Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Saugo širdį, kaulus ir odos būklę: ši daržovė pasirūpins viskuo (receptas)

Paskelbta

-

Nors apie brokolių naudą tikrai esame girdėję, daugiau žalios spalvos daržovių suvalgome tik vasarą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad trumpai termiškai apdorotos arba žalios daržovės turėtų būti mūsų kasdienio raciono dalis visais metų laikais. Ruošiant brokolius, ji pataria jų nepervirti: daugiausia vertingų medžiagų juose išlieka valgant žalius, blanširuotus ar garintus. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip brokolius laikyti namuose ir užsišaldyti ateičiai, jei nespėjate suvartoti. O norint apsipirkti pigiau, verta iki sausio 22 dienos pasinaudoti jiems taikoma 40 proc. nuolaida, taikoma tinklo parduotuvėse.

Pratinkime prie skirtingų daržovių skonio vaikus

Reklama:

Vasarinės padangos - Pirkitpadangas.lt

Nors mamos dažnai skundžiasi, kad jų vaikai nevalgo jokių daržovių, išskyrus bulvytes, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, įvairiaspalves daržoves ragauti mažuosius reikia pratinti nuo pat kūdikystės: „Tėvai turėtų pasirūpinti, kad vaikas nuo mažens maitintųsi visavertiškai ir taip gautų kuo daugiau organizmui būtinų maisto medžiagų. Jei namuose nuolatos bus pjaustytų daržovių užkandžiams, jei vyresniesiems bus į mokyklą įdėta daržovių lazdelių, vaikai įpras prie įvairesnių skonių. Tiesa, norint, kad vaikai laikytųsi sveikos mitybos principų, taip elgtis turėtų visi šeimos nariai, nes jei mama ar tėtis valgys produktus, nepriskiriamus prie sveikatai palankaus maisto, bus sunku to tikėtis ir iš vaikų.“

Žiedynais suskirstytus brokolius patogu įdėti vaikams į mokyklą ar sau į darbą užkandžiams, o jei jie atrodo kietoki –apvirti garuose ar trumpam nuplikyti verdančiu vandeniu. Gydytoja dietologė primena, jog visos tamsiai žalios spalvos daržovės pasižymi ypatinga nauda žmogaus organizmui: „Jos – tikras mikroelementų ir įvairių vitaminų šaltinis. Kalbant apie brokolius, juose gausu vitaminų C, A ir K, taip pat kalio, fosforo, seleno bei vandenyje tirpių ir netirpių skaidulų, fitocheminių medžiagų, folatų, kurie ypač reikalingi nėščiosioms bei maitinančioms mamoms.“

Gydytoja dietologė priduria, kad brokoliai pasižymi išskirtinėmis savybėmis, dėl to šias daržoves tiesiog būtina įtraukti į kasdienės mitybos racioną: „Juose yra medžiagų, prevenciškai apsaugančių nuo širdies ir kraujagyslių ligų, cukrinio diabeto. Brokoliai garsėja savo priešvėžinėmis savybėmis dėl sulforafano – junginio, pasižyminčio priešvėžiniu poveikiu, ypač su krūties, prostatos ir storosios žarnos vėžiu susijusiomis jos rūšimis. Sulforafanas veikia palaikydamas natūralius organizmo detoksikacijos procesus ir kovodamas su oksidaciniu stresu.“

Nusipirkę daugiau brokolių, juos užšaldykite

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad pirkėjai vis labiau domisi sveikatai palankiais produktais, tad per paskutiniuosius penkerius metus įvairių kopūstų rūšių pardavimai itin auga: „Pirkėjai vis dažniau į krepšelius įsideda brokolių, Briuselio ar žiedinių kopūstų, taip pat Savojos, Kale ar ropinių. Renkantis brokolius, atkreipkite dėmesį į žiedynus: jie turėtų būti tankūs, kompaktiški, nepageltę. Brokolių kotai, kurie taip pat tinka maistui, turėtų būti tvirti, neapvytę.“

Kartais net trumpai apvirti brokoliai praranda savo tamsiai žalią spalvą, tad norintiems ją išlaikyti ekspertė pataria daržoves blanširuoti: užvirinkite puodą vandens, 2–3 minutėms į jį panardinkite brokolius, o vėliau perkelkite į ledinį vandenį, kad sustabdytumėte virimo procesą.

Jei per akciją nusipirkote daugiau, taip apdorotus brokolius galite užsišaldyti atsargoms. „Blanširuotus brokolius gerai nusausinkite, kad pašalintumėte drėgmės perteklių. Tuomet supjaustykite juos porcijomis ir sudėkite į sandarius šaldymo maišelius. Įsitikinkite, kad iš maišelių pašalinote kuo daugiau oro, o maišelius šaldiklyje sudėliokitelygiai, kad brokoliai nesušaltų į gumulėlius“, – rekomenduoja ekspertė ir primena, jog šią savaitę, iki sausio 22 dienos, galima sutaupyti ir pigiau įsigyti brokolių, kuriems taikoma 40 proc. nuolaida. Perkant su „Rimi“ lojalumo kortele vienas brokolis kainuos tik 1,19 Eur.

Ekspertė primena, kad tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje: „Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – visi šie produktai parduotuvėje pažymėti euro ženklu, tad juos lengvai pastebėsite.“

Kviečiame pasigaminti sotų makaronų patiekalą su brokoliais, šparaginėmis pupelėmis ir kedrų riešutais – jis patiks visai šeimai.

RECEPTAS

Makaronai su brokoliais, pagardinti kedrų riešutais ir šparaginėmis pupelėmis

Patiekalui reikės:

500 g brokolių;
100 g kedro riešutų;
250 g vyšninių pomidorų;
1 vnt. aitriosios paprikos;
150 g žaliųjų šparaginių pupelių;
4 porcijų makaronų (geriausia vamzdelių formos);
3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
2 šaukštelių kaparėlių;
1 vnt. česnako;
100 ml vandens;
20 g petražolių;
100 g tarkuoto kietojo sūrio;
druskos, pipirų – pagal skonį.

Kaip gaminti:

1. Dideliame puode užvirinkite šiek tiek pasūdytą vandenį makaronams.
2. Padalinkite brokolį į atskirus žiedynus, stiebą nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais.
3. Karštoje sausoje keptuvėje paskrudinkite kedro riešutus iki auksinės spalvos.
4. Pomidorus perpjaukite perpus. Perpjaukite per pusę aitriąją papriką, išvalykite sėklas, puseles sukapokite smulkiau. Pupeles nuplaukite ir perpjaukite į dvi dalis.
5. Likus 3 minutėms iki makaronai išvirs, sudėkite į puodą brokolius.
6. Įkaitinę alyvuogių aliejų keptuvėje, pakepinkite pomidorus, aitriąją papriką, pupeles ir kaparėlius. Baigiant kepti išspauskite ant jų česnaką (1 skiltelę). Dar šiek tiek pakepinkite, jeigu reikia, įpilkite šlakelį vandens. Kepinkite tol, kol pomidorai suminkštės ir pasieks padažo tirštumą. Pagardinkite druska ir pipirais. Sukapokite petražoles.
7. Nukoškite makaronus ir sumaišykite juos su keptuvės turiniu. Patiekite makaronus su kedro riešutais, petražolėmis ir sūriu.

Skanaus!

Naujienos

Startuoliai1 d. prieš

IT egzaminas prasidėjo: startuoliai kviečia nemokamai atnaujinti technologijų žinias

Penktadienį, gegužės 17 dieną, startuoja visuotinis IT egzaminas – išskirtinis dėmesys šiemet skiriamas dirbtiniam intelektui ir kibernetiniam saugumui. IT egzaminą...

Verslas2 d. prieš

Lietuvos oro uostai ruošiasi naujo terminalo startui ir esamų erdvių pertvarkoms: skirtingiems keleivių poreikiams ieškomi maitinimo paslaugų teikėjai

Lietuvos oro uostai skelbia tarptautinį nuomos konkursą, jo tikslas – pritraukti profesionalų skirtingų formatų maitinimo paslaugų veiklą vykdantį operatorių, kuris...

Verslas2 d. prieš

Aurelijus Šveikauskas. Naujoji pramonės revoliucija. Kaip paspartinti inovacijų diegimą įmonėse

Skaitmeniniai bankai stumia iš rinkos institucinius bankus, sutelktinio finansavimo platformos rimtai konkuruoja su patyrusiais investuotojais ir skolintojais, o dirbtinis intelektas...

Nekilnojamas turtas2 d. prieš

Ieškote būsto Ispanijoje? NT specialistė įvardijo 12 priežasčių, kodėl verta rinktis Esteponos miestą

Lietuviams šluojant nekilnojamąjį turtą Ispanijoje, dažnai susiduriama su esminiu klausimu – kurį šios šalies regioną pasirinkti? Ispanijoje nekilnojamojo turto eksperte...

Verslas3 d. prieš

„Avia Solutions Group“ obligacijomis pasiskolino 300 mln. USD

„Avia Solutions Group“ aviacijos įmonių grupė išplatino 300 mln. USD vertės obligacijų emisiją. Įmonė skolinasi 5 metams už 9,75 %...

Verslo Vikingai

Technologijos2 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai2 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas3 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |