Paskelbta
1 metai prieš-
Pradėkime kiekvieną vasaros dieną ryškiai: geltonos, raudonos, oranžinės spalvos vaisiai ar uogos ne tik kelia nuotaiką, bet ir teikia begalę naudų mūsų organizmui. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, persikai, abrikosai, nektarinai, trešnės tinka kokteilių ar glotnučių gamybai, taip pat košių bei salotų gardinimui. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pataria nedelsti pasinaudoti akcijomis ir vaisių įsigyti daug pigiau – iki liepos 8 d. jiems taikomos net 50–64 proc. nuolaidos, perkant su lojalumo kortele.
Kaulavaisiams sunku atsispirti – gardūs, sultingi ir spalvingi
Tai pačiai kaulavaisių grupei priklausantys abrikosai, persikai ir nektarinai, pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, puikiai papildys vasaros vaisių racioną, suteiks organizmui naudingų vitaminų ir mineralų. „Nektarinuose gausu B grupės vitaminų, taip pat vitamino C, E, ir K. Šiuose vaisiuose gausu skaidulų, palaikančių gerą virškinimo sistemos sveikatą, ir organizmui reikalingų mineralų: kalio, kalcio, magnio, šiek tiek geležies. Nektarinuose yra medžiagų, pasižyminčių antioksidacinėmis savybėmis ir apsaugančių organizmą nuo ląstelių pažeidimų bei ankstyvo senėjimo. Dėl šių priežasčių nektarinus, kaip ir kitus kaulavaisius, vasaros metu išties vertėtų įtraukti į mitybos racioną ir skanauti dažniau“, – pataria gydytoja dietologė.
Pasak dr. E. Gavelienės, šviežiuose abrikosuose taip pat gausu taninų – priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių turinčių elementų, kurie be kitų savybių skatina virškinimą.
„Vienoje porcijoje vaisių yra pusė rekomenduojamos vitamino A paros dozės. Tai labai svarbi maistinė medžiaga mūsų sveikatai: regėjimui, plaukams, odai, kaulams ir imuninei sistemai. Tačiau sveikos ir subalansuotos mitybos garantas – skirtingų vaisių, daržovių ir uogų, grūdinių kultūrų bei baltymais turtingų produktų įtraukimas į valgiaraštį. Vasara tam geriausias metas, nes šviežių ir skanių gėrybių gausu tiek namų daržuose ir soduose, tiek parduotuvėse. Kasdien šviežių daržovių, vaisių ir uogų rekomenduojama suvartoti bent 300–400 gramų“, – primena gydytoja dietologė.
Kankina nemiga? Skanaukite vyšnių!
Vasaros metu vyrauja puiki uogų skonių ir spalvų įvairovė – net ir trešnės būna geltonos, rausvos ar tamsiai raudonos spalvos: tai priklauso nuo skirtingų uogose esančių fitochemikalų. Pasak dr. E. Gavelienės, esminių skirtumų tarp trešnių ir vyšnių nėra: „Tiek vyšniose, tiek trešnėse gausu skaidulų, polifenolių ir vitamino C. Lyginant angliavandenių kiekį vyšniose ir trešnėse, pastarosiose fruktozės yra daugiau: 100 gramų uogų – 12 gramų, kai vyšniose – 8 gramai. Tiek vyšnios, tiek trešnės labiausiai mums naudingos dėl polifenolių, skaidulų, vitamino C gausos. Taip pat naudingos jose esančios mineralinės, biologiškai aktyvios ir antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos.“
Ji priduria, kad vienas įdomesnių ir daug kam nežinomų dalykų yra tai, kad vyšnios naudingos žmonėms, kankinamiems nemigos. „Vyšnios iš kitų uogų išsiskiria tuo, kad jose yra triptofano, oksitocino bei melatonino, kurie turi įtakos miego kokybei. Be to, vyšnios turi nemažai vitamino C, daug skaidulinių medžiagų, karotinoidų, jose randama ir organizmui naudingo kalio. Tai sąlyginai nekaloringos uogos, nes 100 g vyšnių yra vos 50 kalorijų. Trešnės nedaug kaloringesnės – tokiame kiekyje yra 60 kalorijų“, – pasakoja gydytoja dietologė.
Vasaros gėrybes džiovinkite – pigu ir gardu
Jei pigiau nusiperkate didesnį kiekį vaisių ir uogų, dalį jų galite džiovinti. Puiku, jei turite maisto produktų džiovyklę, tačiau susidžiovinti juos galima ir orkaitėje. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė E. Krasauskienė sako, kad namuose džiovinti vaisiai ir uogos bus puikios atsargos žiemai, be to, tai dar ir pigiau – sutaupysite ir maisto nešvaistysite.
„Persikus ir abrikosus perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus, supjaustykite vienodomis riekelėmis, tarp jų palikite tarpus. Išėmę kauliukus taip pat galite džiovinti trešnes. Džiovindami orkaitėje būtinai naudokite kepimo popierių. Dar viena svarbi detalė – tinkama, ne per aukšta ir ne per žema džiovinimo temperatūra (orkaitėje – maždaug 70–90 °C). Šiek tiek praverkite orkaitės dureles, kad išeitų drėgmė (galima tiesiog užkišti medinį šaukštą). Kas pusvalandį patikrinkite vaisius (džiovinimas gali užtrukti 6–12 valandų), o kai jie bus visai sausi, atvėsintus laikykite sandariame inde arba maišelyje“, – pataria E. Krasauskienė.
Ji primena nepamiršti pigiau nusipirkti kaulavaisių ir trešnių: „Protingiau apsipirkti ir pigiau įsigyti produktų padės privačios etiketės „Rimi“ bei „Rimi Smart“ prekių pasirinkimas, akcijų sekimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.“
Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.
Pasigaminkite gaivių vasariškų salotų – joms panaudosite tiek abrikosus, tiek persikus.
Vasariškos salotos su kaulavaisiais
RECEPTAS
Salotoms reikės:
8 vnt. abrikosų arba persikų;
150 g mocarelos sūrio rutuliukų;
2 vnt. avokadų;
2 v. š. sezamų sėklų.
Užpilui reikės:
2 v. š. citrinos sulčių;
3 v. š. alyvuogių aliejaus,
2 v. š. klevų sirupo;
šviežių mėtų, kalendros, druskos – pagal skonį.
Kaip gaminti:
1. Nuplaukite vaisius, perpjaukite per pusę, išimkite kaulus ir supjaustykite ketvirčiais. Avokadus nulupkite, išimkite kaulus ir supjaustykite. Į didelį serviravimo indą sudėkite vaisius, avokadus, mocarelos sūrį, užberkite sukapotų mėtų ir kalendrų.
2. Mažame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų su citrinų sultimis, klevų sirupu ir druska. Užpilkite paruoštą padažą ant salotų. Užbarstykite sezamų sėklų.
3. Sezamų sėklas prieš užbarstydami sausai pakepinkite ant keptuvės, kad truputį pageltonuotų.
Skanaus!
Savaitgalio vakarienė šeimai ir draugams: grilinta dorada su šviežiomis bulvytėmis ir trešnių pyragas
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Liucina Rimgailė paatviravo apie ryšį su mama ir gardžias tradicijas: „Aplankome viena kitą ir be progos“
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
Pastaraisiais metais analitikos įrankių rinka smarkiai pasikeitė. Po to, kai „Google“ pakeitė „Universal Analytics“ į sudėtingesnį „Google Analytics 4“ (GA4),...
Kodėl svetainės greitis svarbus SEO ir verslui? Šiuolaikiniame pasaulyje, kai dauguma mūsų ieško informacijos ir vartoja turinį per išmaniuosius telefonus,...
Svetainės srautas – apibrėžimas Terminas „svetainės srautas“ reiškia lankytojų skaičių, apsilankantį svetainėje, ir jų atliekamą veiklą per šį apsilankymą. Jis...
Kodėl tamsusis režimas neišnyksta ir kas skatina jo populiarumą Pradėkime nuo to, kodėl tamsusis režimas yra daugiau nei tik laikina...
Lietuvos gyventojai savo vaikui ar kitam mokyklą baigiančiam giminaičiui rekomenduotų pasirinkti informacinių technologijų (65 proc.), medicinos (41 proc.) arba inžinerijos...
Įsibėgėjusi vasara daugeliui dirbančių tėvų Lietuvoje – tikras galvosūkis: kaip pasirūpinti vaikais, kai mokyklos atostogauja, o darželiai užveria duris? Specialistai...
Šių metų sausio-gegužės mėnesiais dyzelino pardavimai Lietuvoje sumažėjo beveik penktadaliu – tai beveik triskart daugiau, nei buvo prognozavusi Finansų ministerija....
Atostogų sezonu vis daugiau vairuotojų leidžiasi į kelią, o automobilius dažnai palieka neįprastose vietose. Naujasis „If“ tyrimas parodė, kad dauguma...
Hibridinis darbo modelis smarkiai pakeitė tai, kaip dirbame moderniuose biuruose. Dėl juose kintančių darbuotojų srautų dingsta poreikis turėti nuolatines sėdimas...
Henry G. Uriko, „Figure Baltic Advisory“ žmonių analizės, vertinimo ir vadovų ugdymo specialistas. Vasara jau čia, o kartu su ja...