Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Lietuviškoms Velykoms – škotiški kiaušiniai: išbandykite vegetarišką jų versiją pagal virtuvės šefę Godą Juknaitę

Paskelbta

-

Velykos – ypatinga diena, kai galime susitikti su artimiausiais žmonėmis ir kartu praleisti daugiau laiko. Tačiau šią šventę būtų sunku įsivaizduoti prie tuščių stalų, juk brangius žmones taip gera nustebinti gardžiais valgiais ir netikėtais receptais. Maisto tinklaraštininkė, virtuvės šefė ir prekybos tinklo „Rimi“ ambasadorė Goda Juknaitė dalijasi įkvepiančia patiekalo idėja ir kviečia pasigaminti škotiškų kiaušinių: tik vietoje tradiciniame jų recepte naudojamo maltos mėsos apvalkalo ji rekomenduoja naudoti vegetarišką trintų brokolių, gražgarsčių, žalumynų bei sūrio derinį. Receptų kūrėja pataria ir kaip išvirti tobulos konsistencijos kiaušinius bei atskleidžia, kokios gudrybės juos padės nulupti daug greičiau ir paprasčiau.

Kaip išvirti ne per kietus ir ne per minkštus kiaušinius?

Reklama:

Vasarinės padangos - Pirkitpadangas.lt

Daugelis žmonių kiaušinius valgo kasdien, o ne tik per Velykas. Maistingiems pusryčiams juos galima paruošti turbūt dešimtimis skirtingų būdų: kepti, išplakti, virti su lukštu ar be jo.

Receptų kūrėja ir žinomo sostinės restorano šefė Goda Juknaitė dažnai gamina kiaušinius ir sako, kad norint juos paruošti tobulos konsistencijos – ne per kietus ir ne per minkštus – reikia žinoti bei pasinaudoti keletu gudrybių.

„Pusryčius visuomet norisi pradėti gerai, nes skaniai pavalgius mus lydės geresnė nuotaiką ir į dienos darbų ritmą bei rutiną bus lengviau įsivažiuoti. Kai pusryčiams norisi daug laiko ir vargo nereikalaujančių patiekalų, dažnai renkuosi kiaušinius. Tai – vienas universaliausių ingredientų, kurį pravartu turėti namų šaldytuve. Kiaušiniai skanūs ir kepti, ir plakti, ir virti. Juos visuomet verdu tokia seka: pirmiausia puode užverdu vandenį, tuomet įberiu šiek tiek druskos (bet tai nėra būtina) ir tik tuomet sudedu kiaušinius bei juos verdu tiek laiko, kokios trynio konsistencijos siekiu: 5–7 minutes, jei norisi minkštų ir apie 10 minučių, jei norisi kietesnių kiaušinių“, – pasakoja G. Juknaitė.

Tačiau kiaušinių virimo laikas priklauso ir nuo jų dydžio bei šviežumo: „Švieži kiaušiniai įprastai išverda greičiau už nešviežius, tad jei skubate – rinkitės kuo šviežesnius.“

Nulupti lukštą bus lengviau, jei prieš tai kiaušinį atvėsinsite

Greičiausiai daugelis sutiktų, kad išsivirus kiaušinius nemaloniausia bei labiausiai erzinanti dalis yra jų lukšto nulupimas. Tačiau G. Juknaitė turi patarimų, kaip palengvinti bei pagreitinti šį procesą.

„Viena iš rekomendacijų būtų jau mano minėtas kiaušinių virimas verdančiame vandenyje, prieš tai įbėrus šiek tiek druskos. Taip pat galima į verdantį vandenį įlašinti kelis lašus citrinos sulčių ar įpilti truputį acto. Tai padės kiaušinio lukštui lengviau atsiskirti nuo jo baltymo. O kitas būdas – išvirtus kiaušinius įmerkti į kuo vėsesnį vandenį arba „ledo vonelę“ ir joje palaikyti kiaušinius. Pasinaudojant šiuo patarimu, nuo kiaušinio tikrai be vargo pašalinsite jo lukštą“, – patarimu dalijasi tinklaraštininkė.

Receptas, kuris nustebins namiškius

Maistas – viena didžiausių Godos aistrų. Ji mėgsta dalintis jo skoniais ir vis naujais įkvėpimais, tiek gamindama restorano, kuriame dirba, svečiams, tiek savo namų aplinkoje, nustebindama artimuosius bei draugus. Todėl ir artėjant Velykoms kulinarė siūlo išbandyti įdomesnių receptų.

„Škotiški kiaušiniai – būtent toks patiekalas. Kadangi nevalgau mėsos, tai šį valgį nusprendžiau paruošti vegetariškai. Vietoje mėsos faršo kiaušinius apvyniojau trintų troškintų brokolių, gražgarsčių, žalumynų bei sūrio mišinio apvalkalu ir rezultatas pavyko tobulas – traškūs, pavasariški ir maistingi kiaušiniai. Be to, šiam receptui naudojau kokybiškus „Rimi“ privačios etiketės produktus už prieinamą kainą, tad patiekalas išėjo ne tik gardus, bet ir nebrangus“, – džiaugiasi G. Juknaitė.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad prieš Velykas norint apsipirkti pigiau, padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas, akcijų sekimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Vegetariškų škotiškų kiaušinių receptas pagal virtuvės šefę Godą Juknaitę:

Patiekalui reikės:

Kiaušinių;
1 vnt. brokolio;
1 vnt. šalotinio svogūno;
3 skiltelių česnako;
Saujos gražgarsčių;
50 g „Gaudos“ sūrio;
Šviežių mėtų, krapų, svogūno laiškų;
Miltų;
Panko džiūvėsėlių;
Natūralus jogurto;
Aitriųjų paprikų dribsnių;
Alyvuogių aliejaus (kepimui);
Rapsų aliejaus (gruzdinimui);
Druskos ir pipirų pagal skonį.

Kaip pasigaminti:

1. Išsivirkite kiaušinius, kad tryniai išliktų skysti (arba kaip jums patinka). Į verdantį vandenį sudėkite kambario temperatūros kiaušinius ir virkite 5 minutes. Atvėsinkite kiaušinius ledo vonelėje ir juos nulupkite.
2. Šalotinį svogūną supjaustykite ir įkaitintame alyvuogių aliejuje apkepkite kartu su česnaku. Šiems gražiai apskrudus sudekite pjaustytą brokolį, apkepkite. Į trintuvą sudėkite keptuvėje patroškintas daržoves, gražgarstes, sūrį ir žalumynus, pagardinkite druska ir pipirais ir viską sutrinkite iki vientisos masės.
3. Tuomet formuokite kiaušinius. Rankomis arba naudodami maistinę plėvelę aplink virtus kiaušinius aplipdykite brokolių masę. Gautą rutulį dėkite į miltus, tuomet apvoliokite kiaušininio plakinyje ir galiausiai – panko džiūvėsėliuose. Jei turite laiko, pusvalandžiui palikite taip paruoštus kiaušinius šaldytuve.
4. Nedideliame puode įkaitinkite rapsų aliejų, sudėkite pasiruoštus kiaušinius ir gruzdinkite juos, kol įgaus auksinį atspalvį.
5. Patiekite škotiškus kiaušinius su natūraliu jogurtu bei smulkintais žalumynais.

Skanaus!

Naujienos

Startuoliai19 val prieš

IT egzaminas prasidėjo: startuoliai kviečia nemokamai atnaujinti technologijų žinias

Penktadienį, gegužės 17 dieną, startuoja visuotinis IT egzaminas – išskirtinis dėmesys šiemet skiriamas dirbtiniam intelektui ir kibernetiniam saugumui. IT egzaminą...

Verslas1 d. prieš

Lietuvos oro uostai ruošiasi naujo terminalo startui ir esamų erdvių pertvarkoms: skirtingiems keleivių poreikiams ieškomi maitinimo paslaugų teikėjai

Lietuvos oro uostai skelbia tarptautinį nuomos konkursą, jo tikslas – pritraukti profesionalų skirtingų formatų maitinimo paslaugų veiklą vykdantį operatorių, kuris...

Verslas2 d. prieš

Aurelijus Šveikauskas. Naujoji pramonės revoliucija. Kaip paspartinti inovacijų diegimą įmonėse

Skaitmeniniai bankai stumia iš rinkos institucinius bankus, sutelktinio finansavimo platformos rimtai konkuruoja su patyrusiais investuotojais ir skolintojais, o dirbtinis intelektas...

Nekilnojamas turtas2 d. prieš

Ieškote būsto Ispanijoje? NT specialistė įvardijo 12 priežasčių, kodėl verta rinktis Esteponos miestą

Lietuviams šluojant nekilnojamąjį turtą Ispanijoje, dažnai susiduriama su esminiu klausimu – kurį šios šalies regioną pasirinkti? Ispanijoje nekilnojamojo turto eksperte...

Verslas2 d. prieš

„Avia Solutions Group“ obligacijomis pasiskolino 300 mln. USD

„Avia Solutions Group“ aviacijos įmonių grupė išplatino 300 mln. USD vertės obligacijų emisiją. Įmonė skolinasi 5 metams už 9,75 %...

Verslo Vikingai

Technologijos2 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai2 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas3 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |