreikiams – „Iki“ pradėjo naują kampaniją „Visus mylime vienodai“
Nijolė Kvietkauskaitė: klausimas, kurį privalo užduoti kiekvienas vadovas
Vėl atidaryta išskirtinė, viena didžiausių „Iki“ parduotuvių Vilniuje – ketvirtadienio rytą plūdo minios
5 svarbūs patarimai, kaip gabenti šunį automobilyje be streso – išvengsite ir netvarkos, ir baudos
Vos vienas šaukštas – ir kasdieniai patiekalai įgaus visiškai naują skonį: kaip kūrybiškai virtuvėje panaudoti riešutų kremą
Vėl atidaroma atsinaujinusi didžiausia „Iki“ parduotuvė Šiauliuose – pirkėjams pradėta siūlyti nauja paslauga

1990-ųjų viduryje „Apple“ buvo praktiškai pati savęs parodija. Kadaise drąsi, maištinga ir inovatyvi bendrovė virto chaotišku milžinu, kuris leido pinigus...
Būsto kreditavimo apimtys Lietuvoje šiemet išaugo – vien SEB banke per tris šių metų ketvirčius išduotų būsto paskolų suma buvo...
Kai kalbame apie Warreną Buffettą, pasaulis dažnai kartoja tą pačią frazę: „Omahos orakulas“. Ji skamba beveik mitologiškai. Bet jeigu nuimame...
Sveikatingumo technologijų kūrėjas ir investuotojas „Kilo Health“ plečia savo veiklą už sveikatingumo ribų ir tampa „Kilo“. Šis pokytis taip pat...
Artėja istorinė diena – netrukus visi elektros skaitikliai Lietuvoje bus išmanūs. „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) kartu su bendrovėmis „Bitė Lietuva“,...
Per pastaruosius kelerius metus mokymasis gerokai pasikeitė – nuo tradicinių užrašų pereinama prie skaitmeninių priemonių, o žinios įtvirtinamos vis įvairesniais būdais: nuo...
Automobilio pardavimas – ne tik raktelių ir dokumentų perdavimas naujajam jo savininkui. Kartu su sandoriu vairuotojams reikia pasirūpinti ir kitais...
Nuo vagystės iš vieno garsiausių pasaulio muziejų Paryžiuje iki vis dar veikiančio telefoninio sukčiavimo – sukčių išradingumui ribų nėra. Europoje...
Atsilieptas sukčių skambutis gali baigtis dideliais finansiniais nuostoliais arba nutekintais asmens duomenimis. Startavo vieninga apgaulingų skambučių blokavimo sistema: mobiliojo ryšio...
Gyvenimas kupinas netikėtumų – nuo ligų ar kelionių incidentų iki gaisrų namuose ar gamtos stichijų padarinių. Tokie įvykiai dažnai tampa...