Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Rytietiškos ir lietuviškos virtuvės bendrystė: ikoniškieji balandėliai ir kremiškas desertas su figomis

L

Paskelbta

-

Nors vasariška saulė vis dar ritinėjasi danguje, į parduotuves atrieda pirmosios šviežio artėjančio rudens derliaus gėrybės: tvirtos morkos, raudonieji burokėliai ir lietuviška klasika – bulvės bei baltagūžiai kopūstai. Tai puiku proga leistis į tradicinių lietuviškų skonių paieškas, neretai veda į netikėtas sąjungas su tolimųjų Rytų kulinarijos tradicijomis. „Lidl“ kviečia išbandyti patiekalus, kurių dėka dviejų kultūrų dialogas atgimsta lėkštėje: ikoniškuosius balandėlius bei Rytų įkvėptą, kremišką desertą su figomis.

Reklama

Vienuose lietuvių tautosakos šaltiniuose sakoma, kad po Žolinės – rugpjūčio 15 dienos – baigiasi vasara ir prasideda ruduo. Kitur kalbama, kad ruduo prasideda išskridus gandrams – po rugpjūčio 24 dienos. Kol kalendorinis ruduo dar neatėjęs, tačiau lentynos jau pilnos šviežių būsimo rudens gėrybių, pats metas išbandyti naujus receptus.

Bulvės, burokėliai ir baltagūžiai kopūstai – lietuviško artėjančio rudens derliaus žvaigždės, kurios atsiduria pirkėjų krepšeliuose vos tik joms pasirodžius lentynose. Greta jų – ir egzotiški vaisiai, palaikantys vasarišką dvasią: persikai, mangai ir figos, kurios pastaruoju metu yra vienos perkamiausių netradicinių vaisių „Lidl“ parduotuvėse. Vaisių ir daržovių panaudojimas kulinariniuose eksperimentuose – praktiškai neribotas. Belieka tik išsirinkti mėgstamą receptą ir papildyti prekių krepšelį kokybiškomis bei nebrangiomis gėrybėmis.

Neatsiejamas šviežio derliaus patiekalas – ikoniškieji balandėliai

Parduotuvėje pamačius baltagūžius kopūstus, ko gero, daugeliui į galvą ateinanti pirma mintis yra balandėliai. Ir ne veltui, nes šis patiekalas – tikra lietuviškos virtuvės ikona. Sakoma, kad jų receptų yra tiek, kiek yra ir juos gaminančių, nes gamybos receptas neretai perduodamas iš kartos į kartą.

Balandėliai į Lietuvą atkeliavo iš Artimųjų Rytų, kaip ir dalis kitų patiekalų, tačiau jie yra žinomi dar nuo Vytauto Didžiojo laikų. Be to, yra manoma, kad būtent mūsų šalis tapo pirmąja stotele, per kur balandėliai iš Azijos pateko į Europą. Sveikesnė mityba

Šio patiekalo variacijų gali būti įvairių, tačiau dominuoja turintys klasikinius ingredientus: kopūsto lapus, maltą mėsą ir ryžius. Patiekalas dažniausiai paskaninamas grietine, tačiau netrūksta ir mėgstančių pomidorų padažą. „Lidl“ dalijasi receptu, kuris pavyks kiekvienam.

Ikoniškiesiems balandėliams reikės:

1 vidutinio dydžio baltagūžio kopūsto (apie 1–1,2 kg)

Reklama

500 g maltos kiaulienos ir jautienos mišinio

120 g virtų ryžių

1 vidutinio dydžio svogūno (smulkiai supjaustyto)

1 kiaušinio

1 a. š. druskos

½ a. š. maltų juodųjų pipirų

1 valg. š. aliejaus (kepimui)

Padažui:

2 v. š. aliejaus

2 v. š. miltų

500 ml mėsos sultinio arba vandens

200 g pomidorų tyrės (arba konservuotų pomidorų)

1 lauro lapo

1 a. š. cukraus (nebūtina, bet subalansuoja rūgštį)

Druskos ir pipirų pagal skonį

Paruošimas:

Pirmiausia, paruoškime kopūstą: jį reikės išvirti, nes sukant šviežio kopūsto lapus, jie suluš. Į didelį puodą įpilkite vandens ir užvirinkite. Atsargiai išpjaukite kopūsto kotą, įdėkite kopūstą į verdantį vandenį ir kelias minutes pavirkite, kol lapai suminkštės.

Po truputį atskirkite lapus, nuimkite kietas gyslas, kad būtų lengviau sukti. Palikite lapus atvėsti.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų, pakepinkite svogūną, kol suminkštės ir taps skaidrus.

Į dubenį sudėkite maltą mėsą, virtus ryžius, kepintą svogūną, kiaušinį, druską ir pipirus. Gerai išmaišykite.

Metas sukti balandėlius. Ant kiekvieno kopūsto lapo dėkite po šaukštą įdaro, užlenkite kraštus ir susukite į ritinėlį. Kartokite, kol neliks įdaro, o tada atidėkite.

Keptuvėje ar puode įkaitinkite aliejų, suberkite miltus ir maišydami pakepinkite iki šviesiai auksinės spalvos. Supilkite sultinį, maišykite, kol padažas sutirštės.

Sudėkite pomidorų tyrę, lauro lapą, cukrų, pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Pavirkite kelias minutes. Dėl visiems reikalingo kalcio dietologė siūlo šį produktą valgyti nors ir kasdien

Į puodą ar gilią keptuvę sudėkite balandėlius, užpilkite padažu, kad pilnai apsemtų. Troškinkite ant silpnos ugnies po dangčiu apie 40–50 min. arba iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

Paruoštus balandėlius patiekite su virtomis bulvėmis ar bulvių koše, taip pat tinka virti grikiai ir kitos kruopos.

Egzotiška ir gardu: kremiškas desertas su figomis

Greek yogurt with figs and granola in a glass close up

Po sočių pietų visada reikia pasimėgauti gardžiu desertu. Virtuvėje paplušėjus, „Lidl“ kviečia pasigaminti paprastą, bet rytietiškų skonių kupiną desertą su figomis. Nepavyksta atsisakyti saldumynų?

Figos labai dažnai naudojamos Artimųjų Rytų ir Viduržemio virtuvėje, ypač derinamos su riešutais, medumi ir aromatiniais prieskoniais. Todėl jos – puikus desertų priedas.

Kremiškam desertui su figomis reikės:

4 šviežių figų

200 g „Pilos“ graikiško jogurto arba „Milbona“ maskarponės

2 šaukštų medaus

30 g graikinių riešutų (lengvai paskrudintų)

Žiupsnelio cinamono

Mėtų lapelių papuošimui

Paruošimas:

Nuplaukite ir pusiau arba į keturias dalis perpjaukite figas.

Paruoškite kremą. Dubenyje sumaišykite graikišką jogurtą arba maskarponę su medumi ir cinamonu.

Metas sluoksniuoti. Į stiklinę ar mažą dubenėlį dėkite šaukštą kremo, kelias figų dalis, pabarstykite riešutų. Pakartokite sluoksnius dar kartą.

Papuoškite viršų mėtų lapeliais, užlašinkite šiek tiek medaus. Senovinis patiekalas naujai

Skanaus!

Skanūs ir taupūs patiekalai savaitgaliui

Reklama

Komentuokite

Kokia jūsų nuomonė?

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


Naujienos

Verslas21 val prieš

„Vanagas Group“ viešoje emisijoje sėkmingai išplatino 8 mln. Eur vertės obligacijų

Įmonių grupės „Vanagas Group“ investicinis subholdingas UAB „Vanagas Asset Management“ trimis atkarpomis per „Nasdaq Vilnius“ vertybinių popierių biržą išplatino viešą obligacijų emisiją ir pritraukė 8 mln. Eur, skaičiuojant nominalia verte. Pirmosios emisijos atkarpos pritraukta suma...

Verslas22 val prieš

Kodėl „Blockbuster“ žlugo ir kaip „Netflix“ pakeitė pramogų pasaulį?

Retkarčiais verslo pasaulyje įvyksta istorijos, kurios vis dar kankina tų laikų žaidėjus. Jos primena ne apie pralaimėtus mūšius, o apie...

Verslas1 d. prieš

Kodėl prieššventiniu laikotarpiu el. paštas tampa stipriausiu pardavimų kanalu?

Lapkričio pabaiga prekių ženklams yra pats intensyviausias metas. Dar iki Black Friday starto jaučiamas sujudimas: kampanijos startuoja jau lapkričio pradžioje, vyksta pasiruošimas kalėdiniams pasiūlymams, o reklamos kainos pasiekia aukštumas. Prieššventinis laikotarpis...

Namams1 d. prieš

Keli tūkstančiai eurų virtuvės atnaujinimui? Gyventojai mano, kad to pakanka

Įsitikinimas, kad virtuvės atnaujinimas turi kainuoti dešimtis tūkstančių eurų, pamažu nyksta. Dauguma gyventojų Lietuvoje mano, kad virtuvės renovacijai iš tiesų...

Verslas2 d. prieš

Tikroji Coca-Cola gimimo istorija: kaip gimė gėrimas, kurio niekas neplanavo kurti?

Iš pirmo žvilgsnio Coca-Cola atrodo kaip produktas, gimęs marketingo laboratorijoje, kruopščiai sukonstruotas, nušlifuotas, suplanuotas. Toks jau tas šiuolaikinio prekinio ženklo...

Ekspertai

Visos teisės saugomos.© 2015-2025 | Kopijuoti draudžiama |