Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Vištienos kepsneliai „Eurovizijos“ vakarui: pirštus apsilaižys visa draugų kompanija

Paskelbta

-

Šeštadienį lauksite svečių „Eurovizijos“ vakarui ir nežinote, ką greitai, skaniai bei pigiai paruošti? Pamarinavę vištienos šlauneles su citrinos žievele, aromatingais kepsneliais mėgausitės vos po pusvalandžio. Šis patiekalas atsieis itin pigiai: ingredientų sąrašas trumpas, paruošimas greitas, o rezultatu džiaugsis ir suaugę, ir vaikai. Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad palyginti su kitomis mėsos rūšimis, vištiena laikoma palankesne sveikatai dėl nedidelio riebalų kiekio, o vertingiausia rinktis augintą be antibiotikų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad vištiena yra universali ir nebrangi mėsa, kurią nesudėtinga paruošti, be to, ji dera su daugeliu garnyrų. Iki gegužės 13 d. be antibiotikų užaugintos „Vilniaus paukštyno“ šviežios 500 g viščiukų broilerių šlaunelių mėsos įsigysite net 38 proc. pigiau, vos už 2,79 Eur. Tad tai puikus būdas pavaišinti didelę draugų kompaniją, susirinkusią stebėti mėgstamo dainų konkurso.

Vištienoje – mažiau riebalų

Reklama:

Vasarinės padangos - Pirkitpadangas.lt

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad vištiena priskiriama liesesnės mėsos kategorijai ir yra turtinga visaverčiais, lengvai virškinamais ir pasisavinamais baltymais bei organizmui reikalingais mineralais, kai kuriais vitaminais. Taip pat vištiena išsiskiria mažesniu riebalų kiekiu, todėl šiuo aspektu yra sveikatai palankesnė nei raudona mėsa.

Pasak gydytojos dietologės, kartu su kalakutiena bei triušiena vištiena yra priskiriama „baltosios“ mėsos rūšiai, o „raudonajai“ mėsai priklauso kiauliena, jautiena, iš paukštienos – antiena, žąsiena.

„Raudonoji“ mėsa turtingesnė geležimi, kai kuriais kitais mikronutrientais, tačiau dėl didesnio sočiųjų riebalų kiekio bei kitų savybių gausus jos vartojimas siejamas su lėtinių ligų, tokių kaip širdies, kraujagyslių ligos, vėžio ar cukrinio diabeto, vystymusi. O „baltosios“ mėsos sąsajų su lėtinių ligų vystymusi nenustatyta“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė taip pat atkreipia dėmesį, jog vištiena yra gausi aukštos kokybės baltymais, kurie yra labai svarbūs organizmo audinių statybai ir atsistatymui – ne veltui vištieną rasime dažno sportininko, kūno rengybos srities atstovo meniu.

Vertingiausia – be antibiotikų

Renkantis vištieną gydytoja dietologė rekomenduoja prioritetą teikti be antibiotikų augintai mėsai. „Be antibiotikų augintos vištienos įtaka yra sveikatai palankesnė, palyginti su neekologiškuose ūkiuose, su antibiotikais užaugintos mėsos sudėtimi. Ypač į tai rekomenduojama atsižvelgti perkant mėsą vaikams – jų mityboje neturėtų būti nereikalingų organizmui medžiagų“, – atkreipia dėmesį dr. E. Gavelienė.

Pasak gydytojos dietologės, antibiotikų naudojimas paukštininkystėje yra viena iš priežasčių, kodėl visame pasaulyje auga gyventojų atsparumas antibiotikams. Nors savo skoniu, struktūra ir išvaizda su antibiotikais augintos vištienos mėsa nesiskiria nuo augintos be antibiotikų, tačiau pastaroji laikoma maistingesne ir sveikatai palankesne.

„Be antibiotikų auginta vištiena turi visas tas pačias maistines medžiagas kaip ir įprasta vištiena, tačiau, auginant natūraliai, šeriant kokybiškesniais lesalais ir paukščiams nesergant bei negaunant antibiotikų, mėsos kokybė, tikėtina, bus geresnė. Be to, papildomų ir mėsoje nebūtinų medžiagų tokioje paukštienoje yra mažiau, nes laikomasi griežtesnių higienos ir biosaugos reikalavimų“, – sako dr. E. Gavelienė.

Pasak gydytojos dietologės, sveikatai palankiausias šios mėsos paruošimas – lėtai kepant ant silpnos ugnies orkaitėje arba ant grilio, be odelės, taip pat reikėtų vengti miltuose ar džiūvėsėliuose voliotų kepsnių. Nors dalis žmonių ypač mėgsta vištienos odelę, tačiau joje yra daug riebalų ir patartina valgant vištienos sparnelius ar petukus odelę pašalinti.

Galybė paruošimo variantų

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad dėl švelnaus skonio, greito ir nesudėtingo paruošimo bei mažos kainos vištiena yra labiausiai paplitusi mėsa pasaulyje. Kadangi pati mėsa neturi išskirtinai specifinio skonio kaip, pavyzdžiui, jautiena ar aviena, iš vištienos naudojant skirtingus prieskonius, marinatus, pagardus bei kitus priedus galima paruošti daugybę skirtingo skonio patiekalų.

„Vištieną galima marinuoti visokiausiais būdais, nuo medaus ir sojų padažo glazūros iki jogurto marinato, bet iškepti sultingiems ir traškiems kepsneliams pakaks paprasčiausios citrinos žievelės ir česnako. Kepdama ant grotelių vištiena įgaus nuostabų dūmo skonį ir traškią tekstūrą, o citrinos nata suteiks gaivumo“, – sako ekspertė.

O. Suchočeva taip pat atkreipia dėmesį, kad pirkėjai yra labiau linkę rinktis lietuvišką produkciją, o „Rimi“ prekiauja tik lietuviška vištiena. Be to, iki gegužės 13 d. 500 g šviežios „Vilniaus paukštyno“ be antibiotikų augintų viščiukų broilerių šlaunelių mėsos (be odos) prekybos tinklo parduotuvėse įsigyti galima net 38 proc. pigiau, už 2,79 Eur. Ingredientų mėgstamiems patiekalams įsigyti pigiau taip pat padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. O visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.

Išmėginkite šį pigų, bet skoniu užburiantį receptą, kuris labai patiks susirinkusių draugų kompanijai.

RECEPTAS

Ant grilio ar orkaitėje kepti ir su citrina marinuoti vištienos kepsneliai

Patiekalui reikės:

1 kg vištienos šlaunelių mėsos;
6 šaukštų alyvuogių aliejaus;
6 česnako skiltelių;
1 citrinos nutarkuotos žievelės;
1 šaukštelio druskos;
1 šaukštelio džiovintų čiobrelių;
1/2 šaukštelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų.

Gaminimo eiga:

1. Vištienos kepsnelius gerai ištrinkite marinatui skirtu mišinius ir palikite marinuotis keletą valandų iki kepimo ar per naktį.
2. Gerai įkaitinę grilį kepkite vištienos kepsnelius apversdami maždaug pusę valandos, kol įpjovus iš mėsos bėgs skaidrios sultys. Kepsnelius taip pat galite kepti orkaitėje, nustatę 200 °C kaitrą apie 30 min. Tiekite su ryžiais, žaliomis salotomis ar kitu mėgstamu garnyru.

Skanaus!

Naujienos

Verslo Vikingai

Technologijos2 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai2 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas3 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |