Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Draugiškos skrandžiui velykinės vaišės – misija įmanoma: paruošti šaltieną padės keli triukai

Paskelbta

-

Šaltiena – išties senas kulinarines tradicines turintis patiekalas: ji jau buvo gaminama viduramžių Europoje kaip mėsos konservavimo priemonė. Dabar tai – dažnas švenčių patiekalas, tad artėjančių Velykų proga verta pasidomėti, kaip ją paruošti sveikatai palankesniu būdu, mat gausios vaišios gali tapti nemažu iššūkiu kiekvieno skrandžiui. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad šaltieną verta ruošti iš liesesnės mėsos, taip bus galima mėgautis mažiau riebiu patiekalu. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip net ir labiausiai skubantys ant Velykų stalo gali patiekti gardžios šaltienos bei kaip pigiau įsigyti gamybai reikalingų ingredientų.

Velykinei šaltienai taip pat taikykite saiko principą

Reklama:

Vasarinės padangos - Pirkitpadangas.lt

Šaltiena – neabejotinai vienas seniausių ir dažniausiai matomų patiekalų ant lietuviško švenčių stalo. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad nepaisant šventinės nuotaikos, juo vis dėlto mėgautis vertėtų atsižvelgiant į paruošimo būdą ir porcijos dydį.

„Šaltienos pagrindinis komponentas – tai tos mėsos dalys, kurios turtingos jungiamuoju audiniu, t. y. kiaulių uodegos, kanopos, kojos, šnipas ar ausys. Esant ilgam šaltienos virimo laikui mėsos jungiamasis audinys skyla ir susidaro medžiaga, patiekalui suteikianti želatinos efektą. Tačiau taip pat galima gaminant šaltieną nuimti nuo mėsos viršutinį riebalų sluoksnį – ji bus turtinga baltymais ir paįvairins mitybos racioną“, – aiškina dr. E. Gavelienė.

Taip pat gydytoja dietologė sako, kad be baltymų, šaltienoje gausu kolageninių medžiagų: jos padeda atsinaujinti organizmo ląstelėms bei sausgyslėms. Vis dėlto, sveikatai palankios mitybos ekspertės teigimu, toks patiekalas būna turtingas ir sočiaisiais riebalais. Dėl šios priežasties šaltieną reikėtų valgyti saikingai ir retesnėmis progomis, pavyzdžiui, kartą per mėnesį ar per tokias šventes kaip Velykos.

„Dar verta pridurti, kad šis patiekalas yra lėtai virškinamas, todėl tam tikri pagardai kaip krienai, garstyčios ar padažas su actu gali padidinti skrandžio sulčių sekreciją bei pagreitinti virškinimo procesą“, – pataria dr. E. Gavelienė.

Sveikatai palankesnės šaltienos alternatyvos

Nors dauguma per eilę metų pripratę prie tradicinio šaltienos varianto, anot gydytojos dietologės, verta išmėginti ir sveikatai palankesnes šio patiekalo alternatyvas: pavyzdžiui, keičiant mėsos sultinį į daržovių, kiaulieną į liesas vištienos dalis ar jūrų gėrybes bei labiau kontroliuojant pridėtinės druskos kiekį.

„Norėdami pagaminti sveikatai palankesnę šaltienos versiją, pradėkite nuo daržovių sultinio. Taip pavyks sumažinti sočiųjų riebalų ir kalorijų kiekį, be to, toks patiekalas pasižymės sodriu skoniu. Taip pat galima rinktis augalinės kilmės želatiną, kuri suteiks šaltienai drebučių konsistenciją. Be to, verta nepagailėti ir įvairių spalvingų daržovių, pavyzdžiui, morkų ar paprikų, kurios gausios eile vitaminų, skaidulų ir turi kitų maistingųjų medžiagų. Dar šaltienos gamybai rekomenduočiau saikingai naudoti liesus mėsos baltymus, pavyzdžiui, vištienos krūtinėlę. O bendrą patiekalo skonį galima pagerinti šviežiomis žolelėmis ir prieskoniais, užuot naudojus daug druskos“, – rekomenduoja dr. E. Gavelienė.

Kaip patiekti ant švenčių stalo šaltienos, jei verkiant nėra laiko?

Šaltienos gamyba – daug laiko reikalaujantis ir sudėtingas procesas, vis dėlto, galutinis variantas būna dažnai vertas kulinarinių pastangų. Tačiau prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad prieššventinio pasiruošimo sūkuryje kartais išties sunku surasti kelias valandas šaltienos gamybai, tad verta pasinaudoti gamybos triukais, kurie kaipmat sutrumpins patiekalo ruošimo laiką.

„Vienas greitesnių ir pigesnių būdų pagaminti šaltieną – tai naudoti parduotuvėje pirktą želatiną, kad ši greičiau sustingtų. Pirmiausia ją ištirpinkite karštame vandenyje pagal pakuotės instrukcijas. Kol želatina tirpsta, paruoškite norimus ingredientus, pavyzdžiui, virtas daržoves, mėsą ar jūros gėrybes, ir sudėkite juos į formą arba atskirus serviravimo indelius. Kai želatina visiškai ištirps, įmaišykite šaltą vandenį, kad mišinys atvėstų, ir užpilkite jį ant paruoštų ingredientų. Įdėkite formą arba indelius į šaldytuvą, kol želatina visiškai sustings“, – pataria O. Suchočeva.

Ji priduria, kad jei norisi dar greitesnio varianto, vietoje ištirpintos želatinos, galima naudoti iš anksto paruoštą sultinį: jį beliks pašildyti ir supilti tiesiai ant paruoštų ingredientų pasirinktoje formoje ar indeliuose. „Nors šis gamybos būdas gali ne taip tvirtai sustingdyti patiekalą, vis dėlto, tai leis ženkliai greičiau ir pigiau paruošti paprastą ir aromatingą šaltieną.“

O. Suchočeva taip pat atkreipia dėmesį, kad Velykų stalui puikiai tiks ir iš anksto paruošta šaltiena: „Rimi“ parduotuvėse galima rasti kulinarijos ekspertų pagamintų šaltienos patiekalų, pavyzdžiui, kiaulienos ir paukštienos šaltienos, kurią rasite po „Mano dienai“ prekiniu ženklu, o mėgstantys ūkininkų produkciją gali rinktis iš „Vikio“ vištienos bei „Naminės“ šaltienų asortimento.

Be to, ekspertė pažymi, kad pigiau ir greičiau pasiruošti Velykoms pavyks tiksliai suplanavus pirkinių krepšelį bei pasinaudojus „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.

Jei ant šventinio stalo įpratote matyti patiektą kiaulienos šaltieną, metas išmėginti kitokią šio patiekalo variaciją su vištiena.

RECEPTAS

Vištienos šaltiena

Šaltienai reikės:

4 vnt. vištienos sparnelių;
2 vnt. vištienos blauzdelių;
1 vnt. svogūno;
1 vnt. morkos;
2 vnt. saliero stiebų;
3 vnt. česnako skiltelių;
Šiek tiek pasirinktinų prieskoninių žolelių;
2 vnt. lauro lapų;
Šiek tiek pipirų.

Gaminimo eiga:

1. Nuplaukite vištienos sparnelius ir blauzdeles. Jas sudėkite į puodą, užpilkite su šaltu vandeniu ir užvirkite. Užvirus, nugriebkite putas, sumažinkite viryklės kaitrą iki žemiausios ir uždenkite puodą. Viską virkite apie 3 val.
2. Mėsai išvirus, ją išimkite iš puodo ir palikite pravėsti. Į likusį sultinį suberkite daržoves, prieskonines žoleles, lauro lapus, pipirus, česnakus ir viską užvirkite. Kai sultinys užvirs, sumažinkite kaitrą iki mažiausios ir uždengę puodą virkite viską dar apie 1 val.
3. Pabaigus virti sultiniui, jį perkoškite ir supilkite atgal į puodą. Į jį sudėkite nukaulintą vištieną, daržoves, galite pasūdyti druska. Viską vėl užvirkite ir būsimą šaltieną supilstykite į pasirinktus indelius. Juos palikite atvėsti kambario temperatūroje, paskui įdėkite į šaldytuvą. Šaltienai sustingus, galite patiekti.

Skanaus!

Naujienos

Verslas12 val prieš

Lietuviai su partneriais sukūrė unikalią išmaniąją bateriją, aprūpinančią verslą energija net atšiauriausiomis sąlygomis

Išmaniųjų elektros energijos baterijų rinkoje vis garsiau skamba lietuvių vardas. „Omnispower Europe” drauge su partneriais sukūrė unikalią bateriją, galinčią dirbi...

Verslas19 val prieš

Nuo idėjos iki rinkos: pristatytos inovacijų ir technologijų plėtros finansavimo programos Baltijos šalims

Balandžio 16 d., Vilniuje vykusiame Europos inovacijų tarybos informaciniame renginyje baltijos šalims įmonių, startuolių bei mokslo ir tyrimų organizacijų atstovams...

Startuoliai1 d. prieš

Naujas pretendentas į startuolių sostinę? Iš Kauno – didelės ambicijos vystyti pažangią startuolių ekosistemą

Kaunas – startuoliams patrauklus miestas: toks siekis įvardytas praėjusią savaitę Kauno technologijos universitete (KTU) vykusiame „Išmanaus miesto“ hakatone. Jame, po...

Verslas2 d. prieš

„EMBank” vadovas: paskolų atsigavimo visose srityse reikės palaukti, bet pozityvūs ženklai matomi

Europoje paskolos fiziniams asmenims po truputį atsigauna, o verslų veiksmuose matomi laukimo ženklai. Taip būtų galima reziumuoti Europos Centrinio Banko...

Verslas2 d. prieš

Po įvykusių pokyčių VIAMATIKOJE – rekordiniai metai

Susisiekimo infrastruktūros statybinių medžiagų kokybės tyrimų ir techninės priežiūros bendrovei VIAMATIKA praėję metai buvo itin sėkmingi – tai įrodo keli...

Verslo Vikingai

Technologijos2 savaitės prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai4 savaitės prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas2 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai3 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai3 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |