Paskelbta
3 mėnesiai prieš-
Nors vasariška saulė vis dar ritinėjasi danguje, į parduotuves atrieda pirmosios šviežio artėjančio rudens derliaus gėrybės: tvirtos morkos, raudonieji burokėliai ir lietuviška klasika – bulvės bei baltagūžiai kopūstai. Tai puiku proga leistis į tradicinių lietuviškų skonių paieškas, neretai veda į netikėtas sąjungas su tolimųjų Rytų kulinarijos tradicijomis. „Lidl“ kviečia išbandyti patiekalus, kurių dėka dviejų kultūrų dialogas atgimsta lėkštėje: ikoniškuosius balandėlius bei Rytų įkvėptą, kremišką desertą su figomis.
Vienuose lietuvių tautosakos šaltiniuose sakoma, kad po Žolinės – rugpjūčio 15 dienos – baigiasi vasara ir prasideda ruduo. Kitur kalbama, kad ruduo prasideda išskridus gandrams – po rugpjūčio 24 dienos. Kol kalendorinis ruduo dar neatėjęs, tačiau lentynos jau pilnos šviežių būsimo rudens gėrybių, pats metas išbandyti naujus receptus.
Bulvės, burokėliai ir baltagūžiai kopūstai – lietuviško artėjančio rudens derliaus žvaigždės, kurios atsiduria pirkėjų krepšeliuose vos tik joms pasirodžius lentynose. Greta jų – ir egzotiški vaisiai, palaikantys vasarišką dvasią: persikai, mangai ir figos, kurios pastaruoju metu yra vienos perkamiausių netradicinių vaisių „Lidl“ parduotuvėse. Vaisių ir daržovių panaudojimas kulinariniuose eksperimentuose – praktiškai neribotas. Belieka tik išsirinkti mėgstamą receptą ir papildyti prekių krepšelį kokybiškomis bei nebrangiomis gėrybėmis.
Neatsiejamas šviežio derliaus patiekalas – ikoniškieji balandėliai
Parduotuvėje pamačius baltagūžius kopūstus, ko gero, daugeliui į galvą ateinanti pirma mintis yra balandėliai. Ir ne veltui, nes šis patiekalas – tikra lietuviškos virtuvės ikona. Sakoma, kad jų receptų yra tiek, kiek yra ir juos gaminančių, nes gamybos receptas neretai perduodamas iš kartos į kartą.
Balandėliai į Lietuvą atkeliavo iš Artimųjų Rytų, kaip ir dalis kitų patiekalų, tačiau jie yra žinomi dar nuo Vytauto Didžiojo laikų. Be to, yra manoma, kad būtent mūsų šalis tapo pirmąja stotele, per kur balandėliai iš Azijos pateko į Europą. Sveikesnė mityba
Šio patiekalo variacijų gali būti įvairių, tačiau dominuoja turintys klasikinius ingredientus: kopūsto lapus, maltą mėsą ir ryžius. Patiekalas dažniausiai paskaninamas grietine, tačiau netrūksta ir mėgstančių pomidorų padažą. „Lidl“ dalijasi receptu, kuris pavyks kiekvienam.
Ikoniškiesiems balandėliams reikės:
1 vidutinio dydžio baltagūžio kopūsto (apie 1–1,2 kg)
500 g maltos kiaulienos ir jautienos mišinio
120 g virtų ryžių
1 vidutinio dydžio svogūno (smulkiai supjaustyto)
1 kiaušinio
1 a. š. druskos
½ a. š. maltų juodųjų pipirų
1 valg. š. aliejaus (kepimui)
Padažui:
2 v. š. aliejaus
2 v. š. miltų
500 ml mėsos sultinio arba vandens
200 g pomidorų tyrės (arba konservuotų pomidorų)
1 lauro lapo
1 a. š. cukraus (nebūtina, bet subalansuoja rūgštį)
Druskos ir pipirų pagal skonį
Paruošimas:
Pirmiausia, paruoškime kopūstą: jį reikės išvirti, nes sukant šviežio kopūsto lapus, jie suluš. Į didelį puodą įpilkite vandens ir užvirinkite. Atsargiai išpjaukite kopūsto kotą, įdėkite kopūstą į verdantį vandenį ir kelias minutes pavirkite, kol lapai suminkštės.
Po truputį atskirkite lapus, nuimkite kietas gyslas, kad būtų lengviau sukti. Palikite lapus atvėsti.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų, pakepinkite svogūną, kol suminkštės ir taps skaidrus.
Į dubenį sudėkite maltą mėsą, virtus ryžius, kepintą svogūną, kiaušinį, druską ir pipirus. Gerai išmaišykite.
Metas sukti balandėlius. Ant kiekvieno kopūsto lapo dėkite po šaukštą įdaro, užlenkite kraštus ir susukite į ritinėlį. Kartokite, kol neliks įdaro, o tada atidėkite.
Keptuvėje ar puode įkaitinkite aliejų, suberkite miltus ir maišydami pakepinkite iki šviesiai auksinės spalvos. Supilkite sultinį, maišykite, kol padažas sutirštės.
Sudėkite pomidorų tyrę, lauro lapą, cukrų, pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Pavirkite kelias minutes. Dėl visiems reikalingo kalcio dietologė siūlo šį produktą valgyti nors ir kasdien
Į puodą ar gilią keptuvę sudėkite balandėlius, užpilkite padažu, kad pilnai apsemtų. Troškinkite ant silpnos ugnies po dangčiu apie 40–50 min. arba iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
Paruoštus balandėlius patiekite su virtomis bulvėmis ar bulvių koše, taip pat tinka virti grikiai ir kitos kruopos.
Egzotiška ir gardu: kremiškas desertas su figomis

Greek yogurt with figs and granola in a glass close up
Po sočių pietų visada reikia pasimėgauti gardžiu desertu. Virtuvėje paplušėjus, „Lidl“ kviečia pasigaminti paprastą, bet rytietiškų skonių kupiną desertą su figomis. Nepavyksta atsisakyti saldumynų?
Figos labai dažnai naudojamos Artimųjų Rytų ir Viduržemio virtuvėje, ypač derinamos su riešutais, medumi ir aromatiniais prieskoniais. Todėl jos – puikus desertų priedas.
Kremiškam desertui su figomis reikės:
4 šviežių figų
200 g „Pilos“ graikiško jogurto arba „Milbona“ maskarponės
2 šaukštų medaus
30 g graikinių riešutų (lengvai paskrudintų)
Žiupsnelio cinamono
Mėtų lapelių papuošimui
Paruošimas:
Nuplaukite ir pusiau arba į keturias dalis perpjaukite figas.
Paruoškite kremą. Dubenyje sumaišykite graikišką jogurtą arba maskarponę su medumi ir cinamonu.
Metas sluoksniuoti. Į stiklinę ar mažą dubenėlį dėkite šaukštą kremo, kelias figų dalis, pabarstykite riešutų. Pakartokite sluoksnius dar kartą.
Papuoškite viršų mėtų lapeliais, užlašinkite šiek tiek medaus. Senovinis patiekalas naujai
Skanaus!
Tradicinė balta mišrainė kitaip: nebrangūs receptai, kurie nustebins gurmanišku skoniu per šventes
„Lidl“ parduotuvės vadovė karjeros šuolį padarė vos per kelis mėnesius: svarbiausia yra parodyti, kad gali ir labai nori
Visi šventes sutiks su artimaisiais: „Lidl“ skelbia, kaip dirbs per Kalėdas ir Naujuosius metus
„Lidl“ darbuotojų karjeros istorijos: pradėję dirbti komplektuotojais, šiandien jau vadovauja komandoms
Įsidarbinus pardavėja dabar jau vadovauja visai parduotuvei: darbas „Lidl“ Gerdai tapo tikru karjeros tramplinu
Rudens derliaus sezonas įsibėgėja: ūkininkas įvardijo, kokia daržovė tarsi iš naujo užkariauja Lietuvos gyventojų virtuves
„Lidl“ plečiasi Kaune – Šilainiuose atidaryta jau 17-oji parduotuvė mieste
„Lidl“ tęsia plėtrą Kaune: Šilainiuose duris atvers jau 17-oji parduotuvė mieste
Kai vasara – viena didelė šventė: „Lidl“ klientus kviečia išmėginti specialų „Deluxe“ asortimentą

Įmonių grupės „Vanagas Group“ investicinis subholdingas UAB „Vanagas Asset Management“ trimis atkarpomis per „Nasdaq Vilnius“ vertybinių popierių biržą išplatino viešą obligacijų emisiją ir pritraukė 8 mln. Eur, skaičiuojant nominalia verte. Pirmosios emisijos atkarpos pritraukta suma...
Retkarčiais verslo pasaulyje įvyksta istorijos, kurios vis dar kankina tų laikų žaidėjus. Jos primena ne apie pralaimėtus mūšius, o apie...
Lapkričio pabaiga prekių ženklams yra pats intensyviausias metas. Dar iki Black Friday starto jaučiamas sujudimas: kampanijos startuoja jau lapkričio pradžioje, vyksta pasiruošimas kalėdiniams pasiūlymams, o reklamos kainos pasiekia aukštumas. Prieššventinis laikotarpis...
Įsitikinimas, kad virtuvės atnaujinimas turi kainuoti dešimtis tūkstančių eurų, pamažu nyksta. Dauguma gyventojų Lietuvoje mano, kad virtuvės renovacijai iš tiesų...
Iš pirmo žvilgsnio Coca-Cola atrodo kaip produktas, gimęs marketingo laboratorijoje, kruopščiai sukonstruotas, nušlifuotas, suplanuotas. Toks jau tas šiuolaikinio prekinio ženklo...
Ar kada nors teko pastebėti, kad jūsų šuo, anksčiau energingai mojuodavęs uodega, pastaruoju metu vis dažniau renkasi tylą ir poilsį?...
Šiandien technologijos už mus ne tik tvarko namus, reguliuoja šildymą ir apšvietimą, bet net apsiperka. Inovacijomis ir dirbtiniu intelektu „pagardinami“...
Ekspertai skatina atkreipia dėmesį – sukčiai jau dabar siekia išnaudoti kitų metų sausio 1 d. įsigaliosiančią II pakopos pensijų reformą. Lietuvos...
Gavę pasiūlymą „čia ir dabar“ gauti 1000 eurų, didesnė dalis žmonių be ilgų svarstymų jį priimtų – net jei tai...
„Mes visi turim 24 valandas, septynias dienas per savaitę. Neturim teisės sakyti, kad neturiu laiko. Mes galime sakyti tik tai,...