Paskelbta
1 metai prieš-
Atšilus orams su džiaugsmu iškeičiame riebius desertus į lengvus želė tortus su uogomis ar visų mėgstamus ledus. Pro juos parduotuvėje vos praeina vaikai, jiems neretai išleidžia net ir savo dienpinigius. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad geri įgūdžiai ugdomi nuo pat mažų dienų, tad ledai neturėtų būti įtraukti į kasdienį mitybos racioną, juk tai – desertas, kuriuo patartina mėgautis 1–2 kartus per savaitę. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria ledų įsigyti el. parduotuvėje, kur šiuo metu jiems taikoma net 50 proc. nuolaida. Artėjančio savaitgalio nuolaidos diktuoja itališką desertą, kuris nekainuos nė euro: šaltą „affogato“ kavą paruošti užtruksite vos porą minučių.
Kuo mažiau spalvų – tuo geriau
Vieni labiau mėgsta plombyrą, kiti – vaisinius ledus, treti – šokoladu glaistytus pieniškus. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad itin didelio skirtumo tarp visų ledų rūšių nėra, bet visada reikėtų atkreipti dėmesį į jų sudėtį.
„Svarbu pasižiūrėti, ar produkto sudėtinių dalių bei priedų sąrašas ne per ilgas ir atidžiai skaityti, kas sudaro to gaminio pagrindą. Svarbu, kad būtų kuo daugiau maisto ingredientų (pieno, grietinėlės) ir kuo mažiau dažiklių, konsistenciją formuojančių priedų. Kartais žmonės bando save apgauti, ieškodami liesesnių ledų, manydami, kad jų tikrai galės valgyti nors ir kasdien. Taip nėra – tai vis vien turintis nemažai kalorijų ir pridėtinio cukraus ar saldiklių produktas. Kaip minėjau, geriau nuo vaikystės mažiesiems išugdyti įprotį, kad ledais mėgaujamės ne kasdien ir, aišku, iškart suvalgome ne kelias jų porcijas“, – pataria ekspertė.
Gydytoja dietologė sako, kad nors naudinga valgyti įvairiaspalvį maistą, tarkime, salotų lėkštėje gali būti penki skirtingų spalvų ingredientai, ledus patartina rinktis be ryškiaspalvio glaisto ar kitokių spalvingų priedų. „Verta pasižiūrėti ir į šokoladinio ar kitokio glaisto sudėtį, taip pat atidžiai paskaityti ir veganiškų ledų etiketes. Svarbu vadovautis principu, kad naudingiausia valgyti kuo natūralesnius produktus, taip pat ir desertus“, – primena dr. E. Gavelienė.
Kuo skiriasi įvairios ledų rūšys
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad iš pieno pagrindu pagamintų valgomųjų ledų liesiausi yra pieniški, o riebiausi – plombyras: „Pieniškuose leduose pieno riebalų turėtų būti ne daugiau kaip 7 proc., grietininiuose – nuo 8 iki 11 proc., o plombyre – ne mažiau kaip 12 proc. Vaisiniai ledai skirstomi pagal vaisių (jų sulčių, minkštimo ir tyrės) kiekį. Juose turėtų būti ne mažiau kaip 20 proc. vaisių arba ne mažiau kaip 2,5 proc. koncentruotų vaisių sulčių. Šerbete vaisių turėtų būti ne mažiau kaip 10 proc., o sorbete – ne mažiau kaip 25 proc.“
Pasak O. Suchočevos, populiariausi tarp pirkėjų – tradiciniai vaniliniai ar šokoladiniai ledai su įvairiais pagardais, nors ledų asortimentas toks platus, kad norima paragauti dar ir neįprastesnių skonių ledų. „Kiekvieną vasaros sezoną pirkėjai gali rasti naujienų, iš kurių išsirinks savo skoniui geriausiai tinkančius ledus. Iš sveikesnių alternatyvių galima rinktis su trintomis uogomis pagamintus natūralius ledus, be dažiklių ar kitų priedų, taip pat becukrius ledus, kurie yra populiarūs tarp mūsų pirkėjų. Pastebime, kad vis labiau populiarėja lietuviškų gamintojų ledai dėl priimtinesnių skonių savybių, tad lokalumas šioje produktų kategorijoje labai ryškus.“
Apsiperkant prekybos centruose komercijos operacijų vadovė siūlo šaldytus produktus į krepšelį dėtis jau einant kasų link, taip pat būtų puiku paskui ledus patalpinti į šaltkrepšį arba specialius terminius maišelius, kad jie neištirptų kelionės namo metu. Namie ledus būtina iškart dėti į šaldiklį: „Geresnė alternatyva – įsigyti ledų internetinėje parduotuvėje – jie bus atgabenti transportuojant specialiame šaldytų produktų skyrelyje ir neištirps pakeliui į namus. Be to, gegužės mėnesį ir visą vasarą elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt valgomieji ledai kainuos pigiau – jiems taikoma net 50 proc. nuolaida, perkant su lojalumo kortele. Tačiau nuolaida netaikoma ledo kubeliams, „Vikis“ prekių ženklo ir akcinėms prekėms.“
Artėjantį savaitgalį, birželio 6–9 dienomis, prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse kavos pupelių „Lavazza“ įsigysite su nuolaidomis iki 48 proc., o „Pols“ ledams taikoma iki 42 proc. nuolaida, perkant su lojalumo kortele.
Ekspertė primena, kad pigiau apsipirkti padėtų privačios etiketės „Rimi“ bei „Rimi Smart“ prekių pasirinkimas, akcijų sekimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.
Karštesnei dienai išsisaugokite paprasto ir pigaus itališko deserto receptą – affogato kavos kartumas ir ledų saldumas sukurs vienas kitą papildančių skonių paletę.
RECEPTAS
Itališkas affogato – ledai su kava
Desertui reikės:
Stipraus espreso;
Vanilinių ledų.
Gaminimo eiga:
1. Paruoškite stiprų espresą.
2. Į indelį dėkite kaušelį ledų, užpilkite mažu espreso puodeliu.
Skanaus!
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
„Rimi“ kokteilis sužavėjo tarptautinę Europos komisiją: įvertino prestižiniu maisto inovacijų apdovanojimu
„Telia Lietuva“ – pirmasis telekomunikacijų operatorius šalyje, išdrįsęs išeiti į viešąją akcijų biržą prieš 25 metus, kai šiuolaikiškas ir skaidrus...
Didžiausia Baltijos šalyse duonos, užkandžių ir šaldytos produkcijos gamintoja „Mantinga Group“, konsoliduotais audituotais duomenimis, pernai gavo 187,3 mln. eurų pajamų...
Geriausios dirbtinio intelekto priemonės pagal kategorijas: DI asistentai (pokalbių robotai): ChatGPT, Claude, Gemini, DeepSeek, Grok Vaizdo įrašų kūrimas ir redagavimas:...
„Estoty Vilnius“ vykdomasis direktorius Arnoldas Žvinys Kas lemia įmonės sėkmę ilguoju laikotarpiu? Bene visi mini strategiją, inovacijas ar investicijas, tačiau...
Moksleivių atostogų metu daugelis dirbančių tėvų susiduria su iššūkiu, kaip mokykloje besimokantiems savo vaikams užtikrinti prasmingą laisvalaikį. Kol sprendimai viešojo...
Palyginti su kitais produktais, vynas ir spiritiniai gėrimai yra vieni iš labiausiai klastojamų produktų – dėl to ES kasmet prarandama...
Atšilus orams, Lietuvos upes kasmet užplūsta aktyvaus laisvalaikio mėgėjai – kiekvieną sezoną tūkstančiai žmonių griebia irklus ir leidžiasi į nuotykius...
Lietuva iki 2050 metų siekia tapti klimatui neutralia valstybe ir naujos kartos pramonės centru. Tai reikalauja reikšmingos transformacijos tiek energetikos,...
„Caption“ antrus metus iš eilės organizuoja iniciatyvą, skatinančią vienai dienai visiškai atsitraukti nuo socialinių tinklų. Dalyvauti kviečiami visi Lietuvos gyventojai,...
Meteorologai prognozuoja, kad šiemet birželis ir vėl bus šiltesnis už vidurkį. Nors saulės spindulių išsiilgę gyventojai galės džiaugtis vasariškomis dienomis,...