Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Apsisaugokite nuo lėtinių ligų valgydami šią paukštieną: aukso gysla organizmui

Paskelbta

-

Tokiose šalyse kaip Lenkija, Vengrija ir Rumunija kalakutiena dažnai naudojama šventinių patiekalų gamybai, ypač per Kalėdas ir Velykas. Nors tarp lietuvių ši paukštienos rūšis mažiau populiari, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės manymu, jos neturėtume visai išbraukti iš savo raciono, ypač, jei norime pasotinti organizmą baltymais. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, jog šią mėsą kiekvienas gali gardžiai bei pigiai paruošti ir taip savo virtuvėje prisijaukinti daugiau kalakutienos patiekalų. Tad kovo 9-ąją, Tarptautinę mėsos kukulių dieną, išmėginkite neįprastą, tačiau gardų tailandietiškų kalakutienos kukulių su citrinžolėmis ir kokosų pienu receptą.

Prisotinkite organizmą svarbiausiomis medžiagomis

Reklama:

Vasarinės padangos - Pirkitpadangas.lt

Lietuvių virtuvėse įprastai garuoja vištienos patiekalai, tačiau ir kita paukštienos rūšis – kalakutiena – neturėtų prarasti savo vietos sveikatai palankioje mityboje, įsitikinusi gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė. Ji teigia, jog kalakutiena – taip pat maistinga mėsa, pasižyminti baltymų, vitaminų bei mineralų gausa.

„Liesos kalakutienos dalys, ypač – krūtinėlė, yra aukštos kokybės baltymų šaltinis. Ši medžiaga tiesiog būtina palaikyti, atkurti ir augti raumenims. Be to, baltymai itin svarbūs imuninės sistemos veiklai, sveikai odai, plaukų bei nagų būklei palaikyti. Kalakutiena – išties baltyminga mėsa, mat vos 100 g šios mėsos savyje turi apie 29 g baltymų, todėl kalakutiena yra išties puikus pasirinkimas siekiantiems patenkinti kasdienį baltymų poreikį“, – sako dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė priduria, jog kalakutienoje gausu B grupės vitaminų: B6, niacino ir riboflavino. Šie vitaminai būtini įvairiems medžiagų apykaitos procesams: energijos gamybai ir raudonųjų kraujo kūnelių sintezei. Be to, kalakutienoje yra svarbių mineralų, pavyzdžiui, fosforo, kalio ir cinko, kurie prisideda prie kaulų sveikatos, elektrolitų pusiausvyros, taip pat – imuninės sistemos veiklos.

Sumažinkite lėtinių ligų riziką

Gydytoja dietologė pažymi, kad kalakutienoje esantis selenas – tai stiprus antioksidantas, apsaugantis organizmo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos, jis lemia ir mažesnę lėtinių ligų riziką bei gali prisidėti prie bendros sveikatos gerovės.

„Taip pat kalakutienoje yra palyginti gana nedaug sočiųjų riebalų, ypač jei yra pasirenkamos liesos jos dalys, kaip krūtinėlė. Dėl šios priežasties ši mėsa yra širdžiai naudingas baltymų šaltinis, nes mažėjantis sočiųjų riebalų vartojimas yra susijęs su geresne širdies ir kraujagyslių sveikata. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad kalakutiena – maistingas produktas, tad būtina atsižvelgti į jos paruošimo būdą, pavyzdžiui, kepant kalakutieną be per daug pridėtinių riebalų galima išsaugoti jos maistingumą“, – perspėja dr. E. Gavelienė ir priduria, kad taip pat reikėtų vengti pernelyg didelio kiekio kaloringų padažų naudojimo, o kartu su kalakutiena valgant įvairias spalvingas daržoves dar labiau pagerėja patiekalo maistinė vertė, nes jis aprūpinamas papildomais vitaminais, mineralais ir antioksidantais.

Kalakutienos patiekalų įvairovė

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad yra keletas sveikų, skanių ir pigių kalakutienos paruošimo būdų: vienas iš populiariausių – tai kepti kalakutienos krūtinėlę su įvairiomis žolelėmis ir prieskoniais.

„Tam, kad kalakutienos krūtinėlė įgautų stipresnį skonį, pagardinkite ją česnakų, čiobrelių, rozmarinų ir paprikų mišiniu ir tada kepkite orkaitėje, kol ji bus sultinga ir minkšta. Kepant išryškėja natūralūs kalakutienos skoniai, o pati mėsa išlieka drėgna ir sultinga, be perteklinio aliejaus ar riebalų. Kitas skanus ir sveikas kalakutienos paruošimo būdas, tai kepti kalakutienos kotletus arba iešmelius ant grotelių ar kepsninėje. Marinuokite kalakutą citrinų sulčių, alyvuogių aliejaus ir žolelių, pavyzdžiui, raudonėlio ir petražolių, mišinyje, kad išgautumėte Viduržemio jūros regiono virtuvės skonį. Toks kalakutienos paruošimo būdas ne tik suteikia dūmo skonio, bet ir padeda išlaikyti natūralias mėsos sultis“, – rekomenduoja ekspertė.

Išlaikykite kalakutieną šviežią

O. Suchočeva pabrėžia, kad įsigijus pigiau didesnį kiekį žalios kalakutienos būtina laikyti ją šaldytuve žemesnėje nei 4°C temperatūroje, kad sulėtėtų bakterijų dauginimasis ir būtų išsaugota jos kokybė. „Žalią kalakutieną laikykite originalioje pakuotėje arba perkelkite ją į negilų, sandarų indą, kad sultys neišsilietų ir neužterštų kitų šaldytuve esančių maisto produktų“, – aiškina ekspertė.

Jei neketinate mėsos sunaudoti per kelias dienas, apsvarstykite galimybę ją užšaldyti – taip pratęsite jos galiojimo laiką ir sutaupysite: „Sandariai suvyniokite kalakutieną į plastikinę plėvelę arba aliuminio foliją, kad ji išsaugotų drėgmę. Taip pat galite naudoti hermetiškus šaldymo maišelius arba specialiai maisto produktams užšaldyti skirtus indus. O paruoštą naudoti šaldytą kalakutieną atšildykite šaldytuve per naktį arba po šaltu tekančiu vandeniu, tačiau niekada – kambario temperatūroje, kad nesidaugintų kenksmingos bakterijos.“

Ji priduria, kad pigiau įsigyti kalakutienos ir sutaupyti padės akcijų stebėjimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.

Leiskite Tailando virtuvės aromatams pažadinti jūsų gomurį: kąsnis kalakutienos kukulių su citrinžolėmis ir kokosų pienu sukurs tikrą skonių fejerverką.

RECEPTAS

Tailandietiški kalakutienos kukuliai su citrinžolėmis ir kokosų pienu

Kukuliams reikės:

1 vnt. svogūnėlio „Shallot“;
1 v. š. aliejaus;
1 vnt. česnako;
700 g kalakutienos krūtinėlės faršo;
1 vnt. imbiero šaknies;
1 v. š. sojos padažo;
2 v. š. žuvies padažo;
1.5 a. š. aitriųjų paprikų padažo „Sambal Oelek“;
50 g džiūvėsėlių „Panko“;
20 g kalendrų lapelių.

Padažui reikės:

0.5 a. š. kardamono;
0.5 a. š. cinamono;
1 a. š. ciberžolės;
1 vnt. imbiero šaknies;
2 vnt. citrinžolių lazdelių;
400 ml kokosų gėrimo;
0.5 vnt. žaliosios citrinos;
60 g kalendros;
2 v. š. aliejaus;
Pagal skonį druskos ir pipirų.

Gaminimo eiga:

1. Keptuvėje įkaitintame aliejuje kepkite pjaustytus svogūnėlius, kol suminkštės.
2. Sumeskite kapotą česnaką (2 skilteles). Pakepkite dar 1 min. ir atsidėkite.
3. Į gilų dubenį sumeskite kalakutieną, smulkiai tarkuotą imbierą (1 cm šaknį), sojų ir žuvies padažus, aitriųjų paprikų pastą, džiūvėsėlius, kapotas kalendras, anksčiau apkeptus svogūnėlius ir išmaišykite.
4. Dabar formuokite kukulius (išeis ~ 18–20 vnt.).
5. Imkite visą v. š. gautos masės ir vandenyje sudrėkintomis rankomis formuokite rutuliukus. Juos sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kiškite į šaldytuvą ~ 1 val. (kad geriau susigertų skoniai ir rutuliukai būtų standesni).
6. Kol kukuliai šaldytuve, galite paruošti padažą.
7. Citrinžoles supjaustykite arba sugrūskite su prieskonių grūstuve. Kalendras sukapokite. Imbiero šaknį (1 cm) sutarkuokite. Į gilesnį dubenį supilkite visus padažo ingredientus (išskyrus druską ir citrinos sultis) ir išmaišykite.
8. Gilioje keptuvėje gerai įkaitintame aliejuje kepkite kukulius, kol paruduos iš visų pusių.
9. Lėtai supilkite padažą prie kukulių ir virkite ant vidutinės kaitros 10–12 min. Pabaigoje pagardinkite druska ir žaliosios citrinos sultimis.
10. Kukuliukus sudėkite į lėkštes ir užpilkite padažu.
11. Papuoškite citrinos skiltelėmis ir stambiai kapotomis kalendromis.

Patarimas. Patiekite su ryžiais.

Skanaus!

Naujienos

Startuoliai20 val prieš

IT egzaminas prasidėjo: startuoliai kviečia nemokamai atnaujinti technologijų žinias

Penktadienį, gegužės 17 dieną, startuoja visuotinis IT egzaminas – išskirtinis dėmesys šiemet skiriamas dirbtiniam intelektui ir kibernetiniam saugumui. IT egzaminą...

Verslas1 d. prieš

Lietuvos oro uostai ruošiasi naujo terminalo startui ir esamų erdvių pertvarkoms: skirtingiems keleivių poreikiams ieškomi maitinimo paslaugų teikėjai

Lietuvos oro uostai skelbia tarptautinį nuomos konkursą, jo tikslas – pritraukti profesionalų skirtingų formatų maitinimo paslaugų veiklą vykdantį operatorių, kuris...

Verslas2 d. prieš

Aurelijus Šveikauskas. Naujoji pramonės revoliucija. Kaip paspartinti inovacijų diegimą įmonėse

Skaitmeniniai bankai stumia iš rinkos institucinius bankus, sutelktinio finansavimo platformos rimtai konkuruoja su patyrusiais investuotojais ir skolintojais, o dirbtinis intelektas...

Nekilnojamas turtas2 d. prieš

Ieškote būsto Ispanijoje? NT specialistė įvardijo 12 priežasčių, kodėl verta rinktis Esteponos miestą

Lietuviams šluojant nekilnojamąjį turtą Ispanijoje, dažnai susiduriama su esminiu klausimu – kurį šios šalies regioną pasirinkti? Ispanijoje nekilnojamojo turto eksperte...

Verslas2 d. prieš

„Avia Solutions Group“ obligacijomis pasiskolino 300 mln. USD

„Avia Solutions Group“ aviacijos įmonių grupė išplatino 300 mln. USD vertės obligacijų emisiją. Įmonė skolinasi 5 metams už 9,75 %...

Verslo Vikingai

Technologijos2 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai2 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas3 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |