Paskelbta
2 metai prieš-
Jei per vasaros karščius pietums ir vakarienei dažnai rinkdavomės lengvas salotas, vėstant orams taip ir traukia aromatingi mėsos troškiniai, kurių kvapas iškart pasklinda po visus namus. Nebrangi ir populiari kiauliena tinkama greitai paruošiamiems pietums ar vakarienei: jos nereikia troškinti taip ilgai, kaip jautienos. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria geriau nekepti jos riebaluose, o virti, troškinti, grilinti, ruošti orkaitėje. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad kiauliena išlieka bene populiariausias pirkėjų pasirinkimas mėsos skyriuje ir pataria, į ką atkreipti dėmesį ją renkantis.
Ruoškime atsakingai, vartokime saikingai
Nors dėl raudonos mėsos vartojimo vis kyla diskusijos, ji tai nuvertinama, tai reabilituojama, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad svarbu saikas ir mėsos paruošimo būdas. Todėl kiaulienos reikėtų skanauti mažiau, nei dauguma įpratę – iki trijų kartų per mėnesį ir ruošti be papildomų riebalų. Kitomis dienomis teikti prioritetą žuviai, paukštienai, nepamiršti ankštinių kultūrų ir daržovių gausos – kuo mūsų maistas bus įvairesnis, tuo jis sveikatai palankesnis.
„Su mėsa įsisaviname vitamino B12, kuris skiriasi nuo kitų B grupės vitaminų, nes pagrindinis jo šaltinis yra gyvūninės kilmės produktai: mėsa, žuvis, kepenys, kiaušiniai ar pieno produktai. Jis mažina nuovargio jausmą, padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą, kraujo kūnelių susidarymą, tad ilgalaikis šio vitamino trūkumas gali sukelti mažakraujystę ar anemiją.
Kiauliena vertinga dėl baltymų, geležies, cinko, kalio, taip pat A, D bei B grupės vitaminų. Lyginant su jautiena ar aviena, ši mėsos rūšis turi daugiau tiamino (B1 vitaminas). Tačiau kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, kiauliena nereikėtų piktnaudžiauti – užtenka jos patiekalų suvalgyti iki trijų kartų per mėnesį. Kiauliena, lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais – tai maisto komponentas skatinantis širdies kraujagyslių ligų riziką. Mėsos gaminiuose iš kiaulienos (vyniotiniuose, rūkytoje, vytintoje mėsoje) yra nitratų, nemažai druskos, todėl juos skanauti reikėtų dar rečiau“, – įspėja dr. E. Gavelienė.
Rimi. – Vilnius, 2021-08-18(Gedmantas Kropis/Fotobankas).
Sveikatai palankiausios kiaulienos dalys
Prekybos tinklo „Rimi“ operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad kiauliena išlieka bene populiariausias pirkėjų pasirinkimas mėsos skyriuje: „Kiaulienos asortimentas visais metų laikais itin platus: galima rinktis fasuotas ir sveriamas, įvairaus dydžio ir riebumo mėsos dalis, o ieškantiems sveikatai palankiausių variantų, reikėtų ieškoti liesiausių – išpjovos, kumpio ir nugarinės. Rudenį ir žiemą daugiau gaminama namuose, tad į pirkėjų krepšelius dažniau, nei vasarą keliauja smulkinta kiauliena, kuri yra vienas iš pigiausių mėsos pasirinkimų.
Pasak O. Suchočevos, „Rimi“ parduotuvėse tiekėjai itin kruopščiai atrenkami, tad lietuviškos produkcijos asortimentas čia atkeliauja tik iš aukščiausius standartus atitinkančių ūkių: „Pirkėjai gali jaustis ramūs, jog išsirinkta mėsa bus šviežia ir skani. Ypač šviežia – sveriama kiauliena: jos gamintojai nurodo, kad po pristatymo tokia mėsa turėtų būti suvartota per 1-2 dienas. Renkantis kiaulieną parduotuvėje kategorijos vadovė pataria atkreipti dėmesį, kad ji būtų šviesiai rausvos spalvos, o mėsos paviršius – sausas. Skysčio neturėtų būti ir pakuotėje.“
Norintiems sutaupyti ekspertė pataria ieškoti kiaulienos, pažymėtos „Rimi“ etikete arba paženklintos raudonu euro ženkleliu – prekybos tinklo parduotuvėse visoje Lietuvoje galima rasti jais pažymėtų daugiau daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje.
„Rimi“ kulinarijos technologai siūlo pasigaminti kiaulienos ir daržovių troškinį – galite jam panaudoti ir kitas turimas namuose daržoves.
Kiaulienos ir daržovių troškinys*
RECEPTAS
Patiekalui reikės:
1,5 kg kiaulienos – atšaldytas kiaulienos kumpis be kaulo 4,29 €/ 1kg;
900 g bulvių – lietuviškos bulvės 45+, v.Baltic Fire, 2 kl. 0,79 € / 1 kg;
3 vnt.morkų – lietuviškos plautos morkos 0,35 €/ 1kg;
4 vnt. salierų stiebų – salierų stiebai „Rimi“ 1,49 € / 450g;
1 vnt. svogūno;
4 skiltelių česnako;
2 šaukštų miltų;
1/4 šaukštelio druskos;
1/4 šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų;
2 šaukštų aliejaus;
2 puodelių mėsos sultinio;
2 šaukštų Dižono garstyčių;
1 šaukšto Vorčesterio padažo;
1 šaukšto sojų padažo;
1,5 šaukštelio rudojo cukraus;
1,5 šaukštelio džiovintų rozmarinų;
1,5 šaukštelio džiovintų čiobrelių.
Kaip gaminti:
1. Svogūną ir bulves supjaustykite kubeliais. Morkas ir salierus – griežinėliais. Susmulkinkite česnaką.
2. Į dubenį sudėkite gabaliukais supjaustytą mėsą, užbarstykite miltų, druskos ir pipirų. Maišykite mėsą, kol ji tolygiai pasidengs miltais.
3. Įkaitinkite didelę keptuvę ant vidutinės kaitros. Įpilkite kepimo aliejaus, sudėkite mėsą ir apkepkite.
4. Sumažinkite kaitrą iki vidutiniškai mažos. Supilkite sultinį, Vorčesterio ir sojų padažus, cukrų, druską, prieskonius ir garstyčias. Troškinkite, kol mėsa ir daržovės suminkštės.
Skanaus!
*Šios produktų kainos užfiksuotos rugsėjo 25 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
„Rimi“ kokteilis sužavėjo tarptautinę Europos komisiją: įvertino prestižiniu maisto inovacijų apdovanojimu
Velykų sekmadienį keisis „Rimi“ darbo laikas: veiks budinčios parduotuvės
Mažiau maisto švaistymo, daugiau taupymo – pernai beveik trečdaliu išaugo vienos kategorijos populiarumas
Įmonių susijungimai ir įsigijimai 2025 m. – aktyvumo proveržis ar tik laikinas sujudimas?
Biržuose po renovacijos duris atvėrė atnaujinta „Rimi“ parduotuvė
Suvieniję per daugiau nei 30 metų sukauptą patirtį ir žinias, „Avitela“ bei „Elektromarkt“ žengia į naują veiklos etapą ir tampa...
Avionikos startuolis „WeSky“ sulaukė dar vienos rizikos kapitalo fondo „Coinvest Capital“ ir verslo angelų investicijos, kurios lėšas skirs prekės ženklo...
Verslo banko „OP Corporate Bank” Lietuvos filialas per pirmąjį metų ketvirtį gavo 8 mln. Eur pajamų, kurios išliko panašiame lygyje,...
Ieškant svajonių namų galvoje sukasi daugybė klausimų – kaip išsirinkti vietą, koks plotas turėtų būti, kaip atrasti ne tik geriausią...
„Lidl Lietuva“ tęsia aktyvią plėtrą Kaune ir pradeda darbuotojų atrankas naujai parduotuvei Šilainių mikrorajone, Baltijos gatvėje. Būsimos komandos nariams siūlomas...
Norėdami greičiau įgyvendinti savo finansinius tikslus ar įgyti daugiau finansinės laisvės, galime ieškoti būdų, kaip gauti papildomų pajamų. „Luminor“ banko...
Nuomojantis būstą vienas svarbiausių kriterijų paprastai būna nuomos kaina, tačiau ekspertai pastebi, kad svarbu atkreipti dėmesį ir į kitus ne...
Beveik pusė lietuvių (47 proc.) pritaria, kad elektriniai automobiliai prisideda prie gamtos saugojimo ir anglies dvideginio išmetimo mažinimo. Tai daug...
Kasmet Lietuvos keliuose fiksuojama daugybė eismo įvykių, kurių priežastis – prastos būklės ar netinkamai sezonui parinktos padangos. Specialistų teigimu, tokios...
Gyvename pasaulyje, kuriame kalbų įvairovė tampa neatsiejama kasdienybės dalimi. Dvikalbystė vaikystėje vis dažniau laikoma privalumu, o vis daugiau šeimų Lietuvoje...