Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Sočiai vakarienei su šeima verta išbandyti šį receptą: taip marinuota kiauliena bus viena gardžiausių

Paskelbta

-

Kai už lango spaudžia šaltukas, norisi sotesnio maisto, tad mitybos racioną papildo ir daugiau patiekalų iš mėsos. Kiaulienos nugarinę įprasta naudoti šašlykams, tačiau ji puikiai tiks ir orkaitėje keptiems sultingiems kepsniams, o su prieskoninių žolelių bei medaus marinatu tikrai sužadins skonių receptorius ir nustebins šeimos narius. Tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad kiauliena – riebi mėsa, tad reikėtų jausti saiką. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kaip išsirinkti kokybišką mėsą ir jos atsargomis siūlo papildyti namų šaldiklius iš anksto. Tam dabar puikus metas, mat sausio 16–22 dienomis visose „Rimi“ tinklo parduotuvėse įsigyti kiaulienos nugarinės be kaulo galima net su 43 proc. nuolaida.

Kokį marinatą rinktis mėsai?

Reklama:

Vasarinės padangos - Pirkitpadangas.lt

Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nors kiauliena neturėtų būti kasdien vartojama mėsa, kartais ja galima paįvairinti mitybos racioną.

„Kiauliena vertinga dėl gerai įsisavinamų baltymų, kurie svarbūs raumenų, odos, plaukų ir daugelio kitų audinių formavimuisi ir atstatymui. Taip pat šioje mėsoje yra geležies, cinko, kalio, seleno ir eilė vitaminų: A, D bei B grupės vitaminų, kurie reikalingi bendrai savijautai ir gerai nervų sistemos veiklai palaikyti. Lyginant su jautiena ar aviena, ši mėsos rūšis turi ir daugiau tiamino (B1 vitamino“, – apie kiaulienos naudą pasakoja gydytoja dietologė.

Pastaraisiais metais padaugėjo įrodymų, jog raudona mėsa, ypač jei vartojama nesaikingai, prisideda prie tokių ligų, kaip vėžys, vystymosi. „Dėl šios priežasties kiauliena, kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, pakaktų mėgautis kartą per savaitę ar dar rečiau. Be to, pirmenybę reikėtų teikti liesesnėms kiaulienos dalims: kiaulienos išpjovai, kumpiui ir nugarinei. Kiek daugiau riebalų yra kiaulienos sprandinėje, mentėje ir šonkauliuose, tad ją reikėtų valgyti dar rečiau, o patys riebiausi – lašiniai bei šoninė. Į mėsos riebumą išties svarbu atsižvelgti visiems, o žmonėms turintiems padidintą cholesterolio kiekį, sergantiems širdies kraujagyslių ligomis, turintiems viršsvorio problemų, riebios mėsos patariama vengti“, – primena E. Gavelienė.

Mėsos paruošimas taip pat svarbus, ją reikėtų gaminti be pridėtinių riebalų, nepersūdyti, o marinatui rinktis česnakus, citrusų sultis, šviežias arba prieskonines žoleles: čiobrelius, mairūnus, rozmarinus, raudonėlius. Jie mėsai suteiks puikų aromatą ir gerą skonį.

Mėsos šviežumas ir laikymo sąlygos namuose

Įsigydami kiaulieną ar kitą mėsą turėtume atkreipti dėmesį ne tik į jos riebumą, o ir kokybę. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad parduotuves pasiekia tik sertifikuota, griežtus kokybės standartus atitinkanti mėsa, tačiau ir pirkėjai visuomet gali įvertinti mėsos kokybę patys. Tą padaryti nesunku, užtenka žinoti keltą pagrindinių taisyklių.

„Renkantis mėsą vertėtų atkreipti dėmesį į keletą jos šviežumo tikrinimo kriterijų. Šviežia atšaldyta mėsa turėtų būti stangri, nuo šviesiai iki tamsiai raudonos spalvos (tai priklauso nuo mėsos rūšies bei dalies), o ją paspaudus pirštu ant mėsos atsiradusi duobutė turėtų nedelsiant išsilyginti. Mėsa neturėtų turėti ir jokių pašalinių, nemalonių kvapų. Jeigu ji supakuota vakuume arba kitoje uždaroje pakuotėje – joje neturėtų būti pažeidimų. Parduotuvių vitrinose kiauliena ir kita šviežia mėsa laikoma specialiomis temperatūrinėmis sąlygomis, tad ir namuose ją būtina laikyti šaldytuve, o nesuvartojant iš karto – perkelti į šaldiklį. Tiesa, net ir šaldiklyje mėsa negali būti laikoma per ilgai. Geriausia ją suvartoti per dvylika mėnesių“, – atkreipia dėmesį O. Suchočeva.

Ekspertė sako, kad norintys sutaupyti ir namų šaldiklius papildyti mėsos rezervu turėtų pasinaudoti galimybe sausio 16–22 dienomis visose fizinėse „Rimi“ parduotuvėse ir e. parduotuvėje www.rimi.lt įsigyti kiaulienos nugarinės be kaulo (fasuotos vakuume) net su 43 proc. nuolaida: „Sutaupyti apsiperkant taip pat padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa. Tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai gali rasti net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje. Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – visi produktai yra pažymėti euro ženklu, tad juos lengva pastebėti.“

Vakarienei kulinarijos technologai kviečia išsikepti medaus marinate ruoštą kiaulienos nugarinės kepsnį su saldžiosiomis bulvėmis.

RECEPTAS

Marinuotos kiaulienos nugarinės kepsnys su saldžiosiomis bulvėmis

Mėsos marinatui reikės:

200 g grietinės;
3 vnt. česnakų skiltelių;
3 v. š. alyvuogių aliejaus;
2 a. š. medaus;
2 v. š. garstyčių;
1 a. š. saldžiųjų paprikų;
2 a. š. mairūnų;
Žiupsnelio druskos ir pipirų.

Ingredientai kepsniui:

950 g kiaulienos nugarinės;
800 g saldžiųjų bulvių;
Mėgstamų salotų garnyrui;
Šlakelio alyvuogių aliejaus;
Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

1. Pirmiausia pasigaminkite kiaulienos marinatą. Į dubenį sudėkite visus išvardytus ingredientus, mairūnus susmulkinkite, įberkite druskos ir pipirų pagal skonį ir viską gerai išmaišykite. Mėsą kruopščiai įtrinkite marinatu ir palikite mažiausiai 2 valandoms šaldytuve. Geriausia – jei paliksite per naktį.
2. Nuplaukite ir nuskuskite saldžiąsias bulves ir supjaustykite jas maždaug 1 cm storio griežinėliais. Kepimo indą patepkite alyvuogių aliejumi ir 200 °C temperatūroje kepkite bulves apie 20 minučių.
3. Per tą laiką susipjaustykite pamarinuotą nugarinę, apkepkite jos kepsnius gerai įkaitintoje keptuvėje apie 2–3 minutes iš abiejų pusių. Tada sudėkite mėsą į kepimo indą su saldžiosiomis bulvėmis. Ir kepkite, kol bus paruošta.
4. Kol mėsa ir bulvės kepa prie jos pasigaminkite mėgstamų salotų garnyrui.
5. Patiekite iškeptą mėsą su saldžiosiomis bulvėmis ir pasigamintomis salotomis.

Skanaus!

Naujienos

Verslo Vikingai

Technologijos2 savaitės prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai4 savaitės prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas2 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai3 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai3 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |