Paskelbta
2 metai prieš-
Įsibėgėjus braškių, žemuogių ir trešnių sezonui, jau laukiame vyšnių, mėlynių ir šilauogių, aviečių ir gervuogių, juodųjų ir raudonųjų serbentų. Ne veltui uogos vadinamos supermaistu – sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr.Edita Gavelienė teigia, kad uogų nauda sveikatai siejama su jų sudėtyje aptinkamomis biologiškai aktyviomis medžiagomis, tačiau jų, kaip ir vaisių, neturėtume padauginti ir viršyti dienos normos – 300 gramų. „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad vasarą pačios populiariausios uogos prekybos centruose – braškės ir šilauogės ir pasidalina patarimais, kaip jas laikyti ir panaudoti.
Kurios uogos naudingiausios
Uogų įvairovė vasarą tikrai didelė, bet, jas renkantis, gydytoja dietologė dr.Edita Gavelienė siūlo pirmenybę teikti augančioms mūsų kraštuose: „Nors visos jos naudingos, pagal biologiškai aktyvių medžiagų kiekį naudingiausios yra erškėtinių šeimos uogos: braškės, avietės, gervuogės ir erikinių šeimos uogos: mėlynės, bruknės, spanguolės. Atkreipkime dėmesį į mėlynes ir šilauoges dėl jų antioksidacinio, priešuždegiminio, antivirusinio poveikio.
Vasarą į kasdienį mitybos racioną įtrauktos uogos suteikia daug vitaminų, mineralinių medžiagų, polifenolių, skaidulų, be to, kalorijų kiekis jose sąlyginai nedidelis, tad sezoninėmis uogomis paskaninta rytinė košė ar varškė, o galbūt priešpiečiams ar pavakariams suvalgyta jų stiklinėlė aprūpins organizmą reikalingomis medžiagomis“, – pataria gydytoja dietologė.
Ji patvirtina, kad uogas galima vadinti supermaistu. „Jos yra puikus vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis, be to, žmogaus organizmą aprūpina biologiškai aktyviomis medžiagomis – iš jų itin svarbūs fenolio junginiai: flavonoidai, fenolio rūgštys ir taninai. Kita biologiškai aktyvi medžiaga, kuri yra daugumos uogų sudėtinė dalis – askorbo rūgštis, dar žinoma kaip vitaminas C“, – primena E. Gavelienė.
Kaip laikyti uogas namuose
„Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai itin vertina lietuviškas braškes. Šilauogių prekybos centruose būna ištisus metus, o šiuo metu laukiama ir lietuviško jų derliaus – uogos jau sirpsta. Jų kainos panašios, kaip ir pernai, didelių šuolių nėra.
Specialistė primena, kad ilgai šviežių uogų laikyti nereikėtų: „Geriausia jas suvalgyti per tris dienas, o laikyti šaldytuve atvirose talpose, dugną išklojus popieriniu rankšluosčiu, kad sugertų drėgmės perteklių. O jei matote, kad jų greitai nesuvartosite, užšaldykite – tiks ledams, glotnučiams, pyragams. Jei norite uogienės žiemai, geriau uogų nevirkite, o sutrinkite su cukrumi ar medumi ir laikykite nedideliuose indeliuose šaldytuve.
Karštomis dienomis gera atsigaivinti vandeniu su ledo kubeliais, kuriuose sušaldytos uogos – jas tiesiog sudėliokite į ledukų formeles, užpilkite vandeniu ir užšaldykite. Galite prie uogų įberti ir prieskoninių žolelių: mėtų, čiobrelių, bazilikų – toks paskanintas vanduo be pridėtinio cukraus bus ir naudingas, ir patiks visai šeimai“, – pataria komercijos operacijų vadovė.
Norintiems sutaupyti O. Suchočeva primena, prekybos tinkle „Rimi“ daugiau kaip 600 pirkėjų mėgstamų produktų yra bene žemiausia įprasta kaina rinkoje. Šios prekės lentynose žymimos specialiu euro ženklu.
„Rimi“ siūlo panaudoti uogas ruošiant šventinius desertus – jie bus gardūs ir vasariškai spalvingi.
Biskvito ir uogų desertas
RECEPTAS
Desertui reikės:
300 g klasikinio biskvito;
500 g varškės;
200 g natūralaus jogurto;
3 šaukštų cukraus;
40 g želatinos;
125 g pieno;
200 g braškių;
150 g raudonųjų vynuogių;
125 g šilauogių;
Kivio, braškių, šilauogių, vynuogių – papuošimui.
Kaip gaminti:
1. Želatiną užpilkite 125 ml atvėsinto virinto vandens ir palaikykite apie 30 minučių, kol ji išbrinks.
2. Biskvitą supjaustykite mažais gabalėliais. Uogas nuplaukite, nusausinkite. Braškes supjaustykite.
3. Varškę ir jogurtą sutrinkite su cukrumi. Užvirkite pieną, nuimkite nuo kaitros ir jame ištirpinkite želatiną.
4. Nuolat maišydami varškės ir jogurto masę, supilkite maža srovele želatiną.
5. Į dubenį sudėkite biskvitą, paruoštas uogas, bei varškės ir jogurto masę. Viską išmaišykite. Į kitą dubenį įtieskite maistinę plėvelę, supilkite pagamintą desertą ir padėkite į šaldytuvą maždaug 6 valandoms, kad sustingtų.
Skanaus!
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
„Rimi“ kokteilis sužavėjo tarptautinę Europos komisiją: įvertino prestižiniu maisto inovacijų apdovanojimu
Velykų sekmadienį keisis „Rimi“ darbo laikas: veiks budinčios parduotuvės
Mažiau maisto švaistymo, daugiau taupymo – pernai beveik trečdaliu išaugo vienos kategorijos populiarumas
Įmonių susijungimai ir įsigijimai 2025 m. – aktyvumo proveržis ar tik laikinas sujudimas?
Biržuose po renovacijos duris atvėrė atnaujinta „Rimi“ parduotuvė
Metas švęsti Užgavėnes: naujų vėjų į šventinę virtuvę atneš skirtingos miltų rūšys
Gydytoja A. Dumbliauskienė: „Kodėl pavasarį su oda turite elgtis kaip su geriausiu draugu?“
Baltyminiai batonėliai: užkandis ar desertas? Ekspertė pataria, kada juos geriausia vartoti
Kaune veikianti elektroninės prekybos bendrovė „Bison Commerce“ pradėjo aktyvią naujų darbuotojų paiešką, pristatydama išskirtinę ir dėmesį patraukiančią reklamos kampaniją. Miesto...
Nuosavas namas – daugelio žmonių gyvenimo tikslas. Tačiau kylančios statybų kainos ir nuolat besikeičianti rinka verčia susimąstyti, kiek šiandien kainuoja...
Nuo kelių mėnesių iki kelių metų. Tiek laiko gali užtrukti sėkmingai paruošti įmonę pardavimui. Kiek ilgai visas šis procesas užtruks...
Balandžio pradžioje Jungtinių Valstijų įvestas 25 proc. tarifas Europos automobilių importui gali turėti didelių pasekmių Europos automobilių pramonei. Vis tik...
Apie inžinerijos ir technologijos sričių specialistų poreikį kalbama nuolat ir labai garsiai – jų masiškai trūksta ir Lietuvoje, ir užsienyje....
Tobulėjant sukčiams, tenka skirti vis daugiau laiko ir pastangų, kad atskirtume kenksmingus laiškus, skambučius ar žinutes nuo realiai egzistuojančių žmonių...
Nors Lietuvos darbo rinkoje šiuo metu dominuoja Y kartos, gimusių 1981–1996 m., darbuotojai, vyresnių kartų – demografinio sprogimo (gimę 1946–1964...
Atsinaujinanti energija tampa vis svarbesniu veiksniu, kalbant apie verslo tvarumą ir ilgalaikę sėkmę. Šiandien, kai pasaulis susiduria su klimato kaita...
Elektromobiliams vis labiau įsitvirtinant pasaulinėje rinkoje kaip aplinkai draugiškoms ir ekonomiškoms transporto priemonėms, jų populiarumas auga ir Lietuvoje. Vykstant sparčiai...
Pastačius savo naujus namus, prasideda kitas darbų etapas: aplinkos tvarkymas ir puoselėjimas. Vienas svarbiausių kiemo akcentų – graži žaliuojanti veja,...