Paskelbta
10 mėnesių prieš-
By
LukasJau birželio 13 d. Vilniuje bus paskelbti pirmieji šalies restoranai, patekę į „Michelin“ gido vertintojų akiratį. Belaukdami gerų žinių, restoranų šefai kelia meistriškumą mokymuose su pasaulinėmis gastronomijos žvaigždėmis: per pusmetį mokymuose jau sudalyvavo daugiau kaip 100 šefų.
Sostinė tampa gurmanų traukos vieta
Turizmo galimybėms pasaulyje plečiantis, daugybė keliautojų renkasi patyrimines keliones, tarp kurių – ir gastronominės patirtys. Tam, kad gastronominis turizmas augtų, būtina plėtoti savo šalies maisto kultūrą, rūpintis jo autentika ir reprezentavimu. Mokymus padėjusios įgyvendinti Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovė Dovilė Aleksandravičienė sako, kad žinia apie gurmaniškąjį Vilnių vis garsiau sklinda po Europos sostines.
„Džiaugiamės, galėdami prisidėti prie mūsų restoranų šefų meistriškumo kėlimo, skatiname juos tobulėti ir garsinti mūsų Vilnių kaip gurmaniškų patirčių miestą. Prie miesto gastronominio turizmo žinomumo stipriai prisideda ir sostinėje vykstantys renginiai, tokie, kaip Vilniaus šaltibarščių festivalis ar visoje šalyje, taip pat ir sostinėje, vykstanti Lietuvos gastronomijos savaitė – be to, jie neša miestui bei šaliai ir didelę ekonominę naudą “, – sako D. Aleksandravičienė.
Mokymus organizavusios „Bocuse d‘Or Lietuva“ asociacijos prezidentas Darius Katinas teigia, kad tokie mokymai mūsų virtuvės profesionalams tikrai naudingi: „Dar kartą pasitvirtino mūsų toliaregiškas žvilgsnis – žengiame teisingu, tvirtu ir aiškiai apibrėžtu keliu. Mokymuose atsiskleidė, kiek daug turime perspektyvių, aktyvių, norinčių semti žinias pilnomis saujomis profesionalų iš visos Lietuvos.“
Tarp pasaulinių gastronomijos žvaigždžių – ir lietuviai
Per praėjusį pusmetį buvo surengti 6 praktiniai mokymai Lietuvos restoranų šefams, paskaitos gastronomijos studentams ir jų dėstytojams. „Bocuse d‘Or Lietuva“ asociacijos kvietimu mokymus vedė iki šiol vienintelis „Michelin Guide“ žvaigždę jau pelnęs lietuvis Airis Zapašnikas, šiuo metu vadovaujantis japonų virtuvės restoranams „Sabi Omakase Oslo“ ir „Sabi Sushi Vika“ Osle, Norvegijoje. Vilniuje apsilankė ir Provanso virtuvės subtilybėmis su lietuviais dalijosi šefas Fabien Ferré, kurio viešbučio „Hotel & Spa du Castellet“ restoranas „La Table du Castellet” pelnė net tris „Michelin“ žvaigždutes. Meistriškumo buvo semtasi ir dirbtuvėse su Guido Braeken, dvi „Michelin“ žvaigždutes turinčio „Julemont“ restorano šefu.
Po mokymų vyko ir vakarienės, kuriose pasaulio pripažintų šefų paruoštais patiekalais galėjo pasimėgauti ne tik gastronomijos profesionalai, bet ir kiti gurmanai. Tokiose „fine dining“ vakarienėse apsilankė daugiau kaip 300 vilniečių ir miesto svečių.
„Amandus“ restorano šefas Deivydas Praspaliauskas mano, kad apsikeitimas patirtimi, patyrusių kolegų stebėjimas, jų sukurtų patiekalų ragavimas motyvuoja neužmigti ant laurų ir vis tobulėti: „Tai skatina dar ir populiarinti lietuviškus produktus, originalius mūsų maisto paruošimo būdus, kuriais iš tikrųjų galime didžiuotis. Tokios dirbtuvės leidžia ieškoti ir atrasti unikalų savo kelią, nebijoti parodyti pasauliui, kuo mes esame įdomūs, o ne tik aikčioti, žvalgantis į kitus. Tarkime, mes mokame puikiai rūkyti žuvis ir jas patiekti – pietų šalyse tokių patiekalų žmonės net nėra ragavę ir juos tokių patiekalų unikalumas žavi. Netrukus Lietuva oficialiai taps dar viena šalimi, patekusia į „Michelin“ gidą, kaip lygi kitoms gastronominiu paveldu garsioms šalims, tad ir mūsų šefai turės galimybę ne tik mokytis, bet ir mokyti savo meistrystės paslapčių.“
Pasaulinėje parodoje „MIPIM“ – dėmesys pažangiems Vilniaus plėtros projektams
Vilnius pelnė aukščiausią tarptautinį įvertinimą už užsienio investicijų pritraukimo strategiją!
Vilnius stiprina tarptautinį patrauklumą – per metus sulaukė daugiau nei 1,2 mln. turistų
2028 m. Vilnius taps moterų lyderystės ir verslumo centru
Tarptautinis žingsnių iššūkis suvienys šaltibarščių gerbėjus visame pasaulyje
Gurmaniški nuotykiai: 10 patiekalų, kuriuos bent kartą turite paragauti keliaujant
Vilniaus šaltibarščių festivalis vėl užlies sostinę rožine banga: prie šventės kviečia jungtis partnerius
65 tūkst. turistų Vilniuje: kaip turizmo centras tai pasiekė?
Tyrimas: Vilniaus žinomumas Jungtinėje Karalystėje ir Vokietijoje pastebimai išaugo
Sparčiai vystantis technologijoms ir skaitmenizacijai, Lietuvos viešojo sektoriaus organizacijos vis labiau priklauso nuo IT. Viešosios elektroninės paslaugos, duomenų bazės, dokumentų...
Nei vienas e. prekybos verslas negalėtų išgyventi be pastovaus pirkėjų srauto. Kita vertus, šiandieninė, nuolat besiplečianti rinka kelia nemažai iššūkių...
Vilniaus miestui augant, pastarąjį dešimtmetį ryškėja Bajorų potencialas. 2024 m. čia nupirkta net 136 proc. daugiau naujos statybos būstų nei...
Prenumeruojamos transliacijų platformos, tokios kaip „Spotify“ ir „Netflix“, vilioja ne tik milijonus vartotojų, bet ir kibernetinius nusikaltėlius. Sukčiai siekia perimti...
Vienos didžiausių šalies NT bendrovės „Darnu Group“ ant Neries kranto vystomu rajonu „Sakai“ aktyviai domisi ne tik potencialūs būstų pirkėjai...
Jei seniau trąšos ir pesticidai buvo vienos pagrindinių priemonių, naudojamų žemės ūkyje, greta jų vis dažniau pasitelkiamos natūralios, draugiškesnės aplinkai...
Seime svarstant pataisas, kuriomis siūloma įpareigoti elektrinių mikrojudumo priemonių – paspirtukų, dviračių ir kitų – vairuotojus dėvėti šalmus, kilo daug...
Kad ir kokį patiekalą su mėsa pasirinktumėte savo valgiaraščiui – sultingą kepsnį, sumuštinį, picą ar troškinį, jo skonį lemia ne...
Pastaraisiais metais augant vartotojų energetiniam raštingumui ir tobulėjant buities prietaisams su energijos vartojimą efektyvinti leidžiančiomis išmaniosiomis funkcijomis, didėja ir gyventojų...
Nuo šių metų pradžios mažmeninė dyzelino kaina gerokai šoktelėjo į viršų. Brangimo priežastis akivaizdi – reikšmingai padidėję akcizai. Tačiau viešoje...