Paskelbta
9 mėnesiai prieš-
By
LukasTradicinio Trijų Karalių prancūziško pyrago kulinarinės šaknys siekia romėnų laikus, o vėliau jis virto migdoliniu kremu įdarytu pyragu iš sluoksniuotos tešlos. Šiame pyrage dažnai paslepiama figūrėlė ar migdolo riešutas ir tas, kuris jį randa savo gabalėlyje, karūnuojamas dienos karaliumi arba karaliene. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog bene pagrindinis šio pyrago ingredientas – sviestas. Tai aromatingas ir universalus daugelio patiekalų komponentas, tačiau nereikėtų pamiršti saiko principo jį vartojant. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog retas desertas apsieina bent be gabalėlio sviesto, tad verta nusimanyti ir apie tai, kaip šis produktas atkeliauja iki jūsų stalo.
Neapsieisite be laiko patikrinto saiko principo
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė įvardija, jog sviestas – pieno produktas, gaunamas iš pieno riebalų, kuris – aromatingas ir universalus daugelio kulinarinių patiekalų ingredientas, tačiau svarbu vadovautis saiko principu tam, kad šis produktas taptų sveikatai palankios mitybos dalis.
„Vertinant iš kalorijų perspektyvos, svieste jų išties nemažai – viename valgomajame šaukšte yra maždaug 102 kalorijos. Nors jame yra nedideli kiekiai riebaluose tirpių vitaminų, tokių kaip A, E ir D bei mikroelementų, šie kiekiai nėra pakankamai dideli, kad sviestas būtų pagrindinis šių maistinių medžiagų šaltinis mityboje. Vis dėlto, viena svarbi aplinkybė – tai didelis sočiųjų riebalų kiekis svieste. Todėl svarbiausia yra saikas, o asmenims, turintiems širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimų, gali tekti kontroliuoti sočiųjų riebalų suvartojimą. Tie, kurie nori sumažinti sočiųjų riebalų kiekį, gali rinktis alternatyvius produktus, pavyzdžiui, alyvuogių ar kitos rūšies kokybišką aliejų“, – pataria gydytoja dietologė.
Kaip sviestas atkeliauja į parduotuvių lentynas?
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, jog sviestas paprastai pradedamas gaminti iš melžiamų karvių surinkus šviežią pieną: šis natūraliai atskiriamas, o jo viršuje susidaro grietinėlė, kurioje yra didesnė riebalų koncentracija.
„Tuomet grietinėlė atskiriama nuo pieno nugriebimo arba mechaniniu būdu. Surinkta grietinėlė laikoma tol, kol jos kiekis tampa pakankamas jai išplakti. Grietinėlę galima pasterizuoti arba palikti nepasterizuotą, priklausomai nuo pageidaujamų galutinio sviesto produkto savybių. Po mušimo sviestas plaunamas ir minkomas, kad būtų pašalinti pasukų likučiai ir pagerinta jo tekstūra. Neprivaloma sūdyti, kad sviestas būtų aromatingesnis ir geriau išsilaikytų. Galutinis produktas formuojamas į blokus arba lazdeles, pakuojamas ir platinamas. Nors tradiciniai sviesto gamybos būdai tobulėjo kartu su šiuolaikinėmis technologijomis, pagrindinis procesas išlieka susijęs su grietinėlės atskyrimu ir apdorojimu, todėl gaunamas sodrus ir kreminis produktas, kuris yra bene pagrindinis virtuvės ingredientas visame pasaulyje“, – pasakoja ekspertė.
Gardžiausi desertai – su sviestu
Prekybos tinklo ekspertė taip pat pažymi, jog sviestas yra universalus ir labai svarbus desertų ingredientas, suteikiantis sodrų skonį ir padedantis sukurti švelnią įvairių skanėstų tekstūrą.
„Kepant sviestas dažniausiai naudojamas sluoksniuotoms pyrago plutoms, drėgniems pyragams ir švelnaus skonio sausainiams gaminti. Tirpintas sviestas suteikia pyragaičiams ir sausainiams skonio gilumo, o lydytas sviestas gali padidinti kai kurių kepinių sodrumą. Be to, sviestas dažnai dedamas į glajus ir glazūras. Šis produktas, naudojamas klasikiniuose receptuose, pavyzdžiui, šokoladiniuose sausainiuose, arba kaip pagrindinis komponentas gaminant sluoksniuotą tešlą kruasanams, atlieka svarbų vaidmenį gerinant įvairių gardžių desertų skonį ir tekstūrą“, – teigia O. Suchočeva.
Ekspertė taip pat primena, jog įsigyjant sviesto ir kitų ingredientų sutaupyti padės įvairių pasiūlymų stebėjimas, o sviesto akcijų siūloma kiekvieną savaitę. Taip pat padės sutaupyti tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Nupuoškite Kalėdų eglę ir pasitikite Tris Karalius su pyragu, kurio receptas atkeliavo teisiai iš Prancūzijos.
RECEPTAS
Prancūziškas Trijų Karalių pyragas
Pyragui reikės:
225 g nesūdyto kambario temperatūros sviesto;
85 g cukraus pudros;
85 g migdolų miltų;
¼ a. š. druskos;
2 vnt. didelių kiaušinių, kambario temperatūros;
1 v. š. romo (neprivaloma);
1 a. š. gryno vanilės ekstrakto;
2 vnt. 25 cm skersmens sluoksniuotos tešlos apskritimai (maždaug 500 g pakuotės), šalti;
1 vnt. migdolo riešuto.
Gaminimo eiga:
1. Mikseriu arba rankomis išsukite sviestą ir cukrų iki kreminės konsistencijos ir šviesios masės. Įmaišykite migdolų miltus ir žiupsnelį druskos. Įdėkite visą kiaušinį, po to – antro kiaušinio baltymą (trynį atidėkite į šalį). Jei reikia, įmaišykite romą ir vanilės ekstraktą. Uždenkite ir bent 1 valandą palaikykite šaldytuve.
2. Sumaišykite pasiliktą trynį su 5 mililitrais šalto vandens; uždenkite ir laikykite šaldytuve, kol prireiks.
3. Ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos dėkite vieną tešlos apskritimą. Tolygiai paskirstykite įdarą ant tešlos, palikdami maždaug 2,5 cm kraštelį. Į norimą vietą įdėkite migdolo riešutą. Sudrėkinkite tešlos kraštą šaltu vandeniu, uždėkite antrąjį tešlos apskritimą ant įdaro ir pirštų galiukais paspauskite aplink kraštą, kad gerai užsidarytų. Stalo peiliu užlenkite kraštus ir kas 1 cm padarykite maždaug 0,5–1 cm gylio įdubimus. Palaikykite šaldytuve bent 30 minučių.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C. Pyrago viršų plonu sluoksniu aptepkite paliktu tryniu vengdami krašto (jei trynys lašės per kraštą, pyragas nepakils). Pyrago viršuje peiliu išraižykite ornamentų, stengdamiesi neperrėžti tešlos. Viršuje išpjaukite šešis nedidelius įpjovimus garų angoms.
5. Sumažinkite kaitrą iki 200 °C ir kepkite 30-40 minučių, kol pyragas išsipūs ir taps auksinis. Patikrinkite po 20 minučių ir, jei per daug ar per greitai paruduoja, laisvai uždenkite folija. Perkelkite ant grotelių ir bent 15 minučių atvėsinkite (pyragas gali išsipūsti – tai sluoksniuotos tešlos kepinys). Patiekite šiltą arba kambario temperatūros.
Skanaus!
Ką daryti, kad ateinantis ruduo nepakenktų plaukam? Trichologė papasakojo, kaip juos išgelbėti nuo žvarbos ir drėgmės
Taip įdarytos kiaulienos nugarinės dar nebūsite ragavę: papuoš ir praturtins kiekvieno savaitgalio pietų stalą
Prasidėjo vynuogių sezonas: dietologė atskleidžia – kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Gydytoja dietologė atsakė, kodėl varškę valgyti gali ir laktozės netoleruojantys
Dietologė sugriovė mitą apie sočiuosius riebalus: šis riešutas nedidina cholesterolio
Trūksta idėjų pusryčiams savaitgalį? Išbandykite gardų varškės omleto receptą
Puikus desertas namie Mokslo ir žinių dienai: mažai pastangų ir pribloškiantis rezultatas
Gydytoja siūlo palepinti po vasaros saulės nualintą odą kaukėmis: kaip neištuštinus piniginės pasiekti geriausią efektą?
Bėgikams metas suklusti: elektrolitų ignoravimas gali turėti pavojingų pasekmių
Povilas Emilis Čėsna, „Green Genius“ Didmeninės prekybos skyriaus vadovas Baltijos ir Šiaurės šalyse reikšmingai auga investicijos į žaliosios energijos projektus,...
Būsto įsigijimas su paskola, ypač pirmą kartą tai darantiems žmonėms, gali pasirodyti sudėtingas procesas. „Citadele“ banko atstovas atkreipia dėmesį, kad...
Sukurta:Damian Izdebski
Rugsėjo 12 d. užtikrintai vartus pakėlė „Nordspace“ verslo boksai Klaipėdoje. Vėjo gatvėje naujai įsikūręs verslo parkas nuo šiol kviečia Vakarų...
Verslo plėtra užsienio šalyse – daugelio verslininkų strateginis tikslas, apie kurį prasminga galvoti jau nuo pirmųjų veiklos gyvavimo metų. Vis...
Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas Dmitrijus Borisenka...
Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...
Įvairūs dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...
Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...
Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...