Paskelbta
1 metai prieš-
Maisto produktų fermentacija lietuviams gerai žinoma nuo seno. Fermentuoti produktai ne tik gali įnešti naujų skonių bei tekstūrų į lėkštes, bet ir yra ypač sveiki – juose gausu prebiotikų, probiotikų ir kitų sveikam organizmui būtinų elementų. Ekspertai vieningai sutaria – fermentuoti galima beveik viską, o toks būdas ne tik prisideda prie geresnės sveikatos, bet ir yra itin draugiškas aplinkai.
Mums įprasti rauginti agurkai bei kopūstai puikuojasi beveik kiekvienų namų spintelėje ar šaldytuve. Tačiau reikia nepamiršti, kad rauginamų ir kitaip fermentuojamų produktų pasirinkimas – itin platus. Pasak „Lidl Lietuva“ pirkimų tvarumo specialistės Karolinos Labulytės, parduotuvių lentynose galima rasti ne tik jau vartojimui paruoštų fermentuotų produktų, bet ir daržovių bei vaisių, kuriuos galima nesudėtingai rauginti namuose.
„Fermentuoti produktai – tikra aukso kasykla norintiems paįvairinti savo mitybą sveikais, maistingais ir itin nebrangiais variantais. „Lidl“ parduotuvių lentynose siūlome visiems gerai pažįstamus ir plačiai vartojamus fermentuotus produktus, tačiau taip pat svarbu prisiminti, jog pasigaminti itin sveikų fermentuotų produktų galite ir patys namuose“, – sako K. Labulytė.
Fermentuojamų produktų pasirinkimas – itin platus
Maisto produktų fermentaciją nuo seno žinome kaip puikų būdą siekiant paruošti sezoninius produktus žiemai. Pasak „Lidl Lietuva“ atstovės, rauginti galima beveik viską, ką galite rasti parduotuvių šviežių vaisių bei daržovių skyriuje.
„Agurkai, kopūstai, morkos, moliūgai, baklažanai, cukinijos, ridikėliai, bulvės, paprikos, grybai, obuoliai, kriaušės ar net žolelės – visi šie produktai gali būti rauginami. „Lidl“ parduotuvėse visus metus galite rasti šiam procesui tinkamų, itin kokybiškų produktų už prieinamą kainą. Svarbu pasitelkti savo fantaziją ir atsižvelgti į mėgstamus skonius“, – pasakoja K. Labulytė.
Ji priduria, kad mums visiems gerai pažįstami ir plačiai vartojami kefyras, rūgpienis ar jogurtas taip pat yra fermentuoti produktai, kurie turi gerųjų bakterijų, yra lengviau skaidomi.
Neabejotina nauda organizmui
Ekspertai vieningai sutaria – fermentuotų produktų vartojimas yra ne tik pigus būdas paįvairinti maisto racioną, bet ir suteikia itin didelę naudą organizmui. Pasak nevyriausybinės organizacijos „Gyvi Gali“ atstovės Austėjos Vakarinaitės, fermentuotas maistas ir gėrimai padeda sukurti tinkamą žarnyno bakterijų balansą bei palaikyti pakankamą virškinimo fermentų kiekį.
„Fermentuoti produktai yra praturinti gerosiomis bakterijomis, dar vadinamomis probiotikais. Toks maistas gerina virškinimą, stiprina imunitetą ir net padeda išvengti kai kurių chroniškų ligų. Taip pat fermentuotuose produktuose esančios bakterijos gali pagerinti folio rūgšties ar geležies pasisavinimą“, – sako A. Vakarinaitė.
Visi fermentuoti produktai yra apdorojami mielių ir bakterijų, tad baltymai, kuriuos mūsų organizmas įprastai pasisavina sunkiai, yra skaidomi lengviau. Todėl žmogaus organizmas paprasčiau suvirškina raugintas daržoves, vaisius, jogurtą ar pan. A. Vakarinaitė priduria, kad fermentuoti produktai – nepamainomas komponentas augaliniu maistu besimaitinančių žmonių lėkštėse.
„Fermentuotuose produktuose esančios gerosios bakterijos padeda įsisavinti naudingas drauge su augaliniu maistu gaunamas maistines medžiagas. Fermentavimo specialistai taip pat pažymi, kad natūralus fermentavimas padeda išsaugoti vertingas maistines medžiagas, kurios prarandamos maistą apdorojant aukšta temperatūra arba šaldant“, – tvirtina A. Vakarinaitė.
Palanku ne tik organizmui, bet ir planetai
„Gyvi gali“ atstovės teigimu, vartojant daugiau fermentuotų produktų mes galime ne tik pagerinti savo sveikatą, bet ir prisidėti prie tvaresnės veiklos.
„Šis universalus būdas leidžia išvengti maisto švaistymo, be to, padeda sumažinti su maisto transportavimu susijusias CO2 emisijas, kadangi sustiprinama paskata vartoti vietinės kilmės, tam tikrai geografinei platumai būdingą maistą. Fermentuoti galima įvairiausius augalinius produktus, tarp jų ir labai paprastus, neišrankius klimatinėms sąlygoms, todėl tai padeda nesusitelkti ties žemę alinančiomis monokultūromis“, – pasakoja A. Vakarinaitė.
Jai pritaria ir „Lidl Lietuva“ pirkimų tvarumo specialistė pridurdama, kad atsakingai pasirinkus produktus, kuriuos ruošiatės fermentuoti, galima mažinti taršą, prisidėti prie planetai palankesnės veiklos.
„Visų šviežių vaisių ir daržovių tiekėjų „Lidl“ reikalauja taikyti gerąją žemės ūkio praktiką pagal „GlobalG.A.P.“ sertifikavimo programą ir turėti atitinkamą sertifikatą, kuris įrodo, kad ūkyje yra tinkamai laikomasi saugos, kokybės bei aplinkos tausojimo reikalavimų. Vykdant „GlobalG.A.P.“ programoje numatytų reikalavimų laikymosi kontrolę, nuolat tikrinama, ar produktų auginimas konkrečioje aplinkoje nekelia rizikos vandens prieinamumui bei kokybei“, – pasakoja K. Labulytė.
Ji priduria, kad „Lidl“ parduodami vaisiai ir daržovės reguliariai tiriami laboratorijose ir taip užtikrinama jų sauga bei kokybė, o sandėlyje ir parduotuvėse reguliariai rūpinamasi šių produktų šviežumu.
Dar vienas įvertinimas: „Lidl Lietuva“ – patraukliausias darbdavys prekybos kategorijoje
Dažome velykinius margučius: laisvėje laikomų vištų kiaušiniai ir natūralūs marginimo būdai padės švęsti tvariau
„Lidl“ – geriausią reputaciją turintis prekybos tinklas Lietuvoje
Pasaulinė sveikatos diena: kokias sveikatingumo iniciatyvas „Lidl“ siūlo savo darbuotojams?
Pasaulinė sveikatos diena: „Lidl“ dalinasi patarimais, į ką atkreipti dėmesį, renkantis sveikesnius produktus
Išskirtinis šviežumas kasdien: kaip „Lidl“ užtikrina legendinę aukštą vaisių ir daržovių kokybę bei žemą kainą?
Derančios įmonės bei asmeninės darbuotojo vertybės: kodėl svarbu, kad jos sutaptų?
Ką verta žinoti apie savitarnos kasas: 5 naudingi patarimai pirkėjams
Legendinės „Lidl“ kokybės ir žemos kainos balansą užtikrina ypatingi produktai
Velykinis stalas be margučių tikrai neįsivaizduojamas, juk jie yra vienas svarbiausių šios pavasario šventės simbolių. Lengviausia dažyti baltus lukštus, tad...
Šiuolaikinės technologijos tapo neatsiejamu įrankiu, palengvinančiu informacijos paiešką ir bendravimą. Tačiau naudojimasis šiais privalumais turi savo kainą. Technologijos nuolat renka...
Norint namuose užtikrinti jaukią ir komfortišką aplinką vien tik patrauklių interjero sprendimų gali nepakakti – didelę įtaką gerai savijautai turi...
Gegužės 1 dieną verslo laukia du svarbūs pokyčiai: įsigalios nauja atsiskaitymo grynaisiais tvarka ir daliai verslo teks pereiti prie išmaniųjų...
Balandžio 9 d. Šardžoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE), vyko dvišalės Lietuvos ir JAE verslo tarybos posėdis ir verslo forumas, skirtas...
Iki Velykų likus vos porai dienų daugelis ieško paskutinės minutės idėjų, kaip šiemet marginti kiaušinius, kad jie būtų patys tvirčiausi...
Kasmet pasaulyje pametama arba pavagiama virš 4 mln. išmaniųjų telefonų. Tai reiškia, kad kasdien, net ir švenčių dienomis, beveik 11...
Pavasaris – traumų ir nelaimingų atsitikimų metas. Pasibaigus šaltajam sezonui gyventojai, skubėdami džiaugtis pramogomis ir laisvalaikiu lauke, patiria daugiau sumušimų,...
Artėjant Velykoms, daugelis šeimų ruošiasi jaukioms akimirkoms, spalvingiems margučiams ir šventiniam šurmuliui. Tačiau šis laikotarpis ne visada yra vien džiugi...
Artėjant Velykų atostogoms, vis daugiau šeimų planuoja trumpas ar ilgesnes išvykas į šiltus kraštus. Kelionių ekspertai ir draudikai vieningai sako:...