Sekite naujienas

Gyvenimas

Vilniaus gastronomija tampa vis ryškesne žvaigžde Europos padangėje: komplimentų mūsų maistui negaili nei keliautojai, nei tarptautinė žiniasklaida

Paskelbta

-

Europos žemėlapyje pastaraisiais metais vis dažniau sužibantis Vilnius išsiskiria ne tik didinga savo miesto istorija ar unikalia architektūra – vis žinomesne Lietuvos sostinė tampa ir dėl savo gastronominės kultūros. Vilniaus kavinės, restoranai ir čia dirbantys aukščiausio lygio šefai iš naujo kviečia atrasti ne tik tradicinius mūsų krašto valgius, bet ir modernias jų interpretacijas. Nemažo dėmesio kasmet sulaukia ir sostinėje vykstanti „Lietuvos gastronomijos savaitė“, o praėjusių metų lapkritį praūžęs renginys gavo kaip niekad daug komplimentų tiek iš čia viešėjusių keliautojų, tiek iš apsilankiusių tarptautinės žiniasklaidos atstovų.

Gastronominis turizmas sostinėje sparčiai kyla į viršų

Reklama:

Vasarinės padangos - Pirkitpadangas.lt

Vilnius jau ne vienerius metus žinomas Europos gastronomijos žemėlapyje, o į sostinę kasmet atvyksta vis daugiau maistui neabejingų, įdomių skonių bei naujų gurmaniškų patirčių ieškančių keliautojų. Unikali miesto istorinė aplinka, kartu su kokybiško maisto pasirinkimu, gali sužadinti daugelio turistų smalsumą ir paskatinti į mūsų šalies sostinę atvykti ne kartą.

„Ką parodyti ir kaip nustebinti keliautojus mūsų miestas tikrai žino: nuo rafinuotų restoranų, siūlančių šiuolaikinės virtuvės patiekalus, iki tradicinių, siūlančių laiko patikrintus ir mūsų kraštą atspindinčius autentiškus receptus. Turizmas neatsiejamas ne tik nuo lankytinų miesto objektų apžiūros, bet ir įvairių kulinarinių patirčių. Todėl didžiuojamės, kad mūsų sostinė tampa vis ryškesniu gastronomijos traukos centru, ieškantiems naujų bei įsimintinų skonių“, – sako Vilniaus miesto turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ Turizmo skyriaus vadovė Vilma Daubarienė.

Ji pažymi, kad prie miesto gastronominio turizmo žinomumo stipriai prisideda ir sostinėje vykstantys renginiai, pavyzdžiui, kasmet čia bei visoje šalyje rengiama „Lietuvos gastronomijos savaitė“. Praėjusių metų lapkričio 6–12 dienomis jau tryliktąjį kartą vykęs maisto renginys į Vilnių sutraukė ne tik tūkstančius vietos turistų, bet ir svečių būrį iš užsienio.

Šimtai tūkstančių žavėjosi maisto ir miesto vaizdais iš Vilniaus


„Lietuvos gastronomijos savaitės“ metu sostinėje lankėsi ir keletas keliautojų bei nuomonės formuotojų iš Jungtinės Karalystės. Jie ne tik degustavo pasididžiavimo vertus patiekalus, bet ir lankė žymiausias miesto vietas, dalijosi savo įspūdžiais.

Vilniuje viešėjusi keliautoja, fotografė ir kelionių tinklaraščio „Postcards By Hanna“ autorė Hannar Brotherton su daugiau nei 405 tūkst. savo sekėjų „Instagram“ kanale pasidalijo užburiančiais vaizdais iš Vilniaus bei čia įsikūrusių jaukių restoranų, o planuojantiems keliones Europoje siūlė neaplenkti ir Lietuvos sostinės. Per 112 tūkst. peržiūrų surinkęs vaizdo įrašas sulaukė daugybės teigiamų reakcijų ir šiltų komentarų, o kai kuriuos paskatino Vilnių įtraukti ir į savo būsimų kelionių sąrašą.

Sostinėje lankėsi ir kitas garsus Jungtinės Karalystės keliautojas bei videotinklaraštininkas Alex Hunter. Jis su savo 176 tūkst. sekėjų auditorija „YouTube“ kanale „Attaché“ pasidalino 20 minučių filmuota medžiaga ir jau surinko daugiau nei 172 tūkst. peržiūrų. Kūrėjas neslėpė, kad kelionė į Vilnių visiškai pakeitė jo požiūrį į šį miestą, o aplankyti restoranai ir ten paragauti patiekalai nustebino gerąja prasme.

„Dvi dienos Vilniuje mano suvokimą apie šį miestą ir šalį pakeitė amžiams. Ne pavargęs senųjų laikų reliktas, o judrus, klestintis, įdomus, žavus Europos miestas. Viena progresyviausių vietų Europoje. Vilnius užkariavo mano širdį nuo pat pirmųjų akimirkų ir kalbėdamas apie jį negaliu nesišypsoti. Aš vis dar galvoju apie tą šaltibarščių sriubą ir keptą duoną, kurią matysite ir mano reportaže. Išties neįsivaizdavau, kad Vilniaus gastronomijos scena yra tokia turtinga ir gali nustebinti tiek savo kokybe, tiek patiekalų įvairove bei kainomis. Šis miestas man dabar yra vienas mėgstamiausių Europoje“, – po kelionės į Vilnių kalbėjo Alex Hunter.

Dešimtys paminėjimų ir užsienio žiniasklaidoje


Vilniaus gastronominis turizmas vis labiau pastebimu tampa ir tarptautinės žiniasklaidos akiratyje. „Lietuvos gastronomijos savaitės“ metu sostinėje lankėsi žurnalistai iš Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Italijos, taip pat kaimynių Lenkijos ir Latvijos, o žinia apie Vilniaus gastronominę kultūrą ir restoranus pasiekė šiose šalyse gerai žinomus naujienų portalus.

Jungtinėje Karalystėje apie Vilnių rašė „Nationalworld“, „UK News“, „London World“, „Oxford Mail“, „The Herald“, „South Wales Guardian“ , „Your Local Guardian“ ir kiti. Apie Vilnių kalbėjo ir italų dienraštis „La Republicca“.

Vilniuje apsilankę žurnalistai negailėjo komplimentų tiek moderniam sostinės veidui, tiek ryškiam jo gastronominiam maisto lobynui. Portalo „The Herald“ žurnalistas James Butler apžvelgė Vilniaus istoriją bei negailėjo komplimentų savo vizito metu aplankytiems restoranams ir ten ragautiems patiekalams. Žurnalistą ypač sužavėjo žydiški beigeliai, kuriuos jis vertino kaip vienus skaniausių ir unikaliausių iš kada nors ragautų.

Rekordinio lankytojų srauto lapkritį sulaukusi ir per 50 sostinės restoranų į programą įtraukusi „Lietuvos gastronomijos savaitė“ yra viena iš priežasčių užsienio keliautojams bei viso pasaulio gurmanams aplankyti mūsų šalies sostinę. Siekiant pasiūlyti geriausias gastronomines patirtis turistams ir konkuruoti su kitais užsienio miestais, svarbus yra ir gastronomijos srities profesionalų ugdymas, profesiniai mainai.

Rudenį Vilnius prisijungė prie prestižinės gastronomijos organizacijos „Bocuse d’Or“, kuri vienija šefus iš viso pasaulio, turi stiprias gastronomines tradicijas ir kas dvejus metus Lione (Prancūzijoje) rengia svarbų kulinarijos konkursą. „Tikimasi, kad visa tai paskatins gastronominio turizmo plėtrą Lietuvoje ir sustiprins mūsų šalies bei miesto tarptautinį pripažinimą“, – sako „Go Vilnius“ Turizmo skyriaus vadovė Vilma Daubarienė.

Naujienos

Verslas4 val prieš

Pirmoji LOGIN diena: pranešėjai iš viso pasaulio, išskirtiniai renginiai ir uždaras vakarėlis dalyviams

Šiemet didžiausiam Baltijos šalyse inovacijų festivaliui LOGIN – aštuoniolika. Ta proga į konferenciją atvyksta rekordinis kiekis pranešėjų, dvi dienas Litexpo...

Ekspertai22 val prieš

Kripto ekspertai piešia verslo ateitį: paprastės NT įsigijimas, o Lietuva pasiūlys savo kriptovaliutą

Finansinių technologijų pažanga pasaulyje padarė didžiulį postūmį teikiant klientams inovatyvias ir patogias paslaugas. Finansų valdymas mobiliąja programėle jau nieko nebestebina....

Verslas23 val prieš

2023 m. „Hostinger“ fiksavo pelną, pajamos augo 57 proc. iki 110,2 mln. Eur

„Hostinger“ įmonių grupės konsoliduotos pardavimo pajamos 2023 m., lyginant su ankstesniais metais, didėjo 57 proc. – iki 110,2 mln. Eur....

Verslas1 d. prieš

„Akropolis Group“ trečius metus iš eilės išlaikė „S&P Global Ratings“ suteiktą BB+ reitingą su stabilia perspektyva

Tarptautinė reitingų agentūra „S&P Global Ratings“ iš naujo įvertino rezultatus ir kitas aplinkybes, kuriomis remiantis prekybos ir pramogų centrų valdymo...

Verslas4 d. prieš

„Planas Chuliganas” tapo „Ignitis” klientų aptarnavimo partneriais

Laimėjęs viešą pirkimą teikti klientų aptarnavimo paslaugas, kontaktų centras „Planas Chuliganas” oficialiai tapo sumanių energetikos sprendimų bendrovės „Ignitis” klientų aptarnavimo...

Verslo Vikingai

Technologijos2 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai2 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas3 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |