Paskelbta
9 mėnesiai prieš-
By
LukasRidikėliai – vienos pirmųjų pavasario daržo gėrybių, ryškiai rausva spalva papuošiančios įvairius patiekalus. Jų traškumas paįvairina salotas, sumuštinius, o pati daržovė gali tapti puikiu ir pigiu garnyru pagrindiniam patiekalui. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ridikėliuose rasime vitamino C, folio rūgšties ir kitų naudingųjų medžiagų. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kokius gardžius bei pigius patiekalus geriausia iš jų ruošti.
Išpopuliarėjo senovės Graikijoje
Ridikai – dar senovės civilizacijose valgyta daržovė, kilusi iš Rytų Azijos. Ankstyviausiai Europoje juos pradėjo kultivuoti senovės Graikijoje gyvenę žmonės, o kiek vėliau skirtingos ridikų rūšys išplito po visą Europos žemyną. Apie XIV a. jie pasiekė ir Lietuvos didikus, kurie vartojo ridikus šalia šiam kraštui įprastų daržovių. Tiesa, tuomečiai ridikai itin skyrėsi nuo dabartinių: jie buvo rudos spalvos, pailgi ir savo išvaizda labiau priminė ropes.
Dabar mums pažįstamos išvaizdos ridikėlius dar XVI a. pirmieji pradėjo kultivuoti Nyderlandų gyventojai. Kiek vėliau iš jų šią tradiciją perėmė Prancūzijos ir Anglijos aristokratai. Istoriniai šaltiniai atskleidžia, kad šių šalių didikai buvo taip susidomėję skirtingomis ridikų rūšimis, kad kaskart stengdavosi išvesti naują. Jei procesas pavykdavo – duodavo jai savo giminės vardą. Dėl šios priežasties Europoje iki šių dienų yra vartojami ne tik puikiai lietuviams pažįstami rožinės spalvos ridikėliai, bet ir balti ar rudi šios daržovės atitikmenys.
Turi daug naudingųjų medžiagų
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, pavasarį ridikėliai senųjų Europos gyventojų valgyti ne be priežasties. Juose gausu vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų. „Ridikėliuose rasime vitamino C, folio rūgšties ir antioksidantų, kurie stiprina mūsų organizmo gynybines galias bei imunitetą. Taip pat juose esantis fosforas, cinkas ir B grupės vitaminai padeda rūpintis oda. Ridikėliai dar yra puikus antocianinų – flavonoidų, suteikiančių jiems spalvą ir padedančių apsaugoti širdies bei kraujagyslių sveikatą, šaltinis. Antocianinai pasižymi išskirtine savybe – rūpinasi mūsų venomis ir arterijomis, daro jas elastingas ir saugo nuo uždegimo. Valgydami visų rūšių raudonos ar mėlynos spalvos vaisius ir daržoves gausime pakankamai šių sveikatai palankių flavonoidų“, – sako gydytoja dietologė.
Gydytoja primena, kad per dieną reikėtų suvalgyti bent po penkis vaisius ar daržoves, o tarp jų gali atsidurti ir ridikėliai. Tiesa, ekspertė atkreipia dėmesį, kad prieš tai reikėtų juos tinkamai išsirinkti. „Ridikėlius derėtų valgyti kietus, nesulūžusius, ryškiai raudonos spalvos, o minkštus ar su gelsvu pagrindu išmesti. Geriausiai išsilaiko tie ridikėliai, kurie išsaugo savo lapus. Juos taip pat galima dėti į salotas ar žaliuosius kokteilius. Gerai nuplautus ridikėlius galima valgyti žalius, kai jie yra labai švieži, būna traškūs, todėl tai gali būti ir sveikas užkandis tarp valgymų“, – rekomenduoja dr. E. Gavelienė.
Pritaikomi daugelyje Europos virtuvių
Nors ridikėliai išsiskiria savo iš karto atpažįstamu skoniu, juos galima naudoti įvairiuose patiekaluose. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, jie gali tapti ir išskirtiniu vakarienės akcentu, ir puikiu pusryčių ingredientu.
„Ridikėlių panaudojimo būdų, kaip ir jų rūšių, yra visa galybė. Pavyzdžiui, prancūzų tradicinės virtuvės patiekale jie valgomi žali, tiesiog su duona, sviestu ir druska. Tuo tarpu korėjietiškoje ir japoniškoje virtuvėse jie yra marinuojami su kitomis daržovėmis ir tampa puikiu garnyru žuvies ar mėsos patiekalams. Norintys paeksperimentuoti ridikėlius gali kepti ant grilio ir patiekti šalia kepsnio arba panaudoti juos gaminant čili sriubą“, – siūlo ekspertė.
Ji taip pat primena, jog pigiau įsigyjant ridikėlių ir kitų daržovių sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Specialistė kviečia prisiminti itališkos virtuvės įkvėptas pigias ridikėlių salotas su granatų sėklomis ir salierais.
RECEPTAS
Ridikėlių salotos su granatų sėklomis ir salierais
Salotoms reikės:
8 vnt. raudonųjų ridikėlių;
1/4 vnt. mažo nulupo saliero;
50 g kietojo sūrio;
6 a. š. granato sėklų;
Kelių nuskintų šakelių petražolių lapų.
Padažui reikės:
Alyvuogių aliejaus;
1 a. š. baltojo balzaminio acto.
Gaminimo eiga:
1. Norėdami paruošti padažą, suplakite 4 v. š. aliejaus su balzaminiu actu ir prieskoniais.
2. Nuplaukite ridikėlius ir plonai supjaustykite daržovių pjaustykle. Bulvių skustuvu nuskuskite salierus, juostelėmis supjaustykite kietąjį sūrį. Viską sumaišykite su granatų sėklomis ir petražolėmis ir iš lėto užpilkite padažą.
Skanaus!
Išvenkite šventinio pasiruošimo karštligės: ekspertė atsakė, kaip be streso išrinkti geriausias dovanas ir kas padeda apsipirkti pigiau
„Rimi“ skelbia parduotuvių darbo laiką per šventes: apsipirkti bus paprasta ir lengva
„Rimi“ pristato revoliuciją vartotojų apsipirkime: maisto produktų CO2 pėdsakas – dabar pasiekiamas visiems
Į „Michelin“ gidą įtraukto restorano šefė dalijasi pyrago receptu, kurį kiekvienas galime pasigaminti namuose
Viena žuvies rūšis nustebins universalumu: štai, kaip ją galima gardžiai paruošti (receptas)
Tiks ir kasdienai, ir Helovinui: originaliai panaudokite išskaptuoto moliūgo likučius
Nuo lapkričio 1 d. keičiasi dalies „Rimi“ parduotuvių darbo laikas
Šiurpiausias metų vakarėlis jau netrukus: kaip jam pasiruošti pigiai, žaismingai ir kokio moliūgo ieškoti?
Etnologė Gražina Kadžytė apie artėjančias Vėlines: „Paprotys lankyti ne tik kapus, bet ir giminaičius – išliko“
KŪB „Jasinskio 14“ priklausanti įmonė „Jasinskio 14 project“ šiuo metu platina 8 mln. eurų obligacijų su 10–11 proc. metinėmis palūkanomis...
„1 Asset Management” fondas „Airport Hotels Fund“, valdantis viešbučius prie tarptautinių oro uostų, per 2024 metus investuotojams sumokėjo 4.2 mln....
Implantologijos ir estetinės odontologijos klinikų tinklas „Neodenta“ pradeda platinti viešą 3 metų trukmės nekilnojamu turtu užtikrintą obligacijų emisiją, kurios metu...
Skaičiuojama, kad Lietuvos verslo einamosiose sąskaitose yra virš 8 milijardų Eur. Nors šios lėšos yra naudojamos įmonių kasdieniniams atsiskaitymams, tačiau...
Europos Sąjungoje (ES) šių metų spalį buvo galutinai priimtos naujos taisyklės – direktyva dėl darbo skaitmeninėse platformose. Jomis siekiama pagerinti...
Vėstantys orai primena apie kasmetinį iššūkį statybvietėse – be šildymo neįmanoma palaikyti komfortiškų darbo sąlygų ir užtikrinti daugelio vidaus darbų...
Vairuotojai, važiuodami miškingais keliais, turėtų būti itin atsargūs. Draudikai įspėja apie rudens ir žiemos sandūroje padažnėjusius transporto priemonių susidūrimus su...
Gruodžio 3 d. jau daugiau nei tris dešimtmečius minima Tarptautinė žmonių su negalia diena. Nors tądien primenama apie būtinybę užtikrinti...
Paskutinę lapkričio savaitę, prekybininkams viliojant įspūdingomis nuolaidomis ir išskirtiniais pasiūlymais, lietuviai, latviai ir estai gausiai apsipirkinėjo internete. Paaiškėjo, kad lietuvius...
Kas antras Baltijos šalių gyventojas jaučia stipriai išaugusias mėnesio išlaidas maistui ir gali sau leisti mažiau, nei anksčiau, rodo „Citadele“...