Paskelbta
1 mėnuo prieš-
By
LukasAr žinote, kad XVI a. į Europą iš Pietų Amerikos atkeliavę pomidorai iš pradžių laikyti nuodingais ir naudoti tik kaip stalo puošmena? Lietuvoje pomidorai pradėti auginti XIX a. kaip dekoratyvinis augalas, o maistui plačiau pradėti vartoti jau po Pirmojo pasaulinio karo. Dabar be pomidorų sunkiai įsivaizduojamas bet kuris lietuviškas šiltnamis, o derliui pasiekus piką sukame galvą, kur sunaudoti šios daržovės perteklių. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja šią mažai kalorijų ir daug vertingų medžiagų turinčią daržovę valgyti kasdien, o idėjų receptams „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė siūlo pasidairyti „Rimi“ puslapyje ir pasigaminti šį paprastą, pigų ir sveikatai palankų troškinį su pupelėmis.
Vienas pomidoras – trečdalis vitamino C dozės
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad pomidoruose nėra daug makronutrientų, t. y. baltymų, riebalų ir angliavandenių, tačiau gausu sveikatai palankių mikronutrientų: polifenolių, vitaminų, mineralinių medžiagų.
Dr. E. Gavelienė pažymi, kad pomidoruose yra įvairių B grupės vitaminų, įskaitant folatus, kurie labai svarbūs ląstelių atsinaujinimui.
„Be to, vienas vidutinio dydžio pomidoras aprūpina žmogaus organizmą net 30 procentų reikalingos dienos vitamino C dozės. Šiose daržovėse taip pat gausu kalio bei vitamino K1, kuris svarbus kraujo krešumo reguliavimui ir kaulų sveikatai. Pomidorų sezono metu šias daržovės išties verta įtraukti į savo racioną“, – sako dr. E. Gavelienė.
Pomidorai taip pat yra vienas svarbiausių likopeno, karotinoido, turinčio antioksidacinių savybių, šaltinis. Ši medžiaga svarbi lėtinio uždegimo bei cukrinio diabeto, širdies kraujagyslių ligų, vėžio išsivystymo prevencijai. Dar pomidoruose pakankamai daug skaidulų, ypač, jei jie valgomi su visa odele.
Ir žali, ir konservuoti
Pasak gydytojos dietologės, paprasčiausia pomidorus vartoti žalius: tereikia nuplauti, supjaustyti, pagardinti prieskoniais ir jie jau paruošti valgyti.
Tačiau pomidorai taip pat gali būti ir įvairiausių karštųjų patiekalų dalis, o jų perteklių galima konservuoti įvairiausiais būdais.
Iš šviežių pomidorų galima gaminti sultis ir padažus. Kitas populiarus pomidorų vartojimo būdas – džiovinimas.
„Šis Italijoje atsiradęs receptas naudojamas daugelyje pasaulio šalių ir taip paruošti pomidorai gali būti puikus priedas tiek prie karštų, tiek prie šaltų patiekalų, arba valgomas su duona kaip užkandis. Kiekvienas žmogus tikrai ras jam tinkamą vartojimo formą, kad galėtų pomidorus įtraukti į savo kasdienį valgiaraštį“, – sako dr. E. Gavelienė.
Pomidorų rūšių – gausu
Pasak prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovės Eglės Krasauskienės, pomidorų rūšių yra gausybė ir jas galime rinktis tiek pagal skonį, tiek pagal išvaizdą, tiek pagal ruošiamą patiekalą.
Priklausomai nuo veislės pomidorų yra saldesnių, rūgštesnių, saldžiarūgščių, su daugiau sėklų arba „mėsingesnių“.
„Jeigu pomidorus dedate į salotas, patariu rinktis minkštesnius ir „mėsingesnius“ – tas veisles, kurios turi mažiau sėklyčių. Salotoms, patiekalų gamybai bei padažams tinka minkšti ir kuo labiau prinokę pomidorai. Tuomet iškart pajusite jų skonines savybes bei kvapą“, – sako ekspertė.
Norint nusipirkti pomidorus ilgesniam laikymui, reikėtų rinktis šviesesnius ir kietesnius – tuomet pomidorai baigs sunokti namuose.
Patariama laikyti atskirai
Specialistė rekomenduoja pomidorus laikyti kambario temperatūroje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių – vaiskočiais į viršų. Be to, verta žinoti, jog laikomi šalia kitų produktų pomidorai genda kur kas greičiau nei laikomi atskirai.
Sunokusius pomidorus patariama suvartoti per savaitę, o jei nuspręsite pomidorus laikyti šaldytuve, jie gali pasidaryti vandeningi.
„Jei turite daug pomidorų – džiovinkite juos. Tokiais pomidorais galėsite pakeisti saulėje džiovintus pomidorus, kurie tinka daugybei patiekalų“, – pataria E. Krasauskienė.
Jei sukate galvą, kaip sunaudoti gausiai užderėjusių pomidorų perteklių, ekspertė pataria pasigaminti pigų ir sveikatai palankų troškinį su pupelėmis ir špinatais.
Neturite naminių pomidorų? Prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse iki rugpjūčio 12 d. 500 g kokteilinių pomidorų pakuotę galite įsigyti pigiau, su 40 proc. nuolaida, už 1,19 Eur, o klasikinio pomidorų kečupo „Rimi“ 540 g pakuotę įsigykite net su 45 proc. nuolaida, už 1,59 Eur.
E. Krasauskienė pažymi, kad apsipirkti pigiau padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungę prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.
Šis pigus troškinys taps jūsų mėgstamiausiu greitai pagaminamų vakarienių sąraše!
RECEPTAS
Pupelių ir pomidorų troškinys su špinatais
Troškiniui reikės:
3 v. š. aliejaus;
2 v. š. pomidorų pastos arba kečupo;
230 g raudonųjų pupelių;
230 g baltųjų pupelių;
230 g pjaustytų pomidorų;
1 a. š. čiobrelių;
1 a. š. rozmarinų;
2 skiltelių česnako;
3 vnt. džiovintų abrikosų;
60 g špinatų;
30 g tarkuoto sūrio;
Druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimo eiga:
Keptuvėje įkaitinkite aliejų.
Įdėkite pomidorų pastą arba kečupą ir minutę maišydami pakepinkite.
Suberkite nusausintas pupeles, pomidorus, pjaustytas žoleles, džiovintus abrikosus (smulkiai pjaustytus), česnaką (išspaustą per česnakų spaustuvę), druską ir pipirus.
Troškinkite ant vidutinės ugnies apie 15 min.
Įmaišykite špinatus ir patroškinkite dar 5 min.
Patiekite dubenėliuose, pabarstę tarkuotu sūriu ir pipirais.
Skanaus
Ką daryti, kad ateinantis ruduo nepakenktų plaukam? Trichologė papasakojo, kaip juos išgelbėti nuo žvarbos ir drėgmės
Taip įdarytos kiaulienos nugarinės dar nebūsite ragavę: papuoš ir praturtins kiekvieno savaitgalio pietų stalą
Prasidėjo vynuogių sezonas: dietologė atskleidžia – kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Gydytoja dietologė atsakė, kodėl varškę valgyti gali ir laktozės netoleruojantys
Dietologė sugriovė mitą apie sočiuosius riebalus: šis riešutas nedidina cholesterolio
Nuo rugsėjo 1 d. keičiasi „Rimi Express“ darbo laikas – aktualu dirbantiems Vilniaus centre
Trūksta idėjų pusryčiams savaitgalį? Išbandykite gardų varškės omleto receptą
Puikus desertas namie Mokslo ir žinių dienai: mažai pastangų ir pribloškiantis rezultatas
Gydytoja siūlo palepinti po vasaros saulės nualintą odą kaukėmis: kaip neištuštinus piniginės pasiekti geriausią efektą?
„Bitė Lietuva“ pradeda teikti dirbtinio intelekto sprendimams pritaikytas virtualios debesijos paslaugas. Vienas pažangiausių debesijos sprendimų rinkoje „BITĖ Cloud“ atlieps bet...
Automobilių duomenų įmonė „carVertical“ atliko tyrimą, kurio metu siekė išsiaiškinti, kiek mėnesių reikia dirbti vidutiniam šalies gyventojui, norint įsigyti automobilį...
Norinčiam augti verslui gali kilti išties nemažai iššūkių ir klausimų, todėl Lietuvos regionų verslininkai palaikymo, žinių ir įkvėpimo semiasi bendraminčių...
Povilas Emilis Čėsna, „Green Genius“ Didmeninės prekybos skyriaus vadovas Baltijos ir Šiaurės šalyse reikšmingai auga investicijos į žaliosios energijos projektus,...
Būsto įsigijimas su paskola, ypač pirmą kartą tai darantiems žmonėms, gali pasirodyti sudėtingas procesas. „Citadele“ banko atstovas atkreipia dėmesį, kad...
Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas Dmitrijus Borisenka...
Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...
Įvairūs dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...
Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...
Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...