Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Svečių nereikės kviestis dukart, jei pažadėsite jiems sultingą mėsainį su grilinta jautiena (receptas)

Paskelbta

-

Ilgai lauktas pavasaris jau eina nesidairydamas: ieškome ne tik lengvesnių drabužių, bet ir kepsninių – valgyti terasoje ar gamtoje kur kas smagiau nei namuose. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė grilio patiekalams pataria rinktis liesesnę jautieną, o matomus riebalus ruošiant mėsą nupjauti – taip išvengsite papildomų riebalų kiekio mityboje. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad mėsainių variacijų yra daugybė: į juos galima dėti ne tik maltą mėsą. O iki balandžio 8 d. verta pasinaudoti nuolaida ir pigiau įsigyti 2 rūšių jautienos maltinių „Rimi“ (240 g), kurie kainuos tik 2,49 Eur.

Puikios kokybės baltymų gausa

Reklama:

Vasarinės padangos - Pirkitpadangas.lt

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad be aukštos kokybės baltymų jautienoje gausu mineralų: geležies, cinko, fosforo, seleno. „Baltymai būtini raumenų augimui ir atstatymui, imuninės sistemos veiklai palaikyti bei įvairiems kitiems žmogaus organizmo procesams. Ši medžiaga taip pat labai svarbi fermentų ir hormonų gamybai. Be to, jautiena turtinga ir B grupės vitaminais: joje yra B12, B6, niacino (B3), riboflavino (B2) ir pantoteno rūgšties (B5). Jie yra būtini baltymų bei energijos gamybai, kraujodarai, nervų veiklai, sveikos odos, plaukų ir akių būklei“, – apie jautienos naudą pasakoja dr. E. Gavelienė.

Jautieną specialistė pataria vartoti bent kartą per savaitę ir rinktis liesesnes mėsos dalis: „Verta jautieną ruošti taip, kad nereikėtų pridėti papildomų riebalų. Tam puikiai tinka, pavyzdžiui, kepimas ant grotelių. Rekomenduojamas jautienos porcijos dydis – 85–113 gramų.“

Prižiūrintys cholesterolio kiekį turėtų suklusti

Gydytoja dietologė perspėja, kad asmenys, kurie serga širdies ligomis, turi aukštą kraujospūdį ar padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje, taip pat ir tie, kurie skundžiasi lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui, cukriniu diabetu, turėtų apriboti raudonos mėsos, įskaitant – jautieną, vartojimą.

„Kalbant apie raudoną mėsą, reikėtų žinoti, kad joje gali būti daug sočiųjų riebalų, dėl kurių gali padidėti cholesterolio kiekis ir širdies bei kraujagyslių sistemos ligų rizika. Taip pat ir šiuolaikinės medicinos duomenys patvirtina, jog per gausus raudonos mėsos kiekis susijęs su kai kurių vėžio lokalizacijų, pavyzdžiui, storosios žarnos, vystymusi. Tad vadovaujantis sveikatai palankios mitybos principais vertėtų atsiminti, kad maisto įvairovė – svarbiausia norint užtikrinti, jog organizmas gautų kuo daugiau naudingųjų maistinių medžiagų“, – pabrėžia dr. E. Gavelienė.

Kaip išsikepti sultingą maltinį mėsainiui

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, kepama ant grilio mėsa turėtų būti truputį riebesnė. „Nepamirškite, kad naudojant sausą mėsą, reikėtų ją sumalti ir pridėti priedų – truputį česnakinio ar salotoms skirto padažo. Taip ji taps sultingesnė ir gerokai skanesnė“, – pataria ekspertė.

Atšilus orams jautieną reikėtų palikti originalioje pakuotėje: „Jei ji pažeista arba atidaryta – perkelkite mėsą į sandarų indą, įvyniokite į plastikinę plėvelę arba aliuminio foliją. Taip pat šaldytuve jautieną laikykite atskirai, kad išvengtumėte galimo kryžminio užteršimo su kitais maisto produktais. Svarbu užtikrinti, kad temperatūra šaldytuve būtų nuo 0 iki 4 laipsnių.“

Specialistė taip pat siūlo jautieną užšaldyti, jei mėsos neplanuojate sunaudoti iškart: „Jei pavyksta pigiau įsigyti didesnį kiekį jautienos, tai perteklių galima išsaugoti: prieš užšaldymą ją sandariai suvyniokite į maistinę plėvelę, aliuminio foliją arba naudokite vakuuminius maišelius. Ant pakuotės užklijuokite etiketę su užšaldymo data, kad galėtumėte sekti jos galiojimo laiką. O geriausia atšildyti šaldytuve. Dar galima naudoti ir mikrobangų krosnelės atšildymo režimą arba įdėti jautieną į sandarų plastikinį maišelį ir panardinti drungną vandenį, kas 30 minučių jį keičiant.“

Vyšnių raudonumo spalva – kokybės ženklas

O. Suchočeva pabrėžia, kad aukštos kokybės jautiena – ryškios, vyšnių raudonumo spalvos, o vengti reikėtų tokios, kuri atrodo pernelyg tamsi ar rudos spalvos: tai gali reikšti, kad mėsa sensta arba yra netinkamai laikoma

„Be to, marmuringumas – baltos riebalų juostelės raumeniniame audinyje – suteikia mėsai skonio ir švelnumo. Ieškokite jautienos su tolygiu ir smulkiu marmuriniu sluoksniu visame raumenyje. Bendrai mėsa turi būti standžios tekstūros, o lengvai paspaudus – atšokti. Venkite pernelyg minkštos mėsos“, – patarimais dalijasi prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė ir priduria, kad iki balandžio 8 d. verta pasinaudoti nuolaida ir pigiau įsigyti 2 rūšių jautienos maltinių „Rimi“ (240 g), kurie kainuos tik 2,49 Eur.

Specialistė primena, kad pigiau įsigyti produktų padės privačios etiketės „Rimi“ bei „Rimi Smart“ prekių pasirinkimas, akcijų sekimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.

Kviečiame savaitgaliui su draugais pasigaminti mėsainių – toks universalus ir paprastas maistas dažniausiai turi daug gerbėjų.

Jautienos mėsainiai (6 porcijos)

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

600 g jautienos maltinių;
3 vnt. svogūnų;
6 v. š. aliejaus;
6 vnt. čederio sūrio
6 vnt. mėsainių bandelių;
6 vnt. kiaušinių;
3 vnt. pomidorų;
150 g marinuotų agurkų;
3 v. š. kečupo;
3 v. š. garstyčių;
3 v. š. majonezo
3 saujų gražgarsčių;
keletos lapų salotų.

Kaip gaminti:

1. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite plonais pusžiedžiais.
2. Jautienos maltinius patepkite aliejumi ir kepkite ant grotelių po 4–8 minutes iš abiejų pusių. Baigdami kepti mėsainį, uždėkite čederio sūrio riekelę ir palaukite, kol sūris pradės lydytis.
3. Bandeles paskrudinkite ant kaitros.
4. Garstyčias sumaišykite su majonezu ir mišiniu aptepkite skrudintas bandelių puseles. Ant bandelės vienos puselės dėkite salotų lapus, gražgarsčių, iškeptą maltinį su sūriu, marinuotą agurką, griežinėlį pomidoro ir keptą kiaušinį. Uždėkite kitą bandelės pusę.

Skanaus!

Naujienos

Startuoliai12 val prieš

IT egzaminas prasidėjo: startuoliai kviečia nemokamai atnaujinti technologijų žinias

Penktadienį, gegužės 17 dieną, startuoja visuotinis IT egzaminas – išskirtinis dėmesys šiemet skiriamas dirbtiniam intelektui ir kibernetiniam saugumui. IT egzaminą...

Verslas18 val prieš

Lietuvos oro uostai ruošiasi naujo terminalo startui ir esamų erdvių pertvarkoms: skirtingiems keleivių poreikiams ieškomi maitinimo paslaugų teikėjai

Lietuvos oro uostai skelbia tarptautinį nuomos konkursą, jo tikslas – pritraukti profesionalų skirtingų formatų maitinimo paslaugų veiklą vykdantį operatorių, kuris...

Verslas1 d. prieš

Aurelijus Šveikauskas. Naujoji pramonės revoliucija. Kaip paspartinti inovacijų diegimą įmonėse

Skaitmeniniai bankai stumia iš rinkos institucinius bankus, sutelktinio finansavimo platformos rimtai konkuruoja su patyrusiais investuotojais ir skolintojais, o dirbtinis intelektas...

Nekilnojamas turtas2 d. prieš

Ieškote būsto Ispanijoje? NT specialistė įvardijo 12 priežasčių, kodėl verta rinktis Esteponos miestą

Lietuviams šluojant nekilnojamąjį turtą Ispanijoje, dažnai susiduriama su esminiu klausimu – kurį šios šalies regioną pasirinkti? Ispanijoje nekilnojamojo turto eksperte...

Verslas2 d. prieš

„Avia Solutions Group“ obligacijomis pasiskolino 300 mln. USD

„Avia Solutions Group“ aviacijos įmonių grupė išplatino 300 mln. USD vertės obligacijų emisiją. Įmonė skolinasi 5 metams už 9,75 %...

Verslo Vikingai

Technologijos2 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai2 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas3 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |