Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Skrandis jums padėkos: gaivi daržovių sriuba su špinatais – pasižadėjusiems šiais metais maitintis sveikiau

Paskelbta

-

Po triukšmingo ir sotaus šventinio laikotarpio norisi ko nors lengvo, paprasto bei sveikatai palankaus. Tad jei pasižadėjote sau, kad šiemet maitinsitės sveikiau, pradėkite jau šiandien. Gaivi itališkos minestronės variacija su špinatais – tikras džiaugsmas akims ir skrandžiui. Verdant tokią sriubą galima improvizuoti: papildomai įdėtos turimos daržovės suteiks netikėtų skonio niuansų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad špinatai pasižymi puikiomis savybėmis ir ne veltui vadinami supermaistu. Jie vertingi dėl didelio folio rūgšties kiekio, vitaminų ir mineralų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip juos laikyti, kad gležni lapeliai nesuvystų.

Špinatams – daržovių karaliaus titulas

Reklama:

Vasarinės padangos - Pirkitpadangas.lt

Europoje špinatai pradėti auginti viduramžiais, kai į Ispaniją jų atvežė arabai, vadinę juos „daržovių karaliais“. Pirmieji savo ūkiuose juos pradėjo auginti vienuoliai, o to laikotarpio kulinarai žaliomis špinatų sultimis dažydavo įvairius padažus ir net ledus.

Daržovių karaliaus titulą špinatai tikrai pateisina naudingosiomis savo savybėmis. Pirmiausia, kaip teigia sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, tai tikras folio rūgšties šaltinis. Ir nors dažniausiai manoma, kad ši rūgštis arba vitaminas B9 aktualus tik besilaukiančioms moterims, jis naudingas visiems. „Folio rūgštis itin svarbi baltymų sintezei ir visoms žmogaus organizmo funkcijoms. O besilaukiančios moterys, dėl vaisiaus sveikatos ir normalaus vystymosi, taip pat turėtų vartoti pakankamą folio rūgšties turinčių produktų kiekį“, – primena gydytoja dietologė.

Nors daug kas girdėjo apie tamsiai žalios spalvos lapinių daržovių naudą, dažniausiai jos valgomos vasarą, nors špinatų visais metų laikais galime rasti prekybos centruose. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad šaltuoju metų laiku trečdalis dienos daržovių kiekio galėtų būti šviežios: kopūstinės, lapinės daržovės bei įvairūs šakniavasiai.

„Reikia išmokti vienas daržoves keisti kitomis: juk yra tokių, kurios gali kiaurus metus puikuotis ant stalo. Špinatai – tikras baltymų, geležies, vitaminų ir mineralų šaltinis, juose randama polifenolių, fitochemikalų, vitamino K, kalio bei kalcio. Apie 100 g šios daržovės suteikia du trečdalius vitamino A, beveik visą folio rūgšties normą, pusę vitamino C ir ketvirtadalį per dieną reikalingo magnio bei geležies kiekio. Be to, špinatai yra itin nekaloringa daržovė“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Ji priduria, jog špinatai naudingi visiems, tačiau asmenys, kurie turi padidintą riziką inkstų akmenų susidarymui, podagrą ar artritą, špinatus turėtų vartoti saikingai, nes juose esantys oksalatai gali skatinti šių ligų vystymąsi.

Naudokite ir šviežius, ir šaldytus

Špinatus galima valgyti virtus, keptus su omletais ar nesaldžiais blyneliais, ruošti su jais padažus, o žalius dėti į salotas ar trintus kokteilius, tad reikėtų juos naudoti patiems įvairiausiems patiekalams.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad norint, jog špinatai kuo ilgiau išliktų švieži, parsinešus iš parduotuvės juos svarbu laikyti šaldytuve, pakuotėje arba sandariame inde: „Taip juos traškius išlaikysite iki ant pakuotės nurodyto termino. Tuo tarpu nesandarioje pakuotėje špinatai pradės greitai vysti. Pagrindinis špinatų šviežumo rodiklis – stangrūs ir tiesūs lapai: išaugę špinatai yra ryškesnės ir sodresnės žalios spalvos, mažieji – švelnesnės žalios spalvos. Lapeliai turėtų būti nepageltę ar neapvytę, o jei pastebėjote, kad jie pradeda vysti, geriausia juos šaldyti – taip išsaugomos jų naudingosios savybės.“

Ji priduria, kad parduotuvėse galima įsigyti ne tik šviežių, bet ir šaldytų špinatų, smulkintų porcijomis – jais patogu gardinti sriubas, troškinius, ruošti padažus makaronams. Norint sutaupyti, verta parduotuvėse paieškoti prekių, pažymėtų specialiu euro ženklu. „Juo tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt žymime bene žemiausia įprasta kaina rinkoje turinčias prekes, kurių pirkėjai ras daugiau nei 700. Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos“, – pristato O. Suchočeva.

Išsivirkite gaivios daržovių sriubos su špinatais – po šventinių patiekalų ji bus tikra atgaiva organizmui.

Sriubai reikės:

250 g šaldytų špinatų – šaldyti smulkinti špinatai porcijomis „Rimi“ 1, 29 € /400g;
120 g šaldytų žirnelių – greitai užšaldyti žirneliai „Rimi“ 1,25 € / 200g;
170 g smulkių makaronų – makaronai „Rimi Smart Knees“ 0,36 € / 400g;
2 vnt. salierų stiebų – salierų stebai „Rimi“ 0,99 € / 450g;
60 g tarkuoto kietojo sūrio – kietasis tarkuotas sūris „Rimi“ 1, 05 / 80g;
2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
1 vnt. svogūno;
1,4 l daržovių sultinio;
2 vnt. citrinų;
50 g pesto padažo.

Kaip gaminti:

1. Puode įkaitinkite aliejų, suberkite supjaustytus svogūnus, salierus, pasūdykite ir kepkite apie 8 minutes, kol daržovės suminkštės. Nutarkuokite citrinų žievelę, išspauskite
2. Supilkite į puodą sultinį su citrinos žievele ir sultimis, pagardinkite prieskoniais. Įmaišykite smulkių makaronų ir virkite 5 minutes, tada suberkite žirnelius, špinatus ir dar pavirkite 5 minutes. Įmaišykite pesto padažą. Sriubą išpilstykite į dubenėlius, į kiekvieną priberkite šiek tiek tarkuoto sūrio. Patiekite su skrebučiais.

Skanaus!

*Šios produktų kainos užfiksuotos sausio 2 d. e.parduotuvėje „Rimi.lt“.

Naujienos

Verslo Vikingai

Technologijos2 savaitės prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai4 savaitės prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas2 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai3 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai3 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |