Paskelbta
1 metai prieš-
Pavasario vakarienei norisi ko nors lengvo ir greitai pagaminamo? Prekybos tinklas „Rimi“ siūlo ant grilio išsikepti romaninių salotų ir jas patiekti su pelėsinio sūrio bei riešutų pagardu. Patiekalas atrodys įmantriai, bet jūsų piniginė nei kiek nenukentės, nes sodriam skoniui išgauti pakaks nedidelio ingredientų kiekio, o po ilgos žiemos organizmą dar praturtinsite trūkstamais vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad salotose gausu magnio, fosforo, kalio, folio rūgšties. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika siūlo nebijoti eksperimentuoti: net jei niekada nekilo mintis ant grotelių išsikepti pigių salotų, pabandykite – atsivers nauji skoniai, o sotumo suteiks skrudinta duonelė.
Salotose gausu folatų
Pasak sveikatai palankios mitybos specialistės, gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų, su įvairiais gardžiais priedais arba pikantišku padažu jos gali atstoti sočią vakarienę bei pietus. Pasak ekspertės, salotas vertėtų dažniau įtraukti į savo dienos racioną ir išbandyti kuo daugiau rūšių, kad skoniai nesikartotų, nenusibostų, ir su jais visais susipažintume.
„Maistinės medžiagos įvairiose salotose skiriasi labai mažai, panašus ir skaidulų pobūdis. Kadangi skirtumai visai minimalūs, verta salotas rinktis pagal skonį ir išbandyti įvairias. Tai toks maisto produktas, kurį reikia vartoti kuo dažniau tiek dėl jose esančių mineralinių medžiagų, tiek dėl mažesnio kaloringumo. Sveikatai palankios mitybos piramidėje jos priskiriamos prie tamsiai žalios spalvos daržovių, kurios vertinamos dar ir kaip didelį tūrį, bet mažą kaloringumą turintis maisto produktas“, – teigia gydytoja dietologė ir primena, kad visos žalios spalvos lapinės daržovės ir salotos turi folatų, salotose gausu B grupės ir šiek tiek kitų vitaminų, pačių įvairiausių mineralinių medžiagų.
Vien sveikatai palankūs ingredientai
Dr. E. Gavelienė pastebi, kad grilintų salotų su pagardu galima pasigaminti vien iš sveikatai palankių ingredientų: nereikės nei majonezo, nei riebių padažų. Iš pirmo žvilgsnio patiekalas atrodo itin lengvas, tačiau graikiniai riešutai suteiks sotumo jausmą, kaip ir pelėsinis sūris, kuris, palyginti su kitais sūriais, paprastai turi daugiau riebalų ir kalorijų, tačiau pasižymi organizmui svarbiais vitaminais ir mineralais.
„Jame yra tokių svarbių maistinių medžiagų kaip kalcis, kuris labai reikalingas kaulų sveikatai, ir fosforas, kuris palaiko įvairias organizmo funkcijas, įskaitant energijos gamybą. Be to, pelėsinis sūris gali būti vitamino K, gyvybiškai svarbaus kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai, šaltinis, taip pat ir vitamino A, kuris palaiko regėjimą, imunitetą bei odos sveikatą“, – vardija dr. E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė taip pat atkreipia dėmesį, kad druską ribojantiems žmonėms paprastai sūresnį pelėsinį sūrį reikėtų vartoti saikingai, bet šiame konkrečiame patiekale sūrio kiekis nedidelis, o druskos kiekį subalansuoja romaninės salotos. „Mažesnės porcijos vartojimas arba tiesiog derinimas su kitais maisto produktais, kuriuose gausu kalio, pavyzdžiui, šviežiais vaisiais ir daržovėmis, gali padėti subalansuoti druskos kiekį“, – pažymi ekspertė.
Galima grilinti net salotas
Prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika pasakoja, kad ant grotelių kepti galima kuo įvairiausias daržoves: tiek šviežias, tiek pamarinuotas, o įprastą paprikų, cukinijų, baklažanų, bulvių racioną galima praturtinti iš pirmo žvilgsnio neįprastais pasirinkimais – kopūstų ar salotų lapais. Tam, kad salotų gūžė prie grilio nepriliptų, ekspertas pataria groteles patepti aliejumi.
„Kepant maistą svarbu, kad būtų užtektinai kaitros, bet nepliekstų atvira ugnis, o grotelės būtų švarios, pateptos aliejumi ir gerai įkaitintos, tada daržovės prie jų nelips. Be to, gerai įkaitęs grilis ant romaninės salotos paliks grotelių žymes, o pati lapinė daržovė persismelks dūmo aromatu. Iškepę būtinai nepamirškite užšlakstyti citrinos sulčių, kurios pabrėš natūralų romaninės salotos skonį“, – patarimais dalijasi mėsos technologas.
Šią pigesnę sveikatai palankią vakarienę pasigaminsite vos per kelias minutes, o pigiau visų reikiamų ingredientų padės įsigyti tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. O grilio sezoną pigiau atidarysite pasinaudoję specialia akcija: iki balandžio 22 d. parduotuvėse taikoma net 30 proc. nuolaida BBQ griliui ir jo aksesuarams, perkant su lojalumo kortele. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.
Grilio galimybės neribotos: išsikepkite romaninę salotą – vakarieniausite pigiau ir sveikiau.
RECEPTAS
Ant grilio keptos romaninės salotos su pelėsiniu sūriu ir riešutų pagardu
Patiekalui reikės:
2 vnt. romaninių salotų;
100 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu;
120 g džiovintų spanguolių;
100 g graikinių riešutų;
2 v. š. citrinų sulčių
4 v. š. alyvuogių aliejaus;
Šiek tiek druskos;
Šiek tiek čiobrelių;
Šiek tiek kajeno pipirų;
4 v. š. vandens.
Gaminimo eiga:
1. Visus pagardui skirtus ingredientus sudėkite į trintuvą ir susmulkinkite iki norimos tekstūros. Kelis riešutus palikite patiekimui.
2. Romaninių salotų gūžes padalykite į 4 dalis. Kiekvieno salotų lapo vidinę pusę ištepkite pagardu.
3. Romaninių salotų gūžių puseles apkepkite ant grilio po 3–5 min. arba kol lengvai apskrus.
4. Patiekdami apibarstykite graikiniais riešutais, spanguolėmis ir pelėsinio sūrio trupiniais.
Skanaus!
Vaikai prašys dar vieno, o svečiai kausis dėl paskutinės porcijos: greita, pigu, gardu
Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
Smulkusis ir vidutinis verslas (SVV) Lietuvoje sudaro 99,8 % visų įmonių, jame dirba beveik 72 % visų šalies darbuotojų ir...
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...