Paskelbta
6 mėnesiai prieš-
Ieškote paprasto, bet įspūdingo deserto, kuris pripildytų namus citrusinių vaisių aromato ir pradžiugintų artimuosius? Itališkas apelsinų pyragas „torta all’arancia“ – tai klasikinis receptas, atkeliavęs iš saulėtosios Sicilijos. Šio kepinio žavesys slypi jo paprastume – jums nereikės dešimčių brangių produktų ar valandų virtuvėje. Užtenka vos kelių nebrangių ingredientų: miltų, kiaušinių, cukraus ir, žinoma, sultingų apelsinų, kurie žiemą ir taip keliauja į kone kiekvieno pirkėjo krepšelį, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Norite saldžių apelsinų be sėklų? Ieškokite vieno žodžio
Būtent apelsinai suteikia pyragui ne tik nepakartojamą skonį, bet ir drėgnumą, dėl kurio jis išlieka šviežias, kvapnus ir labai skanus kelias dienas.
„Apelsinai – vaisiai, kurių prekyboje yra ištisus metus, tačiau žiema neabejotinai yra jų šlovės valanda. Jie skanus užkandis, puikiai dera paukštienos patiekaluose, salotose, mėgstama spausti jų sultis ar net ruošti kvapnius desertus. Šaltuoju metų laiku apskritai pirkėjai daugiau perka citrusinių vaisių. Tai puikus metas jais mėgautis – citrusai suteikia taip reikalingų vitaminų organizmui, o sezono įkarštyje jie būna dar saldesni, sultingesni ir pasižymi gera kaina, jiems dažnai taikomos įvairios akcijos“, – sako G. Kitovė.
Pasak tinklo atstovės, pirkėjų ypač mėgstami yra mažieji apelsinai, kurie turi nemažai privalumų. Mažieji „Navel“ veislės apelsinai auginami įvairiose šalyse, ir juos atsivežame iš ten, kur jie tuo metu būna tobulai sunokę. Pavyzdžiui, dabar šie apelsinai atkeliavę iš Pietų Afrikos. Ši veislė vertinama už gerą skonį, vaisiai būna ypač sultingi. Vienas didžiausių jos pliusų – „Navel“ apelsinai minkštime visiškai neturi arba turi labai mažai sėklų, tad ruošti patiekalus su jais ar paprasčiausiai skanauti vienus yra žymiai patogiau“, – atkreipia dėmesį G. Kitovė.
Ji mini, kad „Navel“ apelsinus lengva atskirti ir vien į juos pažiūrėjus. Jie išsiskiria „bambute“ vaisiaus apačioje, dėl kurios ir yra gavę veislės pavadinimą – „navel“ angliškai reiškia bambą. Joje vietoje kaupiasi šių apelsinų sėklos, tad ją pašalinus kartu su žieve, galima mėgautis sultingu minkštimu be sėklų.
Į virtuvę įsileiskite ryškių spalvų ir aromato – išsikepkite apelsinų pyragą
Parsinešus apelsinų iš parduotuvės, ilgai svarstyti, ką su jais nuveikti, nereikia. „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pažymi, kad apelsinai skanūs ne tik kaip užkandis, bet yra labai universalūs – tiks ne tik gėrimams, bet ir pagrindiniams patiekalams ir net desertams.
„Su apelsinais galima sukurti stulbinančių skonių, kurie praturtins kasdienį meniu. Jau vien šviežiai išspaustos apelsinų sultys ryte ne tik suteikia energijos, bet ir aprūpina organizmą vitaminu C, kuris ypač svarbus šaltuoju metų laiku. Šeimyniniams pietums išskirtinumo suteiks kepta antiena ar viščiukas apelsinų padaže, kur saldžiai rūgštelėjantys vaisiai tobulai subalansuoja mėsos skonį. Lengviems pietums puikiai tiks lengvos salotos su špinatais, feta sūriu ir apelsinų skiltelėmis, apšlakstytos citrusinių vaisių vinegretu. Arba – greitas apelsinų ir burokėlių „karpačas“. O vėsų vakara su draugais galite mėgautis aromatiniu karštu gėrimu iš apelsinų, cinamono ir gvazdikėlių, kuris pripildys namus jaukia nuotaika“, – idėjomis dalijasi J. Sabaitienė.
Smaližiai taip pat neliks nusivylę – kvapnūs apelsinai padės visai lengvai sukurti aromatu bei skoniu svaiginantį šedevrą. Šie vaisiai labai dera su šokoladu, juos populiaru karamelizuoti, su jais kepti sausainius, virti džemus. O šįkart „Iki“ konditeris Thierry Lauvray dalijasi Italijoje dievinamu receptu – „torta all’arancia“.
„Ypatingas šio pyrago bruožas – intensyvus apelsinų skonis, kuris pasiekiamas naudojant ne tik sultis, bet ir tarkuotą žievelę. Būtent žievelėje esantys eteriniai aliejai suteikia pyragui tą autentišką Viduržemio jūros regionui būdingą aromatą. Kai pyragas iškeps, jūsų virtuvė prisipildys svaiginančiu citrusinių vaisių kvapu, o prie puodelio arbatos ar espreso kavos turėsite tikrą itališką desertą. Paprastas paruošimas, bet nepaprastas rezultatas – štai kas daro šį pyragą tokį populiarų“, – sako „Iki“ konditeris.
„Torta all’arancia“ puikiai tinka tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui. Jį galima patiekti su plakta grietinėle, šviežiomis apelsinų skiltelėmis ar tiesiog apibarsčius cukraus pudra. O jei norite dar didesnio aromato – apšlakstykite iškeptą pyragą apelsinų likeriu.
Apelsininis „Torta all’arancia“
Porcijos: 8 (20 cm diametro pyrago forma)
Gaminimo laikas: 45 min.
Reikės: 3 apelsinų, 190 g miltų, 125 g sviesto (arba 120 ml saulėgrąžų aliejaus), 190 g cukraus, 3 kiaušinių, 1 citrinos žievelės, 1 pakelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos, 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto. Apelsinų sirupui: 2 apelsinų sulčių, 2-4 šaukštų cukraus.
Gaminame:
Nauja partnerystė Lietuvos skaitmeninėje rinkoje: nuo šiol – dar platesnės galimybės apsipirkti internetu
„Iki“ darbuotojams – 1000 eurų premijos: tereikia padaryti vieną žingsnį
Pirkėjų balsas ir toliau padės tobulinti „Iki“ – darbą pradeda jau antroji „Iki“ klientų valdyba
„Iki“ Kauno rajone šią savaitę atidarys pirmą naują parduotuvę šiemet
„Bumerango“ efektas „Iki“ tinkle įkvėpė naują darbdavio įvaizdžio kampaniją: kodėl darbuotojai grįžta ten, iš kur išėjo?
Nauda ir piniginei, ir aplinkai – „Iki“ didina nuolaidas pirkėjų graibstomiems produktams
Net ir rudo lukšto kiaušinius nudažysite be vargo – tik nepraleiskite vieno žingsnio
Paskutinės minutės originalių Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Velykinių akcijų vajus „Iki“ – šventė ir piniginei: nuo anties ir lašišos iki „premium“ braškių ir tortų – parūpintos ypač aktualios nuolaidos
Šis pokytis žymi didelį poslinkį, kaip paieškos sistemos – ir visas pasaulis – turės prieigą prie jūsų turinio tokiose platformose...
Lietuvoje veikiančios finansinių technologijų („fintech“) įmonės per pastarąjį dešimtmetį darbuotojų skaičiaus augimu keliasdešimt kartų viršijo Europos vidurkį, o darbo vietų...
Kopenhagoje įsikūrusi bendrovė „GetWhy“, kuri, pasitelkusi generatyvinį dirbtinį intelektą, revoliucionizuoja vartotojų įžvalgas, pritraukė papildomus 20 mln. USD finansavimą. Ši nauja...
Man nereikia dar vieno ekrano mano gyvenime. Bent jau taip sau kartojau metų metus. Anksčiau maniau, kad tai tik asmeninis...
Vis daugiau inovacijas kuriančių Lietuvos įmonių verslo galimybes atranda perspektyviose Azijos rinkose, tokiose kaip Taivanas, Japonija ar Pietų Korėja. Tai...
Šių metų sausio-gegužės mėnesiais dyzelino pardavimai Lietuvoje sumažėjo beveik penktadaliu – tai beveik triskart daugiau, nei buvo prognozavusi Finansų ministerija....
Atostogų sezonu vis daugiau vairuotojų leidžiasi į kelią, o automobilius dažnai palieka neįprastose vietose. Naujasis „If“ tyrimas parodė, kad dauguma...
Hibridinis darbo modelis smarkiai pakeitė tai, kaip dirbame moderniuose biuruose. Dėl juose kintančių darbuotojų srautų dingsta poreikis turėti nuolatines sėdimas...
Henry G. Uriko, „Figure Baltic Advisory“ žmonių analizės, vertinimo ir vadovų ugdymo specialistas. Vasara jau čia, o kartu su ja...
Kai saulė ir geras oras vilioja į lauką, verta nepamiršti pasirūpinti išmaniųjų įrenginių apsauga. Aktyvesnis gyvenimo būdas neišvengiamai paveikia mūsų...