Sekite naujienas

Sveikata

Gydytoja dietologė atsakė, kiek svoris gali svyruoti skirtingų sezonų metu: ką valgyti atvėsus orams?

Paskelbta

-

Daugelis įsisukame į užburtą ratą: žiemos pabaigoje, kai drabužiai jau ima veržti, skubiai metamės į sporto salę ir susirūpiname mityba, kad vasarą būtų galima pasitikti puikiausios formos. Tačiau atvėsus orams rudenį, svarstyklių rodmenys vėl verčia sunerimti. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad svoris neturėtų taip ženkliai svyruoti, o norint jį išlaikyti stabilų, šaltuoju sezonu reikia neapleisti judėjimo ir skirti dėmesio subalansuotai mitybai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad rinktis sezonines lietuviškas šaknines daržoves ne tik sveika organizmui, bet ir piniginei – jos nebrangios ir universalios, tinkamos daugybei patiekalų.

Reklama

Žiemą žmogui nebūtini riebalų „kailinukai“

Atšalus orams ir sumažėjus natūralios šviesos, daugelį labiau traukia ne pasivaikščiojimai ar sportas, bet sofutė ir serialai. Dažnai pasiteisinama tuo, kad esą rudenį ir žiemą tiesiog privalu turėti šiek tiek riebalinio sluoksnio, nes juk tai tiesiog per amžių amžius apspręsta genetiškai.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad nors mūsų regione gyvūnai ir ruošiasi šalčiams, užsiaugindami daugiau riebalinio audinio, tačiau šiuolaikinis žmogus turi kitų apsisaugojimo nuo šalčio priemonių. „Jei svoris didėja metams bėgant (per kiekvieną dešimtmetį prisideda maždaug 3 proc.), tai normalu, bet jei tai vyksta kaskart pasikeitus sezonui – tikrai ne. Turėtume siekti, kad metų bėgyje mūsų svoris būtų stabilus.

Aišku, rudenį ir žiemą priaugti svorio yra lengviau dėl to, kad dienos trumpėja, šviesos mažėja, tad mūsų medžiagų apykaita irgi šiek tiek sulėtėja. Tačiau jei žmogus gyvena sveikatai palankų gyvenimą, svorio svyravimai neturėtų būti susiję su metų laiku. Jei reguliariai valgome, išsimiegame, pakankamai pailsime, mokame tvarkytis su stresu ir sportuojame svoris turėtų nedidėti daugiau kaip 2 kilogramais“, – sako „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė.

Salotas keičiame sezoninėmis daržovėmis

Vasarą, kai karšta, natūraliai sumažėja apetitas, be to, valgome daugiau daržovių, tad atrodytų kad tai geriausias sezonas išlikti liekniems, bet gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė teigia, kad ir vasarą labai lengva suvalgyti daugiau, nei buvo planuota.

„Mes linkę nepastebėti, kad vasarą daugiau įvairių šventinių renginių ir asmeninių švenčių su užkandžiais, pakramsnojimais ir pagrilinimais, kai nepastebimai suvalgome daugiau maisto. Rudenį ar žiemą gi dažniau norime ne salotų, o šilto maisto, bet kai kurie esame įpratę prie didelių šviežių salotų porcijų, tad ir troškinių įsidedame į lėkštę tikrai per daug. Jei mėgstame valgyti riebiau ir aštriau, kilogramai gali augti tarsi nepastebimai.

Šiuolaikinis mitybos mokslas skatina rinktis sezonines daržoves, kurios ir pritaikytos tam metų laikui, tad būtų labai gerai, jei rudenį nepamirštume moliūgų, morkų, burokėlių, salierų, pastarnokų, ropių, ridikų. Šakniavaisiai be visų savo naudų yra turtingi dar ir maistinėmis skaidulomis, o pakankamas jų kiekis užtikrina žarnyno sveikatą, kuri yra susijusi su mūsų imunitetu. Tiesiog reikia nepatingėti ir pasidomėti, kokius patiekalus galime pasiruošti iš minėtų sezoninių daržovių – tai tikrai neužims daug laiko, o nauda sveikatai bus akivaizdi. Be to, į valgiaraštį rekomenduotina įtraukti ir raugintų daržovių, kurių galima rasti įvairių – ne vien tik agurkų ir kopūstų“, – pataria E. Gavelienė.

Kartais, vasarą aktyviai bėgiojantys, daug vaikštantys ar važinėjantys dviračiu žmonės atšalus orams nebepaieško kito smagaus judėjimo būdo. Pasak gydytojos dietologės, norint, kad svoris išliktų stabilus, tai būtina. Jei nenorime vaikščioti į sporto klubą, galima mankštintis namie: per karantiną kai kurie džiaugiasi atradę ir pamėgę mankštas internetu.

Pasidomėkite šakninių daržovių įvairove

„Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai dažniau renkasi įprastas jiems daržoves, tačiau verta pasidomėti ir tomis, pro kurių lentynas tiesiog praeinate. Be to, taip galima ir sutaupyti, nes šakninės ir kopūstinės daržovės nebrangios, jas dažnai vartojame iki ankstyvojo pavasario derliaus žalumynų.

„Kuo daugiau daržovių įtraukti į dienos racioną yra ne tik palanku sveikatai, bet ir kišenei: burokėliai, morkos, pastarnokai, salierai, įvairūs kopūstai yra gana pigūs, su jais galima paruošti daugybę patiekalų – nuo salotų iki troškinių ar sriubų. Patartina rinktis sezonines Lietuvos ūkininkų daržovės, nes, sezonui įsibėgėjus, jos būna pigesnės ir šviežesnės dėl transportavimo išlaidų bei laiko.

Pastebime, kad norėdami sutaupyti, pirkėjai įprato daugiau gaminti namuose, o jų krepšeliuose dažniau atsiduria ilgo galiojimo produktai: aliejus, konservuotos ar šaldytos daržovės. Tai geras pasirinkimas norintiems sutaupyti, nes juos galima įsigyti akcijų bei asmeninių nuolaidų metu, o suvartoti per ilgesnį laikotarpį. Taigi, išvengiame maisto švaistymo ir galime bet kada pasigaminti vakarienę iš turimų daržovių, kartu su ilgai negendančiais žirniais, lęšiais, pupelėmis, įvairiomis kruopomis,“ – pastebi O. Suchočeva.

Ji primena, kad norintys sutaupyti prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse visoje Lietuvoje gali rasti daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje.

Naujienos

Verslo Vikingai

Verslo vikingai3 savaitės prieš

Soc. tinkluose išgarsėjusi Mokytoja Veronika: „Mokytojo darbas – tai ne tik profesija, bet ir gyvenimo būdas“

Drąsi, charizmatiška ir aktyvi – taip galėtume apibūdinti soc. tinkluose daugumai gerai žinomą mokytoją Veroniką. Pradėjusi savo darbo kasdienybe, ugdymo...

Technologijos7 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai7 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas8 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai9 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |