Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Vištienos sultinys – ne tik susirgus: dietologė įvardijo, kodėl žiemą jis nepamainomas

Paskelbta

-

Aromatingas vištienos sultinys kartais tampa tikru išsigelbėjimu, kai virusams paguldžius į lovą, dingsta apetitas, o gydytojai rekomenduoja gerti daug šiltų skysčių. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad vištiena – ne tik viena populiariausių, bet ir sveikatai palankiausių mėsos rūšių, nes joje mažiau riebalų, daugiau lengvai pasisavinamų ir virškinamų baltymų, gausu mineralų bei vitaminų. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, parduotuvių vitrinas pasiekia tik kokybiška ir lietuviškuose ūkiuose užauginta vištiena. O norintys sutaupyti turėtų suskubti pasinaudoti akcija: vasario 2–4 d. šviežias „Rumšiškių paukštyno“ viščiukas broileris kainuos net 51 proc. pigiau.

Placebas ar reali nauda?

Reklama:

Vištienos sultinys verdamas tiek kasdieniams pietums, tiek susirgus, kai nėra apetito, bet būtina suvartoti daugiau skysčių. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, sultinyje yra ekstrakcinių medžiagų, mineralų bei baltymų: „Kuo sultinys sodresnis, tuo labiau ekstrakcinės medžiagos skatina skrandžio sulčių gamybą ir gerina virškinimą. Gyvūnų kauluose gausu kalcio, magnio, kalio, fosforo ir kitų mikroelementų. Šios maistingosios medžiagos puikiai padeda formuoti stiprius ir sveikus kaulus. Jos gali padėti stiprinti sąnarių sveikatą bei aprūpinti nepakeičiamomis aminorūgštimis.“

Šilta sriuba ir dėmesys iš artimųjų visada ligonį nuteikia džiugiau. „Tiesa, reikia atkreipti dėmesį, jog dėl ekstrakcinių medžiagų nerekomenduojama sultinio vartoti žmonėms, sveikstantiems po ūmių virškinimo sistemos ligų, taip pat sergantiesiems podagra. Dažnas yra girdėjęs, kad sveikatai palankiau naudoti antro arba trečio virimo sultinį. Tai reiškia, kad pirmą užvirusį skystį reikia nupilti ir vėl antrą kartą užvirinti: taip lieka mažesnis ekstrakcinių medžiagų kiekis“, – pataria dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė pastebi, kad verta rinktis vištieną, paženklintą „Užauginta be antibiotikų“ žyme, nes tikėtina, jog ji bus kokybiškesnė: „Taip pat svarbu, kad vištos būtų augintos natūraliai, šertos aukštesnės kokybės lesalais, nesirgtų. Be to, tokia vištiena pasižymi dar ir tuo, jog joje mažiau nebūtinų medžiagų, kadangi yra laikomasi griežtesnių higienos ir biosaugos reikalavimų.“

Kaip išsirinkti kokybiškiausią vištieną

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria pirmiausia apžiūrėti vištieną: ji turi būti rausva, be dėmių ar pilkšvų atspalvių, o jei nėra supakuota, atkreipti dėmesį ir į kvapą: „Jei mėsa supakuota, patikrinkite, ar pakuotė yra šalta, nepažeista, nes tai rodo, kad mėsa tinkamai laikoma šaldytuve. Svarbu atkreipti dėmesį ir į galiojimo datą, nurodyta ant pakuotės, bei temperatūrą, kurioje mėsa turi būti laikoma. Be to, apsvarstykite galimybę rinktis vištieną, paženklintą kaip ekologiškai užaugintą ar be antibiotikų, nes šie pavadinimai dažnai rodo aukštesnius gyvūnų gerovės standartus ir galimai geresnį skonį bei maistinę vertę.“

O. Suchočeva pastebi, kad pirkėjai linkę rinktis vietinę produkciją, o „Rimi“ prekiauja tik lietuviška vištiena: „Mūsų pirkėjai skiria daug dėmesio savo ir artimųjų sveikatai bei domisi sveikatai palankiais produktais iš ekologiškų produktų linijos, kurie dar ir būtų pigesni. Kalbant apie vištieną, svarbu pažymėti, jog visiems mūsų kulinarų marinuotiems vištienos gaminiams naudojama tik paukštiena be antibiotikų. Norintiems apsipirkti pigiau, verta paieškoti privačia „Rimi“ etikete pažymėtos vištienos bei pasinaudoti akcija: vasario 2–4 dienomis šviežias „Rumšiškių paukštyno“ viščiukas broileris kainuos 51 proc. pigiau.“

Ekspertė primena, kad tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje: „Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – visi šie produktai parduotuvėje pažymėti euro ženklu, tad juos lengvai pastebėsite ir galėsite apsipirkti pigiau.“

Išsivirkite aromatingą vištienos sriubą: auksinis sultinys su daržovėmis sušildys ir pasotins.

RECEPTAS

Vištienos sriuba su pupelėmis ir daržovėmis:

Patiekalui reikės:

3 vnt. vištienos blauzdelių;
2 vnt. morkų;
3 vnt. salierų stiebų;
1 vnt. česnako;
1 vnt. poro;
200 g trintų pomidorų;
230 g konservuotų pupelių;
100 g lapinių kopūstų;
druskos – pagal skonį;
aliejaus – kepimui.

Kaip gaminti:

1. Vištieną apkepkite alyvuogių aliejuje ir suberkite per pusę perpjautas morkas bei poro stiebus ir patroškinkite 2 minutes. Sudėkite pomidorus ir įpilkite 2-3 l vandens.
2. Kai tik sriuba pradės virti, temperatūrą sumažinkite per pusę, leiskite garuoti.
3. Sudėkite visą česnaką ir druską.
4. Sultinį virkite mažiausiai valandą, kad paukštiena lengvai atsiskirtų nuo kaulų.
5. Sultinį nukoškite ir vėl užkaiskite.
6. Sudėkite nuo kaulų nuimtą mėsą ir morkas, supjaustytas mažesniais gabalėliais.
7. Taip pat suberkite smulkintus salierų stiebus, kopūstų lapus ir pupeles.
8. Virkite sriubą dar 10 minučių, nukelkite nuo viryklės.

Skanaus!

Naujienos

Verslo Vikingai

Verslo vikingai1 mėnuo prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai1 mėnuo prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Nekilnojamas turtas3 mėnesiai prieš

NT agentūrą Ispanijoje įkūrusi lietuvė: „Svajokite, planuokite, veikite ir jums pavyks. Po saule vietos yra visiems”

Dirbti ir vystyti verslą saulėtoje Ispanijoje gali būti ne vieno lietuvio svajonė. Ją prieš šešerius metus įgyvendino Sonata Norkienė, šiuo...

Verslo vikingai3 mėnesiai prieš

SPA trenerė, grožio terapeutė Deimantė Gelgutienė: „Tu gali būti tik pavyzdžiu kitiems“

Grožio pasaulyje dirbanti Deimantė Gelgutienė atlieka SPA ritualus veidui ir kūnui, konsultuoja kosmetologes ir SPA centrus. Trenerė savo veiklas derina...

Verslo vikingai3 mėnesiai prieš

„SME Finance“ vadovas Mindaugas Mikalajūnas: „Šiuo metu finansavimo galimybės – beribės“

„SME Finance“ įmonė šiuo metu didžiausia Baltijos šalyse nebankinio finansavimo technologijų platforma, suteikusi finansavimą už daugiau nei 1,5 mlrd. eurų,...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |