Paskelbta
2 savaitės prieš-
Vasara – puikus metas pasimėgauti šviežiomis sezoninėmis uogomis ir vaisiais. Ar žinojote, kad net ir sveikiausios vasaros gėrybės gali sukelti virškinimo sutrikimus ar cukraus šuolius kraujyje? Šios gėrybės ne tik gardžios, bet ir itin naudingos sveikatai. Vis dėlto gydytojai pabrėžia, kad svarbu mokėti juos tinkamai įtraukti į kasdienį racioną – derinti su kitais produktais ir vengti dažnai pasitaikančių vartojimo klaidų.
Sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ šeimos gydytoja Agnieška Ieva Banaitė pasakoja, kad šviežios uogos ir vaisiai – puikus maistinių medžiagų šaltinis. Juose esančios skaidulos skatina žarnyno veiklą, padeda išvengti vidurių užkietėjimo ir palaiko žarnyno mikrobiotos balansą. Tuo metu vitaminai C ir A stiprina organizmo apsaugines funkcijas, padeda greičiau atsistatyti po fizinio ar emocinio krūvio, palaiko sveiką odą bei gleivines.
„Vasarą tikrai verta rinktis šviežias sezonines uogas ir vaisius – braškes, mėlynes, serbentus, vyšnias, avietes. Jose gausu vitamino C, antioksidantų ir skaidulų. Vitaminas C stiprina imuninę sistemą, antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir mažina uždegiminius procesus, o skaidulos gerina virškinimą bei palaiko normalią žarnyno veiklą“, – dėsto šeimos gydytoja.
Svarbu turėti saiką
Nors uogos ir vaisiai labai naudingi, jų vartojant per daug galima susidurti su nepageidaujamomis reakcijomis, pastebi A. I. Banaitė. Vartojant pernelyg didelius šių produktų kiekius gali pasireikšti pilvo pūtimas, viduriavimas ar net staigūs cukraus kiekio kraujyje šuoliai.
„Tokia rizika didžiausia vaikams, jautresnį virškinimą turintiems žmonėms bei sergantiems cukriniu diabetu. Todėl net ir sveikiausi produktai turi būti vartojami saikingai, laikantis subalansuotos mitybos principų“, – pabrėžia gydytoja. Uogų sezono rebusai
Be to, labai svarbu dėmesį atkreipti ir į vartojamų uogų kokybę, mat tai greitai gendantis produktas.
„Sugedusias uogas ar vaisius nesunku atpažinti – jie tampa minkšti, šlapi, skleidžia rūgštų ar nemalonų kvapą, gali būti padengti pelėsiu. Tokie produktai netinka vartojimui, nes gali sukelti apsinuodijimą. Suvalgius sugedusių uogų ar vaisių pirmieji simptomai dažniausiai pasireiškia pykinimu, vėmimu, pilvo skausmais. Pajutus šiuos požymius, svarbu nedelsti ir prireikus kreiptis į gydytoją“, – dėsto A. I. Banaitė. Dietologė atsakė, kurios vasaros uogos yra tikrasis supermaistas (receptas)
Kaip uogas įtraukti į kasdienį racioną?
Gydytoja pabrėžia, kad svarbu žinoti pagrindinius principus, kaip vaisius ir uogas tinkamai įtraukti į kasdienę mitybą – net ir sveikiausi produktai turi būti vartojami apgalvotai. Uogų sezono įkarštis
Visų pirma, pasak jos, uogas ir vaisius patartina valgyti kaip užkandžius tarp pagrindinių valgymų, o ne jų metu ar vietoje pagrindinių patiekalų. „Sveikiausia juos derinti su natūraliu jogurtu, kefyru arba keliais riešutais – toks derinys padeda ilgiau išlikti sotiems, padeda palaikyti stabilesnį cukraus kiekį kraujyje ir suteikia energijos ilgesniam laikui“, – pataria gydytoja. Vasaros karalienės – uogos
Nors šviežios uogos vertingiausios, tinkamai užšaldytos jos taip pat išsaugo didelę dalį naudingųjų medžiagų, ypač jei buvo užšaldytos netrukus po rinkimo. Tačiau termiškai apdorojus – verdant kompotus, uogienes ar kepant – dalis vitaminų, ypač jautrusis vitaminas C, neišvengiamai prarandamas. Šventiniam savaitgaliui artėjant pasiruoškite išskirtinį desertą
„Todėl sveikatai palankiausia uogas vartoti šviežias arba šaldytas, o termiškai apdorotus gaminius laikyti desertu ar papildomu skanėstu, bet ne pagrindiniu vitaminų šaltiniu“, – priduria medikė.
Vasara, kurios nesinori: kaip atpažinti ir suvaldyti sezonines alergijas nuo žiedadulkių iki saulės?
Vėluojančios mėnesinės, kraujavimas dukart per mėnesį ir staigūs nuotaikų svyravimai – ar tai normalu?
Nepastebimas pavojus iškylos metu: kada padažai ir prieskoniai gali pakenkti sveikatai
Saulė ir sveikata: kaip suderinti malonumą su saugumu
Kaip kajeno pipirai, imbieras ir česnakai gali tapti natūralia pagalba medžiagų apykaitai?
Kodėl širdies patikra turėtų tapti kelionių planavimo dalimi?
Ne tik ūgis ir svoris: gydytoja primena, ką būtina stebėti augant vaikui
Nuo kasdienio persivalgymo iki valgymo sutrikimų: kaip laiku atpažinti pavojų
Ryto kava – malonumas ar stresas širdžiai?
Graikijos nekilnojamojo turto rinka 22025 metais yra pasirengusi toliau augti, didėjant nekilnojamojo turto vertei ir išliekant stabiliai paklausai tiek iš...
Kaina, vieta, plotas ir statytojo patirtis – tai pagrindiniai kriterijai renkantis naują būstą. Vis dėlto daugelis pirkėjų išsamiau neįvertina aspektų,...
Jūs jau išbandėte „ChatGPT“, galbūt keletą kitų dirbtinio intelekto (DI) įrankių (tarkime, „RightBlogger“), ir dabar svarstote, kaip su DI užsidirbti...
Keleivių vežimo autobusais bendrovė „Tolimojo keleivinio transporto kompanija“ (TOKS) Klaipėdos Universiteto kiemelyje šiandien pristatė pirmuosius specialiai Klaipėdos miestui skirtus elektrinius...
Kas yra verslo planas? Verslo planas yra esminis dokumentas. Jame paaiškinama, ką veiks jūsų verslas, kaip jis uždirbs pinigus ir...
Skaičiuojant paskutines valandas iki didžiausių Baltijos šalyse „Aurum 1006 km lenktynių“ starto, „Circle K Miles+“ komandos lenktynininkas Eimantas Navikauskas atskleidžia,...
Baltijos šalys Europoje išsiskiria ne tik greitai augančiu kibernetinių atakų skaičiumi, bet ir unikaliu jų pobūdžiu. Nepaisant to, kad Lietuvoje...
Kai namuose kažkas negerai, dažniausiai tai pirmieji pajaučia augintiniai. Šio įvykio pagrindinis herojus – mažas baltas šuniukas, kuris, būtent dėl...
Įsibėgėjusi vasara daugeliui dirbančių tėvų Lietuvoje – tikras galvosūkis: kaip pasirūpinti vaikais, kai mokyklos atostogauja, o darželiai užveria duris? Specialistai...
Šių metų sausio-gegužės mėnesiais dyzelino pardavimai Lietuvoje sumažėjo beveik penktadaliu – tai beveik triskart daugiau, nei buvo prognozavusi Finansų ministerija....