Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Ekspertas atsakė, kaip namuose iškepti restoraninį steiką – pavyks net pradedantiesiems

Paskelbta

-

Įsibėgėjant kepsninių sezonui ir orams lepinant vis labiau, parduotuvėje ranka savaime tiesiasi link kepimui ant grilio skirtos mėsos. Šašlykas, marinuotos vištienos kepsneliai, dešrelės – nuo pasiūlymų raibsta akys. Jei norite šeimą ir svečius nustebinti išskirtiniais skoniais, patiekite ant grotelių keptos brandintos jautienos. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šios rūšies mėsoje yra gausu naudingųjų medžiagų, baltymų ir mineralų. Prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika pažymi, kad brandinta jautiena yra puiki mėsa kepimui ant grilio. Be to, šiuo metu gausu akcijų ant grilio kepti skirtiems produktams, tad verta pasinaudoti pasiūlymais bei pasigaminti patiekalų pigiau.

Reklama

Jautiena – baltymų šaltinis

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad jautienoje gausu ne tik aukštos kokybės baltymų, bet ir mineralų: geležies, cinko, fosforo, seleno.

„Baltymai būtini raumenų augimui ir atstatymui, imuninės sistemos veiklai palaikyti bei įvairiems kitiems žmogaus organizmo procesams. Ši medžiaga taip pat labai svarbi fermentų ir hormonų gamybai. Be to, jautiena yra turtinga B grupės vitaminais: joje yra B12, B6, niacino (B3), riboflavino (B2) ir pantoteno rūgšties (B5). Jie yra būtini baltymų bei energijos gamybai, kraujodarai, nervų veiklai, sveikos odos, plaukų ir akių būklei“, – apie jautienos naudą pasakoja dr. E. Gavelienė.

Visgi, gydytoja įspėja, kad valgymui reikėtų rinktis liesesnes šios mėsos dalis. „Verta jautieną ruošti taip, kad nereikėtų pridėti papildomų riebalų. Tam puikiai tinka, pavyzdžiui, kepimas ant grotelių. Rekomenduojamas jautienos porcijos dydis – 85–113 gramų”, – sako mitybos ekspertė.

Brandintos jautienos marinuoti nereiks

Norint pasigaminti skanią vakarienę ar palepinti svečius dar neragautais skoniais, nebūtina verstis per galvą. Anot prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologo Vido Nadzeikos, tam prireiks tik ant grilio iškepti paruoštos parduotuvėje įsigytos brandintos jautienos.

„Ši mėsos rūšis yra fermentuota, brandinta ir minkštesnė nei įprasta jautiena, todėl prieš dedant ant grilio jos neprireiks marinuoti, užteks apibarstyti druska ir pipirais bei kepti. Po kepimo rekomenduojama kepsnį įdėti į šiltą indą ir uždengti ar suvynioti į foliją, taip leidžiant mėsai „pailsėti“ po kepimo apie 1–2 minutes. Tokiu būdu ji bus dar sultingesnė. Brandinimo technologijos metu mėsa mažiausiai 21 dieną laikoma specialiame įrenginyje, 0–2 laipsnių temperatūroje, tai leidžia mėsai pašalinti visus nereikalingus skysčius, pakeisti savo struktūrą ir kiek suminkštėti“, – sako specialistas.

Kalbėdamas apie skirtingas jautienos rūšis, ekspertas pabrėžia, kad jos skiriasi tiek savo riebumu, tiek struktūra. „Išpjova yra dažniausiai vartojama jautienos dalis, kuri pasižymi išskirtiniu skoniu. Ji yra geresnės struktūros bei minkštesnė. Kalbant apie nugarinę reikėtų išskirti tai, kad ji gali būti šiek tie sausesnė. Tiesa, šių abiejų jautienos rūšių riebumas yra ganėtinai panašus. Kiek riebesnė jautienos dalis – antrekotas, todėl ją apkepti reikėtų kiek trumpiau. Iš esmės, visos jautienos dalys yra išskirtinės, tad jas derėtų rinktis pagal skonį”, – pažymi V. Nadzeika.
Ekspertas priduria, kad brandintos jautienos birželio 4–10 dienomis prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse įsigysite pigiau: kepsnių „Kitchen Me“ 220 ir 400 g pakuotės parduodamos net 30 proc. pigiau. Taip pat gausu nuolaidų ir kitai kepimui ant grilio skirtai mėsai bei žuviai bei populiariausiam vasaros garnyrui – daržovėms.

Gausu grilio akcijų

Norinčius pažinti tikrą natūralų brandintos jautienos skonį ir pasimėgauti išskirtinai kokybiškais produktais, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva siūlo rinktis „Selection by Rimi“ ženklu pažymėtus gaminius: „Šiuo ženklu pažymėtos prekės gaminamos iš geriausių, natūralios kilmės ingredientų, o specialiuose įvairių šalių tradiciniuose receptuose jos atsiskleidžia naujais skoniais. Produktai gaminami išskirtinėmis sąlygomis, išlaikant tradicijas ir atskleidžiant aukščiausios kokybės skonį bei aromatą.“

Pasak O. Suchočevos, taikomis didelės nuolaidos leidžia pasimėgauti pigiau ir egzotiniais skoniais: auksaspalvėms doradoms su galvomis šiuo metu yra taikoma 50 proc. nuolaida ir jos kainuoja tik 6,99 Eur už 1 kg, mėlynojo ryklio steikai parduodami su 40 proc. nuolaida – jie kainuoja tik 17,99 Eur už 1 kg, ryklinio šamo filė svogūnų ir krapų marinate „Rimi“ parduodami su 27 proc. nuolaida – tad jie kainuos 7,99 Eur už 1 kg. Be to, dėl garnyro nesukite galvos: šalia kepsnių patiekite pomidorų „Romanica Rimi“, kurių 400 g pakuotę įsigysite su 50 proc. nuolaida, už 1,49 Eur, perkant su lojalumo kortele.

Ekspertė taip pat primena, jog sutaupyti ir pigiau įsigyti ingredientų padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus arba papildomos nuolaidas. „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.

Jei norite nustebinti svečius, brandintos jautienos didkepsniai niekada nenuvils.

RECEPTAS

Brandintos jautienos didkepsniai ant grotelių

Patiekalui reikės:

4 vnt. brandintos jautienos didkepsnių;
Penkių pipirų mišinio;
Druskos;
Alyvuogių aliejaus.

Gaminimo eiga:

1. Brandintos jautienos didkepsnius išėmę iš pakuotės nusausinkite popierine servetėle, patepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir penkių pipirų mišiniu.
2. Mėsą dėkite ant gerai įkaitintų, švarių ir aliejumi pateptų grotelių.
3. Jei norite mažiau iškepusio kepsnio, didkepsnius kepkite po 3 min. iš kiekvienos pusės, priklausomai nuo mėsos storio, jei mėgstate gerai iškepusius kepsnius, kepkite po 6 min. iš kiekvienos pusės.
4. Tiekite su šviežiais pomidorais ir kitomis daržovėmis.

Skanaus!

Naujienos

Verslo Vikingai

Verslo vikingai3 savaitės prieš

Soc. tinkluose išgarsėjusi Mokytoja Veronika: „Mokytojo darbas – tai ne tik profesija, bet ir gyvenimo būdas“

Drąsi, charizmatiška ir aktyvi – taip galėtume apibūdinti soc. tinkluose daugumai gerai žinomą mokytoją Veroniką. Pradėjusi savo darbo kasdienybe, ugdymo...

Technologijos7 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai7 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas8 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai9 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |