Sekite naujienas

Renginiai

Rožinis šefo Deivydo Praspaliausko meniu Berlyno gastrofestivalyje tapo artėjančio „Vilnius Pink Soup Fest“ šaukliu

Paskelbta

-

Vienas geriausių Lietuvos šefų Deivydas Praspaliauskas su savo restorano „Amandus“ komanda išmone ir talentu sužavėjo išrankiuosius Berlyno gurmanus. Specialiai festivaliui „eat!berlin“ ruoštame 10 patiekalų degustaciniame meniu rožiniai atspalviai lietuvių komandos sukurtuose patiekaluose atsiskleidė su rafinuota elegancija ir drąsa eksperimentuoti. Pasak šefo, rožinė spalva, mums įprasta šaltibarščiuose, maiste yra labai reta, tad buvo įdomu kūrybiškai pateikti temą „Unexpectedly Pink by Vilnius“ ir pakviesti vakarienės svečius į Vilniaus šaltibarščių festivalį, vyksiantį jau birželio 1 dieną.

Vilnius – gastro turizmo žemėlapyje

Berlyno gastrofestivalis „eat!berlin“ laikomas vienu inovatyviausių ir prestižiškiausių gastro festivalių pasaulyje. Festivalio organizatorius, kasmet ieškančius naujų gastronominių idėjų, sudomino „Vilnius Pink Soup Fest“ koncepcija: tikrai nedažnai pasitaiko, kad visas miestas vieną dieną tapatintųsi su nacionaliniu patiekalu ir jo spalvomis. Tad mums įprasti, o užsieniečiams – kur kas rečiau maiste sutinkami rožiniai šaltibarščių atspalviai ir tapo šefo Deivydo Praspaliausko improvizacijų tema.

Pasak pagrindinio renginio organizatorių „Go Vilnius“ vadovės Dovilės Aleksandravičienės, gastro turizmas visame pasaulyje yra vis labiau populiarėjanti turizmo atšaka, todėl ir Vilniui svarbu atsidurti keliautojų žemėlapyje ne tik kaip miestui, kuris yra modernus, saugus, žalias ar pilnas kultūros, bet ir gausus kokybiškų, ekologiškų, autentiškų skonių. „Atvykstančių keliautojų atsiliepimai rodo, kad susidomėjimas lietuviška virtuve, o Vilnius traukia savo kulinarine gausa ir įvairove. Kurti miesto gastronominę tapatybę yra svarbi įvaizdžio formavimo dalis ir viena iš krypčių, kaip pritraukti daugiau užsienio turistų. Šiuo klausimu glaudžiai bendradarbiaujame instituciniu lygmeniu su kitomis su turizmu dirbančiomis organizacijomis, tokiomis kaip „Keliauk Lietuvoje“ ir ambasadomis“, – teigia ji.

Nuo vieno kąsnio Vilniaus iki pūgos

„eat!berlin“ festivalio metu „Wasser“ restorano salėje dviems vakarienėms rožinis 10 patiekalų degustacinis meniu buvo pateiktas beveik šimtui svečių, tarp kurių – žymiausi Vokietijos gastro žurnalistai ir nuomonės formuotojai. D. Praspaliauskas pasakoja, kad rožinę spalvą patiekalams išskirtinei vakarienei pritaikė labai netradiciškai: „Šaltibarščiai buvo tik vienas iš patiekalų – juos pateikėme kaip miniatiūrinius šefo komplimentus. Ragautojams buvo smalsu, kaip ir iš ko jie pagaminti, kokiu būdu išgaunama tokia ryški spalva. Savotiška vakaro pažiba tapo ir svečių pirmąkart ragauta burokėlių duona”, – įspūdžiais dalijosi šefas.

Dar vienas šefo komplimentas vadinosi „Vienas kąsnis Vilniaus“, kurtas tam, kad kiekvienas užsienio svečias, jo paragavęs, įsidėmėtų tradicinį Vilniaus skonį ir jis nebūtų siejamas vien su bulvėmis ar riebiais padažais: „Šis patiekalas nuolatos keičiamas mūsų restorane pagal sezonus ir vietinius produktus – nesikeičia tik idėja, pavadinimas ir moderni maisto gamybos technika. Mes, lietuviai, puikiai rūkome žuvį ir marinuojame daržoves, nes vasara tokia trumpa, kad turime ruošti atsargas ilgai žiemai. Tad Berlyne pristatėme rūkytą šamą su burokėlių sultyse marinuotais svogūnais. Norėjome, kad paragavęs jo žmogus suprastų, jog Vilnius – dar ir „skanus“ miestas.“

D. Praspaliauskas vakarienei pateikė ir du desertus, kurie atrodė lyg meno kūriniai: pirmasis buvo plaktas šeivamedžio žiedų kremas su rožinių uogų granita, o antrasis vadinosi „Pūga“. Pasak šefo, norėjosi nuvežti tikros lietuviškos pūgos pojūtį: lėkštėje laukė tikra žiemos pasaka su mažyčiu „mišku“. Per visą gastronominę patirtį vakarienės svečius lydėjo someljė Lino Kukleriaus pritaikyti gėrimai.

Pasak D. Praspaliausko, per vakarienę norėjosi parodyti ir mums jau pažįstamų patiekalų variacijų, ir sukurti tai, kas maloniai nustebintų, bet neišgąsdintų, o tuo pačiu – sudomintų ir pakviestų aplankyti Vilnių. „Žmonėms reikia tiek skonių, tiek naujų patirčių, tad manau, jog vien dėl „Vilnius Pink Soup Fest“, kuris pernai pritraukė minias dalyvių, verta važiuoti į Vilnių ne tik iš kito miesto, bet ir iš kitos šalies“, – įsitikinęs šefas.

D. Praspaliausko kurti patiekalai „Unexpectedly Pink by Vilnius“ vakarienei nuotraukų galerijoje.

Naujienos

Verslo Vikingai

Technologijos3 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai3 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas4 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai5 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai5 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |