Paskelbta
1 metai prieš-
Šaltiena – išties senas kulinarines tradicines turintis patiekalas: ji jau buvo gaminama viduramžių Europoje kaip mėsos konservavimo priemonė. Dabar tai – dažnas švenčių patiekalas, tad artėjančių Velykų proga verta pasidomėti, kaip ją paruošti sveikatai palankesniu būdu, mat gausios vaišios gali tapti nemažu iššūkiu kiekvieno skrandžiui. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad šaltieną verta ruošti iš liesesnės mėsos, taip bus galima mėgautis mažiau riebiu patiekalu. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip net ir labiausiai skubantys ant Velykų stalo gali patiekti gardžios šaltienos bei kaip pigiau įsigyti gamybai reikalingų ingredientų.
Velykinei šaltienai taip pat taikykite saiko principą
Šaltiena – neabejotinai vienas seniausių ir dažniausiai matomų patiekalų ant lietuviško švenčių stalo. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad nepaisant šventinės nuotaikos, juo vis dėlto mėgautis vertėtų atsižvelgiant į paruošimo būdą ir porcijos dydį.
„Šaltienos pagrindinis komponentas – tai tos mėsos dalys, kurios turtingos jungiamuoju audiniu, t. y. kiaulių uodegos, kanopos, kojos, šnipas ar ausys. Esant ilgam šaltienos virimo laikui mėsos jungiamasis audinys skyla ir susidaro medžiaga, patiekalui suteikianti želatinos efektą. Tačiau taip pat galima gaminant šaltieną nuimti nuo mėsos viršutinį riebalų sluoksnį – ji bus turtinga baltymais ir paįvairins mitybos racioną“, – aiškina dr. E. Gavelienė.
Taip pat gydytoja dietologė sako, kad be baltymų, šaltienoje gausu kolageninių medžiagų: jos padeda atsinaujinti organizmo ląstelėms bei sausgyslėms. Vis dėlto, sveikatai palankios mitybos ekspertės teigimu, toks patiekalas būna turtingas ir sočiaisiais riebalais. Dėl šios priežasties šaltieną reikėtų valgyti saikingai ir retesnėmis progomis, pavyzdžiui, kartą per mėnesį ar per tokias šventes kaip Velykos.
„Dar verta pridurti, kad šis patiekalas yra lėtai virškinamas, todėl tam tikri pagardai kaip krienai, garstyčios ar padažas su actu gali padidinti skrandžio sulčių sekreciją bei pagreitinti virškinimo procesą“, – pataria dr. E. Gavelienė.
Sveikatai palankesnės šaltienos alternatyvos
Nors dauguma per eilę metų pripratę prie tradicinio šaltienos varianto, anot gydytojos dietologės, verta išmėginti ir sveikatai palankesnes šio patiekalo alternatyvas: pavyzdžiui, keičiant mėsos sultinį į daržovių, kiaulieną į liesas vištienos dalis ar jūrų gėrybes bei labiau kontroliuojant pridėtinės druskos kiekį.
„Norėdami pagaminti sveikatai palankesnę šaltienos versiją, pradėkite nuo daržovių sultinio. Taip pavyks sumažinti sočiųjų riebalų ir kalorijų kiekį, be to, toks patiekalas pasižymės sodriu skoniu. Taip pat galima rinktis augalinės kilmės želatiną, kuri suteiks šaltienai drebučių konsistenciją. Be to, verta nepagailėti ir įvairių spalvingų daržovių, pavyzdžiui, morkų ar paprikų, kurios gausios eile vitaminų, skaidulų ir turi kitų maistingųjų medžiagų. Dar šaltienos gamybai rekomenduočiau saikingai naudoti liesus mėsos baltymus, pavyzdžiui, vištienos krūtinėlę. O bendrą patiekalo skonį galima pagerinti šviežiomis žolelėmis ir prieskoniais, užuot naudojus daug druskos“, – rekomenduoja dr. E. Gavelienė.
Kaip patiekti ant švenčių stalo šaltienos, jei verkiant nėra laiko?
Šaltienos gamyba – daug laiko reikalaujantis ir sudėtingas procesas, vis dėlto, galutinis variantas būna dažnai vertas kulinarinių pastangų. Tačiau prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad prieššventinio pasiruošimo sūkuryje kartais išties sunku surasti kelias valandas šaltienos gamybai, tad verta pasinaudoti gamybos triukais, kurie kaipmat sutrumpins patiekalo ruošimo laiką.
„Vienas greitesnių ir pigesnių būdų pagaminti šaltieną – tai naudoti parduotuvėje pirktą želatiną, kad ši greičiau sustingtų. Pirmiausia ją ištirpinkite karštame vandenyje pagal pakuotės instrukcijas. Kol želatina tirpsta, paruoškite norimus ingredientus, pavyzdžiui, virtas daržoves, mėsą ar jūros gėrybes, ir sudėkite juos į formą arba atskirus serviravimo indelius. Kai želatina visiškai ištirps, įmaišykite šaltą vandenį, kad mišinys atvėstų, ir užpilkite jį ant paruoštų ingredientų. Įdėkite formą arba indelius į šaldytuvą, kol želatina visiškai sustings“, – pataria O. Suchočeva.
Ji priduria, kad jei norisi dar greitesnio varianto, vietoje ištirpintos želatinos, galima naudoti iš anksto paruoštą sultinį: jį beliks pašildyti ir supilti tiesiai ant paruoštų ingredientų pasirinktoje formoje ar indeliuose. „Nors šis gamybos būdas gali ne taip tvirtai sustingdyti patiekalą, vis dėlto, tai leis ženkliai greičiau ir pigiau paruošti paprastą ir aromatingą šaltieną.“
O. Suchočeva taip pat atkreipia dėmesį, kad Velykų stalui puikiai tiks ir iš anksto paruošta šaltiena: „Rimi“ parduotuvėse galima rasti kulinarijos ekspertų pagamintų šaltienos patiekalų, pavyzdžiui, kiaulienos ir paukštienos šaltienos, kurią rasite po „Mano dienai“ prekiniu ženklu, o mėgstantys ūkininkų produkciją gali rinktis iš „Vikio“ vištienos bei „Naminės“ šaltienų asortimento.
Be to, ekspertė pažymi, kad pigiau ir greičiau pasiruošti Velykoms pavyks tiksliai suplanavus pirkinių krepšelį bei pasinaudojus „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.
Jei ant šventinio stalo įpratote matyti patiektą kiaulienos šaltieną, metas išmėginti kitokią šio patiekalo variaciją su vištiena.
RECEPTAS
Vištienos šaltiena
Šaltienai reikės:
4 vnt. vištienos sparnelių;
2 vnt. vištienos blauzdelių;
1 vnt. svogūno;
1 vnt. morkos;
2 vnt. saliero stiebų;
3 vnt. česnako skiltelių;
Šiek tiek pasirinktinų prieskoninių žolelių;
2 vnt. lauro lapų;
Šiek tiek pipirų.
Gaminimo eiga:
1. Nuplaukite vištienos sparnelius ir blauzdeles. Jas sudėkite į puodą, užpilkite su šaltu vandeniu ir užvirkite. Užvirus, nugriebkite putas, sumažinkite viryklės kaitrą iki žemiausios ir uždenkite puodą. Viską virkite apie 3 val.
2. Mėsai išvirus, ją išimkite iš puodo ir palikite pravėsti. Į likusį sultinį suberkite daržoves, prieskonines žoleles, lauro lapus, pipirus, česnakus ir viską užvirkite. Kai sultinys užvirs, sumažinkite kaitrą iki mažiausios ir uždengę puodą virkite viską dar apie 1 val.
3. Pabaigus virti sultiniui, jį perkoškite ir supilkite atgal į puodą. Į jį sudėkite nukaulintą vištieną, daržoves, galite pasūdyti druska. Viską vėl užvirkite ir būsimą šaltieną supilstykite į pasirinktus indelius. Juos palikite atvėsti kambario temperatūroje, paskui įdėkite į šaldytuvą. Šaltienai sustingus, galite patiekti.
Skanaus!
Pikniko ABC: kaip pasiruošti ir kokiais kepsniais nustebinti draugus
Savaitgalio vakarienė šeimai ir draugams: grilinta dorada su šviežiomis bulvytėmis ir trešnių pyragas
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
Gran Kanarija ir toliau traukia platų tarptautinių pirkėjų ratą – nuo tų, kurie persikelia dėl geresnio gyvenimo būdo, iki investuotojų,...
Graikijos nekilnojamojo turto rinka 22025 metais yra pasirengusi toliau augti, didėjant nekilnojamojo turto vertei ir išliekant stabiliai paklausai tiek iš...
Kaina, vieta, plotas ir statytojo patirtis – tai pagrindiniai kriterijai renkantis naują būstą. Vis dėlto daugelis pirkėjų išsamiau neįvertina aspektų,...
Jūs jau išbandėte „ChatGPT“, galbūt keletą kitų dirbtinio intelekto (DI) įrankių (tarkime, „RightBlogger“), ir dabar svarstote, kaip su DI užsidirbti...
Keleivių vežimo autobusais bendrovė „Tolimojo keleivinio transporto kompanija“ (TOKS) Klaipėdos Universiteto kiemelyje šiandien pristatė pirmuosius specialiai Klaipėdos miestui skirtus elektrinius...
Skaičiuojant paskutines valandas iki didžiausių Baltijos šalyse „Aurum 1006 km lenktynių“ starto, „Circle K Miles+“ komandos lenktynininkas Eimantas Navikauskas atskleidžia,...
Baltijos šalys Europoje išsiskiria ne tik greitai augančiu kibernetinių atakų skaičiumi, bet ir unikaliu jų pobūdžiu. Nepaisant to, kad Lietuvoje...
Kai namuose kažkas negerai, dažniausiai tai pirmieji pajaučia augintiniai. Šio įvykio pagrindinis herojus – mažas baltas šuniukas, kuris, būtent dėl...
Įsibėgėjusi vasara daugeliui dirbančių tėvų Lietuvoje – tikras galvosūkis: kaip pasirūpinti vaikais, kai mokyklos atostogauja, o darželiai užveria duris? Specialistai...
Šių metų sausio-gegužės mėnesiais dyzelino pardavimai Lietuvoje sumažėjo beveik penktadaliu – tai beveik triskart daugiau, nei buvo prognozavusi Finansų ministerija....