Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Šia pigia meksikietiška užtepėle pavaišinsite būrį draugų: ypatingo skonio suteiks vienas ingredientas

Paskelbta

-

Nors anakardžiais vadiname riešutus, techniškai tai – sėklos, kilusios iš Brazilijos, tačiau dabar auginamos įvairiuose atogrąžų regionuose visame pasaulyje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad anakardžiai yra ne tik geras baltymų ir sveikatai palankių riebalų šaltinis, bet juose taip pat gausu svarbiausių vitaminų ir mineralų: ypač daug magnio, fosforo, vario ir mangano. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad šie riešutai – tai išties universalus kulinarinis ingredientas, kurį galima panaudoti įvairiais būdais: gaminti salotų užpilus, užtepėles, pasitelkti desertų gamyboje bei įtraukti į mėsos patiekalus.

Mineralinių medžiagų ir baltymų lobynas

Reklama:

Vasarinės padangos - Pirkitpadangas.lt

Anakardžių riešutai yra populiarus ir maistingas užkandis, kuris dėl savo turtingo maistinių medžiagų profilio teikia išties daug naudos sveikatai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad juose gausu baltymų ir sveikatai palankių riebalų, todėl jie yra sotūs ir suteikia reikalingos energijos.

„30 g anakardžių riešutų porcijoje yra maždaug 5 g baltymų ir 12 g sveikų mononesočiųjų riebalų, kurie gali padėti stiprinti širdies sveikatą. Be to, juose esantys baltymai ir riebalai gali padėti išlaikyti sotumo ir pasitenkinimo jausmą tarp valgymų, todėl šie riešutai gali būti puikus sveikatai palankaus užkandžio variantas. Be to, juose ypač daug magnio, fosforo, vario ir mangano. Pavyzdžiui, magnis būtinas normaliai raumenų ir nervų funkcijai palaikyti, cukraus kiekiui kraujyje reguliuoti ir kaulų sveikatai palaikyti, o varis ir manganas veikia kaip antioksidantai ir dalyvauja įvairiuose fiziologiniuose procesuose. Be to, riešutuose esantis fosforas taip pat svarbus kaulų sveikatai ir energijos gamybai“, – vardija gydytoja dietologė.

Nors sveikatai palanku, tačiau nereikėtų pamiršti saiko

Nepaisant maistinės naudos, anakardžius svarbu vartoti saikingai. Anot dr. E. Gavelienės, juose yra nemažai kalorijų ir riebalų: 30 g anakardžių porcijoje yra maždaug 160 kcal, tad svarbu nepamiršti kontroliuoti porcijų dydžio, kad pavyktų išvengti kalorijų pertekliaus.

„Taip pat, jei įmanoma, rinkitės nesūdytus, kad sumažintumėte suvartojamo natrio kiekį, nes per didelis jo kiekis gali prisidėti prie aukšto kraujospūdžio ir kitų sveikatos problemų. Be to, skrudintuose ar aromatizuotuose anakardžiuose dažnai būna pridėtinių aliejų, cukraus ir dirbtinių ingredientų, kurie gali panaikinti kai kurias riešutų naudas sveikatai“, – perspėja gydytoja dietologė.

Išsisuksite, jei pritrūkote pieno produktų, bet virtuvės spintelėje gausu anakardžių

Anakardžių riešutai yra universalus ingredientas, kurį kulinarijoje galima naudoti įvairiais kūrybingais būdais. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad vienas iš naujoviškų anakardžių riešutų panaudojimo būdų – gaminti iš jų pieno produktus: turėdami šių riešutų galite namie pasigaminti augalinės kilmės pieno, grietinėlės ar net sūrio.

„Anakardžių riešutų pienas gaminamas sumaišant mirkytus riešutus su vandeniu ir šį mišinį perkošiant, kad būtų išgauta kreminė ir aromatinga pieno alternatyva, kurią galima naudoti kavai, dribsniams bei kepiniams. Taip pat anakardžių grietinėlę galima gaminti maišant mirkytus riešutus su vandeniu iki vientisos kreminės konsistencijos ir naudojant šį produktą kaip grietinėlės pakaitalą sriuboms, padažams ir desertams. Be to, anakardžių sūrį galima pagaminti sumaišius juos su maistinėmis mielėmis, citrinos sultimis ir druska: gausis pikantiška tepamojo sūrio konsistencijos užtepėlė, puikiai tinkanti gardinti krekeriams, sumuštiniams ir salotoms“, – pasakoja ekspertė.

Unikalūs anakardžių desertai

O. Suchočeva priduria, kad anakardžių riešutus taip pat galima naudoti desertų gamyboje: pavyzdžiui, ledams, sūrio pyragui ir triufeliams. „Anakardžių ledai gaminami sumaišant mirkytus anakardžius su kokosų pienu bei pasirinktais saldžiais ingredientais iki vientisos kreminės konsistencijos, tada mišinys užšaldomas ir taip gaunami sodraus skonio, kreminiai ledai. Be to, sūrio pyragą galima pagaminti sumaišius šiuos riešutus su kokosų aliejumi, citrinų sultimis ir vanilės ekstraktu iki vientisos masės, tada šį mišinį tereikia užpilti ant riešutų pagrindo plutos ir atšaldyti šaldytuve, kol desertas sustings. O triufelius galima pagaminti sumaišius anakardžius su datulėmis, kakavos milteliais ir trupučiu saldiklio iki vientisos masės, tuomet suformavus rutuliukus ir apvoliojus juos smulkintuose riešutų gabaliukuose, kakavos milteliuose arba kokosų drožlėse“.

Ekspertė primena, kad pigiau įsigyti anakardžių ir kitų riešutų padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas, akcijų sekimas ir „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.

Ši pigi užtepėlė taps tikra draugų susibūrimo vaišių žvaigždė, o meksikietiški skoniai kaipmat sužadins apetitą.

RECEPTAS

Meksikietiška užtepėlė su anakardžiais

Užtepėlei reikės:

500 g anakardžių riešutų – anakardžių branduoliai „Awake“, 1,95 € / 150 g;
240 ml vandens;
60 g smulkintų šviežių kalendrų;
15 ml laimo sulčių;
5 g druskos;
Šiek tiek aitriosios paprikos prieskonių – aitriųjų paprikų milteliai „Rimi“, 0,75 € / 22 g;
280 g kubeliais pjaustytų pomidorų;
Patiekimui kukurūzų traškučių – ekologiški silpnai sūdyti kukurūzų traškučiai „ICA I Love Eco“, 2,25 € / 125 g.

Gaminimo eiga:

1. Anakardžius nuplaukite šaltame vandenyje. Sudėkite juos į didelį dubenį, įpilkite vandens tiek, kad riešutai būtų apsemti. Uždenkite ir palikite pastovėti per naktį.
2. Nuplaukite ir nusausinkite anakardžius. Suberkite juos į maisto smulkintuvą. Įpilkite vandens, sudėkite kalendrą, laimo sultis, druską ir aitriosios paprikos prieskonius. Viską sutrinkite iki tyrės.
3. Perkelkite užtepėlę į nedidelį dubenėlį. Įmaišykite pomidorus ir patiekite su kukurūzų traškučiais.

Skanaus!

*Šios produktų kainos užfiksuotos balandžio 4 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“

Naujienos

Startuoliai18 val prieš

IT egzaminas prasidėjo: startuoliai kviečia nemokamai atnaujinti technologijų žinias

Penktadienį, gegužės 17 dieną, startuoja visuotinis IT egzaminas – išskirtinis dėmesys šiemet skiriamas dirbtiniam intelektui ir kibernetiniam saugumui. IT egzaminą...

Verslas24 val prieš

Lietuvos oro uostai ruošiasi naujo terminalo startui ir esamų erdvių pertvarkoms: skirtingiems keleivių poreikiams ieškomi maitinimo paslaugų teikėjai

Lietuvos oro uostai skelbia tarptautinį nuomos konkursą, jo tikslas – pritraukti profesionalų skirtingų formatų maitinimo paslaugų veiklą vykdantį operatorių, kuris...

Verslas2 d. prieš

Aurelijus Šveikauskas. Naujoji pramonės revoliucija. Kaip paspartinti inovacijų diegimą įmonėse

Skaitmeniniai bankai stumia iš rinkos institucinius bankus, sutelktinio finansavimo platformos rimtai konkuruoja su patyrusiais investuotojais ir skolintojais, o dirbtinis intelektas...

Nekilnojamas turtas2 d. prieš

Ieškote būsto Ispanijoje? NT specialistė įvardijo 12 priežasčių, kodėl verta rinktis Esteponos miestą

Lietuviams šluojant nekilnojamąjį turtą Ispanijoje, dažnai susiduriama su esminiu klausimu – kurį šios šalies regioną pasirinkti? Ispanijoje nekilnojamojo turto eksperte...

Verslas2 d. prieš

„Avia Solutions Group“ obligacijomis pasiskolino 300 mln. USD

„Avia Solutions Group“ aviacijos įmonių grupė išplatino 300 mln. USD vertės obligacijų emisiją. Įmonė skolinasi 5 metams už 9,75 %...

Verslo Vikingai

Technologijos2 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai2 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas3 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |