Paskelbta
1 mėnuo prieš-
Atsižvelgdama į besikeičiančius vartotojų poreikius, didžiausia mėsos perdirbimo įmonių grupė Baltijos šalyse „BIOVELA Group“ pirmoji šalyje pristatė lietuvišką kiaulieną, užaugintą be antibiotikų. Dietistas Jonas Lapinskas teigia, kad tokią mėsos produkciją verta įtraukti į įvairaus amžiaus žmonių racioną.
Antibiotikai mėsoje – grėsmė veiksmingam gydymui
Antibiotikai naikina bakterijas arba slopina jų dauginimąsi, todėl yra būtini gydant bakterines infekcijas, tačiau vis dar susiduriama su klaidingu įsitikinimu, neva kiaulės antibiotikais gydomos profilaktiškai arba spartesniam augimui. Toks praktikos taikymas griežtai uždraustas Europos Sąjungoje.
Kai gyvūnai suserga, antibiotikus būtina naudoti pagal gyvūnų gerovės taisykles. Tačiau tokius gyvūnus galima skersti tik tada, kai vaistai jau visiškai pasišalina iš jų organizmo. Mažinant antibiotikų vartojimą ūkiuose, padedame kovoti su pasauline problema – bakterijų atsparumu vaistams. Kuo rečiau naudojame antibiotikus, tuo geriau jie veikia tada, kai tikrai prireikia. Be to, tvarus ūkininkavimas be antibiotikų mažiau kenkia aplinkai.
Pasak dietisto J. Lapinsko, nors Europos Sąjungos reglamentai užtikrina griežtą kontrolę, vis tiek išlieka rizika – jei gyvūnas buvo netinkamai gydomas antibiotikais, mėsoje gali likti bakterijų, kurios tapo atsparios. Antibiotikų likučių mėsoje gali būti tik tuo atveju, jei ūkyje nesilaikoma griežtų taisyklių ir gyvūnas skerdžiamas per anksti – prieš pasibaigiant vadinamajam karencijos laikotarpiui.
„Kiauliena, užauginta be antibiotikų – labai svarbi ir sveikintina naujovė. Tiek antibiotikų likučiai, tiek dėl jų poveikio mutavusios bakterijos kenksmingos žmogaus sveikatai. Antibiotikų likučiai maiste gali sukelti alergines reakcijas, sutrikdyti žarnyno mikroflorą ir prisidėti prie bakterijų atsparumo vystymosi, o jau mutavusios bakterijos mėsoje gali prisidėti prie antibiotikams atsparių mikroorganizmų plitimo visuomenėje“, – teigia J. Lapinskas. Daug stresuojate? Šioje mėsoje esantys vitaminai sustiprins nervų sistemą ir pagerins bendrą savijautą
Kaip išskiria dietistas, be antibiotikų užaugintai lietuviškai kiaulienai taikomi aukštesni higienos standartai, o sustiprinta gyvūnų imuninė sistema leidžia sumažinti bereikalingą antibiotikų naudojimą, taip išsaugant jų veiksmingumą medicinoje.
Raudonos mėsos nauda sveikatai – nenuginčijama
Mitybos specialistai pabrėžia, kad subalansuota ir įvairi mityba yra esminė gerai sveikatai palaikyti – tai taikytina ir mėsos pasirinkimui. J. Lapinsko teigimu, raudona mėsa yra vienas geriausių natūralių vitamino B12, geležies, cinko bei baltymų šaltinių.
„Vitaminas B12 padeda organizmui gaminti raudonuosius kraujo kūnelius, kurie perneša deguonį. Kai trūksta šio vitamino, žmogus gali jausti nuovargį ir silpnumą. Be to, kraujyje gali padidėti homocisteino kiekis – tai medžiaga, didinanti riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Lietuvoje šios ligos yra labai dažnos. B12 taip pat reikalingas nervų sistemai, ląstelių atsinaujinimui ir DNR sintezei. Kiaulienoje esantys baltymai padeda išlaikyti raumenų masę ir padeda organizmui atsigauti. Geležis, kaip ir B12, padeda pernešti deguonį, o cinkas stiprina imuninę sistemą“, – nurodo J. Lapinskas. Raudona ar balta mėsa
Pasak dietisto, lietuviška kiauliena vertingesnė už atvežtinę, nes iki parduotuvių lentynų bei pirkėjų stalo keliauja trumpiau: „Lokalių maisto produktų pasirinkimas turi reikšmės ne tik sveikatai, bet ir gamtosaugai bei tvariam gyvenimo būdui. Be to, lietuviška kiauliena, užauginta be antibiotikų – kokybiškesnė dėl griežtesnių higienos ir biosaugos reikalavimų“.
Vartotojų pageidavimas – sveikatai palankesnis maistas
Pasak „BIOVELA Group“ pirkimų direktorius Laimono Girgždo, lietuviška kiauliena išlieka svarbia ir vertinama kasdienės mitybos dalimi, atitinkančia vartotojų poreikius bei mitybos rekomendacijas. Siekdama užtikrinti aukščiausią produkcijos kokybę, įmonė nuolat investuoja į naujausias technologijas, gerina gamybos procesus ir ieško inovatyvių sprendimų, leidžiančių pasiūlyti vartotojams dar natūralesnius bei tvaresnius mėsos produktus. Dietologė išskyrė lietuvių mėgstamiausios mėsos rūšies privalumus
„Pastebime, kad vis daugiau žmonių renkasi maistą, kuris padeda išlaikyti gerą savijautą, todėl pirmieji Lietuvoje siūlome kiaulieną, užaugintą be antibiotikų. Tokia mėsa yra saugesnė – joje nėra antibiotikų likučių, kurie daro neigiamą įtaką žmogaus imunitetui. Ribodami antibiotikų naudojimą ūkiuose, ne tik gaminame kokybiškesnį produktą, bet ir prisidedame prie pasaulinės pastangos sustabdyti atsparumo antibiotikams plitimą. Kuo atsakingiau naudojami vaistai, tuo veiksmingesni jie išlieka tada, kai jų iš tiesų prireikia. Be to, tvarus ūkininkavimas leidžia mums saugoti gamtą – rūpintis ne tik šiandiena, bet ir ateities kartomis“, – sako L. Girgždas.
Ekspertas pabrėžia, kad pernai Utenoje pradėjusi veikti didžiausio pajėgumo kiaulių skerdykla Baltijos šalyse kartu su gamybos procesų optimizavimu leido sukurti pažangiausią tiekimo grandinę. Be to, modernizuota tiekimo sistema prisideda prie tvarumo didinimo, mažina logistikos poveikį aplinkai ir leidžia užtikrinti skaidresnį bei atsakingesnį gamybos procesą.
Aukščiausios kokybės lietuviškos kiaulienos, užaugintos be antibiotikų, pirkėjai jau gali rasti ilgametės „BIOVELA Group“ partnerės „Maxima“ parduotuvėse, sveriamos mėsos skyriuje.
Vytaras Radzevičius pavasarį siūlo negaišti laiko virtuvėje: receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Sveikatai palankesnės dešrelės – inovacija jūsų lėkštėje: „Biovela Group“ pristato naują prekių liniją
„BIOVELA Group“ pasiryžusi atremti sektoriaus iššūkius – Utenoje darbus pradeda 8 mln. eurų vertės skerdimo linija
Kiaulienos kokybei užtikrinti „BIOVELA Group“ pasitelkia pažangiausias technologijas
Lietuviškai jautienai – tarptautinis pripažinimas: „BIOVELA Group“ laimėjo aukso ir sidabro medalius „World Steak Challenge“ konkurse
„BIOVELA Group“ dvigubina pajėgumus: investavo 8 mln. eurų į naują skerdimo liniją Utenoje
Šiuolaikinio biuro patrauklumas: kokius lūkesčius jam šiandien kelia verslas?
Lietuvoje mažėjant mėsos vartojimui „BIOVELA Group“ augino rinkos dalį ir pardavimų pajamas
Vilniuje, šalia Tauro kalno statomame verslo centre „Jasinskio2“, vyksta intensyvūs baigiamieji darbai. Laukiant atidarymo toliau pildosi būsimų nuomininkų sąrašas, kurį...
Dr. Viktorija Tauraitė, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Ekonomikos ir vadybos fakulteto (EVF) partnerystės docentė Reklama Senstanti visuomenė ir mažėjantis gimstamumas...
Lietuvos startuolių ekosistema šią savaitę atsidūrė tarptautinių reitingų dėmesio centre. Vilnius įvardytas kaip 13-as tarp sparčiausiai augančių startuolių ekosistemų pasaulyje...
Finansų konsultantas – vieniems tai nuolat investuoti, kaupti ar draustis siūlantis įkyrus patarėjas, kitiems – vertingas specialistas, padedantis suprasti, planuoti...
Viena didžiausių agroverslo bendrovių Lietuvoje „Linas Agro“ pradeda supirkti šalies ūkininkų užaugintas sojų pupeles. Įmonė bus viena pirmųjų rinkoje, kuri...
Velsiečių korgis pembrukas namuose netyčia surado ir prarijo 32 vitamino D kapsules 4000 TV. Tai – gyvūnui toksiška dozė, sukėlusi...
Nuo gegužės 1 d. įsigaliojus pareigai teikti duomenis Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI), dalis smulkiųjų verslų vis dar delsia atsinaujinti kasos...
Didžiųjų miestų pagrindinėse arterijose piko metu net menkiausias susidūrimas gali sukelti grandininį efektą – spūstis kone visame mieste. Nors eismo...
2025 m. birželio 5 d. tarptautinė konferencija „Baltic Privacy and Innovation Summit 2025“ Vilniuje suburs duomenų apsaugos (BDAR) tema besidominčius...
Jei tokios frazės kaip „elektros perdavimo dedamoji“ ar „viešuosius interesus atitinkančios paslaugos“ jums skamba kaip užsienio kalba, žinokite, kad esate...