Paskelbta
4 mėnesiai prieš-
Pasibaigus švenčių maratonui daugeliui sausį norisi pailsėti nuo gausių vaišių stalų, pradėti labiau rūpintis mityba ar rinktis lengvesnius patiekalus. Dietologų teigimu, puikus būdas pradėti maitintis sveikiau – į savo kasdienį racioną įtraukiant raugintas daržoves. Prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerė, dietistė Vaida Kurpienė pažymi, kad šios tradicinės lietuviškos gėrybės gali ne tik padėti pagerinti virškinimą, sustiprinti imunitetą, praturtinti organizmą vertingomis medžiagomis, bet ir sušildyti už lango siaučiant žvarbiems orams.
Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė tikina, kad raugintos daržovės yra tapusios lietuviškų patiekalų klasika. „Vienos šeimos daržoves raugia pačios ir turi iš kartos į kartą perduodamus receptus, o kiti mėgsta pirkti jau paruoštas, Lietuvos ūkininkų užraugtas daržoves, kurios visada pasižymi kokybe, yra traškios ir gero skonio.
Raugintų daržovių mūsų pirkėjai ypatingai ieško šaltuoju periodu, kada taip norisi paruošti šildančių troškinių, sriubų ar kitų valgių. Šiuo metu visi norintys daugiau dėmesio skirti sveikai mitybai, pailsėti nuo pralėkusių švenčių gausių vaišių stalų ar paprasčiausiai pagerinti virškinimą, pasigaminti tradicinių raugintų daržovių patiekalų visą pirmąjį naujų metų savaitgalį gali dar ir reikšmingai pigiau, sutaupant. O puiki žinia ta, kad būdų, kaip panaudoti konservuotas daržoves – visa gausybė, todėl pagal savo norus receptą, tikiu, atras kiekvienas“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Raugintos daržovės – aukso gysla organizmui
Prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerė, dietistė Vaida Kurpienė tikina, kad rauginimas – vienas geriausių daržovių konservavimo būdų. Raugintuose produktuose, anot jos, gausu antioksidantų, kurie gali padėti gerinti žarnyno mikroflorą, mažinti uždegiminius procesus ir lėtinių ligų atsiradimą, stiprinti imunitetą.
„Rauginamose daržovėse padaugėja vitamino C, taip pat jose gausu probiotikų ir postbiotikų. Apie probiotikų naudą žino daugelis, o štai apie postbiotikus yra kalbama kur kas rečiau. Tačiau jie yra labai svarbūs žarnyno ląstelių atsistatymui, apsaugai nuo infekcijų, imunoregeneracijai, apetito kontrolei ir lipidų – riebalų – apykaitai“, – vardina V. Kurpienė.
Dietistė pabrėžia, kad nors žmonėms, susiduriantiems su rėmeniu, raugintos daržovės gali pabloginti pilvo pūtimą, tačiau jei pilvą pučia dėl mikrobiotos disbalanso – reguliariai valgant raugintas daržoves galima padėti išspręsti šią problemą greičiau. „Norint gauti teigiamos naudos, svarbu šias daržoves vartoti reguliariai. Rauginti produktai yra sveika mūsų paveldo dalis, o šaltuoju metų laikotarpiu, 1–2 kartus per dieną prie šviežių ir šakninių daržovių vartojimo įtraukiant raugintas daržoves, turėsite puikų sprendimą ir žarnynui, ir imunitetui“, – pataria V. Kurpienė.
Ji taip pat priduria, kad patiekalai su raugintomis daržovėmis yra lengvai paruošiami ir nereikalauja išskirtinių įgūdžių. Tuo pačiu ji dalijasi dviejų receptų idėjomis, kaip šias daržoves įtraukti į savo kasdienį mitybos racioną.
Aštri raugintų kopūstų sriuba
Ši sveika raugintų kopūstų su pupelėmis sriuba, anot V. Kurpienės, puikiai tinka žiemos sezonui. Jai paruošti reikės:
· 100 g raugintų kopūstų „Linkėjimai iš kaimo“;
· 50 g margųjų pupelių;
· 40 g morkų;
· 40 g pomidorų;
· 30 g svogūnų;
· 8 g pomidorų pastos;
· 5 g česnako;
· 3 g daržovių sultinio kubelio;
· 1 g lauro lapų;
· druskos, juodųjų pipirų, aitriosios paprikos (pagal skonį).
Gaminimas. Pupeles nuplaukite ir mirkykite (daiginkite) apie 8–10 valandų. Išmirkytas pupeles sudėkite į verdantį vandenį, kartu suberkite ir prieskonius bei sultinio kubelį. Sudėkite į puodą nuspaustus raugintus kopūstus ir pomidorų tyrę.
Kol pupelės su kopūstais verda, supjaustykite svogūną, česnaką, morkas bei pomidorus. Supjaustytas daržoves pakepkite ant lydyto sviesto ir suberkite į puodą. Pavirkite ir paragaukite, jei trūksta rūgštelės – išspauskite šiek tiek citrinos sulčių. Atminkite, kad kopūstai turi likti traškūs.
Orkaitėje kepta antis įdaryta raugintais kopūstais
Jai pagaminti reikės:
· 1 vnt. anties (apie 2 kg);
· 150 g raugintų kopūstų „Linkėjimai iš kaimo“.
Marinatui:
· 2 v. š. saldžiosios paprikos prieskonių;
· 2 v. š. druskos (dedame tik prieš pat kepimą);
· 1 v. š. džiovinto mairūno;
· 1 v. š. alyvuogių aliejaus;
· 2 a. š. juodųjų pipirų;
· 1 skiltelės česnako.
Gaminimas. Paruoškite antį: išpeškite plunksnų galiukus, jei tokių yra, nupjaukite pasturgalinę liauką, pašalinkite perteklinius riebalus. Nuplaukite iš išorės ir vidaus bei nusausinkite, kad gerai priliptų prieskoniai. Sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus (išskyrus druską), ištrinkite jais antį ir įdėkite parai marinuotis į šaldytuvą.
Prieš kepdami antį atšildykite ją iki kambario temperatūros. Kol antis šyla galima pasiruošti įdarą (patroškinti raugintus kopūstus) ir iki 220 laipsnių įkaitinti orkaitę. Ančiai atšilus įdarykite ją kopūstais. Rekomenduojama įdarius užsiūti viršutinę ir apatinę dalis, kad įdaras neiškristų. Suriškite paukščio kojas siūlu arba specialia virvele, sparnelius susekite mediniu dantų krapštuku. Prieš pat dedant kepti, pabarstykite druska abi anties puses ir įtrinkite.
Sudėkite antį į skardą ar kepimo indą nugara į apačią ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 15 minučių ir tada sumažinkite kaitrą iki 150 laipsnių. Sumažinus kaitrą į orkaitę po antimi įdėkite indą su vandens talpa, kad šis garuotų ir drėkintų orą. Kepkite dar 2 valandas. Kepimo laikas apytiksliai skaičiuojamas 1 kg – 1 val. Kas 15 minučių atidarykite orkaitę ir su šaukštu ant viršaus pilkite susidariusį skystį. Ančiai iškepus – mėgaukitės!
Paskutinės minutės kiaušinių marginimo idėjos: kaip išgražinti net rudo lukšto kiaušinius?
Kauno „Akropolio“ „Maximos“ laukia atnaujinimas: pirkėjus kvies į išpardavimą
Atsinaujino vienintelė XXXX „Maxima“ parduotuvė Lietuvoje: esminiai pokyčiai asortimente ir naujame erdvių išdėstyme
Per šias Velykas gaminkite lengvai paruošiamas užtepėlės: jų pagrindui reikės vieno pigaus ingrediento
Į pabaigą artėja Vilniaus „Akropolio“ „Maximos“ atnaujinimo darbai: pirkėjai bus kviečiami į išskirtines ekskursijas
Atsinaujino ilgametė Vilniaus „Maxima“ – parduotuvė skaičiuoja jau 25 veiklos metus
„Maxima“ skelbia darbo laiką per Velykas: kada geriausia planuoti apsipirkimo laiką
Kaune duris atvėrė jau 25-a „Maxima“ parduotuvė
Nebrangios pietų ar vakarienės idėjos: šiuos kopūstais gardintus patiekalus skaniai valgys visa šeima
Velykinis stalas be margučių tikrai neįsivaizduojamas, juk jie yra vienas svarbiausių šios pavasario šventės simbolių. Lengviausia dažyti baltus lukštus, tad...
Šiuolaikinės technologijos tapo neatsiejamu įrankiu, palengvinančiu informacijos paiešką ir bendravimą. Tačiau naudojimasis šiais privalumais turi savo kainą. Technologijos nuolat renka...
Norint namuose užtikrinti jaukią ir komfortišką aplinką vien tik patrauklių interjero sprendimų gali nepakakti – didelę įtaką gerai savijautai turi...
Gegužės 1 dieną verslo laukia du svarbūs pokyčiai: įsigalios nauja atsiskaitymo grynaisiais tvarka ir daliai verslo teks pereiti prie išmaniųjų...
Balandžio 9 d. Šardžoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE), vyko dvišalės Lietuvos ir JAE verslo tarybos posėdis ir verslo forumas, skirtas...
Iki Velykų likus vos porai dienų daugelis ieško paskutinės minutės idėjų, kaip šiemet marginti kiaušinius, kad jie būtų patys tvirčiausi...
Kasmet pasaulyje pametama arba pavagiama virš 4 mln. išmaniųjų telefonų. Tai reiškia, kad kasdien, net ir švenčių dienomis, beveik 11...
Pavasaris – traumų ir nelaimingų atsitikimų metas. Pasibaigus šaltajam sezonui gyventojai, skubėdami džiaugtis pramogomis ir laisvalaikiu lauke, patiria daugiau sumušimų,...
Artėjant Velykoms, daugelis šeimų ruošiasi jaukioms akimirkoms, spalvingiems margučiams ir šventiniam šurmuliui. Tačiau šis laikotarpis ne visada yra vien džiugi...
Artėjant Velykų atostogoms, vis daugiau šeimų planuoja trumpas ar ilgesnes išvykas į šiltus kraštus. Kelionių ekspertai ir draudikai vieningai sako:...