Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Taip paruošę vieną mėsos rūšį Velykų stalui neatsiginsite komplimentų: nustebins kiekvieno gomurį

Paskelbta

-

Triušiena – retokai valgoma mėsa, bet per šventes būtent ir reikia pasigardžiuoti ilgiau neragautais gurmaniškesniais patiekalais. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė negaili triušienai komplimentų: ji liesa, pakankamai lengvai virškinama ir puikiai įsisavinama, tad galėtų būti pirmoji mėsa, kurios paragauja kūdikiai maždaug nuo aštunto mėnesio. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria naudotis proga ir šventėms šviežio triušio „Lapino puota“ įsigyti su 31 proc. nuolaida. Troškintas ir patiektas su kopūstais jis susilauks visos šeimos komplimentų.

Nekaloringa ir puikiai įsisavinama

Reklama:

Vasarinės padangos - Pirkitpadangas.lt

Manoma, kad kadaise laukiniai triušiai buvo prijaukinti Pirėnų pusiasalyje dar 2500–1800 m. pr. m. e. Archeologiniai radiniai rodo, kad juos jaukino romėnai ir prancūzai (nuo II a. pr. m. e. iki mūsų amžiaus pradžios), triušius auginę specialiuose draustiniuose, o viduramžiais triušiai paplito ir po kitus žemynus. Triušiena liko itin populiari Pietų Europos šalių virtuvėse – ten jos suvartojama kelis ar keliolika kartų daugiau nei Lietuvoje.

Ši šviesi švelni mėsa priskiriama baltos mėsos kategorijai, ji, kaip ir vištiena, labai universali: tinkama ir sultiniui, ir įvairiems troškiniams su daržovėmis, kepsniams, kukuliams, mėsainiams. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad tai liesa, lengvai virškinama mėsa, turinti daug naudingų maisto medžiagų: „Joje randama B grupės, C, PP vitaminų, taip pat gausu geležies, fosforo, kalcio, mangano, kalio. Triušiena turi daugiau baltymų nei kiauliena, jautiena, veršiena ar aviena. Triušienos baltymuose randamos visos 9 nepakeičiamos amino rūgštys, be to, ši mėsa nekaloringa, tad bent retkarčiais naudinga paragauti triušienos ir šia mėsos rūšimi praturtinti tiek vaikų, tiek savo mitybos racioną.“

Kaip paruošti triušieną?

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pirmiausia triušieną pataria pamarinuoti, kad ji būtų minkštesnė: užtektų ją kelias valandas palaikyti marinate šaldytuve. Marinatui galima naudoti obuolių sultis, kefyrą arba tiesiog vandenį su citrinos sultimis ar šlakeliu acto.

„Nusausintą mėsą įtrinkite druska ir pipirais, bei mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis – itin tiks čiobreliai, šalavijai, raudonėliai. Priekinė triušio dalis yra liesesnė, o užpakalinė – riebesnė ir maistingesnė, joje mažiau jungiamojo audinio, ji minkštesnė, todėl tinkamiausia kepti. Priekinė dalis tinkama troškinimui – nors galima troškinti ir visą triušį, supjausčius jį gabalėliais ir apkepus įkaitintuose riebaluose. Norintiems dietiškesnių patiekalų, iš filė galima pasigaminti sultingus kukulius ir patroškinti juos garuose arba triušienos gabalėlius tiesiog išvirti, o sultinį panaudoti sriubai ar padažui“, – pataria komercijos operacijų vadovė.

Ji primena nepamiršti galimybės įsigyti šviežio triušio pigiau ir pasigaminti šventinį patiekalą Velykų stalui: šviežias triušis „Lapino puota“ iki balandžio 1 d. kainuos tik 8,99 Eur / kg.

„Taip pat pigiau įsigyti produktų Velykų stalui padės privačios etiketės „Rimi“ bei „Rimi Smart“ prekių pasirinkimas, akcijų sekimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse“, – primena O. Suchočeva.

Kviečiame Velykoms pasigaminti troškintos triušienos su daržovėmis.

Troškinta triušiena su kopūstais

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

1 triušio, supjaustyto gabalėliais;
1 nedidelio kopūsto;
1/4 puodelio alyvuogių aliejaus;
1 morkos, supjaustytos griežinėliais;
1 ropės, supjaustytos kubeliais;
3 susmulkintų svogūnų;
170 g liesos šoninės, supjaustytos juostelėmis;
2/3 puodelio obuolių sulčių;
druskos, pipirų, prieskoninių žolelių – pagal skonį.

Kaip gaminti:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C temperatūros.
2. Blanširuokite kopūstus. Dideliame puode užvirinkite vandens. Perpjaukite kopūstą į dvi dalis, tada – į ketvirčius. Išpjaukite kotelį ir kiekvieną ketvirtį supjaustykite juostelėmis. Sudėkite kopūstus į verdantį vandenį, po penkių minučių išgriebkite.
3. Apkepkite šoninę ir daržoves. Sudėkite morkas, ropę, svogūnus ir šoninę. Kepkite ant vidutinės kaitros retkarčiais pamaišydami, kol svogūnai suminkštės, o šoninė iškeps – apie 10 minučių. Išimkite daržoves ir šoninę iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
4. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite dar 2 šaukštus alyvuogių aliejaus. Sudėkite triušienos gabalėlius ir apkepkite iš visų pusių.
5. Ant kepimo indo dugno klokite kopūstų lapų sluoksnį, ant jų išdėliokite triušienos gabalėlius ir gausiai pabarstykite druska bei pipirais. Sudėkite dalį daržovių ir šoninės mišinio. Toliau sluoksniuokite kopūstus, triušieną ir daržoves, baigdami kopūstų sluoksniu.
6. Užpilkite obuolių sultimis ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie pusantros valandos.
7. Patiekite su ryžiais ar kitokiu garnyru.

Skanaus!

Naujienos

Verslo Vikingai

Technologijos2 savaitės prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai4 savaitės prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas2 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai3 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai3 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |