Paskelbta
1 metai prieš-
Dinamiškame gastronomijos pasaulyje, kuriame tendencijos atsiranda ir išnyksta akimirksniu, egzistuoja nesenstanti, laiko patikrinta šaltienos bei drebučių gamyba. Tai kulinarijos tradicija, be kurios neįsivaizduojamos nei vienos lietuviškos žiemos šventės, o jos šaknys siekia net viduramžių Europą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog dėl savo jungiamojo audinio pagrindiniai šaltienos ingredientai virdami suteikia jai išskirtinę želatinos tekstūrą. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, jog net ir itin skubantys gali patiekti gardžios šaltienos ant šventinio stalo: tereikia žvalgytis „Mano dienai“ ir „Vikio“ produkcijos. Be to, į tradicinį mėsos šaltienos patiekalą galite šiais metais pažvelgti kitaip pasigaminę pomidorų drebučių, kurie puikiai tiks kaip unikalus garnyras prie mėsos.
Baltymais turtingas mėsos patiekalas
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, jog šaltiena – neabejotinai seniai pamėgtas lietuvių šventinio stalo patiekalas. Vis dėlto, tai, kiek šis patiekalas bus sveikatai palankus, priklauso ir nuo gamybos būdo.
„Dažniausiai šaltienos pagrindinis ingredientas yra tos mėsos dalys, kurios turtingos jungiamuoju audiniu, t. y. uodegos, kanopos, kojos, kiaulienos šnipas ir ausys. O ilgai verdant tokį audinį, jis skyla ir susidaro medžiaga, duodanti želatinos efektą. Šiaip verdant šaltieną yra nuimamas viršutinis riebalų sluoksnis – toks patiekalas tampa turtingas baltymais, kuris gali paįvairinti mitybos racioną. Be to, šaltienoje gausu kolageno, kuris padeda atsinaujinti ląstelėms bei užtikrina odos elastingumą bei stangrumą. Jis dar naudingas sąnariams ir sausgyslėms“, – pažymi dr. E. Gavelienė.
Lėtai virškinamas maistas
Gydytoja dietologė priduria, jog be žmogaus organizmui naudingų medžiagų, šaltiena dažniausiai turtinga sočiaisiais riebalais, kurių perteklius nėra sveikatai palankus.
„Dėl šios priežasties šaltiena turėtų būti valgoma saikingai ir retesnėmis progomis. Be to, šaltiena yra lėtai virškinamas maistas, todėl įvairūs pagardai kaip krienai garstyčios ar kitoks padažas su actu gali padidinti skrandžio sulčių sekreciją ir pagreitinti virškinimo procesą. Žinoma, kiekvieno skonio reikalas, kokį pagardą prie šaltienos pasirinkti“, – teigia dr. E. Gavelienė.
„Patogus“ šventinis patiekalas
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, jog šaltieną paruošiama iš anksto, todėl galima efektyviai išnaudoti savo laiką įtemptu šventinio pasiruošimo laikotarpiu.
„Norėdami pagaminti išskirtinę šaltieną, iš pradžių išvirkite sultinio iš kaulų, mėsos ir daržovių. Kad sultinys būtų skaidrus, jį perkoškite ir pagardinkite prieskoniais, tada vandenyje ištirpinkite aukštos kokybės želatinos lakštus arba granules ir įmaišykite juos į sultinį. Pasirinktoje formoje dailiai išdėliokite pasirinktus ingredientus, užpilkite juos želatinos sultiniu ir laikykite šaldytuve, kol šaltiena visiškai sustings. Paruoštą patiekalą atsargiai iškrėskite į serviravimo lėkštę ir papuoškite žolelėmis ar valgomomis gėlėmis“, – pasakoja O. Suchočeva.
Skubantiems pravers iš anksto pagaminta šaltiena
O. Suchočeva priduria, jog jei nepasitikite savo kulinariniais įgūdžiais arba turite mažai laiko, naudodami iš anksto paruoštą šaltieną užtikrinsite, jog ant stalo patieksite išties gerai pagamintą patiekalą: tai gali būti ypač naudinga tiems, kurie rengia didelį susibūrimą arba ruošia kelis patiekalus Kalėdų šventei.
„Specialūs įrenginiai pagreitina masinį šaltienos gamybos procesą, todėl jis mums trunka trumpiau nei virimas namuose. Tik dėl to spėjame užtikrinti reikiamą kiekį gaminio šventiniu periodu. Parduotuvėse siūlome rinktis iš mūsų gamybos ekspertų rankų pagamintų šaltienos patiekalų: turime „Rimi“ kulinarų gamybos kiaulienos ir paukštienos šaltienos, kurią rasite po „MANO DIENAI“ prekiniu ženklu, o mėgstantys ūkininkų produkciją gali rinktis iš „Vikio“ vištienos bei „NAMINĖS“ šaltienų asortimento. Bendrai šaltiena gali būti tiek puikus užkandis, tiek pagrindinis patiekalas: ją galite valgyti su įvairiais tradiciniais ar gurmaniškais pagardais“, – rekomenduoja komercijos operacijų vadovė.
Ekspertė taip pat primena, jog dabar galima daugiau sau leisti Kalėdoms, nes „Rimi“ – pigu: įsigyjant šaltienos ir kitų ingredientų šventiniam stalui sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. O kuo daugiau apsipirksite „Rimi“ parduotuvėse, tuo daugiau „Mano Rimi“ pinigų uždirbsite kitą mėnesį – nuo 1 iki 2,5 proc. „Mano Rimi“ lygiai nustatomi pagal sumą, kuri buvo išleista praėjusį kalendorinį mėnesį.“
Kviečiame patiekti šventinio stalo garnyrą kitaip: pomidorų drebučiai ne tik papuoš vaišes ryškiaspalviu akcentu, bet ir nustebins neįprastu skoniu.
RECEPTAS
Pomidorų drebučiai
Drebučiams reikės:
30 g nearomatizuotos želatinos;
60 ml šalto vandens;
60 ml verdančio vandens;
950 ml pomidorų sulčių;
15 g svogūno prieskonių;
5 g cukraus;
5 g druskos;
5 ml Vorčesterio padažo;
2,5 g salierų sėklų;
2 vnt. lauro lapų;
2 vnt. gvazdikėlių;
30 ml šviežių citrinos sulčių;
Šviežios petražolės papuošimui.
Gaminimo eiga:
1. Ištirpinkite želatiną šaltame vandenyje dubenyje; palikite 5 minutes pastovėti. Supilkite verdantį vandenį, kol želatina ištirps.
2. Sumaišykite pomidorų sultis ir kitus 8 ingredientus dideliame puode; užvirinkite ant vidutinės ugnies. Sumažinkite ugnį ir retkarčiais pamaišydami virkite 15 minučių. Perpilkite per vielinį sietelį į dubenį; įmaišykite citrinos sultis ir želatiną.
3. Supilkite masę į 25 cm žiedinę formą, padengtą riebalais, arba į 6 atskiras formas; atšaldykite 6 valandas arba kol sustings.
Skanaus!
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
„Rimi“ kokteilis sužavėjo tarptautinę Europos komisiją: įvertino prestižiniu maisto inovacijų apdovanojimu
Velykų sekmadienį keisis „Rimi“ darbo laikas: veiks budinčios parduotuvės
Mažiau maisto švaistymo, daugiau taupymo – pernai beveik trečdaliu išaugo vienos kategorijos populiarumas
Įmonių susijungimai ir įsigijimai 2025 m. – aktyvumo proveržis ar tik laikinas sujudimas?
Biržuose po renovacijos duris atvėrė atnaujinta „Rimi“ parduotuvė
Metas švęsti Užgavėnes: naujų vėjų į šventinę virtuvę atneš skirtingos miltų rūšys
Gydytoja A. Dumbliauskienė: „Kodėl pavasarį su oda turite elgtis kaip su geriausiu draugu?“
Gegužės 1 dieną verslo laukia du svarbūs pokyčiai: įsigalios nauja atsiskaitymo grynaisiais tvarka ir daliai verslo teks pereiti prie išmaniųjų...
Balandžio 9 d. Šardžoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE), vyko dvišalės Lietuvos ir JAE verslo tarybos posėdis ir verslo forumas, skirtas...
„Lidl Lietuva“ pelnė patraukliausio darbdavio apdovanojimą prekybos ir pardavimų srityje bei pateko tarp 50-ies geriausių šalies darbdavių bendrame reitinge. Nugalėtojai...
· Progresyvus ir prestižinis „premium“ segmento modelis nustato dizaino ir aerodinamikos standartus: geriausias oro pasipriešinimo koeficientas – 0,23 · Puikios...
Dirbtinio intelekto (DI) era jau prasidėjo, ir ji neabejotinai pakeis mūsų kasdienį gyvenimą bei visuomenės sandarą. „Accenture” atliktas svarbiausių technologijų...
Artėjant Velykoms, daugelis šeimų ruošiasi jaukioms akimirkoms, spalvingiems margučiams ir šventiniam šurmuliui. Tačiau šis laikotarpis ne visada yra vien džiugi...
Artėjant Velykų atostogoms, vis daugiau šeimų planuoja trumpas ar ilgesnes išvykas į šiltus kraštus. Kelionių ekspertai ir draudikai vieningai sako:...
Artėjant pavasario atostogoms daugybė šeimų planuoja keliones su vaikais. Nors šeimos išvykos metu kuriami nepamirštami prisiminimai, kartais šios kelionės netikėtai...
Artėja Velykų savaitgalis – metas, kai susiburiame su šeima ir draugais švęsti, džiaugtis kiaušinių ridenimu ir gardžiu maistu. Šiuo pavasario...
Giedrius Rimša, Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos prezidentas Peržiūrint naujausio gyventojų nuomonės tyrimo rezultatus, į akis krito vienas pokytis. Dar...