Paskelbta
5 mėnesiai prieš-
Augalinio sausio mėnesio iššūkis „Augalausis“ neša svarbią žinią žmonėms, skatindamas juos rinktis sveikatai ir aplinkai palankesnę mitybą. Žinomas keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius sako, kad nebūtina visiems per dieną tapti veganais ir vegetarais, tačiau augalinės kilmės produktų įtraukimas į savo kasdienę mitybą yra didelis žingsnis tvaresnės ateities link.
„Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė Monika Anilionė sutinka, kad siekiant atrasti augalinio maisto įvairovę nereikėtų imtis kraštutinumų ir visiškai atsisakyti mėsos produktų – geriausia prie pokyčių pratintis pamažu.
„Jei iki šiol gyvūninės kilmės produktus valgėte kasdien ir po kelis kartus, iš pradžių mėsos galite atsisakyti vieną dieną per savaitę. Tuomet šį laiką ilginkite, atidžiai stebėdami savo savijautą. Gali būti, kad po kurio laiko gyvūninės kilmės produktų jums norėsis vis mažiau ir mažiau“, – pataria „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.
Augalinis maistas neturi būti prėskas
Dažnai girdimas mitas, kad augaliniam maistui trūksta skonio. Anot V. Radzevičiaus, augalinės kilmės patiekalai gali būti labai skanūs, jei yra tinkamai paruošti ir pagardinti prieskoniais, kaip ir bet kuris kitas mėsos patiekalas.
„Prieskonių stengiuosi per daug nemaišyti, bet naudojant juos subtiliai galima išgauti ir labai gurmanišką skonį. Ir tikrai nebūtina viską kepti ar virti – galima rinktis gaminti ir ant garų, ir orkaitėje, ir netgi krosnyje. Maistas garuose populiarus sveika virtuve garsėjančioje Azijoje ir tai tikrai yra gera erdvė skonio paieškoms“, – teigia žinomas kulinaras.
Pirmiausia – sveikata
Žinomas keliautojas ir kulinaras sako, kad pagrindinė priežastis, dėl kurios svarbu įtraukti augalinių patiekalų į savo kasdienę mitybą, yra sveikata.
„Augalinės kilmės maisto produktuose gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų ir skaidulų, kurios yra būtinos žmogaus organizmui. Juk ne šiaip sau jos vadinamos organizmo šluota. Aktualus dalykas yra ir naudingumas planetai – augalinės kilmės maistas daro mažesnę žalą aplinkai nei gyvūninės kilmės produktai“, – dalinasi V. Radzevičius.
Jis pratęsia, kad remiantis mokslu, augalinio maisto vartojimas mažina šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją. Taip pat efektyviau naudojami žemės ištekliai. Nors kiekvienas turi teisę rinktis, ką valgyti, augalinės kilmės produktai, tikėtina, ateityje taps mitybos pagrindu.
Valgiaraštyje – ne tik salotos
Kalbėdamas apie skonių įvairovę, V. Radzevičius siūlo eksperimentuoti išbandant vis naujus receptus ir taip atrasti begales skirtingų derinių. Pasak jo, ankštinės daržovės yra vienas organizmui naudingiausių baltymų šaltinių, todėl mitybos racione turėtų užimti svarbią vietą. Kartu svarbu nepamiršti vaisių ir daržovių, kurie yra vitaminų, maistinių skaidulų ir mineralinių medžiagų šaltinis.
Tam, kad augalinės kilmės receptų idėjų nereikėtų ieškoti ilgai, žinomas kulinaras kviečia išbandyti padažą iš keptų pomidorų, kuris patiks ir gurmanams, ir tradicinių skonių mėgėjams.
Reikės:
3 kg. pomidorų;
3 svogūnų;
1 stiklinės rudojo cukraus;
2 česnako galvų;
2 šaukštų druskos;
100 ml. alyvuogių aliejaus;
1 aitriojo pipiro ankšties arba 1 arbatinio šaukštelio smulkintos aitriosios paprikos;
rozmarino šakelės arba 1 arbatinio šaukštelio džiovintų rozmarinų;
raudonėlio šakelės arba 1 arbatinio šaukštelio džiovintų raudonėlių;
2 šviežio baziliko šakelių arba 1 arbatinio šaukštelio džiovintų bazilikų;
1 arbatinio šaukštelio sumaišytų maltų karčiųjų ir kvapniųjų pipirų.
Gaminimo eiga:
1. Pomidorus nuplaukite, išpjaukite kotelius ir supjaustykite į keturias dalis.
2. Supjaustykite svogūnus į keturias dalis. Nulupkite česnakus ir kiekvieną skiltelę perpjaukite per pusę.
3. Pomidorus, svogūnus, česnaką, aitrųjį ir kvapiuosius pipirus sudėkite į kepimo indą ir apibarstykite cukrumi, druska, maltais pipirais, žolelėmis ir aliejumi.
4. Kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 2 valandas. Kai iškeps, sudėkite į puodą, viską sutrinkite elektriniu trintuvu ir dar kartą užkaitinkite iki virimo.
5. Padažą išpilstykite į švarius, iškaitintus stiklainius. Juos užsukite, pastatykite dangteliais žemyn, užklokite ir palikite, kad atvėstų.
6. Padažą laikykite vėsiai.
Skanaus!
„Lidl“ kviečia prisijungti prie naujos parduotuvės komandos Kaune: naujiems darbuotojams – papildomas 600 eurų priedas
„Lidl“ renka komandą naujai parduotuvei Kaune: darbuotojams skirs solidžius priedus
Devintąjį gimtadienį atšventęs „Lidl“ pirmiausia dėkoja darbuotojams: už kiekvieno rezultato – komanda
„Lidl Lietuva“ logistikos centras pripažintas geriausiu industriniu NT projektu Baltijos šalyse
„Lidl“ tęsia plėtrą Kaune: pradeda rinkti komandą naujai parduotuvei Šilainiuose
„Lidl“ vasarai ieško apie 70 sezoninių darbuotojų: labiausiai laukiami poilsiautojų pamėgtuose miestuose
Nuo gegužės 1-osios – pokyčiai atsiskaitant grynaisiais: „Lidl“ primena, ką aktualu žinoti pirkėjams
Vytaras Radzevičius pavasarį siūlo negaišti laiko virtuvėje: receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Dar vienas įvertinimas: „Lidl Lietuva“ – patraukliausias darbdavys prekybos kategorijoje
Šis pokytis žymi didelį poslinkį, kaip paieškos sistemos – ir visas pasaulis – turės prieigą prie jūsų turinio tokiose platformose...
Lietuvoje veikiančios finansinių technologijų („fintech“) įmonės per pastarąjį dešimtmetį darbuotojų skaičiaus augimu keliasdešimt kartų viršijo Europos vidurkį, o darbo vietų...
Kopenhagoje įsikūrusi bendrovė „GetWhy“, kuri, pasitelkusi generatyvinį dirbtinį intelektą, revoliucionizuoja vartotojų įžvalgas, pritraukė papildomus 20 mln. USD finansavimą. Ši nauja...
Man nereikia dar vieno ekrano mano gyvenime. Bent jau taip sau kartojau metų metus. Anksčiau maniau, kad tai tik asmeninis...
Vis daugiau inovacijas kuriančių Lietuvos įmonių verslo galimybes atranda perspektyviose Azijos rinkose, tokiose kaip Taivanas, Japonija ar Pietų Korėja. Tai...
Šių metų sausio-gegužės mėnesiais dyzelino pardavimai Lietuvoje sumažėjo beveik penktadaliu – tai beveik triskart daugiau, nei buvo prognozavusi Finansų ministerija....
Atostogų sezonu vis daugiau vairuotojų leidžiasi į kelią, o automobilius dažnai palieka neįprastose vietose. Naujasis „If“ tyrimas parodė, kad dauguma...
Hibridinis darbo modelis smarkiai pakeitė tai, kaip dirbame moderniuose biuruose. Dėl juose kintančių darbuotojų srautų dingsta poreikis turėti nuolatines sėdimas...
Henry G. Uriko, „Figure Baltic Advisory“ žmonių analizės, vertinimo ir vadovų ugdymo specialistas. Vasara jau čia, o kartu su ja...
Kai saulė ir geras oras vilioja į lauką, verta nepamiršti pasirūpinti išmaniųjų įrenginių apsauga. Aktyvesnis gyvenimo būdas neišvengiamai paveikia mūsų...