Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Gydytoja dietologė atsakė, kokią daržovę turėtume valgyti kasdien: organizmas jums tikrai padėkos

Paskelbta

-

Iš kitų šakniavaisių burokėliai išsiskiria ne tik ryškia spalva, bet ir subtiliu, salsvu skoniu. Burokėliai skanūs ir švieži, ir virti, kepti ar marinuoti, jais taip pat galima pigiai pagardinti kepinius, dėti į salotas, spausti sultis bei gaminti įvairius užkandžius. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad burokėliai – sveikatai ypač naudinga daržovė, kurią galima valgyti kasdien. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kaip burokėlius laikyti namuose ir kviečia pasiruošti paprastą, bet skanų ir pigų užkandį – burokėlių karpačą su ožkos sūriu bei avietėmis.

Valgyti galima ne tik burokėlio šakniavaisį

Reklama:

Vasarinės padangos - Pirkitpadangas.lt

Nors orai vis dar nedžiugina šiluma, bet pamažu artėjant pavasariui norisi valgyti daugiau maistingų daržovių ir mažiau riebių produktų. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kol pirmųjų pavasarinių gėrybių derliaus dar reikia palaukti, yra kita išeitis – valgyti ne ką mažiau maistingus šakniavaisius, pavyzdžiui, burokėlius. Daugeliui tai atrodo įprasta kasdienė daržovė, tačiau gydytoja dietologė pasakoja, kad burokėliai mūsų mitybai – nepamainomas produktas.

„Burokėliuose gausu sveikatai palankių kompleksinių angliavandenių ir tokių mikroelementų, kaip manganas, kalis, magnis, geležis. Manganas svarbus smegenų veiklai, kaulų būklei ir medžiagų apykaitai, kalis padeda reguliuoti skysčių pusiausvyrą, yra naudingas raumenų veiklai. O geležis bei magnis svarbūs deguonies pernešimui kraujyje, bendrai energijos gamybai, raumenų bei nervų veiklai ir tolygiam širdies ritmui palaikyti. Juose taip pat gausu vandenyje tirpių skaidulų, reikalingų tinkamai žarnyno veiklai palaikyti. Dar ši daržovė yra puikus folatų šaltinis. Folatai (augaluose esanti folio rūgšties forma) organizme svarbūs baltymų sintezei, nervų sistemos veiklai. Burokėliai iš tiesų praturtina mūsų racioną ir gerokai jį nuskurdintų, jei šią daržovę tiesiog išbrauktume iš savo maitinimosi plano. Tiek skonių patyrimo, tiek naudos sveikatai atžvilgiu burokėliai yra nepamainomas naudingų medžiagų šaltinis ir turėtų rasti vietą kasdieniame žmogaus mitybos racione“, – pabrėžia dr. E. Gavelienė.

Tačiau valgyti ji rekomenduoja ne tik maistingus burokėlių šakniavaisius, bet ir ne ką mažiau vitaminais ir mineralais prisotintus burokėlių stiebus bei lapus. „Visos tamsiai žalios spalvos daržovės, tame tarpe ir burokėlių lapai, turi žmogaus organizmui būtinų fitochemikalų (dar vadinamų fitonutrientais), kurie ne tik nudažo daržoves vienokia ar kitokia spalva, bet ir veikia mūsų organizmą, kaip antioksidantai: skatina imuninės sistemos veiklą, kovoja su bakterijomis ir virusais bei slopina uždegimus. Iš šviežių burokėlių lapų galima pasigaminti maistingas salotas, o kol burokėliai dar neužmezgę šaknų – virti sriubas iš jų stiebų“, – rekomenduoja gydytoja dietologė.

Kaip teisingai išvirti?

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad šaltąjį sezoną, pavasarį ir net vasaros pradžioje jie prekiauja dar rudenį Lietuvos ūkininkų užaugintais burokėliais, o vasarai įpusėjus daržovių lentynas įprastai pasiekia ir pirmas šviežių burokėlių derlius. Todėl ši daržovė – viena iš nedaugelio lietuviškų, kurią prekybos centruose galima pigiai įsigyti ištisus metus.

„Yra daugybė skirtingų pigių receptų su burokėliais. Šiltais orais juos norisi naudoti šaltibarščiams, o vėsesniais – šildančiai barščių sriubai. Iš burokėlių galima pasigaminti dešimtis mišrainių bei skirtingų salotų variacijų. Burokėliai taip pat dera su žuvimi, pavyzdžiui, silke, o jais marinuota lašiša ne tik patrauks dėmesį ryškia spalva, bet ir sužavės skoniu. Kai kam tai gali kelti nuostabą, tačiau burokėliai puikiai tinka net kepiniams ir desertams gaminti, o su šokoladu jų skonis atsiskleis dar netikėčiau, tad iš burokėlių išsikepsite be galo gardų šokoladinį pyragą arba keksiukus. Dar burokėliai tinka humusui, tiesiog garnyrui prie mėsos ar kitų patiekalų bei užkandžiams: iš plonai riekelėmis pjaustytų burokėlių išsikepsite sveikatai palankesnius ir vaikams patiksiančius traškučius arba pasiruošite karpačą. Tai – pigi ir kulinarijoje išties universaliai panaudojama daržovė“, – patiekalų idėjomis dalijasi O. Suchočeva.

Gamintiems burokėlius ji turi patarimą: „Galima valgyti ir žalius burokėlius, tačiau daug dažniau juos naudojame išvirtus. Tačiau verdant šią daržovę reikėtų žinoti, kad burokėlius, kaip ir bulves, reikėtų sudėti dar į šaltą vandenį ir tik tuomet pradėti virti. Ant vidutinės kaitros, priklausomai nuo daržovių dydžio, burokėliai išvirs maždaug po valandos. Be to, juos virti geriau nenuluptus ir uždengtame puode, kad išliktų kuo sodresnė spalva.“

Švieži burokėliai labai nemėgsta šilumos, tad O. Suchočeva nepataria jų ilgai laikyti kambario temperatūroje. „Jei įmanoma šviežius burokėlius sandėliuokite rūsyje arba vėsesnėje namų patalpoje. Optimali jų laikymo temperatūra 0–2 laipsniai. Jei bus šilčiau – burokėlių šakniavaisiai pradės vysti arba želdinti lapus, o jei per didelė drėgmė – ims pūti. Burokėlius galima laikyti ir šaldytuve, tik tuomet į daržovių skyrių reikėtų sudėti nuvalytus nuo žemių, bet neplautus burokėlius. Kiekvieną šakniavaisį galite įsukti į foliją ar pergamentinį popierių. Taip laikomų burokėlių skonis ir išvaizda gali išlikti nepakitusi net iki mėnesio. O jei turite išsivirę burokėlių ir matote, kad jų nespėsite suvartoti, susmulkintus sudėkite į šaldymo maišelius ir užšaldykite“, – pataria „Rimi“ komercijos operacijų vadovė.

Ekspertė primena, jog pigiau apsipirkti daržovių ar kitų produktų padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.

Šio recepto tiesiog neatsivalgysite – kviečiame pasigaminti paprastą, bet skanų ir pigų užkandį iš burokėlių.

RECEPTAS

Burokėlių karpačas su ožkos sūriu ir avietėmis

Patiekalui reikės:

4 vnt. burokėlių;
50 g šviežių sultenių;
Saujos smulkintų nesūdytų pistacijų;
50 g aviečių;
150 g ožkos sūrio.

Padažui reikės:

1 vnt. kiaušinio trynio;
2 v. š. ryžių acto;
1 v. š. Dižono garstyčių;
180 ml saulėgrąžų aliejaus;
1 v. š. vandens;
Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

1. Puode su pasūdytu verdančiu vandeniu virkite burokėlius ant vidutinės kaitros apie 1 val. (priklausomai nuo daržovių dydžio), kol suminkštės.
2. Išvirtus burokėlius dėkite į ledinį vandenį, kol atvės. Nulupkite ir plonais griežinėliais supjaustykite juos tarka.
3. Pasigaminkite padažą. Nedideliame dubenyje plakite kiaušinio trynį, actą ir garstyčias. Nuolat plakdami po lašą įpilkite maždaug pirmąjį trečdalį aliejaus. Kai majonezas pradės stingti, stipriai plakdami įpilkite likusį aliejų. Įpilkite šiek tiek vandens, padažą pagardinkite druska ir pipirais.
4. Didelėje lėkštėje išklokite burokėlių griežinėlius. Uždėkite salotas, užberkite smulkintas pistacijas ir avietes. Ant karpačo sutrupinkite ožkos sūrį, galiausiai apšlakstykite pasigamintu padažu.

Skanaus!

Naujienos

Startuoliai18 val prieš

IT egzaminas prasidėjo: startuoliai kviečia nemokamai atnaujinti technologijų žinias

Penktadienį, gegužės 17 dieną, startuoja visuotinis IT egzaminas – išskirtinis dėmesys šiemet skiriamas dirbtiniam intelektui ir kibernetiniam saugumui. IT egzaminą...

Verslas1 d. prieš

Lietuvos oro uostai ruošiasi naujo terminalo startui ir esamų erdvių pertvarkoms: skirtingiems keleivių poreikiams ieškomi maitinimo paslaugų teikėjai

Lietuvos oro uostai skelbia tarptautinį nuomos konkursą, jo tikslas – pritraukti profesionalų skirtingų formatų maitinimo paslaugų veiklą vykdantį operatorių, kuris...

Verslas2 d. prieš

Aurelijus Šveikauskas. Naujoji pramonės revoliucija. Kaip paspartinti inovacijų diegimą įmonėse

Skaitmeniniai bankai stumia iš rinkos institucinius bankus, sutelktinio finansavimo platformos rimtai konkuruoja su patyrusiais investuotojais ir skolintojais, o dirbtinis intelektas...

Nekilnojamas turtas2 d. prieš

Ieškote būsto Ispanijoje? NT specialistė įvardijo 12 priežasčių, kodėl verta rinktis Esteponos miestą

Lietuviams šluojant nekilnojamąjį turtą Ispanijoje, dažnai susiduriama su esminiu klausimu – kurį šios šalies regioną pasirinkti? Ispanijoje nekilnojamojo turto eksperte...

Verslas2 d. prieš

„Avia Solutions Group“ obligacijomis pasiskolino 300 mln. USD

„Avia Solutions Group“ aviacijos įmonių grupė išplatino 300 mln. USD vertės obligacijų emisiją. Įmonė skolinasi 5 metams už 9,75 %...

Verslo Vikingai

Technologijos2 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai2 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas3 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |